Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wyroby z dziczyzny


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
122 odpowiedzi w tym temacie

#121 Twonk

Twonk

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 205 postów
  • MiejscowośćPolska Południowa

Napisano 10 maj 2019 - 08:17

Bielska wygląda bardzo smakowicie - muszę ten przepis gdzieś zachować :)



#122 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10793 postów

Napisano 10 maj 2019 - 08:36

Bielska wygląda bardzo smakowicie - muszę ten przepis gdzieś zachować :)

 

Zamiast dziczyzny w oryginale jest II wołowa.Z lenistwa zmieniłem też rozmiar sitka.

A tak wygląda oryginał.Z niego też robiłem poprzednio i też wyszło całkiem, całkiem.

Załączony plik  kiełbasa bielska.jpg   123,71 KB   6 Ilość pobrań

 

https://wedlinydomow...iełbasy/page-11



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#123 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 8811 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 28 maj 2019 - 22:07

Nawiązując do powyższej receptury należy zwrócić uwagę na skład masy wiążącej, odbiegający od standardów naszego forum.

Jest w tej masie 2/3 wołowiny (10% całości mięsa) i 1/3 podgardla (5% całości mięsa).

Myślałam o tym robiąc sobie kolacyjną big kanapkę i krojąc tę kiełbasę bardzo cienko na krajalnicy (dla kaprysu i sprawdzenia).

Plasterki wspaniale zespolone a równocześnie kruche, co kiełbasa zawdzięcza obecności tłuszczu w masie wiążącej.

(na podobnej zasadzie robi masę wiążącą kol. Ligawa z Kanady. Próbowałam jego wspaniałych wyrobów w czasie jego pobytów w Polsce)

Dla mnie ideał kiełbasy.

Nie jest jednak łatwa do prawidłowego wykonania ze względu na rozdrobnienie tłuszczu.

Ja swoją rozdrabniałam klasycznie, ściśle wg przepisu.


Użytkownik EAnna edytował ten post 29 maj 2019 - 08:47





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych