Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wędzonki


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
219 odpowiedzi w tym temacie

#1 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 10900 postów

Napisano 18 wrz 2011 - 11:46

Drugie podejście do wędzenia dymogeneratorem po uprzednim dociepleniu wędzarni.

Kanapkowa al'krakowska:

Surowiec pozyskany z II wp 80/20.

1.I wp - 2.5 kg - szarpak dwunerkowy
2.II wp - 3 kg - siatka 20mm
3.III wp - 1.5 kg ( mięso z golonki) - siatka 2 mm + kutrowane z dodatkiem 45% zimnej wody i z przyprawami
4.Podgardle- 1.20 kg - siatka 10mm

Przyprawy:

1.Mięso peklowane przez 48 h mieszanką soli i peksoli 50/50 dawką 20g/kg
2.Pieprz - 1.2g/kg
3.Czosnek - 2g/kg
4.Kolendra - 0.5g/kg


Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Żeby w wędzarni nie było pusto to jeszcze z II wp. wykonałem 5.8kg Naszej z dodatkiem 1.5g/kg jałowca i 3kg "Kiełbaski zakąskowej" a'la serdelki mielonej na sitku 4.5.Cztery kurczaki i 4 serki typu włoskiego zakupione w Lidlu też złapały się do wędzenia.


Dołączona grafika

Dołączona grafika

[size=9][ Dodano: Nie 18 Wrz, 2011 12:57 ][/size]
Ponieważ były wędzone kurczaki to moja LP zrobiła pyszną sałatkę.

Skład:
1.Pierś wędzonego kurczaka bez skóry
2.15 dkg rodzynek
3.Puszka annanasów (odlać sos)
4.Puszka kukurydzy (odlać sos)
5.4 łyżki majonezu

Piers kroimy w kostkę 1/1cm .Wszystko razem mieszamy i można się zajadać.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

#2 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 10900 postów

Napisano 16 paź 2011 - 18:26

5kg polędwicy wieprzowej, dwa węgorze po 1,5kg, trochę brzuszków z łososia, dwie szyneczki z łopatki i osiem serków typu włoskiego zakupionych w Lidlu.Część polędwicy poszła do parzenia a część jest tylko wędzona nieparzona.A to efekt :


. Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

#3 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 10900 postów

Napisano 19 gru 2011 - 20:53

I jeszcze małe co nieco z wczorajszego wędzenia.
Boczek rolowany i słonina faszerowana,wędzona i parzona


Dołączona grafika

#4 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 10900 postów

Napisano 13 lut 2012 - 17:07

Coś dla urozmaicenia. Słonina faszerowana wędzona.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

#5 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 10900 postów

Napisano 24 mar 2012 - 18:24

No i powędzone.Jutro parzenie i fajrant.Do świąt z głodu nie pomrzemy :grin:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

#6 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 10900 postów

Napisano 01 kwi 2012 - 19:44

Wczorajsze wędzenie świąteczne w pigułce.

Dołączona grafika

#7 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 10900 postów

Napisano 30 kwi 2012 - 18:22

Wczoraj 10 kg a'la krakowskiej parzonej (16-stka receptura zastępcza) i a'la oscypek powędrowały do wędzarni. Rodzinka mówi ,że dobre.

Dołączona grafika

#8 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 10900 postów

Napisano 20 maj 2012 - 08:55

Wczorajsza produkcja w pigułce.Szynka, polędwiczka, baleron i wątrobianka z dzika, pierś z indyka i kabanosy wp.

Dołączona grafika

#9 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 10900 postów

Napisano 02 wrz 2012 - 18:23

Przy okazji wczorajszego spółdzielczego wędzenia dorzuciliśmy do wędzarni trochę naszej prywaty :grin: .Tomek kiełbasę w osłonce 55mm a ja pstrągi i szynkę Babuni oraz filet z indyka.
Niespodzianek nie było i wszystko udało się znakomicie.

Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

#10 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 10900 postów

Napisano 22 wrz 2012 - 16:45

Zgodnie z recepturą Grzesia boczek uwędzony ( jutro sznurowanie i do dojrzewalni) i żeby mu nie było przykro samemu wisieć w wędzarni to za towarzystwo miał 10kg kabanosów , dwa liny ,7 pstrągów, i płat łososia pocięty w dzwonka. :grin:

Dołączona grafika
Dołączona grafika

Kabanosy wymagają jeszcze podsuszania, ale trzeba było je spróbować
Dołączona grafika

Rybki się studzą.

#11 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 10900 postów

Napisano 04 lis 2012 - 12:58

No i krajalnica doczekała się pierwszego użycia.Działa wspaniale.Szynka Babuni w plasterkach i zapakowana próżniowo. :grin:
Brakuje tylko tacy do tej krajalnicy, ale mam nadzieję, że Robert się postara ?:grin:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

#12 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 10900 postów

Napisano 18 sty 2013 - 15:38

Do końca lutego nic już nie wędzę ( tak sobie postanowiłem :grin:) więc zakupiłem dzisiaj to co widać i dwie szyneczki Dziadka Arka z tłuszczykiem i skórą z tego się wykroi żeby był zapas :grin: :wink:

Dołączona grafika

#13 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 10900 postów

Napisano 28 sty 2013 - 19:16

Oj ma się jutro dziać a tu deszcz zapowiadają :sad:


Dołączona grafika

#14 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 10900 postów

Napisano 29 sty 2013 - 18:14

Połowa roboty z głowy.Jutro parzenie i fajrant. :grin:

Dołączona grafika

#15 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 10900 postów

Napisano 01 lut 2013 - 19:16

Teraz tylko w plasterki i po robocie.

Dołączona grafika

#16 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 26748 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 01 lut 2013 - 19:43

Jak wypada porównanie trwałości i jakości konsumpcyjnej wędzonek plasterkowanych zapakowanych w próżni, od wędzonek w kawałkach, zapakowanych w ten sam sposób?

#17 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 10900 postów

Napisano 01 lut 2013 - 19:48

Jak wypada porównanie trwałości i jakości konsumpcyjnej wędzonek plasterkowanych zapakowanych w próżni, od wędzonek w kawałkach, zapakowanych w ten sam sposób?

Moim zdaniem wędlina plasterkowana jest mniej trwała po rozpakowaniu od tej w kawałkach.Różnic smakowych nie zanotowałem.

[size=9][ Dodano: Pią 01 Lut, 2013 19:54 ][/size]

Widzę, że dorobiłeś fajną tacę do krajalnicy

Taca tacą , ale pakowarka coś mi nie pakowała za każdym razem próżniowo i nie wiem co jest grane.Wydaje mi się jednak, że te worki z Pak mimo , że są obustronnie moletowane to maja za cienką folie a co za tym idzie za "płaski molet" i raz pakują a raz nie.Jak włożyłem kawałek sznurka pomiędzy warstwy a drugi koniec wystawał na zewnątrz to dopiero zaczęła odsysać.

#18 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 10900 postów

Napisano 17 lut 2013 - 10:55

Dołączona grafika

#19 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6032 postów

Napisano 18 lut 2013 - 20:06

Do wyrobów Arkadiusza gościnnie abratek dorzucił swoje żeby im smutno nie było :blush: :cool:

Dołączona grafika

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 10900 postów

Napisano 16 mar 2013 - 16:32

To sobie dzisiaj popracowałem :grin:

Dołączona grafika




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych