Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Inne kuchenne potyczki


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 abratek

abratek
  • **VIP**
  • 6032 postów

Napisano 03 lis 2013 - 19:50

Kuchnia ogólnie



#2 abratek

abratek
  • **VIP**
  • 6032 postów

Napisano 19 cze 2014 - 19:36

Dziś miałem okazję po raz pierwszy w życiu zasmakować słodkiego ziemniaka czyli Batatów :blush:

batat-slodki-ziemniak.jpg

(obraz z internetu)

 

 

 

Ponieważ chciałem w pierwszej kolejności poznać smak owej bulwy, została ona pokrojona w plastry i ugotowana w jak najmniejszej ilości lekko osolonej wody...

po zapoznaniu się ze smakiem, reszta powędrowała na blachę do piekarnika, osnuta strużką oliwy z oliwek i oprószona ziołami prowansalskimi.....

 

Załączony plik  bat1.jpg   41,02 KB   9 Ilość pobrań

Załączony plik  bat2.jpg   49,86 KB   9 Ilość pobrań

Załączony plik  bat3.jpg   51,88 KB   9 Ilość pobrań

Załączony plik  bat4.jpg   65,28 KB   9 Ilość pobrań

 

 

Dla towarzystwa na talerzach zawitała karkówka smażona  na patelni "grillowej", w otoczce z sosu wykonanego z tłuszczu po smażeniu karkówki rozrobionego wodą z gotowania batatów i zaciągniętym "na szybko" mąką :blush:

 

Załączony plik  kark.jpg   75,99 KB   8 Ilość pobrań

 

Jako uzupełnienie zaserwowano do wyboru ogórki małosolne lub kiszone kalafiory polane oliwą z oliwek i posypane siekanym koperkiem (z przepisu Anuś)

 

(Fotki brak :mellow: :blush: )


Użytkownik abratek edytował ten post 19 cze 2014 - 19:38


#3 roger

roger
  • Użytkownicy
  • 7345 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 19 cze 2014 - 20:19

Dobra rzecz i coś innego ja cholernie lubię wynalazki i te mięsne i te jarskie ;)

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4



#4 eli55

eli55
  • Użytkownicy
  • 2470 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 19 cze 2014 - 20:24

A moze troche wiecej o smaku tej bulwy? ;)



#5 abratek

abratek
  • **VIP**
  • 6032 postów

Napisano 19 cze 2014 - 20:56

Elu, w pierwszym momencie wyczułem smak dyni pomieszany z marchewką .... dopiero po sekundach na języku ujawnił sie smak dobrej jakości ziemniaka :rolleyes: ( efekt działania alfa-amylazy zawartej w ślinie)

Bataty oprócz dużej zawartości skrobi ( porównywalnej z wysokoskrobiowymi ziemniakami) zawierają pewną ilość cukrów (fruktozy?).

Gotuje się dużo szybciej niż ziemniaki.

 

Może następnym razem zrobię wersję pieczoną :blush:

 

Gdyby tylko nie jego nie cena..... :angel:


Użytkownik abratek edytował ten post 19 cze 2014 - 20:57


#6 electra

electra
  • **VIP**
  • 6363 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 19 cze 2014 - 21:33

w wersji puree tez sa dobre :)



#7 klodek4

klodek4
  • Użytkownicy
  • 216 postów
  • Miejscowośćelda/alicante-hiszpania

Napisano 19 cze 2014 - 23:07

Pieczone jak ziemniaczki są też pyszne, w Hiszpanii są bardzo popularne.

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#8 ANNAM

ANNAM
  • **VIP**
  • 5117 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 20 cze 2014 - 00:25

JA najbardziej lubie je wlasnie w wersji pieczonej. U nas w sprzedazy sa rowniez biale i fioletowe. Polecam, w domu dziewczeta nie sa fankami ziemniakow , wiec czesto wlasnie kupuje je i podaje do obiadu wraz z innymi pieczonymi warzywami. Do tego obowiazkowo przetary czosnek z oliwa ,sol( w bardzo malej ilosci) i odrobine chillie. Taka mieszanka pochlapane i pieczone w piekarniku, Rowniez, dobrze smakuja na grillu, tylko trzeba uwazac, bo latwo sie przypalaja.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych