Skocz do zawartości

Tusiaczkowe wyroby....


tusiaczek

Rekomendowane odpowiedzi

Marko, całość jest banalnie prosta. 

Słoninę (3-3,5 kg) pokrojoną w docelowe kawałki zasypałem solą kamienną niejodowaną (1 kg) na jakieś 2 tygodnie. W połowie solenia wymieniłem sól na nową (pierwsza bardzo wilgotna). Po tym czasie opłukałem z soli pod ciepłą woda i natarłem grubo słodka papryką. Potem do wędzarni na 3 godziny temp 40`C. Po wędzeniu popakowałem w worki próżniowe i do parzenia - czas 2 godziny temp 80`C. Potem część do schłodzenia a część do ponownego podwędzenia.

Obie wersje pyszne. W zasadzie moje chamskie podniebienie ledwo wyczuwa subtelne różnice pomiędzy nimi  :rolleyes:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 561
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 Teraz tylko znaleźć przyzwoitą słoninę.

 

Czasami można jeszcze spotkać przyzwoitego człowieka, nie tylko słoninę.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A jak sie nie jest posiadaczem takiej pakowarki to jak mozna zrobic taka sloninke?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ja pamietam jak moja ciotka w latach 70 robila taka sloninke ,u nas to ciezko bedzie taka gruba kupic bo tylko takie 5 mm widzialam w sklepie  :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No to mamy ten sam problem  :D Ale u nas czasem jeszcze można zamówić w takim prawdziwym mięsnym lub w masarni takie prawdziwe. A na Podlasiu to trafiają się i takie po 10 cm (własnie czekam na takie cudo).

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jej takiej to ja nigdy nie widzialam :) moze mazna zrobic z cienszej prasowanke tak jak boczek :tongue:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

elektra, nie pisz więcej takich postów. One mnie, staremu zbereźnikowi się źle kojarzą.  :thumbsup:

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Jako że jakoś wymiotło zawartość lodówki zainspirowany zobaczonym gdzieś na forum przepisem @arkadiusza postanowiłem zrobić na szybkiego mielonkę z podudzi. 

W przepisie praktycznie nic nie zmieniałem, 2 kg podudzi z kurczaka, peklowane 24 godziny - 23 g/kg (mieszanka 50/50 sól/peklosól), potem zmielone na sitku 5mm, dodane 0,5 litra zimnej wody (25% wagi), 2,5 gr pieprzu (nie miałem białego więc dałem czarny), od siebie dodałem troszkę mielonej gałki bo lubię. Wymieszałem do wchłonięcia wody i dodałem 60g mąki ziemniaczanej (3% ). Po dość dokładnym wymieszaniu wpakowałem w osłonki termokurczliwe. Nauczony ostatnim doświadczeniem ze duży baton trudniej zjeść podzieliłem całość na cztery zgrabne bąbelki  :cool: Parzone 85 minut w temperaturze 80`C. 

Właśnie zapeklowałem podudzia indycze, myślisz, że takie same czasy peklowania i parzenia zastosować?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Dzisiaj zrobiłem wojskową z przepisu Pawła https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kiełbasa-wojskowa-z-1952-r-by-paweljack/?p=325096

Użyłem : WP I (z szynki) - 1010 g, WP II (z łopatki) - 2840 g, wołowina (pręga) - 1630 g, podgardle 630 g.

Peklowane peklosolą 18 g/kg przez 48 godzin. Wołowina zmielona na sitku 8 potem na sitku 2 i następnie kutrowana z dodatkiem bardzo zimnej wody (0,5l) i przypraw (pieprz 1 g/kg i czosnek 1,5 g/kg). Reszta zmielona na sitku 8. Połączone, wymieszane. 

Po napełnieniu osadzanie około 2 godzin w temperaturze pokojowej, osuszane 45 min w temp 45`C. Wędzone w temp 50`C przez 3 godziny. parzone 25 min w temp 80`C. Następnie schłodzone w zimnej wodzie, osuszone.

Wrażenia smakowe bardzo pozytywne. Jak dla nas minimalnie za słone. Następnym razem dam 16-17 g/kg.

Powieszę na troszkę i zobaczymy....

post-44979-0-72585200-1396803486_thumb.jpg

post-44979-0-51277200-1396803502_thumb.jpg

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj zrobiłem wojskową z przepisu Pawła 

Bardzo ładna. http://emotikona.pl/emotikony/pic/2glodny.gif

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dzisiaj zrobiłem wojskową z przepisu Pawła
 

 

No to dałeś czadu Tusiaczku... :)... już wiem jaką wędlinę zrobię w najbliższym czasie  :rolleyes:

 

Pawle... a Tobie podziękuję za przepis wiesz kiedy  :tongue:  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pawle... a Tobie podziękuję za przepis wiesz kiedy  :tongue:  :)

Nie wiem http://emotikona.pl/emotikony/pic/0dirol.gif

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Bo wojsko raczej tego nie widziało.

I tu się Heniu mylisz.Wojskowa zawsze była na stołówce i w kantynie do połowy lat 70-tych. A za trepa dziękuję.Policzymy się przy okazji ;)

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.