arkadiusz Opublikowano 23 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 23 Lutego 2019 Ja tam próbował grzebać im od d.... strony nie będę Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 23 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 23 Lutego 2019 Stare noże myśiwskie miały specjalne tzw. Kulki to wypatroszenia ptactwa. Nie mam doświadczenia ale jak się rozmawia ze starymi myśliwymi to kiedyś to była normalna praktyka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 24 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 24 Lutego 2019 kiedyś to była normalna praktyka Prześledziłam kilka dyskusji na forach myśliwych i wygląda na to, że nadal stosuje się tę metodę, szczególnie przy sierpniowych odstrzałach ptactwa na odległych łowiskach. W warunkach letnich temperatur mięso podobno błyskawicznie przechodzi zapachem wnętrzności.Jednak nigdzie nie poruszono sprawy od strony technicznej, o której wspomniała Olga.Mam na myśli to, w którym odcinku przewodu pokarmowego odrywa się to jelito. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 6 Kwietnia 2019 Po dwóch tygodniach w chłodni przyszedł czas na rozbiór.Duży ok.80kg w skórze, ale bardzo ładny jak widać na zdjeciach i co najważniejsze bez jakiegokolwiek zapachu. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 8 Kwietnia 2019 Karkówki zapeklowane.Na dwa dni pójdą do chłodni żeby się zapeklowały a później do zamrażarki na trzy miesiące.Jedną przyprawiłem pieprzem czosnkiem granulowanym, majerankiem i kolendrą a druga pieprzem,czosnkiem granulowanym,jałowcem i majerankiem Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 8 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 8 Kwietnia 2019 Karkówki zapeklowane. Co z nich będziesz robił? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 8 Kwietnia 2019 (edytowane) To co Ty tylko moje będą peklowane na sucho a Twoje były solone.Reszta wg. Twojego przepisu. Edytowane 8 Kwietnia 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 1 Maja 2019 (edytowane) Będzie się działo bo tylko część.Na razie po wędzeniu.Reszta jeszcze w wędzarni dochodzi. Jakby kto pytał o skład tej kiełbaski dzikowo- wieprzowejI dzik -3,8 kgII dzik - 3 kgIII dzik - 3,5 kgII wp. 50/50 - 5 kg Edytowane 1 Maja 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 1 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 1 Maja 2019 Będzie się działo Już się dzieje Ciekawe, co tam dochodzi Przy okazji polecam kaszankę dziczą na krwi wp.Coś pysznego Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 1 Maja 2019 Ciekawe, co tam dochodzi Coś co lubisz tylko tym razem z dzikiego i rzadko gości na tym forum. Przy okazji polecam kaszankę dziczą na krwi wp. Coś pysznego Nie robiłem.Cały materiał, który by się nadawał na kaszankę daję do wątrobianki bo kolejka zawsze po nią stoi, ale może kiedyś spróbuję mieszaną i dodam jeszcze łepek wp. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 1 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 1 Maja 2019 Coś co lubisz tylko tym razem z dzikiego i rzadko gości na tym forum. Kiełbasa na "B" ????J. tak to bardzo dobry wybór dla tego asortymentu surowcowego Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 1 Maja 2019 (edytowane) Kiełbasa na "B" ???? Edytowane 1 Maja 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 1 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 1 Maja 2019 Też lubię ???????????? Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 1 Maja 2019 (edytowane) Też lubięMusisz uzbroić się w cierpliwość bo to długi proces od produkcji do konsumpcji, ale będę miał to na uwadze o ile oczywiście eksperyment się powiedzie Edytowane 1 Maja 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 1 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 1 Maja 2019 (edytowane) Musisz uzbroić się w cierpliwość bo to długi proces od produkcji do konsumpcji,Dlatego na razie nie zdaję pytań szczegółowych dotyczących technologii mimo, że mnie korci Muszę sprawdzić swoje zasoby lodówkowe dziczyzny; coś czuję, że się porwę na podobny wyrób.Ale najpierw zaczekam na wyrób Mistrza Edytowane 1 Maja 2019 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 1 Maja 2019 Wszystko opiszę już po bez względu czy będę zadowolony czy nie. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 9 Maja 2019 Obiecałem to opiszę. Bielska z dzika.II dzik - 5 kgII woł. - 1 kgSłonina karkowa - 1,5 kgPeklowanie20 g/kg peklosoli + 0,4g/kg askorbinian przez 72 hPrzyprawy1.Pieprz -1 g/kg2.Czosnek - 2 g/kgRozdrabnianieWszystko na sitku 6 mm.Słonina do rozdrabniania była mrożona.Osadzanie12h w temp. 4-6º CWędzenieTemp. 55º C do uzyskania koloru.ParzenieTemp 75º C do 68º C w środku batonuPonowne wędzenie po 12 h od momentu parzenia.Ciepłym dymem 25º C przez 10 hSuszenieTemp. ok. 14º C przez 9 dni.Uprzedzając pytania.Wilgotności nie mierzyłem.Nie mierzyłem również utraty wagi w czasie suszenia Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 9 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 9 Maja 2019 Bielska z dzika. Bardzo ładny wyrób Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 9 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 9 Maja 2019 Bielska z dzika. Najładniejsza "bielska", jaka widziałam Doświadczenia z tłuszczem salami zaowocowały Piękny, apetyczny i zdrowy wyrób.Co rozumiesz pod II dzik i II wołową? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 9 Maja 2019 (edytowane) Bardzo ładny wyrób Dziękuję Kostek. Najładniejsza "bielska", jaka widziałam Staram się Aniu.Podobno oczami też się je. . Kiełbasa zagości na stałe tym bardziej że materiał mam w gratisie a może będę miał dodatkowo jeszcze z drugiego źródła. Co rozumiesz pod II dzik i II wołową?II dzik to chude okrawki z zawartością tłuszczu ok.10 % z obróbki szynek, łopatek i polędwic oraz cały boczek b/ż.. II wołowa to też okrawki z obróbki półtusz kupione w Makro z zawartością tłuszczu do 10 %. Doświadczenia z tłuszczem salami zaowocowały :clap: Zgadza się. . Edytowane 9 Maja 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 10 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 10 Maja 2019 Bielska wygląda bardzo smakowicie - muszę ten przepis gdzieś zachować Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 10 Maja 2019 Bielska wygląda bardzo smakowicie - muszę ten przepis gdzieś zachować Zamiast dziczyzny w oryginale jest II wołowa.Z lenistwa zmieniłem też rozmiar sitka.A tak wygląda oryginał.Z niego też robiłem poprzednio i też wyszło całkiem, całkiem. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy/page-11 Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 28 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 28 Maja 2019 (edytowane) Nawiązując do powyższej receptury należy zwrócić uwagę na skład masy wiążącej, odbiegający od standardów naszego forum.Jest w tej masie 2/3 wołowiny (10% całości mięsa) i 1/3 podgardla (5% całości mięsa).Myślałam o tym robiąc sobie kolacyjną big kanapkę i krojąc tę kiełbasę bardzo cienko na krajalnicy (dla kaprysu i sprawdzenia).Plasterki wspaniale zespolone a równocześnie kruche, co kiełbasa zawdzięcza obecności tłuszczu w masie wiążącej.(na podobnej zasadzie robi masę wiążącą kol. Ligawa z Kanady. Próbowałam jego wspaniałych wyrobów w czasie jego pobytów w Polsce)Dla mnie ideał kiełbasy.Nie jest jednak łatwa do prawidłowego wykonania ze względu na rozdrobnienie tłuszczu.Ja swoją rozdrabniałam klasycznie, ściśle wg przepisu. Edytowane 29 Maja 2019 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Lipca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 25 Lipca 2019 Wątrobianka grodziska z dodatkiem suszu grzybowego.Dziś próbka niewędzonej bo reszta sobie wisi i się wędzi. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 25 Lipca 2019 Dziś próbka niewędzonej I jaka wyszła?Ile % wątroby dałeś do mięsa? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.