tusiaczek Opublikowano 28 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 28 Lutego 2014 Marko, całość jest banalnie prosta. Słoninę (3-3,5 kg) pokrojoną w docelowe kawałki zasypałem solą kamienną niejodowaną (1 kg) na jakieś 2 tygodnie. W połowie solenia wymieniłem sól na nową (pierwsza bardzo wilgotna). Po tym czasie opłukałem z soli pod ciepłą woda i natarłem grubo słodka papryką. Potem do wędzarni na 3 godziny temp 40`C. Po wędzeniu popakowałem w worki próżniowe i do parzenia - czas 2 godziny temp 80`C. Potem część do schłodzenia a część do ponownego podwędzenia.Obie wersje pyszne. W zasadzie moje chamskie podniebienie ledwo wyczuwa subtelne różnice pomiędzy nimi Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marko Opublikowano 28 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 28 Lutego 2014 Serdeczne dzięki Tusiaczku. Teraz tylko znaleźć przyzwoitą słoninę. Cytuj PozdrawiamMarko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 28 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 28 Lutego 2014 Teraz tylko znaleźć przyzwoitą słoninę. Czasami można jeszcze spotkać przyzwoitego człowieka, nie tylko słoninę. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 28 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 28 Lutego 2014 A jak sie nie jest posiadaczem takiej pakowarki to jak mozna zrobic taka sloninke? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 28 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 28 Lutego 2014 To można tylko pomiziaj przyprawami dopiero po parzeniu bo wszystko pójdzie w kanał. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 28 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 28 Lutego 2014 ja pamietam jak moja ciotka w latach 70 robila taka sloninke ,u nas to ciezko bedzie taka gruba kupic bo tylko takie 5 mm widzialam w sklepie Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 28 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 28 Lutego 2014 No to mamy ten sam problem Ale u nas czasem jeszcze można zamówić w takim prawdziwym mięsnym lub w masarni takie prawdziwe. A na Podlasiu to trafiają się i takie po 10 cm (własnie czekam na takie cudo). Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 28 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 28 Lutego 2014 jej takiej to ja nigdy nie widzialam moze mazna zrobic z cienszej prasowanke tak jak boczek Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 28 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 28 Lutego 2014 elektra, nie pisz więcej takich postów. One mnie, staremu zbereźnikowi się źle kojarzą. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 28 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 28 Lutego 2014 ojtam ojtam Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 12 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 12 Marca 2014 Jako że jakoś wymiotło zawartość lodówki zainspirowany zobaczonym gdzieś na forum przepisem @arkadiusza postanowiłem zrobić na szybkiego mielonkę z podudzi. W przepisie praktycznie nic nie zmieniałem, 2 kg podudzi z kurczaka, peklowane 24 godziny - 23 g/kg (mieszanka 50/50 sól/peklosól), potem zmielone na sitku 5mm, dodane 0,5 litra zimnej wody (25% wagi), 2,5 gr pieprzu (nie miałem białego więc dałem czarny), od siebie dodałem troszkę mielonej gałki bo lubię. Wymieszałem do wchłonięcia wody i dodałem 60g mąki ziemniaczanej (3% ). Po dość dokładnym wymieszaniu wpakowałem w osłonki termokurczliwe. Nauczony ostatnim doświadczeniem ze duży baton trudniej zjeść podzieliłem całość na cztery zgrabne bąbelki Parzone 85 minut w temperaturze 80`C. Właśnie zapeklowałem podudzia indycze, myślisz, że takie same czasy peklowania i parzenia zastosować? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 12 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 12 Marca 2014 Jeżeli mięso masz do peklowania pokrojone w kostkę to myślę że powinno być OK. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 12 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 12 Marca 2014 Tak w kostkę, a parzenie pewnie też podobnie? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 13 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 13 Marca 2014 Ja bym zrobił tak samo. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Dzisiaj zrobiłem wojskową z przepisu Pawła https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kiełbasa-wojskowa-z-1952-r-by-paweljack/?p=325096Użyłem : WP I (z szynki) - 1010 g, WP II (z łopatki) - 2840 g, wołowina (pręga) - 1630 g, podgardle 630 g.Peklowane peklosolą 18 g/kg przez 48 godzin. Wołowina zmielona na sitku 8 potem na sitku 2 i następnie kutrowana z dodatkiem bardzo zimnej wody (0,5l) i przypraw (pieprz 1 g/kg i czosnek 1,5 g/kg). Reszta zmielona na sitku 8. Połączone, wymieszane. Po napełnieniu osadzanie około 2 godzin w temperaturze pokojowej, osuszane 45 min w temp 45`C. Wędzone w temp 50`C przez 3 godziny. parzone 25 min w temp 80`C. Następnie schłodzone w zimnej wodzie, osuszone.Wrażenia smakowe bardzo pozytywne. Jak dla nas minimalnie za słone. Następnym razem dam 16-17 g/kg.Powieszę na troszkę i zobaczymy.... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tusiaczkowa Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Jako obiektywna żona jedna z lepszych, jakie jadłam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anulka Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Pięknie wygląda i zapewne tak smakuje Cytuj Moją pasją jest kuchnia:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
animus Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Sławek pogratulować pozostało i tyle, Cytuj Pozdrawiam Andrzej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Dzisiaj zrobiłem wojskową z przepisu Pawła Bardzo ładna. http://emotikona.pl/emotikony/pic/2glodny.gif Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Z dobrego przepisu robiona to i musiała odpowiednio wyjść Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Dzisiaj zrobiłem wojskową z przepisu Pawła No to dałeś czadu Tusiaczku... ... już wiem jaką wędlinę zrobię w najbliższym czasie Pawle... a Tobie podziękuję za przepis wiesz kiedy Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Ja też dałem się namówić na Trepową . Bo wojsko raczej tego nie widziało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Pawle... a Tobie podziękuję za przepis wiesz kiedy Nie wiem http://emotikona.pl/emotikony/pic/0dirol.gif Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Bo wojsko raczej tego nie widziało. I tu się Heniu mylisz.Wojskowa zawsze była na stołówce i w kantynie do połowy lat 70-tych. A za trepa dziękuję.Policzymy się przy okazji Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 6 Kwietnia 2014 A za trepa dziękuję.Policzymy się przy okazji będzie przemoc w spółdzielni Neptun .... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.