Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wyroby z dziczyzny


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
133 odpowiedzi w tym temacie

#121 Twonk

Twonk

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 248 postów
  • MiejscowośćPolska Południowa

Napisano 10 maj 2019 - 08:17

Bielska wygląda bardzo smakowicie - muszę ten przepis gdzieś zachować :)



#122 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11122 postów

Napisano 10 maj 2019 - 08:36

Bielska wygląda bardzo smakowicie - muszę ten przepis gdzieś zachować :)

 

Zamiast dziczyzny w oryginale jest II wołowa.Z lenistwa zmieniłem też rozmiar sitka.

A tak wygląda oryginał.Z niego też robiłem poprzednio i też wyszło całkiem, całkiem.

Załączony plik  kiełbasa bielska.jpg   123,71 KB   9 Ilość pobrań

 

https://wedlinydomow...iełbasy/page-11



#123 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9155 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 28 maj 2019 - 22:07

Nawiązując do powyższej receptury należy zwrócić uwagę na skład masy wiążącej, odbiegający od standardów naszego forum.

Jest w tej masie 2/3 wołowiny (10% całości mięsa) i 1/3 podgardla (5% całości mięsa).

Myślałam o tym robiąc sobie kolacyjną big kanapkę i krojąc tę kiełbasę bardzo cienko na krajalnicy (dla kaprysu i sprawdzenia).

Plasterki wspaniale zespolone a równocześnie kruche, co kiełbasa zawdzięcza obecności tłuszczu w masie wiążącej.

(na podobnej zasadzie robi masę wiążącą kol. Ligawa z Kanady. Próbowałam jego wspaniałych wyrobów w czasie jego pobytów w Polsce)

Dla mnie ideał kiełbasy.

Nie jest jednak łatwa do prawidłowego wykonania ze względu na rozdrobnienie tłuszczu.

Ja swoją rozdrabniałam klasycznie, ściśle wg przepisu.


Użytkownik EAnna edytował ten post 29 maj 2019 - 08:47


#124 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11122 postów

Napisano 25 lip 2019 - 19:30

Wątrobianka grodziska z dodatkiem suszu grzybowego.Dziś próbka niewędzonej bo reszta sobie wisi i się wędzi.

Załączony plik  20190725_165034.jpg   182,69 KB   6 Ilość pobrań

Załączony plik  20190725_165926.jpg   139,29 KB   6 Ilość pobrań

 

 



#125 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9155 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 25 lip 2019 - 20:13

Dziś próbka niewędzonej

I jaka wyszła?

Ile % wątroby dałeś do  mięsa?



#126 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11122 postów

Napisano 25 lip 2019 - 20:34

Wyszła moim zdaniem super.Zawsze daję 33% surowej wątroby.Ta moim zdaniem jest lepsza od tej co próbowałaś.Ten susz grzybowy z borowików robi swoje.No i mieliłem tym razem trzykrotnie a nie jak poprzednio dwukrotnie.



#127 eli55

eli55

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2289 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 25 lip 2019 - 21:33

Ale sie glodna zrobilam :tongue: :clap: :clap:



#128 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11122 postów

Napisano 26 lip 2019 - 10:54

I obiecana wędzona.

Załączony plik  20190726_104832.jpg   73,4 KB   7 Ilość pobrań



#129 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9155 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 26 lip 2019 - 11:38

I to jest to  :thumbsup:  Arkadiuszu.

Wędzenie świetnie podkręca smak i zapach takiej wątrobianki.

I te naturalne jelita  :tongue:

:clap:



#130 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11122 postów

Napisano 26 lip 2019 - 13:16

 

Wędzenie świetnie podkręca smak i zapach takiej wątrobianki.

I te naturalne jelita  :tongue:

:clap:

I to jak. :D



#131 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11122 postów

Napisano 11 sie 2019 - 08:22

Niektórzy pewnie nie uwierzą :D ,ale z braku miejsca zmuszony zostałem do peklowania mięsa z dzika i kozła na kiełbasę bielską w workach próżniowych.
Załączony plik  20190811_091258.jpg   62,28 KB   5 Ilość pobrań
I jeszcze coś na pasztet lub wątrobiankę grodziską.
Załączony plik  20190811_104908.jpg   76,92 KB   5 Ilość pobrań

Użytkownik arkadiusz edytował ten post 11 sie 2019 - 09:53


#132 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6863 postów

Napisano 11 sie 2019 - 10:25

Niektórzy pewnie nie uwierzą
Czas i Wiedza kruszą nawet beton ;)  :thumbsup:  :clap:  :clap:  :clap:  :clap:  :clap: 

#133 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11122 postów

Napisano 11 sie 2019 - 16:08

 

Niektórzy pewnie nie uwierzą
Czas i Wiedza kruszą nawet beton ;)  :thumbsup:  :clap:  :clap:  :clap:  :clap:  :clap: 

 

Nie ma co kruszyć. :D Nigdy nie twierdziłem ,że tak nie można.Sytuacja mnie zmusiła a i chciałem wypróbowac nowy sprzęt do pakowania próżniowego typu Lava.


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 11 sie 2019 - 16:09


Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#134 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11122 postów

Napisano 17 sie 2019 - 16:06

Były podroby z dzika i kozła, w zamrażarce mięso gotowane z bażanta i gotowana pierś z kury do tego kapusta kiszona z zeszłego roku i tak powstało trochę pierogów.W niedzielę przyjeżdżają dzieciaki z wnukami to pewnie niewiele zostanie.

Załączony plik  20190817_165614.jpg   91,86 KB   4 Ilość pobrań

 






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych