Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wędzonki


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
232 odpowiedzi w tym temacie

#161 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 26959 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 23 gru 2016 - 09:43

Wolno, wolno... :D Gdybyś uwędził, a przede wszystkim sparzył szynkę wg naszych zaleceń, zaręczam Ci, że na pewno nie byłaby surowa w środku.

Napisz po kolei, bardzo dokładnie, co robiłeś, jakie temperatury, czasy, procesy.



#162 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2730 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 23 gru 2016 - 09:52

jest surowy.

Porady z forum + dwa termometry (do woda do   mięsa)  np takie 

https://www.google.p...6hTb3MhTp0lf0M:

 

i po problemie :D .

Jak nie robisz często to "na praktykę" jest problem i to duży 


Użytkownik Maciekzbrzegu edytował ten post 23 gru 2016 - 09:57


#163 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11035 postów

Napisano 23 gru 2016 - 10:55

Uwędziłem szynki, sparzyłem zgodnie zaleceniami tego forum i no właśnie.

 

Po objawach widzę, że chyba nie tak jak z forum.Opisz dokładnie jak pisał Maxell to błąd się znajdzie.Ze szczątkowego opisu wynika, że masz sparzone powierzchniowo a w środku już nie.Chyba z termometrem do pomiaru w środku jest coś nie tak, albo go nie użyłeś.Jeśli nie masz termometru to powinno się parzyć ok. 50 min/kg


 

 

Arku pochwal się, co to za pyszne kiełbaski wyrobiłeś - ze swego przepisu ? ślinka leci ...

 

Ta z lewej ( krucha) to 60% I wp. i 40 % podgardla, a ta z prawej to parówkowa 50% III wp ( mięso z golonek) i 50 % podgardla.Po dokładniejszy przepis zapraszam na PW. 


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 23 gru 2016 - 10:57


#164 Stalesz

Stalesz

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 15 postów
  • MiejscowośćZałom

Napisano 23 gru 2016 - 10:58

Temp gotowania 85st , do osiągnięcia temperatury wewnątrz 69st. Według tabeli Dziadka.



#165 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11035 postów

Napisano 23 gru 2016 - 11:00

Temp gotowania 85st , do osiągnięcia temperatury wewnątrz 69st.

 

Sprawdź termometr. 



#166 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 26959 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 23 gru 2016 - 11:01

Jeśli występują takie objawy,m o jakich pisałeś wcześniej, to niestety, ale nie wierzę, że zachowałeś te parametry podczas całego parzenia. Przeanalizuj wszystko jeszcze raz. Gdzieś popełniłeś błąd/błędy.



#167 JaGra

JaGra

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3206 postów
  • Miejscowośćmazowiecka wieś nad Wisłą

Napisano 23 gru 2016 - 11:19

Ja tam widzę co najmniej 3 mięśnie. :tongue:

Młody jesteś i to masz jeszcze dobry wzrok. :)



#168 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7204 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 23 gru 2016 - 11:20

Tak jak napisali poprzednicy temperatury były inne jeśli masz szynkę surową w środku :(
Piszesz temperatura wewnątrz ale termometr wbiles do samego środka szynki czy tylko centymetr dwa bo jeśli tak to masz odpowiedź ;)
Następnym razem duże szynki takie 3kg i więcej wrzucaj na wrzątek i pogotuj z 10min potem obniż temperaturę a termometr wbijaj do samego środka szynki ;)

Tapniete z GT-I9500

Użytkownik roger edytował ten post 23 gru 2016 - 11:21


#169 Tomasz2016

Tomasz2016

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 9 postów
  • MiejscowośćMałe Trójmiasto

Napisano 23 gru 2016 - 11:29

 

Uwędziłem szynki, sparzyłem zgodnie zaleceniami tego forum i no właśnie.

 

Po objawach widzę, że chyba nie tak jak z forum.Opisz dokładnie jak pisał Maxell to błąd się znajdzie.Ze szczątkowego opisu wynika, że masz sparzone powierzchniowo a w środku już nie.Chyba z termometrem do pomiaru w środku jest coś nie tak, albo go nie użyłeś.Jeśli nie masz termometru to powinno się parzyć ok. 50 min/kg


 

 

Arku pochwal się, co to za pyszne kiełbaski wyrobiłeś - ze swego przepisu ? ślinka leci ...

 

Ta z lewej ( krucha) to 60% I wp. i 40 % podgardla, a ta z prawej to parówkowa 50% III wp ( mięso z golonek) i 50 % podgardla.Po dokładniejszy przepis zapraszam na PW. 

 

mistrzu po proszę, bo ślinotoku dostanę...



#170 Stalesz

Stalesz

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 15 postów
  • MiejscowośćZałom

Napisano 23 gru 2016 - 12:33

Maxell

Jeśli występują takie objawy,m o jakich pisałeś wcześniej, to niestety, ale nie wierzę, że zachowałeś te parametry podczas całego parzenia. Przeanalizuj wszystko jeszcze raz. Gdzieś popełniłeś błąd/błędy.

 

No właśnie chciałem mieć do czego porównać. Dlatego prosiłem Arkadiusza aby opisał jak On to robił. Ale jeżeli to jakaś tajemnica to trudno, będę musiał sam dojść do tego.


Użytkownik Stalesz edytował ten post 23 gru 2016 - 12:33


#171 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 26959 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 23 gru 2016 - 12:42

Otwórz jakikolwiek przepis branżowy dot. szynki wędzonej i parzonej. Tam jest wszystko. Znajdziesz w subforum Branżowe receptury masarskie.



#172 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7204 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 23 gru 2016 - 12:49

Stalesz napisałem Ci wyżej jak to się robi ;)

Tapniete z GT-I9500

#173 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11035 postów

Napisano 23 gru 2016 - 12:53

Dlatego prosiłem Arkadiusza aby opisał jak On to robił.

 

To żadna tajemnica tylko jestem z doskoku bo trochę roboty przed świętami :D .Szynki kulki po wędzeniu prosto z wędzarni  wrzucam do wody o temp. 82-85º C i parzę w tej temperaturze aż szynka w środku będzie miała 67 -68 ºC.Po parzeniu można wrzucić do zimnej wody celem szybkiego wystudzenia. Tą na zdjęciu parze inaczej.Wrzucam prosto z wędzarni do wody o temp. 100º C i gotuje szynkę 15 min. następnie dolewam zimnej wody, żeby uzyskać temp. 82-85º C i w tej temperaturze parzę do 65º C w środku i tej do zimnej wody nie wrzucam tylko wieszam do ostygnięcia.


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 23 gru 2016 - 13:23


#174 Stalesz

Stalesz

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 15 postów
  • MiejscowośćZałom

Napisano 23 gru 2016 - 13:05

Roger tak właśnie robiłem. Wiem co to jest środek.

Maxell czytałem bardzo dokładnie całą Akademię Dziadka i całe forum.

Gdzieś jest błąd, być może w nowych termometrach, muszę do tego dojść.


Arkadiusz dziękuję za opis.
Teorię mam tylko brak mi praktyki.

#175 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7204 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 23 gru 2016 - 13:05

Jeśli tak robiłeś to sprawdź termometr na wrzącej wodzie i "pod pachą" ... może się okazać ze Ty nie żyjesz a wrzatek ma niecałe 90st ;)
Innej możliwości nie ma.

Tapniete z GT-I9500

#176 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 26959 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 23 gru 2016 - 13:06

Włóż termometr do wrzątku i będziesz wiedział co z nim nie jest tak. W Twoim przypadku, różnica kilku stopni nie jest istotna. Wyniki parzenia świadczą o poważniejszej usterce.



#177 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11035 postów

Napisano 09 kwi 2017 - 09:12

Jeszcze tylko sparzyć wędzonki i można świętować. :).W tle trochę tyrolskiej w słoikach na wczasy.

 

Załączony plik  2.jpg   126,69 KB   25 Ilość pobrań



#178 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11035 postów

Napisano 10 kwi 2017 - 17:03

I jeszcze mały rarytasik z okazji świąt. :D

 

 

Załączone pliki

  • Załączony plik  3.jpg   115,08 KB   22 Ilość pobrań


#179 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7204 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 10 kwi 2017 - 17:24

Areczku a Tobie się z "gwiadką" święta nie "pozajączkowały" ? ;)

Tapniete z Tapatalk

#180 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6464 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 10 kwi 2017 - 17:47

I jeszcze mały rarytasik z okazji świąt. :D

 

Rarytasik wygląda cudownie :clap:

Rozumiem ,że otoczka to słonina ze skórą??


Użytkownik @halusia@ edytował ten post 10 kwi 2017 - 17:47





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych