Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Tusiaczkowe wyroby....


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
508 odpowiedzi w tym temacie

#61 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9158 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 22 lut 2014 - 20:22

Minusem posiadania dużej zamrażarki jest możliwość utraty kontroli nad zawartością

Od pewnego czasu posługujemy się "kartoteką" szuflad zamrażarek.

Jest to kartonowa kartka podzielona na prostokąty. 

W kolejnych wpisuje się numer szuflady, dołożona zawartość z datą. Kółeczka oznaczają ilość opakowań danego produktu. 

Po wyciągnięciu czegokolwiek jest wykreślane kółeczko a na końcu cała pozycja.



#62 KURP

KURP

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3187 postów

Napisano 22 lut 2014 - 20:24

Była jakaś dyskusja o salcesonach chyba  :cool:

Minusem posiadania dużej zamrażarki jest możliwość utraty kontroli nad zawartością. Ładowałem i ładowałem aż się okazało że więcej ładuję niż zjadamy i teraz trzeba opróżniać  :rolleyes:

Przy okazji wyciągania towaresu z zamrażarki coraz bardziej zachwycam się krajalnicą i zastanawiam się dlaczego polowałem na taką dopiero teraz? :facepalm: Spółdzielnia obrasta w sprzęt. następny może kuterek?  :cool:

Salcefix z listopadowej spółdzielni....

 

attachicon.gif20140222_093749.jpg

A jaką żeś tą krajalicę zakupił - wkleisz foto, może ja bym se zakupił?



#63 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12592 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 22 lut 2014 - 21:29

wkleisz foto, może ja bym se zakupił?

 

 

 Foto już wklejone :D



#64 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5463 postów

Napisano 22 lut 2014 - 21:45

A jaką żeś tą krajalicę zakupił - wkleisz foto, może ja bym se zakupił?

Sylwek, prosisz - masz  :tongue:   https://wedlinydomow...ęcior/?p=334954


Użytkownik tusiaczek edytował ten post 22 lut 2014 - 21:46


#65 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5150 postów

Napisano 22 lut 2014 - 21:52

Od pewnego czasu posługujemy się "kartoteką" szuflad zamrażarek.

Jak się ma szuflady to tak można robić ale ja mam np skrzyniowa 300l  i tez co jakiś czas odnajduję zapomniane skarby - niby staram się układać w kartonach i robić spis ale zawsze mam jakieś niespodzianki a grzebanie w niej jest wielce niewdzięczne.

 

Tusiaczku ,krajalnica bardzo fajna  dodatku za taką cenę :thumbsup: - ja się jeszcze nie dorobiłam .


Użytkownik chudziak edytował ten post 22 lut 2014 - 21:54


#66 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5463 postów

Napisano 26 lut 2014 - 12:26

Pogoda dzisiaj ładniutka więc sobie troszkę "popopełniam" słoninki co ją był ofiarnie Kurpsiu na kulig przywiózł. Wysoliła się juz chyba wystarczająco więc została popaprykowana i zaraz idzie w dym. Potem parzenie w workach próżniowych i część do zamrażarki a pozostała część jeszcze do podwędzenia. Eksperyment taki...  :cool:

 

Załączony plik  20140226_120504.jpg   48,03 KB   13 Ilość pobrań



#67 Kruszynka

Kruszynka

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3928 postów

Napisano 26 lut 2014 - 12:33

. Eksperyment taki...

Obadamy,ocenimy :D



#68 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5463 postów

Napisano 26 lut 2014 - 12:37

Się wie  :)  Spółdzielnia już się jakaś powolutku kroi to się zakąsi  :cool:



#69 KURP

KURP

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3187 postów

Napisano 26 lut 2014 - 17:52

piszę się na zakąszanie ;)



#70 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5463 postów

Napisano 26 lut 2014 - 20:05

Własnie zakanszam wersją pierwszą czyli wędzona i potem parzoną. Mniodzio.... Mięciutka, lekko chrupka. Na razowym chlebku z cebulką i ogóraskiem w sam raz 2glodny.gif

W tak zwanym międzyczasie wersja druga dymi się ponownie  :frantics:

 

Załączony plik  20140226_203336.jpg   42,94 KB   13 Ilość pobrań


Użytkownik tusiaczek edytował ten post 26 lut 2014 - 20:50


#71 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5463 postów

Napisano 27 lut 2014 - 09:59

Słoninka wyszła prima !!! Po schłodzeniu jest jeszcze lepsza. Praktycznie smarowna... 

Przepis na bazę zostanie więc na wieki a żeby nie było zbyt monotonnie pokombinuję czasem z przyprawami do obsypania.

Dzisiaj podobno tłusty czwartek więc słoninka idealnie się komponuje z pączkami  :tongue:

Załączony plik  20140227_090816.jpg   49,61 KB   15 Ilość pobrań



#72 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3065 postów

Napisano 27 lut 2014 - 12:35

Po sześć pączków na twarz ?  Śmiałe posunięcie. :thumbsup:  :clap:

Kusząco wyglądają !!!



#73 eli55

eli55

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2290 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 27 lut 2014 - 14:34

Masz zlote raczki do wyrobow i wypiekow :tongue: :clap: :clap: :clap:



#74 PePe

PePe

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2056 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 27 lut 2014 - 15:50

W pierwowzorze pączki były właśnie nadziewane skwarkami ze słoniny, z tym że ciasto było chlebowe.



#75 Marko

Marko

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 467 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 27 lut 2014 - 20:04

Słoninka wyszła prima !!!

Tusiaczku, możesz podać jak długo i w jakiej temperaturze parzyłeś słoninę?

Rozumiem, że parzyłeś zapakowaną próżniowo w garnku elektrycznym.



#76 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5463 postów

Napisano 28 lut 2014 - 10:15

Marko, całość jest banalnie prosta. 

Słoninę (3-3,5 kg) pokrojoną w docelowe kawałki zasypałem solą kamienną niejodowaną (1 kg) na jakieś 2 tygodnie. W połowie solenia wymieniłem sól na nową (pierwsza bardzo wilgotna). Po tym czasie opłukałem z soli pod ciepłą woda i natarłem grubo słodka papryką. Potem do wędzarni na 3 godziny temp 40`C. Po wędzeniu popakowałem w worki próżniowe i do parzenia - czas 2 godziny temp 80`C. Potem część do schłodzenia a część do ponownego podwędzenia.

Obie wersje pyszne. W zasadzie moje chamskie podniebienie ledwo wyczuwa subtelne różnice pomiędzy nimi  :rolleyes:



#77 Marko

Marko

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 467 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 28 lut 2014 - 14:39

Serdeczne dzięki Tusiaczku. Teraz tylko znaleźć przyzwoitą słoninę.



#78 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3065 postów

Napisano 28 lut 2014 - 14:41

 Teraz tylko znaleźć przyzwoitą słoninę.

 

Czasami można jeszcze spotkać przyzwoitego człowieka, nie tylko słoninę.



#79 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5553 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 28 lut 2014 - 15:41

A jak sie nie jest posiadaczem takiej pakowarki to jak mozna zrobic taka sloninke?



#80 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5463 postów

Napisano 28 lut 2014 - 15:44

To można tylko pomiziaj przyprawami dopiero po parzeniu bo wszystko pójdzie w kanał.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych