Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wędzonki


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
239 odpowiedzi w tym temacie

#101 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5705 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 04 maj 2014 - 12:29

Jak nazywasz to na ostatnim zdjeciu ,takie wlasnie najbardziej lubie troche tluszczyku ,palce lizac  :thumbsup:



#102 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11555 postów

Napisano 04 maj 2014 - 14:37

Jak nazywasz to na ostatnim zdjeciu

 

Schinkenspeck 



#103 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11555 postów

Napisano 16 wrz 2014 - 17:51

Dziś na kolację szyneczka Dziadka Arka. :)

 

Załączony plik  DSC00096.jpg   118,97 KB   8 Ilość pobrań

 

 



#104 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5499 postów

Napisano 16 wrz 2014 - 17:53

O dokładnie taka jak lubię....  :clap:



#105 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5893 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 16 wrz 2014 - 18:56

Załączony plik  post-41296-0-97344700-1410886236 aaaaaaa.jpg   109 KB   12 Ilość pobrań

Smakowicie wygląda - dodałem trochę opisu 



#106 gruby7074

gruby7074

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 570 postów
  • MiejscowośćKrośniewice

Napisano 17 wrz 2014 - 08:39

Dziadku bardzo czytelny opis,niby jeden kawałek a kilka mięśni w nim.



#107 Michał Koperski

Michał Koperski

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 799 postów

Napisano 17 wrz 2014 - 10:41

Schinkenspeck 

Arek

a jest jakaś nazwa handlowa? 



#108 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7226 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 17 wrz 2014 - 11:37

jakaś nazwa handlowa? 

 

Szynka Szwarcwaldzka  - to nazwa handlowa gotowca ;)



#109 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3067 postów

Napisano 17 wrz 2014 - 12:44

Roger,

 

Szynka szwarcwaldzka wyglada tak :

 

Załączony plik  418997849.jpg   38,9 KB   7 Ilość pobrań

 

Schwarzwälder Schinken jest produktem regionalnym, chronionym prawnie podobnie jak kielbasa lisiecka.

 

Zas schinkenspck wyglada tak:

 

Załączony plik  images.jpg   4,97 KB   7 Ilość pobrań

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Załączone pliki

  • Załączony plik  trans.gif   807 bajtów   7 Ilość pobrań


#110 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 28168 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 17 wrz 2014 - 12:49

Wklejajcie większe zdjęcia, gdyż w przeciwnym razie automatyczne znakowanie pokrywa tekstem znaczna część fotografii. 


Nie ma obawy z przegięciem - automat i tak przytnie je do dozwolonego rozmiaru.



#111 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6125 postów

Napisano 17 wrz 2014 - 12:49

 

Schinkenspeck 

Arek

a jest jakaś nazwa handlowa? 

 

Bekon.



#112 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7226 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 17 wrz 2014 - 13:23

Bekon.
 

 

No raczej nie bardzo ... 

Bekonów co prawda jest kilka rodzajów ale ten najbardziej popularny "angielski" to tzw middle bacon lub back bacon i to jest pozyskiwane ze schabu nie z szynki  ;) 

A Nasz tradycyjny bekon to boczek czyli streaky bacon



#113 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6125 postów

Napisano 17 wrz 2014 - 13:49

 

Bekon.
 

 

No raczej nie bardzo ... 

Bekonów co prawda jest kilka rodzajów ale ten najbardziej popularny "angielski" to tzw middle bacon lub back bacon i to jest pozyskiwane ze schabu nie z szynki   ;)

A Nasz tradycyjny bekon to boczek czyli streaky bacon

Schinkenspeck jest angielski? W Polsce nie ma bekonu a na pewno nie jest nim boczek, jest ogonówka ( z szynki) i wędzonka krotoszyńska (ze schabu najbliższa bekonowi wyglądem) A Schinkenspeck jedno z tłumaczeń to bekon. A właściwie skoro Michał zapytał Arkadiusza, to może Arkadiusz odpowie.



#114 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7226 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 17 wrz 2014 - 14:02

Schinkenspeck jest angielski?

 

Ale to chyba Ty wyjechałeś z bekonem :angel:  ... nieprawdaż ...  :cool:



#115 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11555 postów

Napisano 17 wrz 2014 - 16:20

A właściwie skoro Michał zapytał Arkadiusza, to może Arkadiusz odpowie

 

Po mojemu i po polsku byłoby: mięsień dwugłowy z okrywą tłuszczową .Nie spotkałem się z jakąś specjalną nazwą w języku polskim na ten wyrób.Nazwa handlowa z jaką się spotkałem również w Polsce to schinkenspeck.

 

Wklejajcie większe zdjęcia, gdyż w przeciwnym razie automatyczne znakowanie pokrywa tekstem znaczna część fotografii. 

 

A nie można by nieco zmniejszyć znakowania.? 



#116 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11555 postów

Napisano 29 wrz 2014 - 17:43

Nie wiedziałem gdzie to zamieścić, ale ponieważ było wędzono trafiło do wędzonek. :)

 

Załączony plik  DSC00118.jpg   48,97 KB   5 Ilość pobrań

 

 

 

 

 



#117 JaGra

JaGra

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3254 postów
  • Miejscowośćmazowiecka wieś nad Wisłą

Napisano 29 wrz 2014 - 17:48

Artysta  :tongue:  :D



#118 Michał Koperski

Michał Koperski

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 799 postów

Napisano 29 wrz 2014 - 20:05

Kurde bele. jak dla mnie to kosmos. Arek co to jest?



#119 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5893 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 29 wrz 2014 - 20:08

Słonina faszerowana 



#120 kostek61

kostek61

    Weteran

  • **VIP**
  • 2432 postów

Napisano 29 wrz 2014 - 20:12

Słonina faszerowana 
O ile mnie pamięć nie myli to dawno temu Dziadek pokazywał na forum jak to zrobić. 




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych