Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wędliny podrobowe


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
476 odpowiedzi w tym temacie

#461 eli55

eli55

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2231 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 12 cze 2018 - 21:21

arkadiusz :clap: :clap: :clap: :tongue:



#462 jac007

jac007

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1216 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 13 cze 2018 - 07:42

Ładna porcyjka. :clap:



#463 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10884 postów

Napisano 27 sty 2019 - 12:16

Brunszwicki.

Załączony plik  IMG_20190127_100018.jpg   77,69 KB   8 Ilość pobrań

Załączony plik  IMG_20190127_100334.jpg   77,31 KB   8 Ilość pobrań

Załączony plik  IMG_20190127_100631.jpg   51,66 KB   8 Ilość pobrań



#464 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6739 postów

Napisano 27 sty 2019 - 12:20

Bajka!!!

#465 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10884 postów

Napisano 27 sty 2019 - 13:45

..moze byc ozorkowy czemu nie sercowy

 

Nie zamieniał bym ozorków na serca  :no: .Z natury jest to twardy mięsień.Można serca dodawać ,ale z samych serc nie polecam.Jest taki salceson wolsztyński gdzie śmiało można użyć serca .Ja dodaje je również do białego, ale w niedużej ilości.2-3 na 10 g salcesonu i drobno kroję.Serca należy traktować jako dodatek a nie jako składnik podstawowy


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 27 sty 2019 - 13:46


#466 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1503 postów

Napisano 27 sty 2019 - 14:15

 

..moze byc ozorkowy czemu nie sercowy

 

Nie zamieniał bym ozorków na serca  :no: .Z natury jest to twardy mięsień.Można serca dodawać ,ale z samych serc nie polecam.Jest taki salceson wolsztyński gdzie śmiało można użyć serca .Ja dodaje je również do białego, ale w niedużej ilości.2-3 na 10 g salcesonu i drobno kroję.Serca należy traktować jako dodatek a nie jako składnik podstawowy

 

Rozumiem. Dzięki. Patrzyłem na recepturę salcesonu wolsztyńskiego i tam serc jest 15%. Tak sobie pomyślałem, że zmniejszę ilość  mięsa z głów o 5 % i skórek o 10 % i w to miejsce dam serca.



#467 Woytas

Woytas

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 949 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 27 sty 2019 - 14:47

Skórki to el. wiążący, zresztą mięso z głów też zawiera dużo kolagenu i elastyny. Nigdy nie robiłem cwaniaka, niech eksperci się wypowiedzą czy wpłynie to na konsystencję.



#468 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10884 postów

Napisano 27 sty 2019 - 15:52

Tak sobie pomyślałem, że zmniejszę ilość  mięsa z głów o 5 % i skórek o 10 % i w to miejsce dam serca.

 

No i pięknie się rozpadnie.Ilość łbów zostaw w spokoju.Serc też a zwiększ do 60 %  ilość skórek .Coś ten salceson musi skleić.Na pewno nie serca i nie krew.Łby nadadzą smaczku.Trochę tego przerobiłem i przekonałem się ,że ilość skórek w stosunku do niektórych przepisów z 16 - stki jest trochę mała.



#469 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4965 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 27 sty 2019 - 16:03

Robię "Cwaniaki" głównie wg. wskazówek Arkadiusza i wiem że jem, a salcefiksy  są tym czym powinny być, o smaku nie wspominam  :D . Proszę słuchać miszcza prof. Arkadiusza :D :thumbsup: :clap: !!!



#470 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1503 postów

Napisano 27 sty 2019 - 20:16

napewno nie zastepuj glow sercami bo nie wyjdzie,

Coś wymyślę. Mam już pomysła. :) O wynikach poinformuję.



#471 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10884 postów

Napisano 17 lut 2019 - 19:20

Jak zapewne niektórzy pamiętają wymieniliśmy się z EAnną niewielka ilością naszych wątrobianek.Swoja opinie o wątrobiance EAnny zamieściłem już w jej poście.Opinię EAnny  o mojej zamieszczam poniżej.

 

Arku,

Czytając poniższe musisz wziąć pod uwagę, że jestem wyjątkowo wyrobionym degustatorem, wręcz "audytorem' procesu i mam bardzo wrażliwy węch, co bardzo mi w życiu przeszkadza   :laugh:

 

Wątrobianka Arka

Degustacja: 16.12.2018 oraz 17.12.2018

 

  •  Kolor - złotawy brąz, w przekroju brąz różowawy, niezbyt ciemny, sugeruje w składzie nie-dziczą wątrobę.
  •  Zapach - typowy dla pasztetówki + słabe wędzenie
  •  Smarowność - poprawna
  •  tekstura: wyczuwalna ziarnistość a raczej włóknistość mięsa. Podejrzewam, że mięsa były dosyć suche a proces kutrowania nie zhomogenizował włókien mięśniowych z tłuszczem i wodą. Mogę tę wątrobiankę gryźć i wyczuwam na zębach pewien opór.  Mimo sporej zawartości tłuszczu (o ile była zrobiona zgodnie z przepisem ze strony gł.) nie odnosi się wrażenia gładkości wyrobu.
  • Słoność dobrze wyczuwalna
  • Smak charakterystyczny dla wyrobu, dobrze zharmonizowany, bez dominantów
  • Dla mnie za mało pieprzna, dla Adama O.K. 
  • Wyczuwam w tzw. ogonie smakowym smak odyńca. Może to sugestia ale osobiście jestem przewrażliwiona na tę nutę  i nie mogę tutaj być obiektywnym sędzią. W zapachu Twojej wątrobianki tego nie czuję, tylko ten posmak charakterystyczny. Dlatego nie kupuję odyńców, chyba, że bardzo młode. 
  • Dla Adama smak i zapach nostalgiczny, był zachwycony i od razu zjadł cały baton   :facepalm:
  • Mimo pewnych (moim zdaniem) niedociągnięć w teksturze wyrób bardzo klasyczny, bardzo smaczny i apetycznie wyglądający.   :clap:   :clap:   :clap:

 Dziękuję w swoim i Adama imieniu za umożliwienie degustacji i powrót do wspomnień młodości   :)

Arku,

 

P.S

Co do tekstury to dodam,że mięso było tylko mielone dwukrotnie na siatce 2 mm.Niestety brak kutra i chęci trzykrotnego mielenia. :facepalm:


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 17 lut 2019 - 19:26


#472 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10884 postów

Napisano 19 maj 2019 - 13:09

Sezon grillowy w pełni.

Załączony plik  IMG_20190519_100223.jpg   56,58 KB   9 Ilość pobrań

Załączony plik  IMG_20190519_122853.jpg   93,66 KB   9 Ilość pobrań



#473 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6696 postów

Napisano 19 maj 2019 - 13:15

Sezon grillowy w pełni.
I dzisiaj pod wieczór będzie z grilla - a kilka plasterków z tej deski zjadłem na zimno -Dzięki - Smaczna :thumbsup:   lekko pikantna  :thumbsup:  :clap: 

#474 ziezielony

ziezielony

    Weteran

  • **VIP**
  • 2224 postów

Napisano 19 maj 2019 - 20:53

lekko pikantna :thumbsup: :clap:

 

:) Można...skruszyć....więcej pieprzu...np... :thumbsup:



#475 JaGra

JaGra

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3193 postów
  • Miejscowośćmazowiecka wieś nad Wisłą

Napisano 20 maj 2019 - 20:51

Areczku bardzo dobra. Taka akuratna. Chyba najlepsza jaką zrobiłeś. Jestem z ciebie dumny.  :D



#476 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6696 postów

Napisano 21 maj 2019 - 06:20

bardzo dobra. Taka akuratna. Chyba najlepsza jaką zrobiłeś. Jestem z ciebie dumny. 
Ja też  :yes:  :frantics:  , a zobacz Jarku niby taki "tradycjonalista i beton zatwardziały "  ( wybacz Arku :D ale nie jest to złośliwe :no: , to że pilnujesz tradycji tylko Ci Chwała) ) dał sie ewuloacynie przekonać  - ale chyba  tylko dla nas ;)

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#477 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10884 postów

Napisano 21 maj 2019 - 15:41

Areczku bardzo dobra. Taka akuratna. Chyba najlepsza jaką zrobiłeś. Jestem z ciebie dumny. :D

Chyba w ramki oprawię. :laugh:

Ja też :yes: :frantics:

To już dwóch. :laugh: Bo wpadnę w samozachwyt . :D

dał sie ewuloacynie przekonać - ale chyba tylko dla nas ;)

Pewnie ,że tylko dla Was.Sobie jakom beton :D  zrobiłem mniej pieprzną. :D


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 21 maj 2019 - 15:43





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych