Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wędzonki


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
219 odpowiedzi w tym temacie

#181 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10774 postów

Napisano 10 kwi 2017 - 17:59

Rozumiem ,że otoczka to słonina ze skórą??

 

Zgadza się. :) Rzadko robię bo potrzebna jest odpowiednio gruba słonina a dzisiejsze świnki to jakieś wyścigowe.  :D



#182 wojs40

wojs40

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 552 postów
  • MiejscowośćOpolskie

Napisano 12 kwi 2017 - 17:34

I jeszcze mały rarytasik z okazji świąt. :D

Rewelacja, kurcze się zastanawiam jak zrobiłeś taką gwiazdkę.  :clap:  :clap:  :clap:



#183 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10774 postów

Napisano 12 kwi 2017 - 17:49

kurcze się zastanawiam jak zrobiłeś taką gwiazdkę.     

 

Tajemnica Dziadka Arka. :D  



#184 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10774 postów

Napisano 20 wrz 2017 - 08:22

Powędziłem co nieco.

Załączony plik  IMG_20170919_114845.jpg   93,55 KB   15 Ilość pobrań

Załączony plik  IMG_20170919_142052.jpg   71,4 KB   11 Ilość pobrań

Załączony plik  IMG_20170919_120949.jpg   45,55 KB   11 Ilość pobrań


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 20 wrz 2017 - 08:24


#185 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6601 postów

Napisano 20 wrz 2017 - 08:41

Powędziłem co nieco
  ładne  :yes: 

#186 witt

witt

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1521 postów

Napisano 20 wrz 2017 - 09:13

Piękne wyroby,  :clap:  :clap:  :clap:

Pozdrowienia



#187 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10774 postów

Napisano 24 sty 2018 - 12:40

Wisienka z ostatniego wędzenia.Polędwiczka zawijana w boczek.

 

Załączony plik  IMG_20180123_135555.jpg   56,99 KB   11 Ilość pobrań

Załączony plik  IMG_20180124_105826.jpg   74,09 KB   11 Ilość pobrań

Załączony plik  IMG_20180124_110357.jpg   61,45 KB   11 Ilość pobrań



#188 JaGra

JaGra

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3188 postów
  • Miejscowośćmazowiecka wieś nad Wisłą

Napisano 24 sty 2018 - 12:55

Brawo Ty :clap:   Pięknie wygląda. :tongue:  Lubię takie klimaty. Można zamawiać ?  :facepalm: :frantics:



#189 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6601 postów

Napisano 24 sty 2018 - 12:57

Wisienka z ostatniego wędzenia
no esteta  ;)  :thumbsup: 

#190 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10774 postów

Napisano 24 sty 2018 - 12:58

Można zamawiać ? 

 

Można. :) , ale bierzesz całość. 



#191 JaGra

JaGra

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3188 postów
  • Miejscowośćmazowiecka wieś nad Wisłą

Napisano 24 sty 2018 - 12:59

Waldek musimy mu zrobić nalot na ten boczuś. :)



#192 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6601 postów

Napisano 24 sty 2018 - 13:47

musimy mu zrobić nalot na ten boczuś.
jestem za  :thumbsup: 

#193 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 24 sty 2018 - 16:21

Boczek parzymy w innej temp. niż polędwiczkę (teoretycznie ;) :) - w/g prawideł z forum)  Możesz zdradzić recepturę , bo wygląda zajefajnie :thumbsup:



#194 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10774 postów

Napisano 24 sty 2018 - 17:52

Trzeba wypośrodkować tak żeby boczek był miękki i polędwiczka nie za bardzo sucha.Zauważ ,że w trakcie parzenia powiedzmy szynki kulki jak wbijesz termometr to w środku będzie niższa temperatura niż pod powierzchnią.Ja patrzyłem do 65 C w środku.Polędwiczka jest w miarę i boczek jest miękki.Skóra jest twarda i do zapakowania próżniowego ja zdjąłem.Bardzo ładnie schodzi .Wystarczy podciągnąć.


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 24 sty 2018 - 19:06


#195 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 24 sty 2018 - 21:10

Czyli znalazłeś "złoty środek" co do obróbki termicznej takiego "batona" :). Trzeba będzie podkraść pomysł  ;)  :) 



#196 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10774 postów

Napisano 24 sty 2018 - 22:22

Tylko weź pod uwagę,że ja robiłem tą roladę z mięsa chłopskiej świnki karmionej tradycyjnie a jak wiadomo mięso, mięsie nierówne



#197 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 24 sty 2018 - 22:51

No wiem , niestety to co ja kupuję to loteria. Niby z ubojni , ale nie wiem czym która sztuka karmiona. :hmm:. Do  "obłożenia" polędwiczki dajesz coś ala farsz na kiełbasę? I czy można ewentualnie zdjąć skórkę wcześniej? Czy lepiej nie? (qrcze no spodobał mi się ten zawijaniec :) )



#198 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10774 postów

Napisano 25 sty 2018 - 10:15

Do  "obłożenia" polędwiczki dajesz coś ala farsz na kiełbasę?

 

Tak mielone na 6 mm.

 

I czy można ewentualnie zdjąć skórkę wcześniej?

 

Ja bym tego nie robił.Po obróbce bardzo ładnie skóra schodzi.

 

P.S

Nie wiem czy to widać , ale rolada jest związana w trzech miejscach sznurkiem (biało- czerwony), zapakowana w folię celulozową jak cukierek i włożona do siatki. W tym stanie jest wędzona i parzona.



#199 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 25 sty 2018 - 16:10

Tak to widziałem , Dzięki za informacje



#200 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10774 postów

Napisano 28 paź 2018 - 12:34

To tak co by z wprawy nie wyjść. :)

Po wędzeniu

Załączony plik  IMG_20181028_071635.jpg   63,63 KB   8 Ilość pobrań

 

C.D.N


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 28 paź 2018 - 12:35





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych