Skocz do zawartości

Wyroby z dziczyzny Arkadiusza


arkadiusz

Rekomendowane odpowiedzi

Dziś coś z dzika

Otrzymałem od sąsiada połówke dzika ok.50kg do przerobienia.Z uzyskanego surowca wykonałem:

Wątrobianka

Surowiec:
1. 1,5 kg mięsa z obgotowanych kości
2. 1,5 kg podgardla
3. 1,2 kg wątroby wieprzowej
4. 20 dkg skórek wieprzowych

Przyprawy:
1. sól - 18g/kg
2. pieprz -0,5g/kg
3. cebula suszona - 3g/kg
4. majeranek - 2g/kg




Kiełbasa szeroka i kabanosy z dzika

Kiełbasa szeroka

1. I z dzika -1kg
2. II z dzika -2.50 kg
3. III z dzika -1,20 kg
4. Podgardle -1.30 kg

Przyprawy:

1. peklosól 50/50 z solą - 20g/kg
2. pieprz - 1g/kg
3. jałowiec 1g/kg

Mięso zapeklowane mieszanka soli i peksoli 50/50 przez 48h

Rozdrabnianie:
I - 20 mm
II- 10 mm
III -2 mm+ kutrowana z dodatkiem 300g wody i przyprawami
Podgardle wp.- 6mm

Mieszałem I aby puściła klej potem dodałem II i podgardle i na końcu III z przyprawami
Nabiłem w osłonki celulozowe 65mm wędziłem i parzyłem do uzyskania w środku 70C.


Kabanosy z dzika

I z dzika -1.00 kg
II z dzika - 2.80 kg
Podgardle wp.- 1.10 kg

Przyprawy:
1. peksól i sól 50/50 - 20g/kg
2. pieprz - 1.5g /kg
3. kminek - 1.5g/kg
4. Gałka muszkatułowa - 1g/kg

Mięso zapeklowane mieszanka soli i peksoli 50/50 przez 48h

Rozdrabnianie

I -10 mm
II i podgardle -8mm

Mieszałem wpierw II i podgardle i na końcu dałem I. Nabiłem w osłonki kolagenowe 19mm i wędziłem, a potem podpiekałem w wędzarni w temp 85-90C przez 20 min.





Oczywiście zrobiłem też kilka wędzonek. Polędwica i polędwiczka bez parzenia natomiast szynki i baleron parzone w 80C do osiągnięcia w środku 68C.

A oto efekt końcowy w pigułce:

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
  • Odpowiedzi 205
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Właśnie skończyłem rozbiór sarny i dzika.Wyroby w terminie późniejszym

 

http://img263.imageshack.us/img263/7283/dzikisarna003.jpg

 

 

http://img850.imageshack.us/img850/1397/dzikisarna004.jpg

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Dotarła nowa dostawa dziczyzny.Dziś lekki rozbiór na szynke łopatkę,schaby itd. a zabawa jutro.Musze przyznać ,że mam trochę z nim kłopot bo jest bardzo tłusty i nie bardzo wiem jak ten tłuszcz zagospodarować.Część pójdzie do kiełbasy część do pasztetowej a co z resztą.Zawsze dodawałem podgardla,ale teraz nie trzeba.Będę chyba musiał dokupić jakiegoś chudego wieprzowego ,żeby to zagospodarować.

 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Powędziłem sobie trochę tydzień temu kiełbasę z sarny i dzika oraz polędwicę z tychże.Powstała kiełbasa Leśna (szeroka) i Dzika (cienka).Do zdjęć uchowały się tylko kiełbasy .Polędwica wędzona nieparzona niestety zjedzona.Kiełbaski suszyły się przez 7 dni a wygladaja jak niżej.

 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

Spółdzielnia Miś w mocno okrojonym składzie i bez wymaganego usprzętowienia wykonała nieco wyrobów z dziczyzny.Surowiec to 3 sarny i połówka odyńca o wadze ok 60 kg , trochę podgardla(ok 3kg) i tłustej wieprzoweiny 50/50 (ok 2,5kg).

Wykonano ok .15 kg wędzonek i trzy rodzaje kiełbas.

 

1.Kiełbasa a'la parówkowa (20kg)

2.Kiełbasa dzika ( ok 10kg)

3.Kiełbasa a'la krakowska (ok10kg)

 

Jak to zwykle w spółdzielni jeden pracuje reszta się obija i robi za fotografa :wink:

 

 

Trzeba trochę popracować i co nieco uwędzić.

 

 

Widać po zmęczonym wyrazie twarzy kto tu pracował :grin:

 

 

I efekt końcowy w pigułce

 

 

 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Kiełbasa szeroka z dzika wędzona 17.08.2012

 

Tak wyglądała 22.08.2012

 

Tak po tuningu

 

A tak wygląda dzisiaj

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa szeroka z dzika

Możesz zdradzić recepturę?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1. I dzik + sarna - 3kg- szarpak dwunerkowy
2. IIa dzik+ sarna - 4kg- sitko 10
3. IIb dzik - 2kg -sitko 6
4. III dzik+ sarna- 2kg- sitko 2x2
5.Woda zimna 0,5l

Peklowanie każda klasa oddzielnie 20g/kg soli/peksoli 50/50

Przyprawy
1.Pieprz - 1g/kg
2.Czosnek - 2g/kg
3.Kolendra - 0,6g/kg

Miesznie
Jedynka do puszczenia kleju, dodana IIa i IIb wymieszane i na końcu III.

Resztę standardowo.Osadzanie 2h w pokojowej, osuszanie ok 1,5 h ,wędzenie w temp.55C, parzenie w 73C do uzyskania w środku 68C.Studzona w wodzie przez 5 min.
Kiełbasa od początku wisiała w piwnicy i pokryła się białą pleśnią.Kiedy zaczęła wchodzić zielona pleśń zmyłem nalot wodą z solą, wytarłem ręcznikiem papierowym i natarłem smalcem i powiesiłem w kuchni do suszenia.Miała wisieć miesiąć ,ale nie wytrzymałem :sad:

P.S
Sarny było miewiele .Więcej dzika.Proporcje jak 2/3 do 1/3

Edytowane przez arkadiusz
Błąd w recepturze.Brak ilości III

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Będzie pasztet i jeszcze co nieco na święta. :grin:

 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A co z aromatem?

Bez aromatu.Dziczyzna pierwsza klasa :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dostawca o to dba ,żeby było w pierwszej klasie.Sam te moje wyroby je to nie ma wyjścia :grin: .Jak dotąd nie trafiła się sztuka żeby zalatywała.Co innego sarna.Ta to ma zawsze specyficzny smak i zapach. :smile:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dojrzewa :grin: .Może jeszcze raz go zadymie przed świętami na zimno razem z łososiami.

 

[ Dodano: Sro 12 Gru, 2012 15:56 ]

Ile ważył?

Dziczek czyli loszka 65Kg.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pasztet dzikowo - wieprzowy :grin:

Skład surowcowy

1. 3,5 kg mięsa z obgotowanych kości z dzika
2. 1,5 kg IIb wp - ugotowane do miękkości
3. 1 kg podgardla wp. - ugotowane na pól miękko
4. 0,5 kg tłuszczu drobnego z dzika - ugotowanego na pół miękko
5. 1 kg wątroby z dzika obsmażonej na smalcu z dzika
6. 6 jaj
7. 3 kajzerki namoczone w rosole z gotowania mięs
8. 2 duże cebule obsmażone na smalcu z dzika

Wszystkie składniki (oprócz jajek) zmielone dwukrotnie na sitku 2,5mm

Przyprawy

1.Sól - 10g/kg masy bez jajek
2.Pieprz - 1,5g /kg masy bez jajek
3.Gałka - 3g/kg masy bez jajek
4.Majeranek -1,5g/kg (opcjonalnie)
Masa włożona do foremek wysmarowanych smalcem i posypanych bułką tartą.Wierzch również posypany bułka tartą i na to położone plasterki słoniny z dzika.Zapiekany w 180°C do zrumienienia wierzchu.





Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

I dalszy ciąg dzisiejszego pracowitego dnia.Kiełbasy z dzika przed parzeniem wykonane również z pomocą Rafała. :grin:

 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Podaj przepis na tę sztanglówkę proszę.

Sztanglówka

 

1. IIa dzik - 4,30kg - sitko 10

2. IIb dzik - 3,00 kg - sitko 6

3. III dzik - 1,30kg - 2x sitko 2

4. III wp. - 1,20 kg - 2x sitko 2

 

Przyprawy

 

Ziele - 0,6g/kg

Czosnek - 2g/kg

Pieprz- 1g/kg

Woda - 0,6l

 

Mięso peklowane mieszanka soli i peksoli 50/50 dawka 20g/kg.

A tak wygląda przekrój:

 

 

P.S

A jak wyszła polędwica z dzika ? :grin:

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3. III dzik - 1,30kg - 2x sitko 2

3. III wp. - 1,20 kg - 2x sitko 2

Dlaczego Arku tak dużo kleju,czyżby że pozostałe trochę tłustawe?a i przypraw trochę poskąpiłeś.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dlaczego Arku tak dużo kleju

Nie wiem jak u Ciebie z wyrobami z dziczyzny ,ale jest to mięso mało kleiste w gotowym wyrobie i trochę suchawe i dlatego tyle kleju i tłuszczu.

Co do przypraw. Czosnek i pieprz to moje w zasadzie stałe dawki a ziela jest tylko nuta ,żeby moja LP też jadła bo za tą przyprawą nie przepada.

Zresztą na 7,30 mięsa 2,5 kg kleju to i tak nie jest dużo jeśli idzie o dziczyznę.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem jak u Ciebie z wyrobami z dziczyzny ,ale jest to mięso mało kleiste w gotowym wyrobie i trochę suchawe i dlatego tyle kleju i tłuszczu.

Nie miałem przyjemności przerabiać tego surowca,dlatego zapytałem.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Tym razem upiekłem 7 kg pasztetu dzikowo - wieprzowego.

 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Jeśli możesz, daj przekrój poledwiczek.

Z lewej wieprzowa ,z prawej dzik.CDN

 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Pasztet dzikowo -wieprzowy zapiekany

 

post-41296-0-73555800-1382789675_thumb.jpg

 

Pierwsza partia zapieczona

 

post-41296-0-65838700-1382789694_thumb.jpg

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

 Troche polędwic i polędwiczek z dzika i wp (wyrób wykonany 7.IX.2013)

 

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Z 22 kg mięsa z dzika i 14 kg mięsa wp. (7kg III wp i 7kg podgardla) zrobiłem wczoraj 60 szt. sztanglówek fi.45mm w dwóch smakach. Wszystkie pętelki wiązane na sucho i żadna z osłonek nie pękła.

 

post-41296-0-99922900-1387737144_thumb.jpg

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.