Skocz do zawartości

Wyroby z dziczyzny Arkadiusza


arkadiusz

Rekomendowane odpowiedzi

Zapomniałem dodać , że wędzona i  pieczona. :) i z dodatkiem twardej słoniny. :D

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 205
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Podsuszona.

 

post-41296-0-35988300-1500637717_thumb.jpg

 

 

 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

W jakich warunkach suszysz kiełbasy ?

 

Tą w piwnicy ( 15 C i 65 % wilgotności), ale niektóre w dojrzewalni (12 C i 85 % wilgotności) 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

Dzikie po wędzeniu.

post-41296-0-76828400-1517152303_thumb.jpg

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dzikie po wędzeniu.
oj znam ten kolorek  ;)  :D  :thumbsup: 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie będzie sucha

Sucha nie , ale chuda tak i to bardzo, ale takie było zamówienie.Dla siebie zrobiłem z odpowiednią ilością tłuszczu. :D

Moja na pierwszym planie

post-41296-0-55979000-1517160982_thumb.jpg

i przekrój.Moja po prawej :)

post-41296-0-60246400-1517160999_thumb.jpg

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ta z prawej z postu #84 po podsuszeniu.

 

post-41296-0-44327500-1517568410_thumb.jpg

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...
Jak ta kiełbasa była (powinna być) wędzona?

 

Tej akurat nie pamiętam, ale  jak pieczesz po wędzeniu  wystarczy wędzić raz na gorąco.Jak ma być parzona to ja wędzę dwa razy.Raz przed parzeniem wędzę na gorąco (45-55C) i drugi raz na ciepło (30C) przez 8-10 h po 12 h po parzeniu.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

Dzisiaj zjechały.

post-41296-0-02713400-1550934872_thumb.jpg

I co z nimi dalej robić.? :)

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Oskubać i wypatroszyć ;)

Ja ładniejsze sztuki piekę owinięte słoninką , marniejsze przeznaczam na rosół.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Najpierw niech w chłodnym miejscu kilka dni "kruszeją".

Czy to są ptaki z hodowli wolierowej czy też odstrzelone dzikie?

Od tego zależy czas dojrzewania.

Dojrzewanie ptactwa dzikiego w chłodzie, bez patroszenia i w piórach powinno trwać nawet kilkanaście dni.

Dobrze jest wcześniej ptaki "wykulkować", czyli usunąć wnętrzności przez odbyt bez przecinania powłok brzusznych.

Skubanie robi się po sparzeniu piór identycznie, jak kur domowych a na końcu opala palnikiem.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Najpierw niech w chłodnym miejscu kilka dni "kruszeją".

Właśnie powiesiłem do kruszenia,ale jak czytam są dwie opcje kruszenia Wypatroszyć czy nie patroszyć ?.To są dzikie bażanty.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wypatroszyć czy nie patroszyć ?.To są dzikie bażanty.

Podałam Ci opcje kruszenia dzikiego ptactwa. Bez patroszenia lub (najlepiej) patroszenie metodą kulkową, przez odbyt.

Żródło:

"Dziczyzna" praca zbiorowa pod red. Krzysztofa Lechowskiego, Wydawnictwo Forest 2017, Zarząd Główny Polskiego Związku Łowieckiego 2017. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ok.Zostawię nieostrożnie.Tak mi radzi myśliwy co je dostarczył

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

U mnie zwykle wiszą ze 3-4  dni bez patroszenia .  Wykulkowanie o którym pisze EAnna  - słyszeliśmy ale,  nie znam nikogo kto by w praktyce tak robił   .

Jeśli chodzi o skubanie to u nas robi się to na sucho - dzikie bażanty mają bardzo delikatną skórkę .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

nie znam nikogo kto by w praktyce tak robił .
Ja też -  zwykle w dojrzewaniu to był tydzień  ;) 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wykulkowanie o którym pisze EAnna  - słyszeliśmy ale,  nie znam nikogo kto by w praktyce tak robił   .

Radę dałam na podstawie (dobrej wg mnie) książki tematycznej.

Sprawdzałam  na stronach "łowczych" jak się to robi i są opisy narzędzi, jednak nie trafiłam na żaden filmik.

Prawdę mówiąc spróbowałabym takiego patroszenia, dla eksperymentu.

Prawdopodobnie podcina się jelito koło steku, wprowadza do otrzewnej zakrzywione narzędzie, owija jelito i powoli wyciąga.

Jak uda mi się kupić żywą kurę to spróbuję; oczywiście po zabiciu ptaka  :laugh:

Ostatnio eksperymentuję z dojrzewaniem różnych mięs kulinarnych i muszę przyznać, że efekty mnie zaskakują.

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Teoretycznie robi się to poprzez włożenie krótkiego patyczka z pozostawionym sęczkiem  zwanego właśnie kulką  przez kloakę bez nacinania. Patyczek należy przekręcić i zacząć wyciągać czyli zrobić coś w rodzaju wynicowania jelit .

Tak mówi teoria  natomiast ja się zastanawiam w którym momencie to jelito się urwie bo przecież żołądka nie wyciągniesz zważywszy,że żołądek "trzyma się" na przełyku,który ma ograniczoną długość .  Poza tym  jelito może być uszkodzone przez śrut  i  dokonując takiego zabiegu możemy jamę brzucha nieco wymazać treścią jelit .

 

 

 

Prawdę mówiąc spróbowałabym takiego patroszenia, dla eksperymentu.

Spróbować można :D

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.