Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie »  Zaloguj korzystając z Facebooka

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wyroby mleczarskie


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
79 odpowiedzi w tym temacie

#1 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8848 postów

Napisano 24 lis 2012 - 19:29

Zrobiliśmy sobie serek podpuszczkowy.Miał dojrzewać ,ale LP zadecydowała inaczej.

Dołączona grafika

#2 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8848 postów

Napisano 23 sty 2013 - 20:19

mógłbyś opisać jak to wychodzi w smaku? ten olej pewnie potem zużywasz do dressingów?

Świetna zakąska do popijawy.Trudno się ulululać.Przepisy są na stronie.Wpisz w wujka Gogla papryka w oleju .Do dresingów wole oliwę z suszonych pomidorów.

Mało ciepła i wysokie pH zawartości słoja

Piszesz mało ciepła.Olej miał 160C.Papryka jest przed włożeniem do słoja opiekana i pozbawiana skórki i gniazd nasiennych i jeszcze ciepła ląduje w słoju.Moja koleżanka robi tą paprykę od lat.Zalewa gorącym olejem i nie pasteryzuje i nigdy ją to nie spotkało a w tym roku niespodzianka.Też wyrzuciła cały zapas.

[size=9][ Dodano: Sro 23 Sty, 2013 20:31 ][/size]
Na pocieszenie zrobiłem trochę serka :grin: .Takiej wydajności dawno nie miałem.Z 12 l mleka wyszło 2,4 kg sera a ricotta jeszcze ocieka, ale myślę, że z 80 dkg będzie.

Dołączona grafika

#3 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8848 postów

Napisano 29 sty 2013 - 19:38

O serku bym zapomniał :rolleyes:

Dołączona grafika

#4 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8848 postów

Napisano 01 lut 2014 - 20:44

Dziś trochę sera podpuszczkowego.

 

Załączony plik  DSC05027.jpg   120,12 KB   24 Ilość pobrań



#5 grizzly

grizzly

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1386 postów
  • MiejscowośćWielkopolska

Napisano 01 lut 2014 - 20:46

Dziś trochę sera podpuszczkowego.

 

attachicon.gifDSC05027.jpg

Przepraszam, czy mogę pochwalić?  :thumbsup:

.



#6 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 5908 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 01 lut 2014 - 20:47

Dziś trochę sera podpuszczkowego.  
 

 

Serek wygląda smacznie, kiełbasa po lewej chyba chorizo również, ale dojrzewająca dla mnie za tłusta  :rolleyes:



#7 kostek61

kostek61

    Weteran

  • **VIP**
  • 2321 postów

Napisano 02 lut 2014 - 02:06

Ser niczego sobie,a przyboczni super :thumbsup:



#8 pokemon15

pokemon15

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4143 postów
  • MiejscowośćBogatynia

Napisano 02 lut 2014 - 02:31

ser powala... normalnie czad... arek, ja od dwóch lat nie mogę za sery się zabrać...

super... a żonę musisz zmolestować, co by sery dojrzewały z kilka tygodni albo dłuzej :)

pozdrawiam



#9 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8848 postów

Napisano 02 lut 2014 - 08:33

kiełbasa po lewej chyba chorizo również

 

To nie chorizo.To taka dojrzewająco- suszona. ;) 

 

żonę musisz zmolestować, co by sery dojrzewały z kilka tygodni albo dłuzej

 

Ja już ją molestuję 37 lat to może z tym serem to sobie odpuszczę. :D



#10 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8848 postów

Napisano 07 lip 2014 - 14:09

Będąc obecnie na Podlasiu w pobliżu granicy litewskiej pokusiłem się o wykonanie regionalnego serka.Surowiec czyli słodkie mleko lata po łące  :)  a ocet zakupiłem w sklepie i wyszło coś takiego jak poniżej.Smak i konsystencja bardzo przypomina serek typu włoskiego.Smaku octu nie czuć.Proszę nie pytać na razie o dokładny przepis bo  ja robiłem ten ser z zasłyszanego od litewskiej gospodyni przepisu i dokładnych danych na razie brak.Jedynie mogę powiedzieć, że do gorącego mleka w ilości 4l dolałem 50g octu 10%-owego.Otrzymałem skrzep, posoliłem i wylałem do sernika ( rożek z pieluchy tetrowej) i obciążyłem miedzy dwoma deskami kamieniem .Cała operacja od momentu zagotowania mleka trwała ok.3 h.Temperatury mleka nie podam bo nie mam ze sobą termometru, ale jak wrócę do domu to się lepiej  postaram i podam dokładną recepturę bo warto zrobić ten serek. :)

 

Załączony plik  DSC05140.jpg   51,75 KB   15 Ilość pobrań

 

P.S

Ważną rzeczą jest wylewanie tego skrzepu do mokrego rożka bo inaczej trudno go później wyjąć.


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 07 lip 2014 - 14:12


#11 kostek61

kostek61

    Weteran

  • **VIP**
  • 2321 postów

Napisano 07 lip 2014 - 14:35

 postaram i podam dokładną recepturę
:thumbsup: Zaciekawił mnie ten przepis :) 

#12 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4564 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 07 lip 2014 - 20:15

Arkadiusz, u nas robia 2 rodzaje riccota ser i wlasnie jeden robiony w sposob jaki podajesz nazywa sie  ricotta z pelnego mleka,  tylko odrobine soli sie mleko.  Po serze widac ,ze miales bardzo tluste mleko :thumbsup:



#13 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8848 postów

Napisano 27 wrz 2014 - 20:01

Spółdzielnia Miś w składzie prezes Abratek i prezes Arkadiusz zakupiła dziś od rolnika spod Grodziska 50 l mleka prosto z cyca.

 

Załączony plik  DSC00103.jpg   56,39 KB   7 Ilość pobrań

Załączony plik  DSC00106.jpg   29,51 KB   7 Ilość pobrań

Załączony plik  DSC00111.jpg   37,22 KB   6 Ilość pobrań

Załączony plik  DSC00112.jpg   57,86 KB   6 Ilość pobrań

 

CDN

 

 

 

 


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 27 wrz 2014 - 20:03


#14 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4564 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 27 wrz 2014 - 22:01

A jaki ser robicie/ robiliscie ?



#15 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8848 postów

Napisano 28 wrz 2014 - 08:19

A jaki ser robicie/ robiliscie ?

 

Koryciński z tym, że każdy na własną rękę.Ja swój będę dzisiaj podwędzał a Abratek miał robić klasyka 



#16 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8848 postów

Napisano 28 wrz 2014 - 16:57

Załączony plik  DSC00114.jpg   58,31 KB   5 Ilość pobrań



#17 kostek61

kostek61

    Weteran

  • **VIP**
  • 2321 postów

Napisano 28 wrz 2014 - 18:15

Arku ładnie ten ser wygląda  :thumbsup: ,czy masz już opracowany przepis tego sera co robiłeś jak byłeś na Podlasiu?


Użytkownik kostek61 edytował ten post 28 wrz 2014 - 18:16


#18 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8848 postów

Napisano 28 wrz 2014 - 18:25

,czy masz już opracowany przepis tego sera co robiłeś jak byłeś na Podlasiu?

 

Jeszcze nie ponieważ właśnie teraz miałem sobie poeksperymentować, ale dyspozycje niestety były inne  :( .Wiem, że Abratek robił ten ser na occie to może się odezwie. 



#19 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 6032 postów

Napisano 28 wrz 2014 - 18:56

Wiem, że Abratek robił ten ser na occie to może się odezwie.
robiłem :cool: ... ten ser to jest w zasadzie coś w stylu indyjskiego sera Paneer (panir) - z tym że z relacji Arka wynika że grzali mleko do niższej temperatury.... oryginał grzeje się do ok 95ºC (tak jak na ricottę)

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 Biotit

Biotit

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1576 postów
  • MiejscowośćW-wa

Napisano 28 wrz 2014 - 18:58

Arek

po ilu dniach od zrobienia go wędziłeś ?






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych