Skocz do zawartości

Kiełbasy Arkadiusza


arkadiusz

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 364
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Pamiętasz o tm żeby zamieścić twój przepis na kabanosy?

Pamiętam, ale do tego muszę trochę się przysiąść a nie mam tyle czasu. :(  

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na korniki nie poradzę  :(  :D

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Parówki z nowym składem surowcowym.

post-41296-0-92257400-1613817373_thumb.jpg

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A chciałeś.?

Skład.

1.Łopatka wp. -1,30 (pucek)

2.II wp. 70/30 - 1,00 kg

3.Podgardle b/s, bez gruczołów -1,30 kg

4.Lód - 15-20 % wagi mięsa.

Z braku kutra trzykrotne mielenie na wilku 

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Oczywiście, że chciałem. Tylko nie pochwaliłeś się, że robisz. Dobrał bym do wątrobianki.

Teraz będziesz musiał mi przywieźć, bo 2 razy nie będę jeździł  :D

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Gotowe do spakowania.

post-41296-0-82409100-1623580838_thumb.jpg

 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak możesz to podaj przepis z opisem .

Kiedyś w innym temacie obiecałeś wstawić cały przepis na twoje kabanosy :) 

 

Postaram się otworzyć oddzielny temat tylko o kabanosach w moim kąciku na przestrzeni lat w moim wykonaniu ,ale na razie nie mam czasu.Proszę o trochę cierpliwości.



 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak możesz to podaj przepis z opisem .

 

Kabanosy wg. Arkadiusza.

 

Surowiec

1.I wp. z szynki - 5 - 6 kg (mięsień dwugłowy, półbłoniasty, półścięgnisty, biodrówka)

2.II wp. 50/ 50 - 4- 5 kg podgardle bez skóry i gruczołów, tłusty boczek

Podałem dwie proporcje w zależności od tego jak mają być tłuste. Minimalna zewnętrzna ilość tłuszczu to 20- 25 % tłuszczu ( nie mylić z tłuszczem analitycznym bo tego jest więcej od zewnętrznego o ok. 10 %). Ja ostatnio na prośbę mojej wnuczki zrobiłem wersję chudszą czyli I wp. 6 kg i 4 kg II wp.50/50 (boczek)

Przyprawy

1.Gałka - 0,6 - 0,7 g/kg

2.Kminek - 3,5 g/kg ( 2/3 mielony ,1/3 w całości)

3.Pieprz - 1,1g/kg (wersja nie pikantna)

Peklowanie

Mięso kroimy na kawałki 4 X 4 i peklujemy peklosolą razem I wp i II wp dawką 18g/kg przez 48 - 72 h.

Mielenie

Przed mieleniem dodajemy do mięsa przyprawy i lekko mieszamy tak żeby przyprawy okleiły kawałki mięsa a mięso nie puściło kleju. Wszystko razem mielimy na wilku i siatce 8 mm a na zalmerku na 10 mm.

Po mieleniu staramy się już nie mieszać. Jeśli jest taka potrzeba np. trzeba dodać więcej przypraw to można ew. mieszać, ale bardzo delikatnie tak żeby mięso nie puściło kleju bo inaczej nie osiągniemy odpowiedniej kruchości.

Napełnianie

1.Zmieloną masę nabija się w jelita baranie najlepiej tubowane 20/22 lub osłonki kolagenowe i pozostawia w zwojach. Powietrze należy wykłuć.

Osadzanie

1.Przez 30- 60 min w temp. pokojowej lub 12 h w temp. 2-6 ºC

Wędzenie

Wędzimy w temp. 48 - 55 C do koloru , następnie podpiekamy w temp. 85- 90 C do barwy ciemnobrązowej i osiągnięciu temp. w środku 68- 70 ºC.

Uważać należy na kolor w czasie wędzenia bo będą jeszcze podpiekane i ściemnieją w czasie tej obróbki.

Suszenie

Suszymy w temp. 12-15 ºC i wilgotności 75-80% do osiągnięcia wydajności ok.55-65 %.Można z braku warunków suszyć w nieco innych warunkach, ale należy częściej kontrolować. Ja sprawdzam ususzenie łamiąc i próbując kontrolnego kabanosa. Jeśli usłyszymy charakterystyczne pyk a w smaku są kruche to znaczy ,że są gotowe. Ja suszyłem w piwnicy w temp. ok. 15 ºC i wilgotności ok. 50- 60 %. przez 9 dni.Jeśli pokryją się pleśnią należy je wytrzeć suchą ściereczką.  Do farszu na  kabanosy nie dodajemy wody.!

Smacznego

post-41296-0-46492200-1623657510_thumb.jpg

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

 

 

nie wiem co oznacza to wp?

 

"Wp." znaczy wieprzowina 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Posprzątane. :D

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.