sverige2 Opublikowano 20 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 20 Lutego 2015 Arkadiuszu, właśnie zrobiłem 5 kg. na gotowo, białego i czarnego, opierając się Twoich poradach. No co tam gadać, miód malina. Dodałem jednak nieco majeranku i powiem że na szczęście wcale "nóżkami" nie "zalatują" z tego powodu, smak się całkowicie skomponował z pieprzem, czosnkiem i kminkiem. Okazało się jednak że skończyły mi się pęcherze, a w Szwecji nie do kupienia, i z braku laku zrobiłem go w foremkach, jednak i tak wyszedł wspaniale, a smak no cóż, to prawdziwy salceson, taki jak w latach50 - 60 z Warszawskiego Żerania, czy Służewca. Smakuje normalnie "salcesonem", a nie jedzie jakimś tam dominującym czosnkiem czy innym zielem, jak wszystkie dzisiejsze pseudo "salcesony" na rynku. Dzięki wielkie za porady Mistrzu . Tak wyglądają te smakowitości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filemonek Opublikowano 23 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 23 Lutego 2015 Kaszanka mięsna wg.arkadiuszaSuper fotoleracja, pewnie napracowałeś się aby to wszystko ładnie opisać i umieścić, o ilości farszu nie wspomne. Wąbróbkę kroisz na małą kosteczkie i dodajesz surową mam rozumieć.Krew surową na kasze? Cytuj Filemonek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 23 Lutego 2015 Wąbróbkę kroisz na małą kosteczkie i dodajesz surową mam rozumieć. Krew surową na kasze? Tak kroję ręcznie.Nie uznaje przepuszczenia przez sitko z dużym oczkiem ponieważ w czasie mielenia część wątroby wychodzi w postaci mazistej. Krew leję na gorącą kaszę. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filemonek Opublikowano 24 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 24 Lutego 2015 jak kroisz surową w kosteczki wątrubkie, to ile parzysz czasu kaszaneczkiewątróbkie , Cytuj Filemonek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 24 Lutego 2015 jak kroisz surową w kosteczki wątrubkie, to ile parzysz czasu kaszaneczkie W zależności od tego jakich używam jelit.W kiełbasianych w zależności od ich kalibru 30-40 min a w jelitach grubych mierzę w środku termometrem do uzyskania 68 ºC. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 24 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 24 Lutego 2015 Arkadiuszu, ja też uwielbiam właśnie taki "kawior" jak ten Twój, czy jak go nazywasz gulasz z kaszanką, a następnie spożywam w różnej postaci, z grilla, patelni, czy też na zimno, samiusieńki bez chlebka. Taki "kawior" to niebo w gębie . Najbardziej lubię z kaszy gryczanej mieszanej pół na pół, nieprażona z prażoną, i czasami dodaję jeszcze "bulgur" w niewielkiej ilości . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filemonek Opublikowano 24 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 24 Lutego 2015 Dzięki za odpowiedź, tak myślałem, ale nie robiłem z surową wątrobą, a więc kto pyta nie błądzi. Cytuj Filemonek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 24 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 24 Lutego 2015 Ja od czasu "poznania" Arka do pasztetów , "bronków " zawsze używam surowej wątroby , jedynie do kaszanki z niespodzianką gotuję ję w osobnej wodzie , którą wylewam i następnie kroję ręcznie w kosteczkę . Ps. Arku - tylko lepsi piją pepsi . a na temat wyrobów się nie wypowiadam TY wiesz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 24 Lutego 2015 Dzięki za odpowiedź, tak myślałem, ale nie robiłem z surową wątrobą, a więc kto pyta nie błądzi Moim zdaniem nie ma sensu parzyć wątróbkę przed bo sparzy się w wyrobie a jak dodasz parzoną to będzie parzona dwukrotnie co niekorzystnie wpłynie na jej konsystencję i smak. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 19 Kwietnia 2015 W Grodzisku dzień podrobowy.Włoski, wątrobianka grodziska z dodatkiem mięsa z dzika i daniela i blok ozorkowy z ozorków wieprzowych.Część wątrobianki jeszcze się podwędza. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 21 Czerwca 2015 Z lewej w kątnicy głowizna, z prawej w żołądku włoski Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 21 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 21 Czerwca 2015 (edytowane) z prawej w żołądku włoski Ja tam włosów nie widzę, za to widzę piękny salceson Edytowane 21 Czerwca 2015 przez BazylWidzew Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 21 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 21 Czerwca 2015 Arku wyroby piękne,jak zwykle Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 21 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 21 Czerwca 2015 No Arkadiusz, w wyrobie "Cwaniaka" jesteś poz wszelką konkurencją . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 21 Czerwca 2015 Arku wyroby piękne,jak zwykle Dziękuję.Twoje też super. No Arkadiusz, w wyrobie "Cwaniaka" jesteś poz wszelką konkurencją Wolę "Cwaniaka" od szynki to się staram. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Dzisiejsze zmagania.Reszta już zapakowana i w zamrażarce. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 16 Sierpnia 2015 No i ładnie ..... podgardle tym razem ładniej rozłożone i drobniej a i skórki dobrze rozdrobnione (choć kilka grudek widać) - ale żeś na kontrolną degustacyjum nie zawołał to masz krechę :tongue: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 16 Sierpnia 2015 ale żeś na kontrolną degustacyjum nie zawołał to masz krechę Zapracowany jesteś to nie chciałem zabierać czasu. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Dzisiejsze zmagania. Piękne czarne Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Dzień podrobowy.Od lewej: czarny, brunszwicki, włoski. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Arkadiuszu, serca nie masz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Arkadiuszu, serca nie maszMa, widać po wyrobach Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 4 Października 2015 Materiał przed obróbką Materiał po obróbce. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruby7074 Opublikowano 4 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 4 Października 2015 Ładne i na pewno smaczne 'cwaniaki' chociaż ta połowa z prawej jakby nie z tej produkcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 4 Października 2015 chociaż ta połowa z prawej jakby nie z tej produkcji Z tej z tej.To są dwa różne salcesony i stąd różnica w przekroju. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.