Skocz do zawartości

Wyroby z dziczyzny Arkadiusza


arkadiusz

Rekomendowane odpowiedzi

Ja tam próbował grzebać im od d.... strony nie będę  :D  

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 205
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

kiedyś to była normalna praktyka

Prześledziłam kilka dyskusji na forach myśliwych  i wygląda na to, że nadal stosuje się tę metodę, szczególnie przy sierpniowych odstrzałach ptactwa na odległych łowiskach. W warunkach letnich temperatur mięso podobno błyskawicznie przechodzi zapachem wnętrzności.

Jednak nigdzie nie poruszono sprawy od strony technicznej, o której wspomniała Olga.

Mam na myśli to, w którym odcinku przewodu pokarmowego odrywa się to jelito.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Po dwóch tygodniach w chłodni przyszedł czas na rozbiór.Duży ok.80kg w skórze, ale bardzo ładny jak widać na zdjeciach i co najważniejsze bez jakiegokolwiek zapachu.

 

post-41296-0-28082100-1554553199_thumb.jpg

 

 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Karkówki zapeklowane.Na dwa dni pójdą do chłodni żeby się zapeklowały a później do zamrażarki na trzy miesiące.Jedną przyprawiłem pieprzem czosnkiem granulowanym, majerankiem i kolendrą a druga pieprzem,czosnkiem granulowanym,jałowcem i majerankiem

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Karkówki zapeklowane.

 

Co z nich będziesz robił?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To co Ty tylko moje będą peklowane na sucho a Twoje były solone.Reszta wg. Twojego przepisu.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Będzie się działo bo tylko część.Na razie po wędzeniu.Reszta jeszcze w wędzarni dochodzi.

post-41296-0-94685400-1556711657_thumb.jpg

 

Jakby kto pytał o skład tej kiełbaski dzikowo- wieprzowej

I dzik -3,8 kg

II dzik - 3 kg

III dzik - 3,5 kg

II wp. 50/50 - 5 kg

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Będzie się działo

Już się dzieje  :thumbsup:  :D 

Ciekawe, co tam dochodzi  :laugh: 

Przy okazji polecam kaszankę dziczą na krwi wp.

Coś pysznego  :tongue:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ciekawe, co tam dochodzi :laugh:

 

Coś co lubisz tylko tym razem z dzikiego i rzadko gości na tym forum.

 

 

 

Przy okazji polecam kaszankę dziczą na krwi wp. Coś pysznego :tongue:

 

Nie robiłem.Cały materiał, który by się nadawał na kaszankę daję do wątrobianki bo kolejka zawsze po nią stoi, ale może kiedyś spróbuję mieszaną i dodam jeszcze łepek wp.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Coś co lubisz tylko tym razem z dzikiego i rzadko gości na tym forum.

Kiełbasa na "B" ????

J. tak to bardzo dobry wybór dla tego asortymentu surowcowego  :thumbsup:   :tongue:  :clap:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa na "B" ????

 

:yes:

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Też lubię ????????????

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Też lubię

Musisz uzbroić się w cierpliwość bo to długi proces od produkcji do konsumpcji, ale będę miał to na uwadze o ile oczywiście eksperyment się powiedzie

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Musisz uzbroić się w cierpliwość bo to długi proces od produkcji do konsumpcji,

Dlatego na razie nie zdaję pytań szczegółowych dotyczących technologii mimo, że mnie korci  :laugh:  

Muszę sprawdzić swoje zasoby lodówkowe dziczyzny;  coś czuję, że się porwę na podobny wyrób.

Ale najpierw zaczekam na wyrób Mistrza  :thumbsup:

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wszystko opiszę już po bez względu czy będę zadowolony czy nie.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Obiecałem to opiszę.

 

Bielska z dzika.

II dzik - 5 kg

II woł.     - 1 kg

Słonina karkowa - 1,5 kg

Peklowanie

20 g/kg peklosoli + 0,4g/kg askorbinian przez 72 h

Przyprawy

1.Pieprz -1 g/kg

2.Czosnek - 2 g/kg

Rozdrabnianie

Wszystko na sitku 6 mm.Słonina do rozdrabniania była mrożona.

Osadzanie

12h w temp. 4-6º C

Wędzenie

Temp. 55º C do uzyskania koloru.

Parzenie

Temp 75º C do 68º C w środku batonu

Ponowne wędzenie po 12 h od momentu parzenia.

Ciepłym dymem 25º C przez 10 h

Suszenie

Temp. ok. 14º C przez 9 dni.Uprzedzając pytania.Wilgotności nie mierzyłem.Nie mierzyłem również utraty wagi w czasie suszenia

post-41296-0-82084300-1557395651_thumb.jpg

 

 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Bielska z dzika.

Najładniejsza "bielska", jaka widziałam  :thumbsup:  :tongue: 

Doświadczenia z tłuszczem salami zaowocowały  :clap:  :clap:  :clap: 

Piękny, apetyczny i zdrowy wyrób.

Co rozumiesz pod II dzik i II wołową? 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bardzo ładny wyrób :thumbsup:

Dziękuję Kostek. :)

 

 

Najładniejsza "bielska", jaka widziałam :thumbsup::tongue:

Staram się Aniu.Podobno oczami też się je. :) . Kiełbasa zagości na stałe tym bardziej że materiał mam w gratisie a może będę miał dodatkowo jeszcze z drugiego źródła.

 

 

Co rozumiesz pod II dzik i II wołową?

II dzik to chude okrawki z zawartością tłuszczu ok.10 % z obróbki szynek, łopatek i polędwic oraz cały boczek b/ż.. II wołowa to też okrawki z obróbki półtusz  kupione w Makro z zawartością tłuszczu do 10 %.

 

 

Doświadczenia z tłuszczem salami zaowocowały :clap: :clap: :clap:

Zgadza się. :thumbsup:.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bielska wygląda bardzo smakowicie - muszę ten przepis gdzieś zachować :)

 

Zamiast dziczyzny w oryginale jest II wołowa.Z lenistwa zmieniłem też rozmiar sitka.

A tak wygląda oryginał.Z niego też robiłem poprzednio i też wyszło całkiem, całkiem.

post-41296-0-78809000-1557473261_thumb.jpg

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy/page-11

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Nawiązując do powyższej receptury należy zwrócić uwagę na skład masy wiążącej, odbiegający od standardów naszego forum.

Jest w tej masie 2/3 wołowiny (10% całości mięsa) i 1/3 podgardla (5% całości mięsa).

Myślałam o tym robiąc sobie kolacyjną big kanapkę i krojąc tę kiełbasę bardzo cienko na krajalnicy (dla kaprysu i sprawdzenia).

Plasterki wspaniale zespolone a równocześnie kruche, co kiełbasa zawdzięcza obecności tłuszczu w masie wiążącej.

(na podobnej zasadzie robi masę wiążącą kol. Ligawa z Kanady. Próbowałam jego wspaniałych wyrobów w czasie jego pobytów w Polsce)

Dla mnie ideał kiełbasy.

Nie jest jednak łatwa do prawidłowego wykonania ze względu na rozdrobnienie tłuszczu.

Ja swoją rozdrabniałam klasycznie, ściśle wg przepisu.

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Wątrobianka grodziska z dodatkiem suszu grzybowego.Dziś próbka niewędzonej bo reszta sobie wisi i się wędzi.

post-41296-0-02827500-1564079376_thumb.jpg

post-41296-0-78022300-1564079410_thumb.jpg

 

 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dziś próbka niewędzonej

I jaka wyszła?

Ile % wątroby dałeś do  mięsa?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.