Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wyroby z dziczyzny


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
205 odpowiedzi w tym temacie

#21 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • Zbanowani
  • 11822 postów

Napisano 29 mar 2013 - 16:23

Tym razem upiekłem 7 kg pasztetu dzikowo - wieprzowego.

Dołączona grafika

#22 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • Zbanowani
  • 11822 postów

Napisano 08 wrz 2013 - 15:25

Jeśli możesz, daj przekrój poledwiczek.


Z lewej wieprzowa ,z prawej dzik.CDN

Dołączona grafika

#23 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • Zbanowani
  • 11822 postów

Napisano 26 paź 2013 - 13:16

Pasztet dzikowo -wieprzowy zapiekany

 

Załączony plik  DSC04916.jpg   132,79 KB   9 Ilość pobrań

 

Pierwsza partia zapieczona

 

Załączony plik  DSC04918.jpg   131,96 KB   9 Ilość pobrań



#24 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • Zbanowani
  • 11822 postów

Napisano 11 lis 2013 - 14:27

 Troche polędwic i polędwiczek z dzika i wp (wyrób wykonany 7.IX.2013)

 

785269f8bb77f812med.jpg


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 11 lis 2013 - 14:41


#25 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • Zbanowani
  • 11822 postów

Napisano 22 gru 2013 - 19:45

Z 22 kg mięsa z dzika i 14 kg mięsa wp. (7kg III wp i 7kg podgardla) zrobiłem wczoraj 60 szt. sztanglówek fi.45mm w dwóch smakach. Wszystkie pętelki wiązane na sucho i żadna z osłonek nie pękła.

 

Załączony plik  DSC04945.jpg   119,19 KB   8 Ilość pobrań


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 22 gru 2013 - 20:03


#26 kostek61

kostek61

    Weteran

  • **VIP**
  • 2434 postów

Napisano 22 gru 2013 - 20:10

wiązane na sucho i żadna z osłonek nie pękła.
Dlaczego by miała,kiełbacha :thumbsup: 

w dwóch smakach.
Jakie przyprawy zastosowałeś? 

#27 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • Zbanowani
  • 11822 postów

Napisano 22 gru 2013 - 21:04

Dlaczego by miała

 

Bo niektórzy twierdzą ,że pętelkuje się osłonki białkowe po moczeniu. bo inaczej pękają.

 

 

 

 

Jakie przyprawy zastosowałeś?

 

Do jednej czosnek ,pieprz i kolendrę a do drugiej pieprz i ziele. 


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 22 gru 2013 - 21:05


#28 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • Zbanowani
  • 11822 postów

Napisano 18 sty 2014 - 20:18

Dziś wątrobianka z mięsa z daniela.

 

Załączony plik  DSC04968.jpg   150,54 KB   13 Ilość pobrań

Załączony plik  DSC04970.jpg   145,15 KB   11 Ilość pobrań

Załączony plik  DSC04974.jpg   122,24 KB   12 Ilość pobrań

Załączony plik  DSC04976.jpg   120,96 KB   11 Ilość pobrań

Załączony plik  DSC04979.jpg   163,9 KB   11 Ilość pobrań

Załączony plik  DSC04987.jpg   97,32 KB   11 Ilość pobrań

 

I to jeszcze nie koniec.Jutro podwędzanie.

 



#29 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • Zbanowani
  • 11822 postów

Napisano 19 sty 2014 - 09:20

Zabrakło jelit to część wątrobianki w kątnicy.Reszta w wędzarni .Fotki później.

 

Załączony plik  DSC04989.jpg   131,7 KB   8 Ilość pobrań


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 19 sty 2014 - 09:21


#30 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10125 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 19 sty 2014 - 10:36

Zabrakło jelit to część wątrobianki w kątnicy.

Taka jest najpyszniejsza.

Nie wiem, co jest w tych kątnicach ale wyroby w nich są nie do przecenienia.



#31 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4272 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 19 sty 2014 - 11:02

Nie wiem, co jest w tych kątnicach ale wyroby w nich są nie do przecenienia.

Chyba-objętość, która pozwala na zachowanie "esencji smaku i zapachu" wewnątrz produktu. Mogę posłużyć analogia do szynki wykonanej z całej szynk(ze skórą, tłuszczem i kością) a szynki z jednego chudego mięśnia.



#32 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • Zbanowani
  • 11822 postów

Napisano 25 sty 2014 - 16:35

Te trzy z lewej to polędwiczki wieprzowe.A te wędzonki z prawej to zgadnijcie z jakiego zwierzęcia.  :)

 

Załączony plik  DSC05009.jpg   156,99 KB   8 Ilość pobrań


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 25 sty 2014 - 16:36


#33 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 13078 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 25 sty 2014 - 17:01

to zgadnijcie z jakiego zwierzęcia. :)

 

 Bardzo ciemne to z Daniela .



#34 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • Zbanowani
  • 11822 postów

Napisano 25 sty 2014 - 17:27

:clap:.Widzę ,że uważnie czytasz. :D


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 25 sty 2014 - 17:30


#35 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 13078 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 25 sty 2014 - 17:42

:clap:.Widzę ,że uważnie czytasz. :D

 

 

 Byłem niedawno na kursie dziczyzny , gdzie również oprócz dzików był daniel . :D

 

 

  Pozdrawiam



#36 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5096 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 25 sty 2014 - 21:46

Arkadiusz , do czego jest zblizony smak miesa z Daniela?



#37 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • Zbanowani
  • 11822 postów

Napisano 26 sty 2014 - 13:40

Właśnie spróbowałem szynkę i wszystko co uwędziłem oprócz polędwicy i polędwiczki nieparzonej oddałem mojemu myśliwemu.Jak chciał wędzonki to teraz niech to zjada :) .Jeśli już mielibyśmy wybierać to wolimy zdecydowanie wędzonki z dzika, choć i te poza polędwicą i polędwiczką wędzona surową naszym zdaniem są o wiele gorsze od wieprzowych.Co do smaku to trudno to określić, ale naszym zdaniem jest mdły bardzo podobny do sarniny i mało wyrazisty..Może gdyby do solanki dodać nieco przypraw to one zapewne zmieniłyby ten smak, ale ja ich nie użyłem i peklowałem w czystej solance.Moim skromnym zdaniem daniel to tylko jako dodatek do kiełbasy z dzika.Paczka II i III z daniela  właśnie się mrozi i czeka na dostawę dzika.


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 26 sty 2014 - 13:43


#38 Henio

Henio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3474 postów
  • MiejscowośćGdańsk Nowy Port

Napisano 26 sty 2014 - 14:25

 Kiedyś użyczyłem wędzarni znajomym i wędzili tylko wędzonki z daniela , bez wyrobów , poczęstowali i jak dla mnie to rewelacji smakowych nie było .



#39 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • Zbanowani
  • 11822 postów

Napisano 06 kwi 2014 - 18:15

Rano były a'la dietetyczne parówki ;)  :) , a wieczorem kiełbasa z daniela :)

 

Załączony plik  DSC05082.jpg   138,83 KB   8 Ilość pobrań

 

i przy okazji  na obiad mięso z badyli daniela,  peklowane, gotowane i sos chrzanowy. :)

 

Załączony plik  DSC05080.jpg   125,64 KB   8 Ilość pobrań


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 06 kwi 2014 - 18:25


#40 Pacan Wojciech

Pacan Wojciech

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2542 postów
  • MiejscowośćOPOLE

Napisano 06 kwi 2014 - 18:23

arkadiusz " badyle " to nogi daniela ? Pozdrawiam 






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych