Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wyroby z dziczyzny


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
121 odpowiedzi w tym temacie

#21 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10684 postów

Napisano 29 mar 2013 - 16:23

Tym razem upiekłem 7 kg pasztetu dzikowo - wieprzowego.

Dołączona grafika

#22 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10684 postów

Napisano 08 wrz 2013 - 15:25

Jeśli możesz, daj przekrój poledwiczek.


Z lewej wieprzowa ,z prawej dzik.CDN

Dołączona grafika

#23 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10684 postów

Napisano 26 paź 2013 - 13:16

Pasztet dzikowo -wieprzowy zapiekany

 

Załączony plik  DSC04916.jpg   132,79 KB   7 Ilość pobrań

 

Pierwsza partia zapieczona

 

Załączony plik  DSC04918.jpg   131,96 KB   7 Ilość pobrań



#24 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10684 postów

Napisano 11 lis 2013 - 14:27

 Troche polędwic i polędwiczek z dzika i wp (wyrób wykonany 7.IX.2013)

 

785269f8bb77f812med.jpg


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 11 lis 2013 - 14:41


#25 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10684 postów

Napisano 22 gru 2013 - 19:45

Z 22 kg mięsa z dzika i 14 kg mięsa wp. (7kg III wp i 7kg podgardla) zrobiłem wczoraj 60 szt. sztanglówek fi.45mm w dwóch smakach. Wszystkie pętelki wiązane na sucho i żadna z osłonek nie pękła.

 

Załączony plik  DSC04945.jpg   119,19 KB   6 Ilość pobrań


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 22 gru 2013 - 20:03


#26 kostek61

kostek61

    Weteran

  • **VIP**
  • 2417 postów

Napisano 22 gru 2013 - 20:10

wiązane na sucho i żadna z osłonek nie pękła.
Dlaczego by miała,kiełbacha :thumbsup: 

w dwóch smakach.
Jakie przyprawy zastosowałeś? 

#27 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10684 postów

Napisano 22 gru 2013 - 21:04

Dlaczego by miała

 

Bo niektórzy twierdzą ,że pętelkuje się osłonki białkowe po moczeniu. bo inaczej pękają.

 

 

 

 

Jakie przyprawy zastosowałeś?

 

Do jednej czosnek ,pieprz i kolendrę a do drugiej pieprz i ziele. 


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 22 gru 2013 - 21:05


#28 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10684 postów

Napisano 18 sty 2014 - 20:18

Dziś wątrobianka z mięsa z daniela.

 

Załączony plik  DSC04968.jpg   150,54 KB   11 Ilość pobrań

Załączony plik  DSC04970.jpg   145,15 KB   9 Ilość pobrań

Załączony plik  DSC04974.jpg   122,24 KB   10 Ilość pobrań

Załączony plik  DSC04976.jpg   120,96 KB   9 Ilość pobrań

Załączony plik  DSC04979.jpg   163,9 KB   9 Ilość pobrań

Załączony plik  DSC04987.jpg   97,32 KB   9 Ilość pobrań

 

I to jeszcze nie koniec.Jutro podwędzanie.

 



#29 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10684 postów

Napisano 19 sty 2014 - 09:20

Zabrakło jelit to część wątrobianki w kątnicy.Reszta w wędzarni .Fotki później.

 

Załączony plik  DSC04989.jpg   131,7 KB   6 Ilość pobrań


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 19 sty 2014 - 09:21


#30 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 8723 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 19 sty 2014 - 10:36

Zabrakło jelit to część wątrobianki w kątnicy.

Taka jest najpyszniejsza.

Nie wiem, co jest w tych kątnicach ale wyroby w nich są nie do przecenienia.



#31 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4093 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 19 sty 2014 - 11:02

Nie wiem, co jest w tych kątnicach ale wyroby w nich są nie do przecenienia.

Chyba-objętość, która pozwala na zachowanie "esencji smaku i zapachu" wewnątrz produktu. Mogę posłużyć analogia do szynki wykonanej z całej szynk(ze skórą, tłuszczem i kością) a szynki z jednego chudego mięśnia.



#32 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10684 postów

Napisano 25 sty 2014 - 16:35

Te trzy z lewej to polędwiczki wieprzowe.A te wędzonki z prawej to zgadnijcie z jakiego zwierzęcia.  :)

 

Załączony plik  DSC05009.jpg   156,99 KB   6 Ilość pobrań


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 25 sty 2014 - 16:36


#33 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12442 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 25 sty 2014 - 17:01

to zgadnijcie z jakiego zwierzęcia. :)

 

 Bardzo ciemne to z Daniela .



#34 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10684 postów

Napisano 25 sty 2014 - 17:27

:clap:.Widzę ,że uważnie czytasz. :D


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 25 sty 2014 - 17:30


#35 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12442 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 25 sty 2014 - 17:42

:clap:.Widzę ,że uważnie czytasz. :D

 

 

 Byłem niedawno na kursie dziczyzny , gdzie również oprócz dzików był daniel . :D

 

 

  Pozdrawiam



#36 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4966 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 25 sty 2014 - 21:46

Arkadiusz , do czego jest zblizony smak miesa z Daniela?



#37 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10684 postów

Napisano 26 sty 2014 - 13:40

Właśnie spróbowałem szynkę i wszystko co uwędziłem oprócz polędwicy i polędwiczki nieparzonej oddałem mojemu myśliwemu.Jak chciał wędzonki to teraz niech to zjada :) .Jeśli już mielibyśmy wybierać to wolimy zdecydowanie wędzonki z dzika, choć i te poza polędwicą i polędwiczką wędzona surową naszym zdaniem są o wiele gorsze od wieprzowych.Co do smaku to trudno to określić, ale naszym zdaniem jest mdły bardzo podobny do sarniny i mało wyrazisty..Może gdyby do solanki dodać nieco przypraw to one zapewne zmieniłyby ten smak, ale ja ich nie użyłem i peklowałem w czystej solance.Moim skromnym zdaniem daniel to tylko jako dodatek do kiełbasy z dzika.Paczka II i III z daniela  właśnie się mrozi i czeka na dostawę dzika.


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 26 sty 2014 - 13:43


#38 Henio

Henio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3322 postów
  • MiejscowośćGdańsk Nowy Port

Napisano 26 sty 2014 - 14:25

 Kiedyś użyczyłem wędzarni znajomym i wędzili tylko wędzonki z daniela , bez wyrobów , poczęstowali i jak dla mnie to rewelacji smakowych nie było .



#39 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10684 postów

Napisano 06 kwi 2014 - 18:15

Rano były a'la dietetyczne parówki ;)  :) , a wieczorem kiełbasa z daniela :)

 

Załączony plik  DSC05082.jpg   138,83 KB   6 Ilość pobrań

 

i przy okazji  na obiad mięso z badyli daniela,  peklowane, gotowane i sos chrzanowy. :)

 

Załączony plik  DSC05080.jpg   125,64 KB   6 Ilość pobrań


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 06 kwi 2014 - 18:25


#40 Pacan Wojciech

Pacan Wojciech

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2528 postów
  • MiejscowośćOPOLE

Napisano 06 kwi 2014 - 18:23

arkadiusz " badyle " to nogi daniela ? Pozdrawiam 






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych