arkadiusz Opublikowano 18 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 18 Września 2011 Drugie podejście do wędzenia dymogeneratorem po uprzednim dociepleniu wędzarni. Kanapkowa al'krakowska: Surowiec pozyskany z II wp 80/20. 1.I wp - 2.5 kg - szarpak dwunerkowy2.II wp - 3 kg - siatka 20mm3.III wp - 1.5 kg ( mięso z golonki) - siatka 2 mm + kutrowane z dodatkiem 45% zimnej wody i z przyprawami4.Podgardle- 1.20 kg - siatka 10mm Przyprawy: 1.Mięso peklowane przez 48 h mieszanką soli i peksoli 50/50 dawką 20g/kg2.Pieprz - 1.2g/kg3.Czosnek - 2g/kg4.Kolendra - 0.5g/kg Żeby w wędzarni nie było pusto to jeszcze z II wp. wykonałem 5.8kg Naszej z dodatkiem 1.5g/kg jałowca i 3kg "Kiełbaski zakąskowej" a'la serdelki mielonej na sitku 4.5.Cztery kurczaki i 4 serki typu włoskiego zakupione w Lidlu też złapały się do wędzenia. [ Dodano: Nie 18 Wrz, 2011 12:57 ]Ponieważ były wędzone kurczaki to moja LP zrobiła pyszną sałatkę. Skład:1.Pierś wędzonego kurczaka bez skóry2.15 dkg rodzynek3.Puszka annanasów (odlać sos)4.Puszka kukurydzy (odlać sos)5.4 łyżki majonezu Piers kroimy w kostkę 1/1cm .Wszystko razem mieszamy i można się zajadać. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 16 Października 2011 5kg polędwicy wieprzowej, dwa węgorze po 1,5kg, trochę brzuszków z łososia, dwie szyneczki z łopatki i osiem serków typu włoskiego zakupionych w Lidlu.Część polędwicy poszła do parzenia a część jest tylko wędzona nieparzona.A to efekt : . Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 19 Grudnia 2011 I jeszcze małe co nieco z wczorajszego wędzenia. Boczek rolowany i słonina faszerowana,wędzona i parzona Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 13 Lutego 2012 Coś dla urozmaicenia. Słonina faszerowana wędzona. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 24 Marca 2012 No i powędzone.Jutro parzenie i fajrant.Do świąt z głodu nie pomrzemy :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Wczorajsze wędzenie świąteczne w pigułce. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 30 Kwietnia 2012 Wczoraj 10 kg a'la krakowskiej parzonej (16-stka receptura zastępcza) i a'la oscypek powędrowały do wędzarni. Rodzinka mówi ,że dobre. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 20 Maja 2012 Wczorajsza produkcja w pigułce.Szynka, polędwiczka, baleron i wątrobianka z dzika, pierś z indyka i kabanosy wp. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 2 Września 2012 Przy okazji wczorajszego spółdzielczego wędzenia dorzuciliśmy do wędzarni trochę naszej prywaty :grin: .Tomek kiełbasę w osłonce 55mm a ja pstrągi i szynkę Babuni oraz filet z indyka. Niespodzianek nie było i wszystko udało się znakomicie. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 22 Września 2012 Zgodnie z recepturą Grzesia boczek uwędzony ( jutro sznurowanie i do dojrzewalni) i żeby mu nie było przykro samemu wisieć w wędzarni to za towarzystwo miał 10kg kabanosów , dwa liny ,7 pstrągów, i płat łososia pocięty w dzwonka. :grin: Kabanosy wymagają jeszcze podsuszania, ale trzeba było je spróbować Rybki się studzą. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 4 Listopada 2012 No i krajalnica doczekała się pierwszego użycia.Działa wspaniale.Szynka Babuni w plasterkach i zapakowana próżniowo. :grin: Brakuje tylko tacy do tej krajalnicy, ale mam nadzieję, że Robert się postara ?:grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 18 Stycznia 2013 Do końca lutego nic już nie wędzę ( tak sobie postanowiłem :grin:) więc zakupiłem dzisiaj to co widać i dwie szyneczki Dziadka Arka z tłuszczykiem i skórą z tego się wykroi żeby był zapas :grin: :wink: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 28 Stycznia 2013 Oj ma się jutro dziać a tu deszcz zapowiadają :sad: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 29 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 29 Stycznia 2013 Połowa roboty z głowy.Jutro parzenie i fajrant. :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 1 Lutego 2013 Teraz tylko w plasterki i po robocie. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 1 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 1 Lutego 2013 Jak wypada porównanie trwałości i jakości konsumpcyjnej wędzonek plasterkowanych zapakowanych w próżni, od wędzonek w kawałkach, zapakowanych w ten sam sposób? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 1 Lutego 2013 Jak wypada porównanie trwałości i jakości konsumpcyjnej wędzonek plasterkowanych zapakowanych w próżni, od wędzonek w kawałkach, zapakowanych w ten sam sposób?Moim zdaniem wędlina plasterkowana jest mniej trwała po rozpakowaniu od tej w kawałkach.Różnic smakowych nie zanotowałem. [ Dodano: Pią 01 Lut, 2013 19:54 ]Widzę, że dorobiłeś fajną tacę do krajalnicyTaca tacą , ale pakowarka coś mi nie pakowała za każdym razem próżniowo i nie wiem co jest grane.Wydaje mi się jednak, że te worki z Pak mimo , że są obustronnie moletowane to maja za cienką folie a co za tym idzie za "płaski molet" i raz pakują a raz nie.Jak włożyłem kawałek sznurka pomiędzy warstwy a drugi koniec wystawał na zewnątrz to dopiero zaczęła odsysać. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 17 Lutego 2013 Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 18 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 18 Lutego 2013 Do wyrobów Arkadiusza gościnnie abratek dorzucił swoje żeby im smutno nie było :blush: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 16 Marca 2013 To sobie dzisiaj popracowałem :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 7 Września 2013 Kawałek dzisiejszej roboty.CDN. :grin: :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 12 Września 2013 Kawałek większej całości.Sześć tygodni w soli,wędzenie i można jeść bez parzenia.Masełko :thumbsup: :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 13 Września 2013 tememperatura przy , której trzymałeś w solo słonine taka jak przy peklowaniu Ponieważ słoninę zakupiłem będąc na wczasach na Podlasiu to trzymałem ją przez dwa tygodnie w lodówce a później jak wróciłem do domu to w chłodni 4-6C Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 11 Lutego 2014 I znowu udało mi się kupić nieco grubszej słoninki bo po poprzedniej to już nie ma śladu. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 11 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 11 Lutego 2014 Ja ci tu przeglądam wszystko co się da na temat słoninki bo właśnie zasoliłem a tu taka siurpryza.... Napisz proszę jak robisz tą swoją bo dokładnie o taką o konsystencji masełka mi chodzi.... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.