tusiaczek Opublikowano 9 Marca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #551 Opublikowano 9 Marca 2021 Coś dla wielbicieli Pastrami... chwilowo nie mam za bardzo czasu ale coś czuję że w wolnej chwili przetestuję wszystkie przepisy z tego bloga... https://kosherdosher4.blogspot.com/p/just-pastrami.html?m=1&fbclid=IwAR23ZSDoZkjG38rFeY8yks_0x8Yb2-WTDBCodaIUEenxswjxaMh_ohOTJr4 Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 9 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #552 Opublikowano 9 Marca 2021 wszystkie przepisy z tego bloga... Przyznam, że bardzo inspirujące Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 26 Lutego 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #553 Opublikowano 26 Lutego 2022 Podobno nie samym mięchem człowieki żyją... Dawno nie było, a że wczoraj wpadli do nas Adasie (wszyscy przecież Adasia znają... ) to trzeba było troszkę placków nakręcić... Z sześciu sztuk (każda inna) udało mi się sfocić tylko ostatnią... reszta jakoś niewytłumaczalnie zniknęła... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 26 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #554 Opublikowano 26 Lutego 2022 Czy pieczona w czerwonym Ferrari. ? Możesz podać przepis na ciasto. Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 26 Lutego 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #555 Opublikowano 26 Lutego 2022 (edytowane) Czerwone Ferrari dawno przeszło do lamusa... teraz używam pieca do 500`C A ciasto... Przepis na 6 kulek po 275g Mąka (ja używam mąki typu 00 Caputo Pizzeria) - 999gWoda - musi być zimna z lodówki 4-8`C - 620gSól - 31gDrożdże świeże - 0,5g (to nie pomyłka - pół grama) Ciasto wyrabiam w mikserze planetarnym przez 15 minut.Potem wkładam do szczelnej miski i trzymam w temp pokojowej (20-21`C) przez 6 godzin gdzie na początku trzykrotnie co pół godziny je "składam" (warto podpatrzeć na judupie)Potem ciasto w tej misce ląduje na 48 godzin do lodówkiRano w dniu wypieku wyciągam ciasto z lodówki, dzielę na porcje i formuję z nich kulki. Kulki wkładam do szczelnego pojemnika na ciasto i znowu lądują na 6 godzin w temp pokojowej. Potem tylko formujemy placki i pieczemy... jakieś 90 sekund w temp 450`C Edytowane 26 Lutego 2022 przez tusiaczek Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 27 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #556 Opublikowano 27 Lutego 2022 jakieś 90 sekund Łał, jestem pod wrażeniem. Co to za cudo, które daje 500 st.c. Czy to przerobione Ferrari ? czy Jakaś Twoja konstrukcja ? Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 27 Lutego 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #557 Opublikowano 27 Lutego 2022 jakieś 90 sekundŁał, jestem pod wrażeniem. Co to za cudo, które daje 500 st.c. Czy to przerobione Ferrari ? czy Jakaś Twoja konstrukcja ? No przecież już go widziałeś... https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8751-tusiaczkowy-sprzęcior/?p=684815 Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 28 Lipca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #558 Opublikowano 28 Lipca 2023 Czasu ostatnio mało a jeść się chce... zrobiłem więc takie oszukane "pastrami" 😉 I co ciekawe, wyszło zadziwiająco dobre 😍 Proste jak konstrukcja cepa... nie miałem mostka wołowego a w domu głód wielki więc użyłem normalnego mięsa zrazowego. Rozbite zrazy zapeklowałem w próżni 18g/kg, miałem jeszcze gotową przyprawę co to ją kiedyś byłem wymyśliłem właśnie do pastrami więc każdy płat posypałem zdrowo. Poleżało toto w próżni dwa dni, praskę czy jak kto woli szynkowar wyłożyłem takim fajnym wynalazkiem czyli posypką na płótnie transportowym, plastry mięsa ułożyłem w miarę docinając do wymiaru praski i ładnie układając. Skoro oryginalne pastrami robi się na parze to tu też poszedłem na łatwiznę i zrobiłem w szybkowarze. Potem nocka w lodówce i voila, oto jest, smaczne na zimno, rewelacyjne na ciepło... Jak zrobiłem w domu coś ala Reubena to nawet mlaskania nie było słychać tak szybko poszło... 😁 Do poprawy układanie i do skrócenia czas parowania ale jak na pierwszy raz to wyszło zaje... 😎 Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 28 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij #559 Opublikowano 28 Lipca 2023 Ile czasu parowałeś w szybkowarze? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 28 Lipca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #560 Opublikowano 28 Lipca 2023 Godzinę, następnym razem będzie 45 min. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Resal Opublikowano 30 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij #561 Opublikowano 30 Lipca 2023 Chyba się przymierzę do tego szybkiego pastrami. Mam pytanie dotyczące Twojego pierwotnego przepisu. Na 1-1.5 kg wołowiny dodajemy 100 g cukru. Dochodzi jeszcze cukier zawarty w melasie. Wiem, że to subiektywne ale czy kilkanaście % cukru (dla mniejszej porcji mięsa) nie daje nadmiernej słodkości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 2 Września 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #562 Opublikowano 2 Września 2023 Sorry że tak późno odpowiadam ale wakacje były... 😁 W ostatecznym rozrachunku ten cukier nie jest zbyt wyczuwalny, ostrość przypraw go mocno równoważy. No ale to trzeba dopasować pod siebie 🙂 Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.