arkadiusz Opublikowano 17 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #501 Opublikowano 17 Marca 2020 (edytowane) Robię z 16-tki,ale zwiększam o 25% ilość podgardla do 50 % i go przed parzeniem pekluję a nie solę.Ilość przypraw też zwiększam oprócz cynamonu. Edytowane 17 Marca 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 17 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #502 Opublikowano 17 Marca 2020 arkadiusz nie mam mozliwosci kupna swiezej krwi , z suszonej tez bedzie dobra? ile jej dac na1kg miesa'dzieki za odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #503 Opublikowano 17 Marca 2020 (edytowane) Suszona też może być.Na 1 kg wyrobu potrzeba 350-400 g. Edytowane 17 Marca 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 18 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #504 Opublikowano 18 Marca 2020 Arkadiuszu, ale czy te 350 - 400g/kg to suchej masy w proszku, przed rozcieńczeniem jej z wodą, czy już gotowej rozcieńczonej wodą, gotowej do użycia krwi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #505 Opublikowano 18 Marca 2020 Arkadiuszu, ale czy te 350 - 400g/kg to suchej masy w proszku, przed rozcieńczeniem jej z wodą, czy już gotowej rozcieńczonej wodą, gotowej do użycia krwi ? Rozcieńczonej płynnej, gotowej do użycia . Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 18 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #506 Opublikowano 18 Marca 2020 Dzięki Arkadiuszu, tak też przypuszczałem, ale zawsze lepiej pytać mistrza by wiedzieć jak jest . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebarod Opublikowano 18 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #507 Opublikowano 18 Marca 2020 Najszło mnie. Fajny wyrób .Inspirujesz ,chyba trza przetrzeć szlaki i wykonać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #508 Opublikowano 6 Października 2020 Pasztet dzikowo-sarninowo - wieprzowy. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 6 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #509 Opublikowano 6 Października 2020 Pasztet Zacny skład Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 6 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #510 Opublikowano 6 Października 2020 Pasztet dzikowo-sarninowo - wieprzowy. To jest tytuł; a gdzie jest receptura ? Z góry dziękuję i pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #511 Opublikowano 6 Października 2020 Receptura z tego co się nawinie.Miałem w zamrażarceok. 3kg mięsa z kości z dzika i sarny,ok.3kg.podgardla bez gruczołów i skóryok.2 kg mięsa krwawe z obróbki półtusz 70/30ok.1 kg łopatkiok.1kg wątroby wp.ok.1kg wątróbki kurzej5 kajzerek namoczonych w rosole z gotowania mięsa10 jajek.4 duże cebule smażone na smalcuWątroby smażone na smalcu tak aby nie wypływała z nich krew.Okrawki krwawe i mięso z łopatki parzone do miękkości a podgardle na pół miękko w temp. 85C.PrzyprawySól -10g/kg całej masy bez jajekPieprz czarny świeżo mielony-1,1 g/kg całej masy bez jajekGałka -3g/kg całej masy bez jajek ( to nie jest błąd)Do parzenia dodana włoszczyzna bez kapusty,kilka ziaren ziela,listki bobkowe (5 szt) i kilka suszonych kapeluszy (4 szt ) podgrzybków.Do całej masy po zmieleniu dodane jajka i ok 1,2 l rosołu z gotowania mięsa i masa została bardzo lekko dosolona na smak ok.4 gramami soli i dobrze wymieszana.Do dwóch foremek gotowej masy dodana została suszona żurawina. MielenieWszysto razem (mięso,wątroba,namoczona bułka,włoszczyzna,cebula,grzyby) mielona na sitku 2mm.Miało byćdwa razy ,ale przy nowej maszynce (unger) stwierdziliśmy, że raz wystarczy i była to słuszna decyzja.Ot i cała receptura Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 6 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #512 Opublikowano 6 Października 2020 Receptura Bardzo dziękuję. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 14 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #513 Opublikowano 14 Października 2020 Dziś na tapecie salceson włoski.Niestety w kątnicy bo dobrych niepękających żołądków brak. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 14 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #514 Opublikowano 14 Października 2020 Przy wiejskich wyrobach salcesony w żołądkach zawijaliśmy w gazę, Żaden nam nie pękł. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 14 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #515 Opublikowano 14 Października 2020 Przy wiejskich wyrobach salcesony w żołądkach zawijaliśmy w gazę, Żaden nam nie pękł. Tak robią na wschodzie, (Ukraina, Rosja). Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 14 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #516 Opublikowano 14 Października 2020 (edytowane) Tego sposobu nie znałem.Będę musiał spróbować.Do tej pory miałem dostęp do żołądków ,które nie pękały ze świnek hodowanych tradycyjnie,ale zapas się skończył.Z wiejskich świnek żaden mi pękł bez zawijania w gazę. Edytowane 14 Października 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #517 Opublikowano 14 Października 2020 Przy wiejskich wyrobach salcesony w żołądkach zawijaliśmy w gazę, Żaden nam nie pękł. Inna wersja w/w metody to zapakowanie żołądka "próżniowe" i parzenie z dokładną kontrolą temperatury. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 31 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #518 Opublikowano 31 Października 2020 (edytowane) Jak widać i mnie zdarzają się wpadki, ale ja nieudanego wyrobu nie będę bronił jak niepodległości i nie będę usuwał merytorycznych krytycznych uwag .Do poprawki.Ciekaw jestem czy wiecie dlaczego na przekroju są miejsca z czerwoną galaretką.?Podpowiem tylko, że odpowiedź jest na naszej stronie. Edytowane 31 Października 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 31 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #519 Opublikowano 31 Października 2020 A ja bym pałaszował tego "nieudanego cwaniaka", że tylko by mi się uszy trzęsły . "Dla mnie bomba" !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 31 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #520 Opublikowano 31 Października 2020 Smakowo ok., ale wizualnie bomba to to nie jest. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 31 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #521 Opublikowano 31 Października 2020 dlaczego na przekroju są miejsca z czerwoną galaretką.? Z powodu niedoparzenia, użyta krew niepeklowana. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan58 Opublikowano 31 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #522 Opublikowano 31 Października 2020 Jak widać i mnie zdarzają się wpadki, ale ja nieudanego wyrobu nie będę bronił jak niepodległości i nie będę usuwał merytorycznych krytycznych uwag . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 31 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #523 Opublikowano 31 Października 2020 (edytowane) Aniu to nie jest przyczyną.A kto pekluje krew do salcesonu ozorkowego ręka do góry.Krew świeża mrożona.Temperatura w środku mierzona termometrem DT 68ºC. Edytowane 31 Października 2020 przez chudziak Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 31 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #524 Opublikowano 31 Października 2020 Przeparzenie , niedostateczne wykłucie, niedoprasowanie itd. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 31 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #525 Opublikowano 31 Października 2020 (edytowane) Salceson nie był przeparzony.68C w środku.Prasowanie przez 18 h w chłodni ciężarem ,którym prasuję wszystkie salcesony.Pozostaje źle wykonane nakłucie po parzeniu i to jest właśnie przyczyną.Mea culpa.Rzeczywiście za słabo nakłułem ten salceson.W trakcie nakłuwania zadzwonił telefon i później zapomniałem dokończyć, ale się poprawię.Skleroza nie boli. Edytowane 31 Października 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.