arkadiusz Opublikowano 25 Lipca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 25 Lipca 2019 Wyszła moim zdaniem super.Zawsze daję 33% surowej wątroby.Ta moim zdaniem jest lepsza od tej co próbowałaś.Ten susz grzybowy z borowików robi swoje.No i mieliłem tym razem trzykrotnie a nie jak poprzednio dwukrotnie. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 25 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 25 Lipca 2019 Ale sie glodna zrobilam :clap: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Lipca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 26 Lipca 2019 I obiecana wędzona. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 26 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 26 Lipca 2019 I to jest to Arkadiuszu.Wędzenie świetnie podkręca smak i zapach takiej wątrobianki.I te naturalne jelita Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Lipca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 26 Lipca 2019 Wędzenie świetnie podkręca smak i zapach takiej wątrobianki.I te naturalne jelita I to jak. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 (edytowane) Niektórzy pewnie nie uwierzą ,ale z braku miejsca zmuszony zostałem do peklowania mięsa z dzika i kozła na kiełbasę bielską w workach próżniowych.I jeszcze coś na pasztet lub wątrobiankę grodziską. Edytowane 11 Sierpnia 2019 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Niektórzy pewnie nie uwierzą Czas i Wiedza kruszą nawet beton Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 (edytowane) Niektórzy pewnie nie uwierząCzas i Wiedza kruszą nawet beton Nie ma co kruszyć. Nigdy nie twierdziłem ,że tak nie można.Sytuacja mnie zmusiła a i chciałem wypróbowac nowy sprzęt do pakowania próżniowego typu Lava. Edytowane 11 Sierpnia 2019 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Sierpnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 17 Sierpnia 2019 Były podroby z dzika i kozła, w zamrażarce mięso gotowane z bażanta i gotowana pierś z kury do tego kapusta kiszona z zeszłego roku i tak powstało trochę pierogów.W niedzielę przyjeżdżają dzieciaki z wnukami to pewnie niewiele zostanie. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 24 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 24 Września 2019 (edytowane) Mam okazję porównać dwie rzadko robione wędliny o podobnym składzie i technologii wykonania.Mam na myśli kiełbasy wzorowane na recepturze kiełbasy bielskiej, ale wykonane z dziczyzny, pewnym dodatkiem wołowiny oraz tłuszczem wp.Kiełbaskę otrzymałam na zlocie w Napoleonowie od autora - @Arkadiusza z przeznaczeniem do degustacji.Po lewej stronie, ta ciemniejsza, to kiełbaska Arkadiusza. Po prawej jest moja. Ponieważ jako wykonawca jednej z kiełbas mogę być nieobiektywna (każda pliszka swój ogon chwali ), zaprosiła do degustacji inne osoby. Różnica w kolorze wskazuje na nieco inne proporcje dziczyzna/wołowina/tłuszcz lKiełbasa Arkadiusza wykazuje odczuwalnie większą zwięzłośćW obu są małe dziurkiRozkład tłuszczu w kiełbasie Arka wskazuje na mieszanie (minimalne rozmazanie kształtu elementów tłuszczowychObie można kroić na bardzo cieniutkie, elastyczne plasterkiMoja kiełbasa jest bardziej ostraMoja kiełbasa ma smak (pH mięsa) oscylujący w kierunku salami typu północnoeuropejskiego (cecha niezamierzona)Smak kiełbasy Arka nie zawiera kwasowej nutySmak kiełbasy Arka został oceniony jako bardziej pożądany Wniosek: wg mnie nie dodałeś do masy wiążącej tłuszczu. Czy się mylę? Arku, gratuluję udanego wyrobu, który do łatwych nie należy Obie kiełbaski w smaku podobne, jednak o wyczuwalnych różnicach.Na tym polega urok wędlin domowych, których każda edycja jest unikalna Edytowane 25 Września 2019 przez EAnna Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Września 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 25 Września 2019 Dziękuję za ocenę. Wniosek: wg mnie nie dodałeś do masy wiążącej tłuszczu. Czy się mylę? Nie nie mylisz się. .P.SA tak na marginesie to moim zdaniem tak powinny wyglądać konkursy na zlocie.Prezentujemy ten sam wyrób i poddajemy go ocenie komisji konkursowej.Zaznaczam,że jest to tylko moja sugestia.[Dodano: 25 wrz 2019 - 12:25] Moja kiełbasa ma smak (pH mięsa) oscylujący w kierunku salami typu północnoeuropejskiego (cecha niezamierzona) Może to brak sezonowana mięsa.Moje wisiało w chłodni 3 tygodnie.Następnym razem zmierzę pH przed robotą. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 17 Listopada 2019 Karkówka sous vide z dzika wg. przepisu EAnny. z tym ,że moja była zamrożona od czerwca 2018. i teraz się odnalazła w zamrażarce. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
badylarz Opublikowano 24 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 24 Listopada 2019 Mam zapeklowane na sucho w lodówce, w temp. około 5 stopni, mięso z dzika od soboty na 48 godzin. W poniedziałek byłem przygotowany do jego przerobu i napełniania w jelita. Niestety jak to w życiu, mogę się za przerabianie zabrać dopiero w czwartek. Czy pozostawić w mieszance peklosoli z solą do czwartku, czy całość zamrozić i rozmrozić w środę wieczorem? A może jeszcze inaczej rozwiązać swój problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 24 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 24 Listopada 2019 (edytowane) Czy pozostawić w mieszance peklosoli z solą do czwartku,Pozostaw. Możesz obniżyć nieco temperaturę.Całość powinna być przykryta szczelnie no. folią.Jeżeli peklujesz w workach vac to tym bardziej możesz przedłużyć peklowanie. Edytowane 24 Listopada 2019 przez EAnna Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
badylarz Opublikowano 24 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 24 Listopada 2019 EAnna dziękuje za wsparcie. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 30 Listopada 2019 Pasztet dzikowo - wieprzowy.Będzie na świeta. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 30 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 30 Listopada 2019 To się goście zapowiedzieli !!!Dziczo-wieprzowy jest wspaniałym wyrobem Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 30 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 30 Listopada 2019 Przesuszony. Jak na Twoje możliwości, mógłby wyglądać lepiej. „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 30 Listopada 2019 (edytowane) Przesuszony. Jak na Twoje możliwości, mógłby wyglądać lepiej. Zawsze może być lepiej. To się goście zapowiedzieli !!!Dziczo-wieprzowy jest wspaniałym wyrobem Goście jak zwykle,ale córka i znajomi zamówili kilka foremek. To pewnie ocenią czy przesuszony. Edytowane 30 Listopada 2019 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 30 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 30 Listopada 2019 (edytowane) Pokaż kotku co jest w środku!? Edytowane 30 Listopada 2019 przez EAnna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 30 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 30 Listopada 2019 Pysznie wyglądają. "Dzika świnia' to chyba moja ulubiona dziczyzna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 30 Listopada 2019 Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 1 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 1 Grudnia 2019 No, może odrobina suchości. Ale to nie jest coś, czego nie można poprawić w okresie świątecznym. http://www.sherv.net/cm/emo/christmas/santa-drinking-smiley-emoticon.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 1 Grudnia 2019 (edytowane) No, może odrobina suchości. Smarowny nie jest, ale jakoś damy radę Jak będziesz w Polsce to zapraszam na degustację. .Tego może nie będzie , ale ja mam ustalony skład to drugi będzie taki sam. Edytowane 1 Grudnia 2019 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 1 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 1 Grudnia 2019 ale ja mam ustalony skład to drugi będzie taki sam. Całe szczęście, że to nie ja robiłem. „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi