arkadiusz Opublikowano 24 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 24 Listopada 2012 Zrobiliśmy sobie serek podpuszczkowy.Miał dojrzewać ,ale LP zadecydowała inaczej. http://img5.imageshack.us/img5/2747/dsc04353h.jpg Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 23 Stycznia 2013 mógłbyś opisać jak to wychodzi w smaku? ten olej pewnie potem zużywasz do dressingów?Świetna zakąska do popijawy.Trudno się ulululać.Przepisy są na stronie.Wpisz w wujka Gogla papryka w oleju .Do dresingów wole oliwę z suszonych pomidorów. Mało ciepła i wysokie pH zawartości słojaPiszesz mało ciepła.Olej miał 160C.Papryka jest przed włożeniem do słoja opiekana i pozbawiana skórki i gniazd nasiennych i jeszcze ciepła ląduje w słoju.Moja koleżanka robi tą paprykę od lat.Zalewa gorącym olejem i nie pasteryzuje i nigdy ją to nie spotkało a w tym roku niespodzianka.Też wyrzuciła cały zapas. [ Dodano: Sro 23 Sty, 2013 20:31 ]Na pocieszenie zrobiłem trochę serka :grin: .Takiej wydajności dawno nie miałem.Z 12 l mleka wyszło 2,4 kg sera a ricotta jeszcze ocieka, ale myślę, że z 80 dkg będzie. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 29 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 29 Stycznia 2013 O serku bym zapomniał :rolleyes: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 1 Lutego 2014 Dziś trochę sera podpuszczkowego. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 1 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 1 Lutego 2014 Dziś trochę sera podpuszczkowego. DSC05027.jpgPrzepraszam, czy mogę pochwalić? . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 1 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 1 Lutego 2014 Dziś trochę sera podpuszczkowego. Serek wygląda smacznie, kiełbasa po lewej chyba chorizo również, ale dojrzewająca dla mnie za tłusta Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 2 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 2 Lutego 2014 Ser niczego sobie,a przyboczni super Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 2 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 2 Lutego 2014 ser powala... normalnie czad... arek, ja od dwóch lat nie mogę za sery się zabrać...super... a żonę musisz zmolestować, co by sery dojrzewały z kilka tygodni albo dłuzej pozdrawiam Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 2 Lutego 2014 kiełbasa po lewej chyba chorizo również To nie chorizo.To taka dojrzewająco- suszona. żonę musisz zmolestować, co by sery dojrzewały z kilka tygodni albo dłuzej Ja już ją molestuję 37 lat to może z tym serem to sobie odpuszczę. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 7 Lipca 2014 (edytowane) Będąc obecnie na Podlasiu w pobliżu granicy litewskiej pokusiłem się o wykonanie regionalnego serka.Surowiec czyli słodkie mleko lata po łące a ocet zakupiłem w sklepie i wyszło coś takiego jak poniżej.Smak i konsystencja bardzo przypomina serek typu włoskiego.Smaku octu nie czuć.Proszę nie pytać na razie o dokładny przepis bo ja robiłem ten ser z zasłyszanego od litewskiej gospodyni przepisu i dokładnych danych na razie brak.Jedynie mogę powiedzieć, że do gorącego mleka w ilości 4l dolałem 50g octu 10%-owego.Otrzymałem skrzep, posoliłem i wylałem do sernika ( rożek z pieluchy tetrowej) i obciążyłem miedzy dwoma deskami kamieniem .Cała operacja od momentu zagotowania mleka trwała ok.3 h.Temperatury mleka nie podam bo nie mam ze sobą termometru, ale jak wrócę do domu to się lepiej postaram i podam dokładną recepturę bo warto zrobić ten serek. P.SWażną rzeczą jest wylewanie tego skrzepu do mokrego rożka bo inaczej trudno go później wyjąć. Edytowane 7 Lipca 2014 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 7 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 7 Lipca 2014 postaram i podam dokładną recepturę Zaciekawił mnie ten przepis Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 7 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 7 Lipca 2014 Arkadiusz, u nas robia 2 rodzaje riccota ser i wlasnie jeden robiony w sposob jaki podajesz nazywa sie ricotta z pelnego mleka, tylko odrobine soli sie mleko. Po serze widac ,ze miales bardzo tluste mleko Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 27 Września 2014 (edytowane) Spółdzielnia Miś w składzie prezes Abratek i prezes Arkadiusz zakupiła dziś od rolnika spod Grodziska 50 l mleka prosto z cyca. CDN Edytowane 27 Września 2014 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 27 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 27 Września 2014 A jaki ser robicie/ robiliscie ? Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 28 Września 2014 A jaki ser robicie/ robiliscie ? Koryciński z tym, że każdy na własną rękę.Ja swój będę dzisiaj podwędzał a Abratek miał robić klasyka Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 28 Września 2014 Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 28 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 28 Września 2014 (edytowane) Arku ładnie ten ser wygląda ,czy masz już opracowany przepis tego sera co robiłeś jak byłeś na Podlasiu? Edytowane 28 Września 2014 przez kostek61 Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 28 Września 2014 ,czy masz już opracowany przepis tego sera co robiłeś jak byłeś na Podlasiu? Jeszcze nie ponieważ właśnie teraz miałem sobie poeksperymentować, ale dyspozycje niestety były inne .Wiem, że Abratek robił ten ser na occie to może się odezwie. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 28 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 28 Września 2014 Wiem, że Abratek robił ten ser na occie to może się odezwie. robiłem ... ten ser to jest w zasadzie coś w stylu indyjskiego sera Paneer (panir) - z tym że z relacji Arka wynika że grzali mleko do niższej temperatury.... oryginał grzeje się do ok 95ºC (tak jak na ricottę) Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 28 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 28 Września 2014 Arekpo ilu dniach od zrobienia go wędziłeś ? Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 29 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 29 Września 2014 Na drugi dzień co zresztą wynika z napisanych postów. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 20 Października 2014 (edytowane) W sobotę 13 X zrobiłem ser podpuszczkowy z dodatkiem kefiru.Cały tydzień do soboty 18 X leżał sobie w chłodni w temp. 6o C a następnie w tym dniu go podwędziłem.Chciałbym aby sobie jeszcze dojrzewał.Teraz pytanie do serowarów.Czy mam go trzymać dalej w chłodni czy trzymać w temp. pokojowej i jak długo?. Edytowane 20 Października 2014 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 20 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 20 Października 2014 (edytowane) Cały tydzień do soboty 18 X leżał sobie w chłodni w temp. 6o"psu na budę" ten kefir skoro nie dałeś możliwości rozwojowi bakterii jeszcze jak znam życie nasoliłeś w skrzepie to już byłby komplet PS13X 2014 był w poniedziałek a nie sobotę Edytowane 20 Października 2014 przez abratek Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 21 Października 2014 (edytowane) jeszcze jak znam życie nasoliłeś w skrzepie to już byłby komplet A tu się grubo mylisz.Był moczony po dwóch dniach od zrobienia w solance. P.SWidzę ,że na forum wielu fachowców od sera tylko nie ma kto pomóc. Trudno sam sobie dam radę. Edytowane 21 Października 2014 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 21 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 21 Października 2014 Jeśli był już w chłodni wcześniej, to go tam zostaw, ale zdecydowanie lepsza by była temperatura powyżej 12 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.