arkadiusz Opublikowano 22 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 22 Maja 2011 (edytowane) Dziś coś z dzikaOtrzymałem od sąsiada połówke dzika ok.50kg do przerobienia.Z uzyskanego surowca wykonałem:WątrobiankaSurowiec:1. 1,5 kg mięsa z obgotowanych kości2. 1,5 kg podgardla3. 1,2 kg wątroby wieprzowej4. 20 dkg skórek wieprzowychPrzyprawy:1. sól - 18g/kg2. pieprz -0,5g/kg3. cebula suszona - 3g/kg4. majeranek - 2g/kgKiełbasa szeroka i kabanosy z dzikaKiełbasa szeroka1. I z dzika -1kg2. II z dzika -2.50 kg3. III z dzika -1,20 kg4. Podgardle -1.30 kgPrzyprawy:1. peklosól 50/50 z solą - 20g/kg2. pieprz - 1g/kg3. jałowiec 1g/kgMięso zapeklowane mieszanka soli i peksoli 50/50 przez 48hRozdrabnianie:I - 20 mmII- 10 mmIII -2 mm+ kutrowana z dodatkiem 300g wody i przyprawamiPodgardle wp.- 6mmMieszałem I aby puściła klej potem dodałem II i podgardle i na końcu III z przyprawamiNabiłem w osłonki celulozowe 65mm wędziłem i parzyłem do uzyskania w środku 70C.Kabanosy z dzikaI z dzika -1.00 kgII z dzika - 2.80 kgPodgardle wp.- 1.10 kgPrzyprawy:1. peksól i sól 50/50 - 20g/kg2. pieprz - 1.5g /kg3. kminek - 1.5g/kg4. Gałka muszkatułowa - 1g/kgMięso zapeklowane mieszanka soli i peksoli 50/50 przez 48hRozdrabnianieI -10 mmII i podgardle -8mmMieszałem wpierw II i podgardle i na końcu dałem I. Nabiłem w osłonki kolagenowe 19mm i wędziłem, a potem podpiekałem w wędzarni w temp 85-90C przez 20 min.Oczywiście zrobiłem też kilka wędzonek. Polędwica i polędwiczka bez parzenia natomiast szynki i baleron parzone w 80C do osiągnięcia w środku 68C.A oto efekt końcowy w pigułce: Edytowane 11 Listopada 2013 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Właśnie skończyłem rozbiór sarny i dzika.Wyroby w terminie późniejszym http://img263.imageshack.us/img263/7283/dzikisarna003.jpg http://img850.imageshack.us/img850/1397/dzikisarna004.jpg Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 11 Grudnia 2011 Dotarła nowa dostawa dziczyzny.Dziś lekki rozbiór na szynke łopatkę,schaby itd. a zabawa jutro.Musze przyznać ,że mam trochę z nim kłopot bo jest bardzo tłusty i nie bardzo wiem jak ten tłuszcz zagospodarować.Część pójdzie do kiełbasy część do pasztetowej a co z resztą.Zawsze dodawałem podgardla,ale teraz nie trzeba.Będę chyba musiał dokupić jakiegoś chudego wieprzowego ,żeby to zagospodarować. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 13 Stycznia 2012 Powędziłem sobie trochę tydzień temu kiełbasę z sarny i dzika oraz polędwicę z tychże.Powstała kiełbasa Leśna (szeroka) i Dzika (cienka).Do zdjęć uchowały się tylko kiełbasy .Polędwica wędzona nieparzona niestety zjedzona.Kiełbaski suszyły się przez 7 dni a wygladaja jak niżej. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Spółdzielnia Miś w mocno okrojonym składzie i bez wymaganego usprzętowienia wykonała nieco wyrobów z dziczyzny.Surowiec to 3 sarny i połówka odyńca o wadze ok 60 kg , trochę podgardla(ok 3kg) i tłustej wieprzoweiny 50/50 (ok 2,5kg). Wykonano ok .15 kg wędzonek i trzy rodzaje kiełbas. 1.Kiełbasa a'la parówkowa (20kg) 2.Kiełbasa dzika ( ok 10kg) 3.Kiełbasa a'la krakowska (ok10kg) Jak to zwykle w spółdzielni jeden pracuje reszta się obija i robi za fotografa :wink: Trzeba trochę popracować i co nieco uwędzić. Widać po zmęczonym wyrazie twarzy kto tu pracował :grin: I efekt końcowy w pigułce Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 11 Września 2012 Kiełbasa szeroka z dzika wędzona 17.08.2012 Tak wyglądała 22.08.2012 Tak po tuningu A tak wygląda dzisiaj Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 11 Września 2012 Kiełbasa szeroka z dzikaMożesz zdradzić recepturę? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 11 Września 2012 (edytowane) 1. I dzik + sarna - 3kg- szarpak dwunerkowy2. IIa dzik+ sarna - 4kg- sitko 103. IIb dzik - 2kg -sitko 64. III dzik+ sarna- 2kg- sitko 2x25.Woda zimna 0,5lPeklowanie każda klasa oddzielnie 20g/kg soli/peksoli 50/50Przyprawy1.Pieprz - 1g/kg2.Czosnek - 2g/kg3.Kolendra - 0,6g/kgMiesznieJedynka do puszczenia kleju, dodana IIa i IIb wymieszane i na końcu III.Resztę standardowo.Osadzanie 2h w pokojowej, osuszanie ok 1,5 h ,wędzenie w temp.55C, parzenie w 73C do uzyskania w środku 68C.Studzona w wodzie przez 5 min.Kiełbasa od początku wisiała w piwnicy i pokryła się białą pleśnią.Kiedy zaczęła wchodzić zielona pleśń zmyłem nalot wodą z solą, wytarłem ręcznikiem papierowym i natarłem smalcem i powiesiłem w kuchni do suszenia.Miała wisieć miesiąć ,ale nie wytrzymałem :sad:P.SSarny było miewiele .Więcej dzika.Proporcje jak 2/3 do 1/3 Edytowane 3 Listopada 2013 przez arkadiusz Błąd w recepturze.Brak ilości III Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 27 Listopada 2012 Będzie pasztet i jeszcze co nieco na święta. :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 27 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 27 Listopada 2012 A co z aromatem? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 27 Listopada 2012 A co z aromatem? Bez aromatu.Dziczyzna pierwsza klasa :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 27 Listopada 2012 Dostawca o to dba ,żeby było w pierwszej klasie.Sam te moje wyroby je to nie ma wyjścia :grin: .Jak dotąd nie trafiła się sztuka żeby zalatywała.Co innego sarna.Ta to ma zawsze specyficzny smak i zapach. :smile: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 12 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 12 Grudnia 2012 :grin: boczek jeszcze dojrzewa :question: :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 12 Grudnia 2012 Dojrzewa :grin: .Może jeszcze raz go zadymie przed świętami na zimno razem z łososiami. [ Dodano: Sro 12 Gru, 2012 15:56 ]Ile ważył?Dziczek czyli loszka 65Kg. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 17 Grudnia 2012 (edytowane) Pasztet dzikowo - wieprzowy :grin:Skład surowcowy1. 3,5 kg mięsa z obgotowanych kości z dzika2. 1,5 kg IIb wp - ugotowane do miękkości3. 1 kg podgardla wp. - ugotowane na pól miękko4. 0,5 kg tłuszczu drobnego z dzika - ugotowanego na pół miękko5. 1 kg wątroby z dzika obsmażonej na smalcu z dzika6. 6 jaj7. 3 kajzerki namoczone w rosole z gotowania mięs8. 2 duże cebule obsmażone na smalcu z dzikaWszystkie składniki (oprócz jajek) zmielone dwukrotnie na sitku 2,5mmPrzyprawy1.Sól - 10g/kg masy bez jajek2.Pieprz - 1,5g /kg masy bez jajek3.Gałka - 3g/kg masy bez jajek4.Majeranek -1,5g/kg (opcjonalnie)Masa włożona do foremek wysmarowanych smalcem i posypanych bułką tartą.Wierzch również posypany bułka tartą i na to położone plasterki słoniny z dzika.Zapiekany w 180°C do zrumienienia wierzchu. Edytowane 7 Czerwca 2015 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 5 Stycznia 2013 I dalszy ciąg dzisiejszego pracowitego dnia.Kiełbasy z dzika przed parzeniem wykonane również z pomocą Rafała. :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 6 Stycznia 2013 (edytowane) Podaj przepis na tę sztanglówkę proszę.Sztanglówka 1. IIa dzik - 4,30kg - sitko 102. IIb dzik - 3,00 kg - sitko 63. III dzik - 1,30kg - 2x sitko 24. III wp. - 1,20 kg - 2x sitko 2 Przyprawy Ziele - 0,6g/kgCzosnek - 2g/kgPieprz- 1g/kgWoda - 0,6l Mięso peklowane mieszanka soli i peksoli 50/50 dawka 20g/kg.A tak wygląda przekrój: P.SA jak wyszła polędwica z dzika ? :grin: Edytowane 6 Grudnia 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 6 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 6 Stycznia 2013 3. III dzik - 1,30kg - 2x sitko 2 3. III wp. - 1,20 kg - 2x sitko 2Dlaczego Arku tak dużo kleju,czyżby że pozostałe trochę tłustawe?a i przypraw trochę poskąpiłeś. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 6 Stycznia 2013 Dlaczego Arku tak dużo kleju Nie wiem jak u Ciebie z wyrobami z dziczyzny ,ale jest to mięso mało kleiste w gotowym wyrobie i trochę suchawe i dlatego tyle kleju i tłuszczu. Co do przypraw. Czosnek i pieprz to moje w zasadzie stałe dawki a ziela jest tylko nuta ,żeby moja LP też jadła bo za tą przyprawą nie przepada. Zresztą na 7,30 mięsa 2,5 kg kleju to i tak nie jest dużo jeśli idzie o dziczyznę. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 6 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 6 Stycznia 2013 Nie wiem jak u Ciebie z wyrobami z dziczyzny ,ale jest to mięso mało kleiste w gotowym wyrobie i trochę suchawe i dlatego tyle kleju i tłuszczu.Nie miałem przyjemności przerabiać tego surowca,dlatego zapytałem. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 29 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 29 Marca 2013 Tym razem upiekłem 7 kg pasztetu dzikowo - wieprzowego. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 8 Września 2013 Jeśli możesz, daj przekrój poledwiczek. Z lewej wieprzowa ,z prawej dzik.CDN Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 26 Października 2013 Pasztet dzikowo -wieprzowy zapiekany Pierwsza partia zapieczona Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 11 Listopada 2013 (edytowane) Troche polędwic i polędwiczek z dzika i wp (wyrób wykonany 7.IX.2013) Edytowane 11 Listopada 2013 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 22 Grudnia 2013 (edytowane) Z 22 kg mięsa z dzika i 14 kg mięsa wp. (7kg III wp i 7kg podgardla) zrobiłem wczoraj 60 szt. sztanglówek fi.45mm w dwóch smakach. Wszystkie pętelki wiązane na sucho i żadna z osłonek nie pękła. Edytowane 22 Grudnia 2013 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.