tytan58 Opublikowano 6 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #351 Opublikowano 6 Listopada 2020 Super.Pamiętasz o tm żeby zamieścić twój przepis na kabanosy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Listopada 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #352 Opublikowano 6 Listopada 2020 (edytowane) Pamiętasz o tm żeby zamieścić twój przepis na kabanosy?Pamiętam, ale do tego muszę trochę się przysiąść a nie mam tyle czasu. Edytowane 6 Listopada 2020 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 6 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #353 Opublikowano 6 Listopada 2020 Krakowska podsuszana.krakowska.jpgI da się zrobić krakowską, żeby się nie rozpadała.? Ale ,,kornik'' po niej grasował Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Listopada 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #354 Opublikowano 6 Listopada 2020 Na korniki nie poradzę Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Lutego 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #355 Opublikowano 20 Lutego 2021 (edytowane) Parówki z nowym składem surowcowym. Edytowane 20 Lutego 2021 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek55 Opublikowano 20 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #356 Opublikowano 20 Lutego 2021 Arku , a jakbyś coś bliżej na temat składu mógł napisać Wysłane z mojego SM-A307FN przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 21 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #357 Opublikowano 21 Lutego 2021 Parówki z nowym składem surowcowym. A dla mnie zrobiłeś ? Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Lutego 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #358 Opublikowano 21 Lutego 2021 (edytowane) A chciałeś.?Skład.1.Łopatka wp. -1,30 (pucek)2.II wp. 70/30 - 1,00 kg3.Podgardle b/s, bez gruczołów -1,30 kg4.Lód - 15-20 % wagi mięsa.Z braku kutra trzykrotne mielenie na wilku Edytowane 21 Lutego 2021 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 22 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #359 Opublikowano 22 Lutego 2021 Oczywiście, że chciałem. Tylko nie pochwaliłeś się, że robisz. Dobrał bym do wątrobianki.Teraz będziesz musiał mi przywieźć, bo 2 razy nie będę jeździł Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #360 Opublikowano 13 Czerwca 2021 Gotowe do spakowania. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan58 Opublikowano 13 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #361 Opublikowano 13 Czerwca 2021 Jak możesz to podaj przepis z opisem .Kiedyś w innym temacie obiecałeś wstawić cały przepis na twoje kabanosy Postaram się otworzyć oddzielny temat tylko o kabanosach w moim kąciku na przestrzeni lat w moim wykonaniu ,ale na razie nie mam czasu.Proszę o trochę cierpliwości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 14 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #362 Opublikowano 14 Czerwca 2021 (edytowane) Jak możesz to podaj przepis z opisem . Kabanosy wg. Arkadiusza. Surowiec1.I wp. z szynki - 5 - 6 kg (mięsień dwugłowy, półbłoniasty, półścięgnisty, biodrówka)2.II wp. 50/ 50 - 4- 5 kg podgardle bez skóry i gruczołów, tłusty boczekPodałem dwie proporcje w zależności od tego jak mają być tłuste. Minimalna zewnętrzna ilość tłuszczu to 20- 25 % tłuszczu ( nie mylić z tłuszczem analitycznym bo tego jest więcej od zewnętrznego o ok. 10 %). Ja ostatnio na prośbę mojej wnuczki zrobiłem wersję chudszą czyli I wp. 6 kg i 4 kg II wp.50/50 (boczek)Przyprawy1.Gałka - 0,6 - 0,7 g/kg2.Kminek - 3,5 g/kg ( 2/3 mielony ,1/3 w całości)3.Pieprz - 1,1g/kg (wersja nie pikantna)PeklowanieMięso kroimy na kawałki 4 X 4 i peklujemy peklosolą razem I wp i II wp dawką 18g/kg przez 48 - 72 h.MieleniePrzed mieleniem dodajemy do mięsa przyprawy i lekko mieszamy tak żeby przyprawy okleiły kawałki mięsa a mięso nie puściło kleju. Wszystko razem mielimy na wilku i siatce 8 mm a na zalmerku na 10 mm.Po mieleniu staramy się już nie mieszać. Jeśli jest taka potrzeba np. trzeba dodać więcej przypraw to można ew. mieszać, ale bardzo delikatnie tak żeby mięso nie puściło kleju bo inaczej nie osiągniemy odpowiedniej kruchości.Napełnianie1.Zmieloną masę nabija się w jelita baranie najlepiej tubowane 20/22 lub osłonki kolagenowe i pozostawia w zwojach. Powietrze należy wykłuć.Osadzanie 1.Przez 30- 60 min w temp. pokojowej lub 12 h w temp. 2-6 ºCWędzenieWędzimy w temp. 48 - 55 C do koloru , następnie podpiekamy w temp. 85- 90 C do barwy ciemnobrązowej i osiągnięciu temp. w środku 68- 70 ºC.Uważać należy na kolor w czasie wędzenia bo będą jeszcze podpiekane i ściemnieją w czasie tej obróbki.SuszenieSuszymy w temp. 12-15 ºC i wilgotności 75-80% do osiągnięcia wydajności ok.55-65 %.Można z braku warunków suszyć w nieco innych warunkach, ale należy częściej kontrolować. Ja sprawdzam ususzenie łamiąc i próbując kontrolnego kabanosa. Jeśli usłyszymy charakterystyczne pyk a w smaku są kruche to znaczy ,że są gotowe. Ja suszyłem w piwnicy w temp. ok. 15 ºC i wilgotności ok. 50- 60 %. przez 9 dni.Jeśli pokryją się pleśnią należy je wytrzeć suchą ściereczką. Do farszu na kabanosy nie dodajemy wody.!Smacznego Edytowane 19 Września 2021 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ken Opublikowano 18 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #363 Opublikowano 18 Września 2021 nie wiem co oznacza to wp? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Września 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #364 Opublikowano 18 Września 2021 nie wiem co oznacza to wp? "Wp." znaczy wieprzowina Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Września 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #365 Opublikowano 19 Września 2021 (edytowane) Posprzątane. Edytowane 19 Września 2021 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi