Skocz do zawartości

Wyroby z dziczyzny Arkadiusza


arkadiusz

Rekomendowane odpowiedzi

Wyszła moim zdaniem super.Zawsze daję 33% surowej wątroby.Ta moim zdaniem jest lepsza od tej co próbowałaś.Ten susz grzybowy z borowików robi swoje.No i mieliłem tym razem trzykrotnie a nie jak poprzednio dwukrotnie.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 205
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

I obiecana wędzona.

post-41296-0-46312400-1564134792_thumb.jpg

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

I to jest to  :thumbsup:  Arkadiuszu.

Wędzenie świetnie podkręca smak i zapach takiej wątrobianki.

I te naturalne jelita  :tongue:

:clap:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Wędzenie świetnie podkręca smak i zapach takiej wątrobianki.

I te naturalne jelita  :tongue:

:clap:

I to jak. :D

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Niektórzy pewnie nie uwierzą :D ,ale z braku miejsca zmuszony zostałem do peklowania mięsa z dzika i kozła na kiełbasę bielską w workach próżniowych.

post-41296-0-07741900-1565508103_thumb.jpg

I jeszcze coś na pasztet lub wątrobiankę grodziską.

post-41296-0-18908900-1565513593_thumb.jpg

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Niektórzy pewnie nie uwierzą
Czas i Wiedza kruszą nawet beton ;)  :thumbsup:  :clap:  :clap:  :clap:  :clap:  :clap: 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Niektórzy pewnie nie uwierzą
Czas i Wiedza kruszą nawet beton ;)  :thumbsup:  :clap:  :clap:  :clap:  :clap:  :clap: 

 

Nie ma co kruszyć. :D Nigdy nie twierdziłem ,że tak nie można.Sytuacja mnie zmusiła a i chciałem wypróbowac nowy sprzęt do pakowania próżniowego typu Lava.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Były podroby z dzika i kozła, w zamrażarce mięso gotowane z bażanta i gotowana pierś z kury do tego kapusta kiszona z zeszłego roku i tak powstało trochę pierogów.W niedzielę przyjeżdżają dzieciaki z wnukami to pewnie niewiele zostanie.

post-41296-0-92121300-1566054356_thumb.jpg

 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Mam okazję porównać dwie rzadko robione wędliny o podobnym składzie i technologii wykonania.

Mam na myśli kiełbasy wzorowane na recepturze kiełbasy bielskiej, ale wykonane z dziczyzny, pewnym dodatkiem wołowiny oraz tłuszczem wp.

Kiełbaskę otrzymałam na zlocie w Napoleonowie od autora - @Arkadiusza z przeznaczeniem do degustacji.

Po lewej stronie, ta ciemniejsza, to kiełbaska Arkadiusza. Po prawej jest moja.

 

post-40040-0-22193300-1569362752_thumb.jpg  post-40040-0-71799600-1569362770_thumb.jpg

 

Ponieważ jako wykonawca jednej z kiełbas mogę być nieobiektywna (każda pliszka swój ogon chwali :D), zaprosiła do degustacji inne osoby.

 

  • Różnica w kolorze wskazuje na nieco inne proporcje dziczyzna/wołowina/tłuszcz l
  • Kiełbasa Arkadiusza wykazuje odczuwalnie większą zwięzłość
  • W obu są małe dziurki
  • Rozkład tłuszczu w kiełbasie Arka wskazuje na mieszanie (minimalne rozmazanie kształtu elementów tłuszczowych
  • Obie można kroić na bardzo cieniutkie, elastyczne plasterki
  • Moja kiełbasa jest bardziej ostra
  • Moja kiełbasa ma smak (pH mięsa) oscylujący w kierunku salami typu północnoeuropejskiego (cecha niezamierzona)
  • Smak kiełbasy Arka nie zawiera kwasowej nuty
  • Smak kiełbasy Arka został oceniony jako bardziej pożądany 

Wniosek: wg mnie nie dodałeś do masy wiążącej tłuszczu. Czy się mylę?

 

Arku, gratuluję udanego wyrobu, który do łatwych nie należy  :thumbsup:

Obie kiełbaski w smaku podobne, jednak o wyczuwalnych różnicach.

Na tym polega urok wędlin domowych, których każda edycja jest unikalna  :D

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za ocenę. :thumbsup:

 

 

Wniosek: wg mnie nie dodałeś do masy wiążącej tłuszczu. Czy się mylę?
 

Nie nie mylisz się. :thumbsup:  :D .

P.S

A tak na marginesie to moim zdaniem tak powinny  wyglądać konkursy na zlocie.Prezentujemy ten sam wyrób i poddajemy go ocenie komisji konkursowej.Zaznaczam,że jest to tylko moja sugestia.


[Dodano: 25 wrz 2019 - 12:25]

 

 

Moja kiełbasa ma smak (pH mięsa) oscylujący w kierunku salami typu północnoeuropejskiego (cecha niezamierzona)

Może to brak sezonowana mięsa.Moje wisiało w chłodni 3 tygodnie.Następnym razem zmierzę pH przed robotą.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Karkówka sous vide z dzika wg. przepisu EAnny. z tym ,że moja była zamrożona od czerwca 2018. i teraz się odnalazła w zamrażarce.

 

post-41296-0-50620600-1573996766_thumb.jpg

 

 

 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam zapeklowane na sucho w lodówce, w temp. około 5 stopni, mięso z dzika od soboty na 48 godzin. W poniedziałek byłem przygotowany do jego przerobu i napełniania w jelita. Niestety jak to w życiu, mogę się za przerabianie zabrać dopiero w czwartek. Czy pozostawić w mieszance peklosoli z solą do czwartku, czy całość zamrozić i rozmrozić w środę wieczorem? A może jeszcze inaczej rozwiązać swój problem.    

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy pozostawić w mieszance peklosoli z solą do czwartku,

Pozostaw. Możesz obniżyć nieco temperaturę.

Całość powinna być przykryta szczelnie no. folią.

Jeżeli peklujesz w workach vac to tym bardziej możesz przedłużyć peklowanie. 

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pasztet dzikowo - wieprzowy.Będzie na świeta.

post-41296-0-49095300-1575123652_thumb.jpg

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To się goście zapowiedzieli !!!

Dziczo-wieprzowy jest wspaniałym wyrobem  :clap:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przesuszony. Jak na Twoje możliwości, mógłby wyglądać lepiej. ;)

Zawsze może być lepiej. :tongue:

 

To się goście zapowiedzieli !!!

Dziczo-wieprzowy jest wspaniałym wyrobem  :clap:

Goście jak zwykle,ale córka i znajomi zamówili kilka foremek.

 To pewnie ocenią czy przesuszony. ;)

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No, może odrobina suchości.

 

 

Smarowny nie jest, ale jakoś damy radę  :D Jak będziesz w Polsce to zapraszam na degustację. :).Tego może nie będzie , ale ja mam ustalony skład to drugi będzie taki sam.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.