witt Opublikowano 17 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij #576 Opublikowano 17 Sierpnia 2021 Dawno nie robiłem mięsnej kaszanki. Ładnie i smakowicie wygląda. Arku, a mięsna to u Ciebie jaka? Mniej kaszy czy jak? W/g jakiego przepisu robiłeś?Pozdrowienia Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Sierpnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #577 Opublikowano 17 Sierpnia 2021 (edytowane) Robię zawsze z własnego przepisu.U mnie mięsna to taka co ma przynajmniej ok.60 % mięsa czyli mięsa z głów ,podgardla, podrobów (serca,wątroba,płuca) i skórek ,których na ok.13 kg gotowej kaszanki było tylko 80 dkg a kaszy gryczanej niepalonej 1,60 kg . Jak będziesz na zlocie to zapytaj Muskiego .Może da Ci posmakować to sobie ocenisz. Edytowane 17 Sierpnia 2021 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 17 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij #578 Opublikowano 17 Sierpnia 2021 Jak będziesz na zlocie W tym roku nie będę w Napoleonowie, może będzie inna okazja do posmakowania.Czy Twój przepis na tą kaszankę jest tu na stronie? Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Sierpnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #579 Opublikowano 17 Sierpnia 2021 (edytowane) Jest na str. 6 tego działu. Trzeba sobie tylko przeliczyć. Jak byś miał kłopot to pisz na PW to ułożę Ci przepis pod konkretną ilość gotowego wyrobu. Edytowane 17 Sierpnia 2021 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 17 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij #580 Opublikowano 17 Sierpnia 2021 Jest na str. 6 Dzięki Arku, już też sam znalazłem.Przy okazji podziwiałem Twoje salcesony, wyglądają super.Dzięki za zaoferowaną pomoc, będę o niej pamiętał.Pozdrowienia Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 17 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij #581 Opublikowano 17 Sierpnia 2021 Wyglądają smacznie No i mam już je w lodówce - owszem smaczne podziwiałem Twoje salcesony, wyglądają super Tak naprawdę smak mają też super Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 13 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #582 Opublikowano 13 Września 2021 Arkadiuszu to szydło do szycia żołądków ( post 308) to sam robiłeś?Bo jak dobrze widzę to ma fajny koniec który zabezpiecza żołądek przed rozerwaniem kiedy go wyciągasz (to "rozklepanie"). Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Września 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #583 Opublikowano 13 Września 2021 (edytowane) Arkadiuszu to szydło do szycia żołądków ( post 308) to sam robiłeś? Sam. Edytowane 13 Września 2021 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 13 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #584 Opublikowano 13 Września 2021 Dlatego nie mogłem znaleźć na aledrogo Dzięki Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Września 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #585 Opublikowano 13 Września 2021 (edytowane) Tu masz gotową.https://swojskiwyrob.pl/akcesoria-masarskie/97-igla-masarska-a-do-przeciagania-przewlekania-sznurka.htmlhttps://www.sklep-masarski.pl/httpswwwsklep-masarskipligla-z-oczkiem-do-przewlekania-p-92html-p-92.html Edytowane 13 Września 2021 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 13 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #586 Opublikowano 13 Września 2021 Tą drugą z oczkiem już widziałem ale ta pierwsza jest praktyczniejsza (nie trzeba przewlekać sznurka za każdym razem).Dzięki jeszcze raz. Dzisiaj kupuję Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 13 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #587 Opublikowano 13 Września 2021 Tą drugą z oczkiem już widziałem ale ta pierwsza jest praktyczniejsza (nie trzeba przewlekać sznurka za każdym razem) W drugiej sznurek przekładasz przez ucho następnie wbijesz igłę w mięsień i chwytasz za końcówkę sznurka a igłę cofasz z mięśnia. Odcinasz. W uchu igły musi pozostać sznurek. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Października 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #588 Opublikowano 9 Października 2021 W oczekiwaniu na gorącą kompiel. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Października 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #589 Opublikowano 10 Października 2021 I gotowe. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #590 Opublikowano 10 Października 2021 I gotowe. No, no....duże kawałki zapeklowanego pięknie mięsa, w żołądku i ...ucho Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 10 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #591 Opublikowano 10 Października 2021 Salceson prima sort.Szóstka z plusem.Gratulacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Października 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #592 Opublikowano 10 Października 2021 (edytowane) Aniu ten salceson jest w kątnicy.Ostał mi się jeden żołądek,ale trzymam go na specjalną okazję.Ciężko jest kupić dobre niepękające żołądki. Edytowane 11 Października 2021 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 11 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #593 Opublikowano 11 Października 2021 "Miszczu Drogi" pokieruj biedaka we właściwą stronę. Otóż jest "taka problema", posiadam już 3,0 kg gotowego mięsiwka (plus rosół) cały zestaw, włącznie uszami, jednak bez łebka, ale ucho jest, bo biały kocham z uchem. Towar wstępnie pod kątem "Białego Cwaniaka" wg, Twych niezastąpionych wskazówek. Nagle jednak okazało się że pęcherze o których byłem przekonany że jeszcze mam, "byli ale wyszli", niestety. W związku z tym chciałbym wykonać "Cwaniaka" w prostych słoiczkach 400 ml. z "Orbitkami", i spasteryzować "toto" aby ew. mogły sobie postać jakiś czas na półce, a nie koniecznie w lodówce. Jak byś to widział "Miszczu Drogi" ? przyprawy oczywista tylko tradycyjnie, czosnek, pieprz i kminek, ew. z małym dodatkiem majeranku .Pozdrawiam Jarek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Października 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #594 Opublikowano 11 Października 2021 (edytowane) Nie wiem jak masz zapeklowane mięso (czy nie będzie za słone do słoika), ale gotowy farsz po gotowaniu i dodaniu przypraw musi być doprawiony akurat jeśli chodzi o słoność i inne przyprawy. Resztę tradycyjnie i do słoika. Możesz też wykonać w osłonkach termokurczliwych ,ale też jeśli chodzi o doprawienie wg, jak wyżej. Jak chcesz trzymać na półce to musisz tyndalizować.Po moim peklowaniu i gotowaniu mięso jest za słone do słoika i osłonki termokurczliwej. Czym chcesz zastąpić głowy wp.bo to podstawy surowiec (70-75% wsadu).?Trzeba będzie dać więcej skórek ale czy to będzie dobry cwaniak.? Edytowane 11 Października 2021 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 11 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #595 Opublikowano 11 Października 2021 Mięsiwko jest już ugotowane i mięciutkie, takie akurat, rosół i mięso nie są zbyt słone, tak mi się przynajmniej wydaje, fakt że jestem nieco słonolubny. Było peklowane na mokro 10 dni w solance 10% . Potem płukanie, raz krótko obgotowane, i woda wylana, Następnie ponad trzygodzinne gotowanie właściwe. Pytam bo właśnie zastanawiam się czy ta tyndalizacja ( 3 X gotowanie), nie spowoduje że "Cwaniak" będzie zbyt miękki ? Nie wiem też czy dodawać żelatyny ? Pytam bo nigdy w słoikach takiego wyrobu nie robiłem, a szkoda byłoby skopać taki "cymesik" . Dobry, taki prawdziwy "Cwaniak", jaki to za czasów PRL-u bywało, taki jak wg. Twych wzorców "Miszczu", to moja najbardziej ulubiona ze wszystkich wędlina . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Października 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #596 Opublikowano 11 Października 2021 (edytowane) Mogłeś nieco krócej gotować mięso bo z kości nie musiałeś obierać (brak łbów),ale teraz to już po ptokach.Żeby trzymać na półce musisz tyndalizować.Innego wyjścia nie masz.Żelatyny bym nie dawał.Lepiej nieco więcej skórek.Salceson w kątnicy czy żoładku też się parzy ok.2-3 h to tyndalizacja mu nie zaszkodzi.Salceson ma być zwarty ,ale mięso musi być miękkie.Głowiznę w opakowaniach szklanych PW18 robi się z gotowanego mięsa. Edytowane 11 Października 2021 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 11 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #597 Opublikowano 11 Października 2021 (edytowane) Dobra, tak też zrobię "Miszczu", jutro w słoiczki, ale z kości wygotować to jednak musiałem, ponieważ miałem zarówno golonkę jak i nóżki, a serca też były twarde długi czas, no i dodałem trochę kości schabowych z miesiwkiem, tak tytułem próby. Rosołek nawet bez przypraw smakuje "malynowo", a i na mięsiwko też nie ma co narzekać . Dzięki za rady .Pozdrawiam .Ooo, widzę że są Todek i Paweł, to może też dorzucą cosik ciekawego od siebie ? Edytowane 11 Października 2021 przez sverige2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #598 Opublikowano 11 Października 2021 jutro w słoiczki, A nie masz osłonek fi 100, fi 120?To będzie lepsze, niż słoiki.Możesz lepiej kontrolować parzenie a potem zamrozić w zgrabnych, porcjowych kawałkach.[Dodano: 11 paź 2021 - 20:19] Ciężko jest kupić dobre niepękające żołądki. Zamówiłam u Goliszewskiego w Człuchowie.Poprosiłam o wybranie największych (najcięższych) sztuk.Zobaczę, jakie będą. Okazało się, że mogę również zamówić w lokalnej ubojni, tylko trzeba nad nimi trochę popracować. Zupełnie świeże, z aktualnego uboju. Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 11 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #599 Opublikowano 11 Października 2021 Niestety EAnno, na chwilę obecną mam tylko tradycyjne do kiełbas, niekalibrowane 25 - 28mm . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Października 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #600 Opublikowano 11 Października 2021 (edytowane) Aniu.Też brałem z ubojni i się nie nadają ,ale jak brałem z uboju gospodarskiego to żaden nie strzelił.Po drugie Ty parzysz zapakowane próżniowo a ja nie. Edytowane 11 Października 2021 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi