Skocz do zawartości

Wyroby mleczarskie


arkadiusz

Rekomendowane odpowiedzi

Zrobiliśmy sobie serek podpuszczkowy.Miał dojrzewać ,ale LP zadecydowała inaczej.

 

http://img5.imageshack.us/img5/2747/dsc04353h.jpg

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • Odpowiedzi 79
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

mógłbyś opisać jak to wychodzi w smaku? ten olej pewnie potem zużywasz do dressingów?

Świetna zakąska do popijawy.Trudno się ulululać.Przepisy są na stronie.Wpisz w wujka Gogla papryka w oleju .Do dresingów wole oliwę z suszonych pomidorów.

 

Mało ciepła i wysokie pH zawartości słoja

Piszesz mało ciepła.Olej miał 160C.Papryka jest przed włożeniem do słoja opiekana i pozbawiana skórki i gniazd nasiennych i jeszcze ciepła ląduje w słoju.Moja koleżanka robi tą paprykę od lat.Zalewa gorącym olejem i nie pasteryzuje i nigdy ją to nie spotkało a w tym roku niespodzianka.Też wyrzuciła cały zapas.

 

[ Dodano: Sro 23 Sty, 2013 20:31 ]

Na pocieszenie zrobiłem trochę serka :grin: .Takiej wydajności dawno nie miałem.Z 12 l mleka wyszło 2,4 kg sera a ricotta jeszcze ocieka, ale myślę, że z 80 dkg będzie.

 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

O serku bym zapomniał :rolleyes:

 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Dziś trochę sera podpuszczkowego.

 

post-41296-0-20314900-1391283820_thumb.jpg

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

kiełbasa po lewej chyba chorizo również

 

To nie chorizo.To taka dojrzewająco- suszona. ;) 

 

 

 

żonę musisz zmolestować, co by sery dojrzewały z kilka tygodni albo dłuzej

 

Ja już ją molestuję 37 lat to może z tym serem to sobie odpuszczę. :D

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Będąc obecnie na Podlasiu w pobliżu granicy litewskiej pokusiłem się o wykonanie regionalnego serka.Surowiec czyli słodkie mleko lata po łące  :)  a ocet zakupiłem w sklepie i wyszło coś takiego jak poniżej.Smak i konsystencja bardzo przypomina serek typu włoskiego.Smaku octu nie czuć.Proszę nie pytać na razie o dokładny przepis bo  ja robiłem ten ser z zasłyszanego od litewskiej gospodyni przepisu i dokładnych danych na razie brak.Jedynie mogę powiedzieć, że do gorącego mleka w ilości 4l dolałem 50g octu 10%-owego.Otrzymałem skrzep, posoliłem i wylałem do sernika ( rożek z pieluchy tetrowej) i obciążyłem miedzy dwoma deskami kamieniem .Cała operacja od momentu zagotowania mleka trwała ok.3 h.Temperatury mleka nie podam bo nie mam ze sobą termometru, ale jak wrócę do domu to się lepiej  postaram i podam dokładną recepturę bo warto zrobić ten serek. :)

 

post-41296-0-33926900-1404738411_thumb.jpg

 

P.S

Ważną rzeczą jest wylewanie tego skrzepu do mokrego rożka bo inaczej trudno go później wyjąć.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Arkadiusz, u nas robia 2 rodzaje riccota ser i wlasnie jeden robiony w sposob jaki podajesz nazywa sie  ricotta z pelnego mleka,  tylko odrobine soli sie mleko.  Po serze widac ,ze miales bardzo tluste mleko :thumbsup:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Spółdzielnia Miś w składzie prezes Abratek i prezes Arkadiusz zakupiła dziś od rolnika spod Grodziska 50 l mleka prosto z cyca.

 

post-41296-0-38122600-1411844377_thumb.jpg

post-41296-0-96016500-1411844475_thumb.jpg

post-41296-0-53451900-1411844489_thumb.jpg

post-41296-0-67817600-1411844534_thumb.jpg

 

CDN

 

 

 

 

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

A jaki ser robicie/ robiliscie ?

 

Koryciński z tym, że każdy na własną rękę.Ja swój będę dzisiaj podwędzał a Abratek miał robić klasyka 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Arku ładnie ten ser wygląda  :thumbsup: ,czy masz już opracowany przepis tego sera co robiłeś jak byłeś na Podlasiu?

Edytowane przez kostek61

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

,czy masz już opracowany przepis tego sera co robiłeś jak byłeś na Podlasiu?

 

Jeszcze nie ponieważ właśnie teraz miałem sobie poeksperymentować, ale dyspozycje niestety były inne  :( .Wiem, że Abratek robił ten ser na occie to może się odezwie. 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wiem, że Abratek robił ten ser na occie to może się odezwie.
robiłem :cool: ... ten ser to jest w zasadzie coś w stylu indyjskiego sera Paneer (panir) - z tym że z relacji Arka wynika że grzali mleko do niższej temperatury.... oryginał grzeje się do ok 95ºC (tak jak na ricottę)
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na drugi dzień co zresztą wynika z napisanych postów. :)

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

W sobotę 13 X zrobiłem ser podpuszczkowy z dodatkiem kefiru.Cały tydzień do soboty 18 X leżał sobie w chłodni w temp. 6C a następnie w tym dniu go podwędziłem.Chciałbym aby sobie jeszcze dojrzewał.Teraz pytanie do serowarów.Czy mam go trzymać dalej w chłodni czy trzymać w temp. pokojowej i jak długo?.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cały tydzień do soboty 18 X leżał sobie w chłodni w temp. 6o

"psu na budę" ten kefir skoro nie dałeś możliwości rozwojowi bakterii :tongue:

jeszcze jak znam życie nasoliłeś w skrzepie to już byłby komplet :tongue:

 

PS

13X 2014 był w poniedziałek a nie sobotę :tongue::laugh:

Edytowane przez abratek
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jeszcze jak znam życie nasoliłeś w skrzepie to już byłby komplet

 

 

A tu się grubo mylisz.Był moczony po dwóch dniach od zrobienia  w solance. :tongue:

 

P.S

Widzę ,że na forum wielu fachowców od sera tylko nie ma kto pomóc. :( Trudno sam sobie dam radę.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.