Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Tusiaczkowe wyroby....


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
509 odpowiedzi w tym temacie

#81 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5589 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 28 lut 2014 - 15:47

ja pamietam jak moja ciotka w latach 70 robila taka sloninke ,u nas to ciezko bedzie taka gruba kupic bo tylko takie 5 mm widzialam w sklepie  :D



#82 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5497 postów

Napisano 28 lut 2014 - 15:50

No to mamy ten sam problem  :D Ale u nas czasem jeszcze można zamówić w takim prawdziwym mięsnym lub w masarni takie prawdziwe. A na Podlasiu to trafiają się i takie po 10 cm (własnie czekam na takie cudo).



#83 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5589 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 28 lut 2014 - 15:56

jej takiej to ja nigdy nie widzialam :) moze mazna zrobic z cienszej prasowanke tak jak boczek :tongue:



#84 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3066 postów

Napisano 28 lut 2014 - 16:01

elektra, nie pisz więcej takich postów. One mnie, staremu zbereźnikowi się źle kojarzą.  :thumbsup:



#85 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5589 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 28 lut 2014 - 16:03

:yes:  :cool: ojtam ojtam



#86 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6122 postów

Napisano 12 mar 2014 - 21:57

Jako że jakoś wymiotło zawartość lodówki zainspirowany zobaczonym gdzieś na forum przepisem @arkadiusza postanowiłem zrobić na szybkiego mielonkę z podudzi. 

W przepisie praktycznie nic nie zmieniałem, 2 kg podudzi z kurczaka, peklowane 24 godziny - 23 g/kg (mieszanka 50/50 sól/peklosól), potem zmielone na sitku 5mm, dodane 0,5 litra zimnej wody (25% wagi), 2,5 gr pieprzu (nie miałem białego więc dałem czarny), od siebie dodałem troszkę mielonej gałki bo lubię. Wymieszałem do wchłonięcia wody i dodałem 60g mąki ziemniaczanej (3% ). Po dość dokładnym wymieszaniu wpakowałem w osłonki termokurczliwe. Nauczony ostatnim doświadczeniem ze duży baton trudniej zjeść podzieliłem całość na cztery zgrabne bąbelki  :cool: Parzone 85 minut w temperaturze 80`C. 

Właśnie zapeklowałem podudzia indycze, myślisz, że takie same czasy peklowania i parzenia zastosować?



#87 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5497 postów

Napisano 12 mar 2014 - 22:16

Jeżeli mięso masz do peklowania pokrojone w kostkę to myślę że powinno być OK.

#88 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6122 postów

Napisano 12 mar 2014 - 22:27

Tak w kostkę, a parzenie pewnie też podobnie?



#89 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5497 postów

Napisano 13 mar 2014 - 08:40

Ja bym zrobił tak samo.



#90 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5497 postów

Napisano 06 kwi 2014 - 17:58

Dzisiaj zrobiłem wojskową z przepisu Pawła https://wedlinydomow...ljack/?p=325096

Użyłem : WP I (z szynki) - 1010 g, WP II (z łopatki) - 2840 g, wołowina (pręga) - 1630 g, podgardle 630 g.

Peklowane peklosolą 18 g/kg przez 48 godzin. Wołowina zmielona na sitku 8 potem na sitku 2 i następnie kutrowana z dodatkiem bardzo zimnej wody (0,5l) i przypraw (pieprz 1 g/kg i czosnek 1,5 g/kg). Reszta zmielona na sitku 8. Połączone, wymieszane. 

Po napełnieniu osadzanie około 2 godzin w temperaturze pokojowej, osuszane 45 min w temp 45`C. Wędzone w temp 50`C przez 3 godziny. parzone 25 min w temp 80`C. Następnie schłodzone w zimnej wodzie, osuszone.

Wrażenia smakowe bardzo pozytywne. Jak dla nas minimalnie za słone. Następnym razem dam 16-17 g/kg.

Powieszę na troszkę i zobaczymy....

Załączony plik  IMG_8147.JPG   45,18 KB   11 Ilość pobrań

Załączony plik  IMG_8149.JPG   42,64 KB   11 Ilość pobrań



#91 Gość_tusiaczkowa_*

Gość_tusiaczkowa_*
  • Goście

Napisano 06 kwi 2014 - 18:40

Jako obiektywna żona  ;) jedna z lepszych, jakie jadłam :clap: . 



#92 Anulka

Anulka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 439 postów
  • MiejscowośćMaszewo Duże,Płock

Napisano 06 kwi 2014 - 19:11

Pięknie wygląda i zapewne tak smakuje :) :clap:



#93 animus

animus

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 126 postów
  • MiejscowośćGrzybno

Napisano 06 kwi 2014 - 19:17

Sławek pogratulować pozostało i tyle,  :clap:



#94 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6122 postów

Napisano 06 kwi 2014 - 19:28



Dzisiaj zrobiłem wojskową z przepisu Pawła 

Bardzo ładna. 2glodny.gif



#95 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5497 postów

Napisano 06 kwi 2014 - 19:28

Z dobrego przepisu robiona to i musiała odpowiednio wyjść  :thumbsup:



#96 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6599 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 06 kwi 2014 - 20:15

Dzisiaj zrobiłem wojskową z przepisu Pawła
 

 

No to dałeś czadu Tusiaczku... :)... już wiem jaką wędlinę zrobię w najbliższym czasie  :rolleyes:

 

Pawle... a Tobie podziękuję za przepis wiesz kiedy  :tongue:  :)



#97 Henio

Henio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3398 postów
  • MiejscowośćGdańsk Nowy Port

Napisano 06 kwi 2014 - 20:23

Ja też dałem się namówić na Trepową . Bo wojsko raczej tego nie widziało.  :D



#98 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6122 postów

Napisano 06 kwi 2014 - 20:30



Pawle... a Tobie podziękuję za przepis wiesz kiedy  :tongue:  :)

Nie wiem 0dirol.gif



#99 Kruszynka

Kruszynka

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3928 postów

Napisano 06 kwi 2014 - 20:31

Bo wojsko raczej tego nie widziało.

I tu się Heniu mylisz.Wojskowa zawsze była na stołówce i w kantynie do połowy lat 70-tych. A za trepa dziękuję.Policzymy się przy okazji ;)



#100 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5497 postów

Napisano 06 kwi 2014 - 20:34

A za trepa dziękuję.Policzymy się przy okazji
  :w00t:  będzie przemoc w spółdzielni Neptun .... 




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych