Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wędzonki


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
17 odpowiedzi w tym temacie

#1 abratek

abratek
  • **VIP**
  • 6032 postów

Napisano 03 lis 2013 - 19:38

W tym temacie prezentacja wędzonek wszelakich...

 

Spis treści

 

Szynka z nogą


Użytkownik abratek edytował ten post 02 sty 2014 - 18:42


#2 abratek

abratek
  • **VIP**
  • 6032 postów

Napisano 02 sty 2014 - 18:40

Pusto w tym moim kąciku ... i trzeba by coś zacząć wklejać :blush:

a ponieważ:...

A teraz mamy już 2 stycznia  :) i trzeba zacząć nowy sezon :tongue:

....to uwędziłem szyneczkę na imprezkę sobotnią :cool:

 

Załączony plik  noga2.jpg   114,88 KB   10 Ilość pobrań

 

teraz się parzy :thumbsup:

 

cdn ...(?)



#3 BazylWidzew

BazylWidzew
  • Użytkownicy
  • 2676 postów
  • MiejscowośćMazury

Napisano 02 sty 2014 - 18:44

to uwędziłem szyneczkę na imprezkę sobotnią

Abratek szyneczka super :clap: :clap: :clap:



#4 JaGra

JaGra
  • Użytkownicy
  • 3458 postów
  • Miejscowośćmazowiecka wieś nad Wisłą

Napisano 02 sty 2014 - 18:47

Tomek o której ta impreza, żebym się  nie spóźnił   :D



#5 abratek

abratek
  • **VIP**
  • 6032 postów

Napisano 02 sty 2014 - 18:55

Tomek o której ta impreza, żebym się nie spóźnił :D
a... nie wiem :laugh:  ale jutro się dowiem :tongue: - jestem w posiadaniu głównych "atrakcji" więc beze mnie byłoby  "sztywno".....można nawet stwierdzić że zbyt trzeźwo :rolleyes:

#6 andrzej k

andrzej k
  • ***SUPER VIP***
  • 13721 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 02 sty 2014 - 18:59

jestem w posiadaniu głównych "atrakcji" więc beze mnie byłoby "sztywno"..

 

 

  Co niektórzy mówią że jak mają pilota to mają władzę . :D      Udanej imprezy .

 

 

   Serdeczne pozdrowienia w Nowym Roku  . :)



#7 Kruszynka

Kruszynka
  • Użytkownicy
  • 3928 postów

Napisano 02 sty 2014 - 21:06

Przepiękna ta szyneczka ale.............nie zaklaszczę :D :angel:

Bardzo udanej imprezy życzę.



#8 abratek

abratek
  • **VIP**
  • 6032 postów

Napisano 02 sty 2014 - 21:31

Bardzo udanej imprezy życzę.

dziękuję ... mam nadzieję że będzie :)

 

 co do szynki jest to po troszku mały eksperymencik gdyż pierwszy raz zdarzyło mi się z przyczyn niezależnych dokonać "planowego" zamrożenia tak dużego półproduktu... mniejsze już tak robiłem jednak "z nogą" zawsze były "na świeżo"

 

szynka była peklowana przez 9 dni wraz z mięsem "Bożonarodzeniowym" i po ociekaniu w sobotę przed świętami została zawinięta szczelnie w folię spożywczą i powędrowała do zamrażarki.... tydzień później wyjęta i umieszczona w styropianowym pojemniku termicznym powolutku się rozmrażała zapewniając sobie temperaturę "chłodniczą"... jeszcze wczoraj wieczorem miała poniżej zera w środku, choć sonda przy wbijaniu nie natrafiła na lód.....

przez noc wisiała w pomieszczeniu o temp ok 10ºC a rano przed wędzeniem w 15ºC...

utrata "soku" (solanki ? ) podczas procesu rozmrażania i powtórnego ociekania to nie więcej niż 50ml....


Użytkownik abratek edytował ten post 02 sty 2014 - 21:32


#9 abratek

abratek
  • **VIP**
  • 6032 postów

Napisano 03 sty 2014 - 12:37

Po parzeniu....

 

Załączony plik  noga2a.jpg   100,77 KB   8 Ilość pobrań

 

- niestety paskudnie pękła :mellow:  - najprawdopodobniej było to wynikiem uszkodzenia zmiękczonej skóry podczas parzenia wkładanym hakiem... - świadczy o tym rozejście pęknięć od jednego miejsca

zazwyczaj kopytko parzę tylko troszkę a potem ujmuję wody tak aby sięgała nieco ponad staw kolanowy - tym razem parzyła się cały czas :blush:

 

Cóż.... na szczęście zawsze robię "opaskę" w tym miejscu :)  - przerywa wizualną "monotonię " i tuszuje nacięcie techniczne ;)... tym razem musi być troszkę szersza

 

Załączony plik  noga2b.jpg   97,37 KB   9 Ilość pobrań

 

i jeszcze kilka danych dla ciekawych :cool: :

parzenie bezpośrednio po wędzeniu,

włożona do wrzątku, po spadku temperatury, utrzymywanie na poziomie ok 78-79 stopni,

do temp wewnątrz 65ºC (troszku przysnąłem :blush: )

czas 5,5h

 

waga początkowa surowca (przed peklowaniem) 8,8kg

waga po wędzeniu 9,5kg

Waga po parzeniu 8,4kg


Użytkownik abratek edytował ten post 03 sty 2014 - 12:38


#10 LP57

LP57
  • Użytkownicy
  • 29 postów
  • MiejscowośćGrodzisk Maz.

Napisano 03 sty 2014 - 14:39

Żeby świnka nie skakała to by nóżki ........... :D



#11 KURP

KURP
  • Użytkownicy
  • 3195 postów

Napisano 03 sty 2014 - 21:48

Normalnie jak lekarz pierwszej pomocy - nóżka obandażowana ;)



#12 miro

miro
  • **VIP Junior**
  • 14271 postów

Napisano 03 sty 2014 - 22:16

Abratku nóżka wyszła Ci pięknie, nawet to pęknięcie dodaje jej swojskiego uroku.

Jeśli mogę grzeczne zapytać:

Co ma dać opaska ?



#13 EAnna

EAnna
  • Moderatorzy
  • 11005 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 03 sty 2014 - 22:17

szynka była peklowana przez 9 dni wraz z mięsem "Bożonarodzeniowym"

Czyli gdzieś od 10. grudnia?

Mogła się spokojnie peklować do nowego roku.

Często, a szczególnie na Boże Narodzenie, pekluję wędzonki 4 tygodnie.

Zakupy w listopadzie są tańsze.

Zapewniam Cię, że wędzonki nie mają "specyficznego zapachu/smaku, o którym pisałeś kiedyś tam, przy okazji rozważania "długiego czasu peklowania".

Szyneczka wyszła Ci piękna !!!



#14 Basia285

Basia285
  • Użytkownicy
  • 355 postów
  • MiejscowośćPolice

Napisano 03 sty 2014 - 22:25

Piękna szzyneczka. Apetycznie wyglada. Kopytko podrasowane, jest super z tym bandażem.

Jestem pod wrażeniem. Gratuluje takiego wyrobu. :thumbsup: :clap: :clap: :clap:

Smacznego życzę.



#15 Wirus

Wirus
  • **VIP-Organizator**
  • 3162 postów
  • MiejscowośćWielkopolska

Napisano 04 sty 2014 - 12:54

jest super z tym bandażem

Według mnie to jest wędliniarska przędza - trochę się Abratek ;)   "nakręcił"  :) .


Użytkownik Wirus edytował ten post 04 sty 2014 - 12:55


#16 abratek

abratek
  • **VIP**
  • 6032 postów

Napisano 04 sty 2014 - 14:04

Co ma dać opaska ?
ano efekt wizualny to raz (szczególnie tym razem).... a dwa jeśli nie jest na stojaku to można za ten "opatrunek" spokojnie łapać ręką przy krojeniu.... i czysto i higienicznie ;)

 

 

Czyli gdzieś od 10. grudnia? Mogła się spokojnie peklować do nowego roku.
dokładnie od 11... ale bałem się :blush:  - gdybym był pewny pogody , czyli warunków w miejscu peklowania to być może bym zaryzykował... a tak stanąłem na "rozdrożu"

 

 

Według mnie to jest wędliniarska przędza - trochę się Abratek ;) "nakręcił" :) .
oczywiście :)  a zajęło jakieś 5 minutek

#17 PanBoczek

PanBoczek
  • Użytkownicy
  • 3625 postów

Napisano 20 sty 2014 - 08:22

Abratku robi wrażenie ta szynka! dodatkowo ten patent z 'opaską uciskową' hehe świetne! 

napisz jakie były reakcje uczestników imprezy :) Pozdrawiam



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#18 menzur

menzur
  • Użytkownicy
  • 336 postów
  • MiejscowośćDębica

Napisano 20 sty 2014 - 10:41

Opatrunek założony operacja udana, ale .... pacjent nie przeżył :D

A tak serio to ładny produkt, masz jakiś przekrój?






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych