jpionka Opublikowano 6 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 6 Listopada 2013 a ja pamiętam podawaną kiedyś informację o 75 stopniach gdyby było tak bezproblemowo jak piszesz, to po co produkowano by specjalne worki do sous vide, dopuszczone w tym zastosowaniu do kontaktu z żywnością?Witam , https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7272-parzenie-wedzonek-uprzednio-zapakowanych-prozniowo/page-2?do=findComment&comment=238011 tu jest informacja jaką uzyskałem kiedyś w Pak Toruń odnośnie max temp. parzenia w tego typu woreczkach. pozdrawiam Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 24 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 24 Listopada 2013 Tusiaczekmam pytanie odnośnie mielonki. Nie mam praski ale chyba nie jest ona konieczna? Chodzi o nadanie odpowiedniego kształtu tak? Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 24 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 24 Listopada 2013 Niekoniecznie. Jeżeli będziesz używał osłonek termokurczliwych to ścisk zapewnią Ci same osłonki. Praski używam bo mam a i kształt wtedy jakiś taki na kanapeczki bardziej przyjazny.... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 26 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 26 Listopada 2013 Czołem Wybrzeże Ja jeszcze do mielonki. Ile miałeś tego gulaszowego?Dodano: 26 listopad 2013 - 10:01Jeszcze jedno pytanie jeśli można Jak trwały jest wyrób? Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 26 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 26 Listopada 2013 Gulaszowego było coś koło 5 kg. A co do trwałości to ja mrożę. Mielonka znosi to doskonale a ta w lodówce nie dotrwała dłużej jak tydzień bo została pożarta... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 7 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 7 Grudnia 2013 Jako że ostatnio stałem się posiadaczem szynkowaru by sklepik miro postanowiłem zabrać się za szynkę prasowaną. Szynkowar lekko "stuningowałem" po własne upodobania czyli zaspawałem tą nieszczęsną dziurę w dnie a wywierciłem otwory w dekielku i rączce pod sondę termometru.Kupiłem dwie szynki myszki i zapeklowałem je na 5 dni w zalewie wg tabeli Dziadka przyjmując dolną granicę słoności.Po pięciu dniach szynki osuszyłem, podzieliłem na poszczególne mięśnie i usunąłem błony itp. Lekko rozbiłem tłuczkiem po czym ułożyłem warstwami w szynkowarze. Parzyłem w 75`C do uzyskania wewnątrz 68`C (lekko ponad 2 godziny). Po sparzeniu zdjąłem docisk i zostawiłem do ostygnięcia.Generalnie w smaku wyszło bardzo dobrze ale na przyszłość mięso dzielił będę na mniejsze kawałki i zamiast walenia tłuczkiem będę je wyrabiał. Wprawdzie blok się nie rozpada ale mógłby być sklejony zdecydowanie lepiej i bez dziur. Na święta trzeba będzie zrobić nową bo ta jakoś znika.... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 7 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 7 Grudnia 2013 Sławku.. bardzo ładnie wygląda szynka... a te dziurki wcale mi nie przeszkadzają Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 7 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 7 Grudnia 2013 Szynkowar mam identyczny tylko sprężyny są bardziej zniszczone - kupiłam kilka lat temu - i również ma dziurkę w dnie według mnie do odpływu wody służy .Szyneczka całkiem ,całkiem Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 7 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 7 Grudnia 2013 Haluś - najważniejsze że smak rewelacyjny. Wygląd i dziurecki się poprawi Olga - ja osobiście wolę żeby mi się w czasie parzenia woda do wyrobu nie dostawała a i potem soczki nie wypływały. Dlatego dziurkę zaspawałem i moim skromnym zdanie teraz jest lepiej.... Teraz nawet woreczków czy innej folii używać nie trzeba Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 7 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 7 Grudnia 2013 No ja w woreczki zawsze ładuję Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 7 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 7 Grudnia 2013 W aluminiowych szynkowarach też daję w woreczkach ale w takim z kwasówki nie ma potrzeby. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 14 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 14 Grudnia 2013 Jako że ostatnio robiona kiełbasa a`la Pobiedziska z mięsa gulaszowego własnie się kończy postanowiłem dalej pokombinować w/w bo z samego gulaszowego jak dla nas troszkę za tłusta.Zakupiłem 6 kg mięsa gulaszowego i 3 kg szynki.Peklowane na sucho 24 godziny w temp. 6-8`C (lodówka) - 17 gr/kg (50/50 sól kamienna/peklosól)Następnie rozdrobnione - szynka na szarpaku a gulaszowe na siatce 8 mm.Wymieszane z dodatkiem 0,5 litra wody i przyprawami (gorczyca 4 g/kg,gałka 0,5 g/kg, pieprz 1,5 g/kg, majeranek 2 g/kg, czosnek suszony 1 g/kg, cukier 1 g/kg)Napełnione jelita osadzane jakieś 3 godziny w temp pokojowej, wędzone 3,5 godziny 45`C mieszanką olcha-buk.Parzone w temp 85`C jakieś 25 minut.Jak na razie najlepsza kiełbasa z gulaszowego jaką zrobiłem.Kosztowo nadal jest tanio bo za 9 kg mięsa (gulaszowe/szynka) zapłaciłem 100 zł.Idealna kiełbasa w rękę do pogryzienia..... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 14 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 14 Grudnia 2013 Witajczosnek suszony to to samo co granulowany z torebki?z doświadczenia możesz powiedzieć czy jest róznica pomiędzy czosnkiem świeżym a suszonym? Chodzi o smak kiełbasy. Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 14 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 14 Grudnia 2013 Świeży jest bardziej aromatyczny ale ja z wygodnictwa w zasadzie zawsze używam własnie tego granulowanego. Trudno u nas o naprawdę dobry i aromatyczny świeży czosnek.... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 14 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 14 Grudnia 2013 Kup ten od Moniki znajomej El Gregora. Bardzo aromatyczny. Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 14 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 14 Grudnia 2013 Trudno u nas o naprawdę dobry i aromatyczny świeży czosnek.... Ten otrzymany w Pażęcach zazielenił się w marynacie jak szczypiorek na wiosnę.Jeszcze czegoś takiego nie widziałem a marynuję w zalewie octowej często.Zalany oliwką zachowuje właściwy wygląd . Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 14 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 14 Grudnia 2013 Sławku,kiełbaska wyszła Ci Spróbuj kiedyś kiełbasy nie parzyć a podpiec - moim zdaniem jest duża różnica na plus podpiekanej Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 14 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 14 Grudnia 2013 (edytowane) Tak nosiłem się z zamiarem bo czytałem recenzje... Co do podpiekania to jakoś tak mi średnio podchodzą wyroby podpiekane. Kwestia gustu.... Ten otrzymany w Pażęcach zazielenił się w marynacie jak szczypiorek na wiosnę.Jeszcze czegoś takiego nie widziałem a marynuję w zalewie octowej często No ja miałem podobnie..... Reszta co została w lodówce momentalnie spleśniała.... Szkoda, aż nie chciałem robić przykrości tej miłej Pani od darowanego czosnku i nie wspomniałem.... Edytowane 14 Grudnia 2013 przez tusiaczek Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 15 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 15 Grudnia 2013 Panowie czosnek świeży zalany zalewą octową zawsze zmieni kolor na zielonkawo-turkusowy jeśli tego nie chcecie to trzeba go wcześniej krótko zblanszować - przelać wrzątkiem na sitku Sent from my iPhone using Tapatalk Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 15 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 15 Grudnia 2013 jeśli tego nie chcecie to trzeba go wcześniej krótko zblanszować - przelać wrzątkiem na sitku I właśnie tak zrobiłem a i tak zzieleniał.Marynowanym czosnkiem z własnej produkcji częstowałem np.na zlocie w Białowieży .Był biały i samkował.Przywołuję na świadka Maxella o ile pamięta ten fakt Nie ma co ciągnąć dalej tego wątku.Faktem jest że o dobry czosnek coraz trudniej . Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 15 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 15 Grudnia 2013 Nie ma co ciągnąć dalej tego wątku Kaziulek, się jutro posprząta Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 22 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 22 Grudnia 2013 (edytowane) Podobno jakieś święta idą więc trzeba było troszkę przy wędzarni się pokręcić Wczoraj na pierwszy ogień poszły boczki, balerony, szynki, polędwice i półgęski. Część po uwędzeniu poszła do sparzenia, część będzie jeszcze delikatnie podwędzana dzisiaj... Jeden z półgęsków został sparzony - w smaku bardzo delikatny i zaskakująco soczysty (do parzenia był zamknięty próżniowo żeby soczki nie uciekły).Jako że czasu i sił jeszcze troszkę było zrobiłem także kolejną szynkę z szynkowaru. Pomijając że jeszcze troszkę dziurawa mi wyszła to smak bardzo nam odpowiadający a i konsystencja także bardzo dobra bo tym razem w porównaniu z poprzednim można ją śmiało kroić na cieniutkie plasterki i się nie rozwala....Na zdjęciach przekroje półgęska parzonego i szynki. Wieczorkiem zobaczymy co wyszło z półgęsków tylko wędzonych... Edytowane 22 Grudnia 2013 przez tusiaczek Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 22 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 22 Grudnia 2013 Śliczna kolekcja rynnowa. Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 22 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 22 Grudnia 2013 (edytowane) Widac ze kotow u ciebie brak Kolekcja bardzo ciekawa Edytowane 22 Grudnia 2013 przez ANNAM Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 23 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 23 Grudnia 2013 Widac ze kotow u ciebie brak Kolekcja bardzo ciekawa Haa o tym samym też pomyśłałem U mnie, przy tej ilości kotów - nie moich tylko sasiada, bez szans.Piękne wyroby. Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.