Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wędzarnia morfeusza...

morfi...

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
31 odpowiedzi w tym temacie

#1 morfeusz300

morfeusz300

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1530 postów

Napisano 24 paź 2013 - 19:28

Witam pięknie!Chciałem pokazac moją wędzarnie wzorowaną na wędzarni mr Beiota:)Moja wędzareczka została zbudowana z dwóch betonowych płyt o wymiarach 900mmx600mm, cegły,desek sosnowych o gr 25mm,Wysokośc paleniska 550mm, wysokosc komory wędzarniczej 1700mm wysokośc daszku 350mm,dwa deflektory o wymiarach 450x450 i 400x400.W całości wędzarnia ma 2500mm,na początku myślałem że się rozpędziłem z wielkością ale dzisiaj uważam że jest w sam raz a i nawet czasem za mała jak znajomi poproszą o wędlinki:)Załączony plik  20130803_152940.jpg   134,23 KB   33 Ilość pobrań



#2 darios800

darios800

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 73 postów
  • MiejscowośćRzeszów

Napisano 24 paź 2013 - 20:10

Wędzarnia fajna widze że przestudiowałeś lekture stronki WB i wybrałeś fajny projekt teraz wrzuć foty z wędzenia :)



#3 morfeusz300

morfeusz300

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1530 postów

Napisano 24 paź 2013 - 20:56

Dzięki darios800,no troszkę siedziałem na forum ale chyba więcej w garażu czasu spędziłem na budowie:)Wszystko wykonałem sam począwszy od wykonania konstrukcji drewnianej Załączony plik  20130409_191531.jpg   89,52 KB   24 Ilość pobrań

Załączony plik  20130417_191845.jpg   77,83 KB   31 Ilość pobrań
Załączony plik  20130420_145647.jpg   62,97 KB   30 Ilość pobrań    

Furtkę do paleniska też wykonałem sam;)Załączony plik  Furtka do komory paleniskowej.jpg   84,54 KB   25 Ilość pobrań



Dodano: 24 październik 2013 - 21:53

Pierwsze wędzenie:))Załączony plik  20130914_074722.jpg   127,3 KB   25 Ilość pobrańZałączony plik  20130914_122357.jpg   119,8 KB   22 Ilość pobrań

 

A taki efekt końcowy,jeszcze się wiele muszę nauczyc ale już jakoś wychodzi:))Załączony plik  20130327_185625.jpg   132,71 KB   23 Ilość pobrańZałączony plik  20130914_133535.jpg   97,79 KB   22 Ilość pobrań

Załączone pliki



#4 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14103 postów

Napisano 24 paź 2013 - 20:59

Trochę się osmoliły, coś nie dopilnowałeś.

Ale wędzarnia pierwsza klasa.



#5 morfeusz300

morfeusz300

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1530 postów

Napisano 24 paź 2013 - 21:12

No tak miro masz racje ale za pierwszym razem i tak niezle wyszło,teraz tylko byle do przodu i aby następne wychodziły lepiej:)



#6 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14103 postów

Napisano 24 paź 2013 - 21:23

Dokładnie tak. 



#7 spec202

spec202

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 618 postów
  • MiejscowośćJarosław

Napisano 24 paź 2013 - 21:23

To mnie wygląda na przeładowanie wędzarni wyrobami .

 następny raz zrób trochę luźniej w wędzarni i zobaczysz jak wyjdzie :thumbsup:



#8 morfeusz300

morfeusz300

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1530 postów

Napisano 24 paź 2013 - 21:35

Ok, dzięki za cennom uwagę spec202 :)



#9 morfeusz300

morfeusz300

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1530 postów

Napisano 27 paź 2013 - 12:09

Szyber tez zamontowałem w komorze paleniskowej,bardzo pomocny przy wkładaniu wędlinek,oczka tak nie łzawią :))Załączony plik  20131023_180003.jpg   57,44 KB   20 Ilość pobrań



#10 Pacan Wojciech

Pacan Wojciech

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2539 postów
  • MiejscowośćOPOLE

Napisano 28 paź 2013 - 08:06

morfeusz  :clap:  :clap:  :clap: Pozdraiwam 



#11 tomas_gosport

tomas_gosport

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 283 postów
  • MiejscowośćŚwidwin

Napisano 29 paź 2013 - 20:14

super ci wyszło. teraz tylko uczyć się na błedach i do przodu.



#12 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14103 postów

Napisano 29 paź 2013 - 20:22

Mi to bardziej wygląda na dymienie wilgotnego wsadu niż przeładowaną wędzarnię, wszak widać że luzu między mięsiwem jest dość.

Kiełbaska jest prawie ekstra, tylko szynka i baleron jak domniemywam lekko się okopcił.



#13 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11403 postów

Napisano 29 paź 2013 - 20:26

Mi to bardziej wygląda na dymienie wilgotnego wsadu niż przeładowaną wędzarnię

 

Zwróć uwagę na niedowędzenia (białe miejsca) na kiełbasie.To niestety moim zdaniem efekt przepełnionej wędzarni i nieumiejętnego operowania kijami 



#14 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14103 postów

Napisano 29 paź 2013 - 20:30

Białe miejsca na kiełbasie są bo mu się stykała jedna z drugą. Też mi się czasami tak zdarzy, że nie zauważę.

Zerknij na szynki i balerony.

Wisiały najbliżej wylotu i są okopcone, jakby po mokrym jechał z dymem.



#15 morfeusz300

morfeusz300

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1530 postów

Napisano 29 paź 2013 - 20:34

super ci wyszło. teraz tylko uczyć się na błedach i do przodu.

Tak zrobię i nie popuszczę aż mi nie wyjdzie Elegancko :thumbsup:



#16 kostek61

kostek61

    Weteran

  • **VIP**
  • 2425 postów

Napisano 29 paź 2013 - 20:40

Tak zrobię
Morfi nie jest żle,dopieścisz :yes:

#17 morfeusz300

morfeusz300

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1530 postów

Napisano 29 paź 2013 - 20:42


 

i nieumiejętnego operowania kijami
Czyli dodatkowo mam przekładac we wędzarni wędliny z jednego miejsca na drógie ...

Dodano: 29 październik 2013 - 19:39

 

Tak zrobię
Morfi nie jest żle,dopieścisz :yes:

 

Oj tak :thumbsup:



#18 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11403 postów

Napisano 29 paź 2013 - 21:45

Czyli dodatkowo mam przekładac we wędzarni wędliny z jednego miejsca na drógie ..

 

Sądzę ,że jakbyś przekładał kije to byś nie miał tych niedowędzonych miejsc .



Dodano: 29 październik 2013 - 21:42

Białe miejsca na kiełbasie są bo mu się stykała jedna z drugą.

 

Takie miejsca o których piszesz powstają ale miejscowo i na zewnątrz  a nie na 3/4 długości batonu i to wewnątrz ..Przyjrzyj się dobrze zdjęciu kiełbasy to może zmienisz zdanie.Po drugie sam sobie zaprzeczasz pisząc ,że było dość luźno w wędzarni  to te batony  się  nie stykały co zresztą widać na zdjęciu.Moim zdaniem jakby przekładał kije tego efektu by nie było.



#19 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14103 postów

Napisano 29 paź 2013 - 21:54

To chyba inne zdjęcia oglądamy, bo ja widzę wewnątrz kiełbas i przy łączeniu pętek.

Co do przekładania masz oczywiście rację, powinno się to robić.



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 morfeusz300

morfeusz300

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1530 postów

Napisano 29 paź 2013 - 22:44

 

Czyli dodatkowo mam przekładac we wędzarni wędliny z jednego miejsca na drógie ..

 

Sądzę ,że jakbyś przekładał kije to byś nie miał tych niedowędzonych miejsc .




 

Tak też uczynię Arkadiuszu.... :)







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: morfi...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych