Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Tusiaczkowe wyroby....


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
509 odpowiedzi w tym temacie

#501 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9397 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 04 maj 2019 - 21:47

Zamówiłem z kością może będzie lepsze

Musisz zamówić cały element.

"Z kością" to może być taki jak dostałeś z dodatkiem kości.



#502 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5497 postów

Napisano 05 maj 2019 - 08:42

Tusiaczkowe czy nie tusiaczkowe ale patrzajcie co myśmy w dużym sklepie w Kaliningradzie znaleźli. Brawo Saszka   :thumbsup:

 

Załączony plik  post-44979-0-96835600-1557042115_thumb.jpg   73,28 KB   10 Ilość pobrań


Użytkownik EAnna edytował ten post 05 maj 2019 - 09:11


#503 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5497 postów

Napisano 16 sie 2019 - 21:02

Coś dawno mnie tu nie było.... a że najbliższy weekend zamierzamy spędzić w gronie rodziny i przyjaciół to postanowiłem zrobić coś ekstra - sałatkę SZUBA.

 

Wprawdzie spotkałem się także z nazwą "śledzie pod pierzynką" ja jednak wolę nazwę historyczną.

Pomysł na tę sałatkę powstał podobno w czasach rewolucji październikowej i zrodził się w głowie rosyjskiego kupca Anastasa Bogomiłowa, właściciela sieci karczm w Moskwie. Zapragnął on stworzyć dla swoich lokali danie będące symbolem jedności Rosjan. I tak to jego kucharz Aristarch Prokopcew skomponował sałatkę, w której każda warstwa społeczna znalazła coś dla siebie. Proletariusze ulubionego śledzia, chłopstwo ziemniaki i cebulę, zwolennicy czerwonej rewolucji czerwone buraczki a burżuazja majonez. Sałatkę nazwano „«Ш.У.Б.А.» i był to skrót od «Шовинизму и Упадку – Бойкот и Анафема», co w tłumaczeniu na polski oznacza ”Szowinizmowi i Upadkowi – Bojkot i Anatema”. Sałatka klientom karczmy przypadła do gustu, szczególnie jako zakąska do wódki.

 

Składniki:

 

około 0,5-0,7 kg płatów śledziowych (ja robię takie w olejach smakowych - papryka ostra i czosnkowy) oraz dodaję Maggi do smaku

4-5 szt upieczonych ziemniaków

4-5 szt upieczonych buraków

2-3 cebule

3-4 jajka na twardo

majonez

 

Odpowiednio wcześniej piekę w piekarniku zawinięte w folię aluminiową ziemniaki i buraki, buraki najlepsze są te podłużne. Patyczkiem nakłuwam je żeby sprawdzić czy są już dobre - buraki zawsze pieką się znacznie dłużej od ziemniaków, nawet 3-4 godziny. Ziemniaki i buraki studzimy i kroimy w drobniutką kostkę. Ja do tego używam krajalnicy do jajek.

Następnie układamy warstwami, ziemniaki, śledzie, na to kładę warstwę drobno posiekanej cebulki i cebulkę już lekko solę a właściwie posypuję odrobiną Vegety (bo lubię) a następnie znowu warstwa ziemniaków. Ponieważ śledzie są wystarczająco słone to ziemniaków nie solę. Na ziemniaki kładę majonez i na to kładziemy kolejną warstwę czyli pokrojone w kostkę buraczki. Na buraczki dajemy kolejną warstwę majonezu. Na wierzch posypujemy jajkami - najpierw ścieramy na drobniutkiej tarce białka a następnie wierzch posypujemy startymi na tej samej tarce żółtkami. Warto wstawić na kilka godzin do lodówki - jak się smaki przegryzą jest znacznie smaczniejsza.

 

 

 

Wprawdzie skończyły mi się już śledzie przywiezione od Saszki ale szczerze polecam śledzie premium a`la Matias od Lisnera - moje ostatnie odkrycie i objawienie. Naprawdę fantastyczne.

 

Załączony plik  20190816_214305.jpg   68,69 KB   5 Ilość pobrań

 

Załączony plik  20190816_214337.jpg   63,09 KB   5 Ilość pobrań

 



#504 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27456 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 16 sie 2019 - 21:20

Ładnie to wygląda (szczególnie w tak zacnym towarzystwie), i pewnie nieźle smakuje.



#505 ryszpak

ryszpak

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1001 postów
  • MiejscowośćTerra ubi leones ( Kurpie ;) )

Napisano 16 sie 2019 - 21:45

Bez szuby nie ma u nas Bożego Narodzenia. Zrobiłem kilka lat temu i tak zasmakowało, że weszło do kanonu :D.

Pozdrawiam.



#506 piksiak

piksiak

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1268 postów
  • MiejscowośćKielce

Napisano 18 sie 2019 - 17:29

Ja znam inną wersję szuby (przepis przywieziony z Ukrainy)

 

Na spód bardzo drobno pokrojony śledź (warstwa 1 max 0,5 cm). W oryginale płat śledziowy jest skrobany i są usuwane wszystkie ości, ale ja kroję w bardzo drobną kosteczkę)

Potem 2 warstwa cebuli (też ok 0,5 cm) - pokrojona w bardzo drobną kosteczkę.

3 warstwa gotowane ziemniaki - (ok. 2 cm) - ścierane na tarce z grubymi oczkami. Jako, że ziemniaki gotowane są w łupinach bez soli to tą warstwę zawsze solę.

4 warstwa (ok. 1 cm) - gotowana marchewka ścierana na tarce z grubymi oczkami.

5 warstwa gotowane buraki czerwone też ścierane na tarce z grubymi oczkami.

Tymi burakami obkładam na półmisku wszystkie warstwy a na wierzchu jest tych buraków ok. 1 cm.

Z tych warstw tworzę na płaskim półmisku taki owalny kształt i całość pokrywam majonezem. Po godzinie majonez przebarwia się od buraków i bardzo ładnie wtedy wygląda.



#507 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5497 postów

Napisano 18 sie 2019 - 17:45

No i Szuba poszła... I to nie pod byle Stoliczną...  :cry:  u Kruszynków nie ma mnientkiej gry... zmrożona Bieluga robiła nastrój  :heart:  :w00t:

 

Załączony plik  20190817_124628.jpg   96,6 KB   3 Ilość pobrań



#508 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6589 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 18 sie 2019 - 17:58

Ja robiłam tak  :)

 

Załączone pliki



#509 Henio

Henio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3394 postów
  • MiejscowośćGdańsk Nowy Port

Napisano 18 sie 2019 - 18:07

Wot prekrasna - budziet u mienia zawtra ( tumorow) . Bolszoje spasiba , ale ja tolka popijaju piwom . Pazdrowka . .



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#510 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5497 postów

Napisano 03 paź 2019 - 11:54

Jako że jutro jadę w kulturalne gości do przeuroczej miejscowości Łazy to takie cuś mnie wyszło... bo kultura nakazuje zakąskę odpowiednią do sytuacji podać... :cool:

 

Załączony plik  20191003_124458.jpg   69,88 KB   2 Ilość pobrań

 

Załączony plik  20191003_124508.jpg   83,39 KB   2 Ilość pobrań






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych