arkadiusz Opublikowano 16 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 16 Lipca 2017 (edytowane) Zapomniałem dodać , że wędzona i pieczona. i z dodatkiem twardej słoniny. Edytowane 16 Lipca 2017 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 16 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 16 Lipca 2017 Nie sztuką jest zrobić kiełbasę ze świni , sztuką jest zrobić kiełbasę z dzikiej świni . :clap: Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 21 Lipca 2017 Podsuszona. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebarod Opublikowano 21 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 21 Lipca 2017 Elegancka. W jakich warunkach suszysz kiełbasy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 21 Lipca 2017 W jakich warunkach suszysz kiełbasy ? Tą w piwnicy ( 15 C i 65 % wilgotności), ale niektóre w dojrzewalni (12 C i 85 % wilgotności) Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 28 Stycznia 2018 Dzikie po wędzeniu. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 28 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 28 Stycznia 2018 Dzikie po wędzeniu. oj znam ten kolorek Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesch Opublikowano 28 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 28 Stycznia 2018 (edytowane) Nie oddawałeś wieprzowego tłuszczu? ????Nie będzie sucha ???? Edytowane 28 Stycznia 2018 przez Mesch Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 28 Stycznia 2018 Nie będzie suchaSucha nie , ale chuda tak i to bardzo, ale takie było zamówienie.Dla siebie zrobiłem z odpowiednią ilością tłuszczu. Moja na pierwszym planiei przekrój.Moja po prawej Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesch Opublikowano 28 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 28 Stycznia 2018 Ładnie rozprowadzony ten tłuszczyk po kiełbasce to bardzo ładnie wyglada ???????????? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 2 Lutego 2018 (edytowane) Ta z prawej z postu #84 po podsuszeniu. Edytowane 2 Lutego 2018 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 2 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 2 Lutego 2018 Co tu dużo gadać, Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 4 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 4 Sierpnia 2018 Bielska z dzika i z sarny z dodatkiem słoniny z mangalicy. DSC00582.jpgJak ta kiełbasa była (powinna być) wędzona? Dwa razy (na gorąco i na zimno) czy raz i pieczenie wystarczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Sierpnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 4 Sierpnia 2018 (edytowane) Jak ta kiełbasa była (powinna być) wędzona? Tej akurat nie pamiętam, ale jak pieczesz po wędzeniu wystarczy wędzić raz na gorąco.Jak ma być parzona to ja wędzę dwa razy.Raz przed parzeniem wędzę na gorąco (45-55C) i drugi raz na ciepło (30C) przez 8-10 h po 12 h po parzeniu. Edytowane 4 Sierpnia 2018 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 23 Lutego 2019 (edytowane) Dzisiaj zjechały.I co z nimi dalej robić.? Edytowane 23 Lutego 2019 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 23 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 23 Lutego 2019 Oskubać i wypatroszyć Ja ładniejsze sztuki piekę owinięte słoninką , marniejsze przeznaczam na rosół. "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 23 Lutego 2019 Najpierw niech w chłodnym miejscu kilka dni "kruszeją". „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 23 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 23 Lutego 2019 Najpierw niech w chłodnym miejscu kilka dni "kruszeją". Czy to są ptaki z hodowli wolierowej czy też odstrzelone dzikie?Od tego zależy czas dojrzewania.Dojrzewanie ptactwa dzikiego w chłodzie, bez patroszenia i w piórach powinno trwać nawet kilkanaście dni.Dobrze jest wcześniej ptaki "wykulkować", czyli usunąć wnętrzności przez odbyt bez przecinania powłok brzusznych.Skubanie robi się po sparzeniu piór identycznie, jak kur domowych a na końcu opala palnikiem. Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 23 Lutego 2019 Najpierw niech w chłodnym miejscu kilka dni "kruszeją".Właśnie powiesiłem do kruszenia,ale jak czytam są dwie opcje kruszenia Wypatroszyć czy nie patroszyć ?.To są dzikie bażanty. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 23 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 23 Lutego 2019 Wypatroszyć czy nie patroszyć ?.To są dzikie bażanty. Podałam Ci opcje kruszenia dzikiego ptactwa. Bez patroszenia lub (najlepiej) patroszenie metodą kulkową, przez odbyt.Żródło:"Dziczyzna" praca zbiorowa pod red. Krzysztofa Lechowskiego, Wydawnictwo Forest 2017, Zarząd Główny Polskiego Związku Łowieckiego 2017. Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 23 Lutego 2019 Ok.Zostawię nieostrożnie.Tak mi radzi myśliwy co je dostarczył Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 23 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 23 Lutego 2019 U mnie zwykle wiszą ze 3-4 dni bez patroszenia . Wykulkowanie o którym pisze EAnna - słyszeliśmy ale, nie znam nikogo kto by w praktyce tak robił .Jeśli chodzi o skubanie to u nas robi się to na sucho - dzikie bażanty mają bardzo delikatną skórkę . "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 23 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 23 Lutego 2019 nie znam nikogo kto by w praktyce tak robił . Ja też - zwykle w dojrzewaniu to był tydzień Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 23 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 23 Lutego 2019 (edytowane) Wykulkowanie o którym pisze EAnna - słyszeliśmy ale, nie znam nikogo kto by w praktyce tak robił .Radę dałam na podstawie (dobrej wg mnie) książki tematycznej.Sprawdzałam na stronach "łowczych" jak się to robi i są opisy narzędzi, jednak nie trafiłam na żaden filmik.Prawdę mówiąc spróbowałabym takiego patroszenia, dla eksperymentu.Prawdopodobnie podcina się jelito koło steku, wprowadza do otrzewnej zakrzywione narzędzie, owija jelito i powoli wyciąga.Jak uda mi się kupić żywą kurę to spróbuję; oczywiście po zabiciu ptaka Ostatnio eksperymentuję z dojrzewaniem różnych mięs kulinarnych i muszę przyznać, że efekty mnie zaskakują. Edytowane 23 Lutego 2019 przez EAnna Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 23 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 23 Lutego 2019 Teoretycznie robi się to poprzez włożenie krótkiego patyczka z pozostawionym sęczkiem zwanego właśnie kulką przez kloakę bez nacinania. Patyczek należy przekręcić i zacząć wyciągać czyli zrobić coś w rodzaju wynicowania jelit .Tak mówi teoria natomiast ja się zastanawiam w którym momencie to jelito się urwie bo przecież żołądka nie wyciągniesz zważywszy,że żołądek "trzyma się" na przełyku,który ma ograniczoną długość . Poza tym jelito może być uszkodzone przez śrut i dokonując takiego zabiegu możemy jamę brzucha nieco wymazać treścią jelit . Prawdę mówiąc spróbowałabym takiego patroszenia, dla eksperymentu. Spróbować można "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi