Skocz do zawartości

Wędzonki Arkadiusza


arkadiusz

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 255
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Arek sznuruje po wędzeniu  

 

Zapomniałeś dodać ,że używa fotoszopa. :facepalm:  :D  

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

 Taką szyneczkę z wadą machnąłem.Podobno prosta robota a tu zonk.

post-41296-0-94792400-1542644054_thumb.jpg

post-41296-0-48607100-1542644101_thumb.jpg

 

 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

a miałem ostatnio też niespodziankę....

Widuję takie dość często w ladach chłodniczych  :facepalm:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie, nastrzyknięte i rozmrożone. Taka gąbka powstaje kiedy woda z solanki lub specyfiku którym nastrzykuje się surowe mięso przed sprzedażą zamarznie i dosłownie rozsadza komórki. I to nie jest jakieś marne 10% przyrostu.

Edytowane przez Woytas
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy to stres ubojowy?

 

 

Poruszałem ten temat na spotkaniu  w Spychowie . Jeżeli dobrze zrozumiałem to jest spowodowane złym ( powolnym ) wychłodzeniem  półtusz po uboju . To jest mięsień dwugłowy i półtusze po uboju powieszone w chłodni bardzo blisko siebie mają możliwość stykania się ze sobą tym elementem  co powoduje wolniejsze ich wychładzanie . 


[Dodano: 19 lis 2018 - 19:22]

 

 

nastrzyknięte i rozmrożone.

 

 

Pierwotnie ja też tak myślałem .....

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

to jest spowodowane złym ( powolnym ) wychłodzeniem  półtusz po uboju

Jak to jest wytłumaczone technologicznie/fizykalnie?

Nastąpiła wewnątrz mięsa, w całej objętości fermentacja, czy jakieś inne gazowanie?

 Do mnie to nie przemawia.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

to jest spowodowane złym ( powolnym ) wychłodzeniem  półtusz po uboju

 

Jak to jest wytłumaczone technologicznie/fizykalnie?

Nastąpiła wewnątrz mięsa, w całej objętości fermentacja, czy jakieś inne gazowanie?

 Do mnie to nie przemawia.

Do mnie też nie. Rozmawiałem z technologiem u mnie w pracy i ona też o czymś takim nie słyszała.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Do mnie to nie przemawia.

 

 

Może tutaj zajrzy A. Bagno i wytłumaczy poprawnie .  Dla mnie najważniejszym było to ,  że ja nie "zepsułem " mięsa podczas przeprowadzonego procesu .

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

miałem ostatnio też niespodziankę....
U mnie Korycin  :facepalm:  po 2-3 dniach ma podobne czasem większe  ;) . Rzeczywiście  chyba coś nie halo z mięsem :( 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dla mnie najważniejszym było to ,  że ja nie "zepsułem " mięsa podczas przeprowadzonego procesu .

 

To Twoje mięso ma takie dziurki jak mój serek koryciński.W serku to bakterie i podejrzewam,że w Twoim mięsku też.Powodem jak pisałeś może być złe wychłodzenie.Wtedy bakterie sobie wariują, ale dlaczego moja szynka ma zaznaczone odbarwienie to już chyba nikt nie wie.Rozmawiałem z Andrzejem i też jednoznacznej odpowiedzi nie ma.

post-41296-0-40889200-1542735985_thumb.jpg

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Dla mnie najważniejszym było to ,  że ja nie "zepsułem " mięsa podczas przeprowadzonego procesu .

 

To Twoje mięso ma takie dziurki jak mój serek koryciński.W serku to bakterie i podejrzewam,że w Twoim mięsku też.Powodem jak pisałeś może być złe wychłodzenie.Wtedy bakterie sobie wariują, ale dlaczego moja szynka ma zaznaczone odbarwienie to już chyba nikt nie wie.Rozmawiałem z Andrzejem i też jednoznacznej odpowiedzi nie ma.

attachicon.gifszynka.jpg

 

To jest właśnie wada PSE. Suche i łatwo rozwarstwiające się?.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ja miałem ostatnio też niespodziankę.... 20181103_171820.jpg

 

 

nastrzyknięte i rozmrożone. Taka gąbka powstaje kiedy woda z solanki lub specyfiku którym nastrzykuje się surowe mięso przed sprzedażą zamarznie i dosłownie rozsadza komórki. I to nie jest jakieś marne 10% przyrostu.

Woytas. Czy w zakładzie robiliście próby ( zamrażanie i ponowne rozmrażanie ) z mięsem nastrzykniętym? Czy wyniki były podobne?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A jak to się ma do tego jak przed spodziewanym dużym zbytem zakłady przygotowywały mięso na wędzonki wcześniej (peklowali) i je zamrażali a później odmrażali i poddawali wędzeniu i obróbce termicznej

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A jak to się ma do tego jak przed spodziewanym dużym zbytem zakłady przygotowywały mięso na wędzonki wcześniej (peklowali) i je zamrażali a później odmrażali i poddawali wędzeniu i obróbce termicznej

Jeżeli to do mnie pytanie to nie wiem. U nas nie ma takich praktyk. Raczej wątpię że ktoś tak robi, to by były za duże straty po przyroście po rozmrozeniu.

 

 

Ja miałem ostatnio też niespodziankę.... 20181103_171820.jpg

 

nastrzyknięte i rozmrożone. Taka gąbka powstaje kiedy woda z solanki lub specyfiku którym nastrzykuje się surowe mięso przed sprzedażą zamarznie i dosłownie rozsadza komórki. I to nie jest jakieś marne 10% przyrostu.

 

Woytas. Czy w zakładzie robiliście próby ( zamrażanie i ponowne rozmrażanie ) z mięsem nastrzykniętym? Czy wyniki były podobne?
Jak napisałem wcześniej, u nas nie zamraża się zapeklowanego lub nastrzykniętego mięsa. Podobnie jak nie nastrzykuje się surowrgo mięsa przeznaczonego do sprzedaży. Ale dokładnie taki efekt daje zamrożenie gotowej wędzonki nastrzykniętej na wysoki przyrost i rozmrożenie jej. Edytowane przez Woytas
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...

Jeszcze tylko kabanosy się podpiekają i fajrant

post-41296-0-45618800-1564146779_thumb.jpg

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

fajrant

Na złoto!

To lubię.

Kabanosy tez dzicze? 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie na zlot bo tam nie ma rarytasów no może oprócz polędwiczki i polędwicy z dzika.

Nie kabanosy są wp.bo takie wolimy a zamawiała wnuczka.Na zlot to przywiozę wątrobiankę.Będziesz mogla porównać z poprzednią.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.