Skocz do zawartości

Kupuję szynkowar-co i jakie należy kupić jeszcze


Lucy_K

Rekomendowane odpowiedzi

Witam:). Jestem fanką uzytkowników tej strony i równiez samej strony od przeszło 2 lat. Obecnie preferuję i uskuteczniam zdrowe odzywianie. Chcę kupić szynkowar, ze stali nierdzewnej, oczywiście u Miro, bo go polecacie. Tylko co dalej? jaki termometr ( nie chodzi o cenę, ale o jakość i przydatność), jakie osłonki? Czy jeszcze cos trzeba kupić? Przypraw nie potrzebuję, mam swoja działkę i dużo suszów różnych, również ten w stylu Kucharka, ale bez chemii. Chcę kupić szybkowar prostokatny. Miałabym do Obdzielenia w wyroby łacznie 3 rodziny (mój Tata, córka z rodziną i ja-sama). No to jaki duzy kupic? Przepisy są na tej stronie i abym tylko podołała. Ale "zakupowoę polegam dzis. Podpowiedzcie prosze jak najszybciej. Pozdrawiam  Lucy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 55
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Nie wiem, czy praska jest potrzebna, jeśli chcę kupic ten szynkowar od Miro.

http://www.wyroby-domowe.pl/szynkowar-owalny-stalowy-sredni-p-268.html

No własnie, poza szynkowarem potrzebna jeszcze praska?

Oj, przydałaby sie jeszcze instrukcja dla poczatkujących szynkowariatów :)  (co potrzebne). Kupić trudniej niz gotować.

Jan30, jeśli juz zdobedę wiedzę taką, to odezwę sie w razie czego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@Lucy_K, mam ten szynkowar od Mirka - solidna, przemyślana konstrukcja, polecam. Żadna praska nie jest potrzebna. Szynkowar ma sprężynę zapewniającą docisk. Z akcesoriów to potrzebujesz dwa termometry. Jeden do mierzenia temperatury wody, drugi do kontrolowania temperatury mięsa.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja ten wybrałam, nie wiem tylko, który  rozmiar. Wygląda solidnie i materiał dobry.

Jakie maja byc termometry. Kupię również u Miro, bo wygodniej w jednym miejscu robic zakupy. Tylko jakie termometry, bo sa:

elektroniczny, bimetaliczny oraz dwa do parzenie nr 3 i 5.

A torebek nie trzeba już?

Czy uzywanie pektosolu nie jest szkodliwe? Czy  mozna ja zastapić po prostu sola morska? W ogóle mało solimy. I przyprawy: czosnek, zioła itp.? Co daje pektosol? Trwałośc wędliny? Kolor?

Choruję bardzo powaznie, dbam o siebie, zero chemii. w sklepach to raczej cZytam niz kupuję, stąd pytanie.

Od rana czytam, czytam, czytam,....żeby kupic dobrze, tyle ile trzeba.

Dzięki:).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

pektosolu

 

Chodzi mniemam o PEKLOSÓL?

 

 

Lucy..nie gniewaj się,ale muszę to napisać.Twierdzisz ,że jesteś z nami około 2 lat..więc powinnaś już na samym początku zapoznać się z tematami i nazewnictwem ..

 

Podaję pierwszy z brzegu temat :

 

http://wedlinydomowe.pl/peklowanie/peklowanie-porady/959-prawie-wszystko-o-peklowaniu-d

Edytowane przez Małgoś

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

sorry, pisze najczęściej bez znaków diakrytycznych.

Jestem z Wami i na poczatku czytałam duzo, szczególnie o budowaniu grilla. Skorzystałam z kilku przepisów, dostosowując je do kubków smakowych rodziny (trzeba wypośrodkować różne upodobania). Potem długie przerwy na chorowanie, szpitale itd. i nie wiedziałam, czy jak kupię szynkowar (miałam wielka chęć), to czy w ogóle zdąże z niego skorzystać. No i teraz, jak mam prawie z górki ze zdrowiem, ale bez szczegółów wolę,  to nadrabiam zaległości :) . ja mogę niewiele rzeczy zjeść, ale jeśli już, to zdrowe. I odmiana jakaś potrzebna, stąd szynkowar powrócił na tapetę.

No, starałam sie ogonki teraz wstawiac.

Być..może mieć różne znaczenie, nie zawsze to wprost.

pozdrawiam :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po co Ci szynkowar.?.Kup sobie osłonki barierowe ( termokurczliwe) i one zastąpią Ci szynkowar.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wow, ogładałam, jestem pod wrażeniem. Tez pieke chleb. Najlepiej smakuje mi grahamowy, z pestkami itp. Upsss...gdzie mnie do was, doświadczonych z taka wiedzą.

Szynkowar musi być, przecież nie tylko sobie bede robiła te smakowitości, chociaż pewnie nie wszystko. Mniaaaam....pamiętam jeszcze smak boczusia i szyneczki..mniaaaam...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Ten szynkowar jest na 1,5 kg - jak dla mnie akurat, tylko kupiłbym 2 szt. i robił od razu 3 kg. Szkoda czasu na 1,5 kg :D. Do tego termometr: ja mam ten termometr . Jego zaletą jest długa sonda - temperaturę będziesz mierzyć idealnie w środku wędliny + dowolny termometr do mierzenia tempeartury wody ale polecam elektroniczny ponieważ odczyt jest bezproblemowy. Ja używam elektrycznego garnka (w lidlu są w nowszej wersji) a do tego regulatr mocy - bardzo duża wygoda i nie trzeba pilnować temperatury, ale to już możesz zakupić później jak spodoba Ci się ten proces produkcji wędlin.

 

Woreczków w szynkowarach ze stali nierdzewnej nie musisz stosować ale jak chcesz (ja stosuję) bo lepiej się wyciąga mięso z szynkowara to możesz kupić np. te: woreczki

 

Peklosól w jakimś tam stopniu jest niezdrowa ale daje lepszy smak i wybarwienie wędliny. Możesz użyć mieszanki peklosoli z solą np. pół na pół. Na samej soli apetyt Ci odbierze wygląd wędlinki :D.

Piksiak

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Szynkowar musi być, przecież nie tylko sobie bede robiła te smakowitości, chociaż pewnie nie wszystko. Mniaaaam....pamiętam jeszcze smak boczusia i szyneczki..mniaaaam...

Spoko rozejrzyj się nic nagle zależy jaką masz rodzinę znaczy na ile osób będziesz robiła,szynkowary od Mira są poza wszelką konkurencją ale są też inne firmy wszędzie tego pełno ,więc spoko na Twoje pytania masz już odpowiedź minnymi przez kolegę Piksiaka jeżeli coś jeszcze proszę pytaj zawsze Ci ktoś odpowie  pozdrawiam :D

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Też chciałbym zacząć swoją przygodę z wyrobami z szynkowara. I też stoję przed dylematem który kupić. Oprócz tego polecanego od Mira znalazłem też jeszcze taki:

http://www.swiatwokolkuchni.pl/?prod=3073&cat=148

Trochę tańszy od tego Mirowego a wygląda chyba identycznie.

Kusi mnie jeszcze ten:

http://allegro.pl/show_item.php?item=3695105855

Ten ostatni kupię za 250zł plus przesyłka.

Poradźcie co na początek kupić.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A ja bym na początek na waszym miejscu spróbował z osłonkami termokurczliwymi. Na początek sprawdzają się wyśmienicie. A jak dojrzejecie do zakupu szynkowara to już sami będziecie wiedzieli co jest dla Was najlepsze.

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za podpowiedzi. Osłonki jakoś mnie nie przekonują. Łatwiej chyba jednak poukładać, napełnić taką stabilną formę.

No i wydaje mi się, że regulowana siła docisku też może być przydatna. Ale nie robiłem to mogę się mylić.

sverige2

czyli jednak ten najdroższy Adelmann?

Tylko nie widzę tam żdnego otworu do zamontowani termometru wewnętrznego. No ale wywiercić dziurkę nie kłopot.

Powiedżcie mi jeszcze czy taki szynkowar zalewa się całkowicie czy tylko do pewnego poziomu na boku ścianki?

Edytowane przez leśnik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Łatwiej chyba jednak poukładać, napełnić taką stabilną formę.
No biorąc pod uwagę ze mięsa nie wkładasz bezpośrednio do formy tylko najpierw w woreczki to chyba jednak nie .... a właściwie to wychodzi na dokładnie to samo  :cool:  

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jako nowicjusz bez praktyki nie chcę się wymądrzać.

Wydaje mi się że jednak jak wkładam do stabilnej formy, to jest łatwiej i zawartość jest łatwiejsza do poukładania, niż luźno leżący worek w którym wszystko lata.

Te sprężyny i docisk też są bez znaczenia? Wędlina z szynkowara nie będzie bardziej spójna?

Edytowane przez leśnik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam szynkowary własnej roboty, mam też oryginalną aluminiwą super "mandolinkę"od kol. Dyzia, i czasami używam też samych osłonek. Wszystko zależy od tego co w danej chwili i w jakich ilościach chcę wykonywać. Każda opcja ma swoje za i przeciw.

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Szynkowar przydaje się jak będziesz robił np  z całego mięśnia, rolady, prasowane boczki czy słoninę. Zanim do tego dojrzejesz uwierz nam na słowo osłonki sprawdzą się bardzo dobrze. Z resztą nie bardzo rozumiem Twoje obawy. Szynkowar zawsze zdążysz sobie kupić. Koszt osłonek to kilka złotych. Kup, spróbuj a potem ładnie podziękuj.....

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chodzi o klasyczny szynkowar w formie walca to osłonki zastępują go w zupełności. Natomiast ty pokazujesz praskę a to już inna sprawa, w prasce zrobisz dodatkowo bloki mięsne, blok ozorkowy, prasowaną golonkę czy szynkę konserwową a w osłonkach tego nie uzyskasz. Zamiast owalnego szynkowaru np do mielonek polecam osłonki ale prasa najlepiej prostokątna tez się bardzo przydaje.

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Szynkowar przydaje się jak będziesz robił np  z całego mięśnia, rolady, prasowane boczki czy słoninę.

 

I o to mi głównie chodzi. Raczej nie forma rozdrobnionej kiełbasy, mielonki tylko szynka z kawałka mięsa.

 

Dodano: 14 listopad 2013 - 11:46

Jeśli chodzi o klasyczny szynkowar w formie walca to osłonki zastępują go w zupełności. Natomiast ty pokazujesz praskę a to już inna sprawa, w prasce zrobisz dodatkowo bloki mięsne, blok ozorkowy, prasowaną golonkę czy szynkę konserwową a w osłonkach tego nie uzyskasz. Zamiast owalnego szynkowaru np do mielonek polecam osłonki ale prasa najlepiej prostokątna tez się bardzo przydaje.

No właśnie o to chodzi. Chyba się nieprecyzyjnie wyrażam, ale o duże kawałki mięsa mi chodzi.

Już się ślinię na taką szynkę z dzika.

Edytowane przez leśnik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po co Ci szynkowar.?.Kup sobie osłonki barierowe ( termokurczliwe) i one zastąpią Ci szynkowar.

 

I ja używam tylko osłonek termokurczliwych. Odpada mycie, nie potrzeba dodatkowego miejsca na nowy sprzęt a za jednym parzeniem można zrobić nawet trzy różne wyroby.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.