Skocz do zawartości

Wędliny podrobowe Arkadiusza


arkadiusz

Rekomendowane odpowiedzi

Arkadiuszu, właśnie zrobiłem 5 kg. na gotowo, białego i czarnego, opierając się Twoich poradach. No co tam gadać, miód malina. Dodałem jednak nieco majeranku i powiem że na szczęście wcale "nóżkami" nie "zalatują" z tego powodu, smak się całkowicie skomponował z pieprzem, czosnkiem i kminkiem. Okazało się jednak że skończyły mi się pęcherze, a w Szwecji nie do kupienia, i z braku laku zrobiłem go w foremkach, jednak i tak wyszedł wspaniale, a smak no cóż, to prawdziwy salceson, taki jak w latach50 - 60 z Warszawskiego Żerania, czy Służewca. Smakuje normalnie "salcesonem", a nie jedzie jakimś tam dominującym czosnkiem czy innym zielem, jak wszystkie dzisiejsze pseudo "salcesony" na rynku. Dzięki wielkie za porady Mistrzu :D:thumbsup: .

 

Tak wyglądają te smakowitości.

 

 

post-49725-0-06747700-1424409318_thumb.jpg

post-49725-0-56470500-1424409344_thumb.jpg

post-49725-0-28988100-1424409374_thumb.jpg

post-49725-0-84828100-1424409396_thumb.jpg

post-49725-0-59541300-1424409510_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wąbróbkę kroisz na małą kosteczkie i dodajesz surową mam rozumieć. Krew surową na kasze?

 

Tak kroję ręcznie.Nie uznaje przepuszczenia przez sitko z dużym oczkiem ponieważ w czasie mielenia część wątroby wychodzi w postaci mazistej. 

Krew leję na gorącą kaszę.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

jak kroisz surową w kosteczki wątrubkie, to ile parzysz czasu kaszaneczkie

 

W zależności od tego jakich używam jelit.W kiełbasianych w zależności od ich kalibru 30-40 min a w jelitach grubych mierzę w środku termometrem do uzyskania 68 ºC.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Arkadiuszu, ja też uwielbiam właśnie taki "kawior" jak ten Twój, czy jak go nazywasz gulasz z kaszanką, a następnie spożywam w różnej postaci, z grilla, patelni, czy też na zimno, samiusieńki bez chlebka. Taki "kawior" to niebo w gębie :D . Najbardziej lubię z kaszy gryczanej mieszanej pół na pół, nieprażona z prażoną, i czasami dodaję jeszcze "bulgur" w niewielkiej ilości :thumbsup:.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja od czasu "poznania" Arka do pasztetów , "bronków " zawsze używam surowej wątroby , jedynie do kaszanki z niespodzianką gotuję ję w osobnej wodzie , którą wylewam i następnie kroję ręcznie w kosteczkę . 

Ps. Arku - tylko lepsi piją pepsi .  :D a na temat wyrobów się nie wypowiadam TY wiesz .  ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dzięki za odpowiedź, tak myślałem, ale nie robiłem z surową wątrobą, a więc kto pyta nie błądzi

 

Moim zdaniem nie ma sensu parzyć wątróbkę przed bo sparzy się w wyrobie a jak dodasz parzoną to będzie parzona dwukrotnie co niekorzystnie wpłynie na jej konsystencję i smak.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

W Grodzisku dzień podrobowy.Włoski, wątrobianka grodziska z dodatkiem mięsa z dzika i daniela i blok ozorkowy z ozorków wieprzowych.Część wątrobianki jeszcze się podwędza. :)

 

post-41296-0-87130400-1429435006_thumb.jpg

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Z lewej w kątnicy głowizna, z prawej w żołądku włoski

 

post-41296-0-87357700-1434872121_thumb.jpg

post-41296-0-15164800-1434872139_thumb.jpg

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Arku wyroby piękne,jak zwykle  

 

Dziękuję.Twoje też super. :D

 

 

 

No Arkadiusz, w wyrobie "Cwaniaka" jesteś poz wszelką konkurencją

 

 

Wolę "Cwaniaka" od szynki to się staram. :D

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Dzisiejsze zmagania.Reszta już zapakowana i w zamrażarce. 

 

post-41296-0-46668000-1439744883_thumb.jpg

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No i ładnie ;) ..... podgardle tym razem ładniej rozłożone i drobniej a i skórki dobrze rozdrobnione (choć kilka grudek widać) :tongue:

- ale żeś na kontrolną degustacyjum nie zawołał to masz krechę :tongue: :tongue: :D

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

ale żeś na kontrolną degustacyjum nie zawołał to masz krechę

 

Zapracowany jesteś to nie chciałem zabierać czasu. :tongue:  :tongue:  :D  

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzień podrobowy.Od lewej: czarny, brunszwicki, włoski.

 

post-41296-0-23597300-1440324949_thumb.jpg

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Materiał przed obróbką

 

post-41296-0-63352800-1443946329_thumb.jpg

 

Materiał po obróbce.

 

post-41296-0-34177800-1443946348_thumb.jpg

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

chociaż ta połowa z prawej jakby nie z tej produkcji

 

Z tej z tej.To są dwa różne salcesony i stąd różnica w przekroju. :tongue:  :)  

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.