Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie »  Zaloguj korzystając z Facebooka

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wyroby mleczarskie


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
79 odpowiedzi w tym temacie

#21 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8848 postów

Napisano 29 wrz 2014 - 17:38

Na drugi dzień co zresztą wynika z napisanych postów. :)



#22 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8848 postów

Napisano 20 paź 2014 - 19:11

W sobotę 13 X zrobiłem ser podpuszczkowy z dodatkiem kefiru.Cały tydzień do soboty 18 X leżał sobie w chłodni w temp. 6C a następnie w tym dniu go podwędziłem.Chciałbym aby sobie jeszcze dojrzewał.Teraz pytanie do serowarów.Czy mam go trzymać dalej w chłodni czy trzymać w temp. pokojowej i jak długo?.


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 20 paź 2014 - 19:13


#23 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 6032 postów

Napisano 20 paź 2014 - 22:00

Cały tydzień do soboty 18 X leżał sobie w chłodni w temp. 6o

"psu na budę" ten kefir skoro nie dałeś możliwości rozwojowi bakterii :tongue:

jeszcze jak znam życie nasoliłeś w skrzepie to już byłby komplet :tongue:

 

PS

13X 2014 był w poniedziałek a nie sobotę :tongue: :laugh:


Użytkownik abratek edytował ten post 20 paź 2014 - 22:01


#24 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8848 postów

Napisano 21 paź 2014 - 15:45

jeszcze jak znam życie nasoliłeś w skrzepie to już byłby komplet

 

 

A tu się grubo mylisz.Był moczony po dwóch dniach od zrobienia  w solance. :tongue:

 

P.S

Widzę ,że na forum wielu fachowców od sera tylko nie ma kto pomóc. :( Trudno sam sobie dam radę.


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 21 paź 2014 - 15:48


#25 Aksamit97

Aksamit97

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1876 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 21 paź 2014 - 15:56

Jeśli był już w chłodni wcześniej, to go tam zostaw, ale zdecydowanie lepsza by była temperatura powyżej 12 stopni.



#26 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8848 postów

Napisano 21 paź 2014 - 16:54

Dziękuję.



#27 eli55

eli55

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2005 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 21 paź 2014 - 17:07

Bardzo ladny ser :clap: :clap:



#28 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 6032 postów

Napisano 21 paź 2014 - 19:37

A tu się grubo mylisz.Był moczony po dwóch dniach od zrobienia w solance. :tongue:
hau, hau.... :D

#29 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8848 postów

Napisano 24 paź 2014 - 18:44

Jeszcze go nie napocząłem. :)

 

Załączony plik  DSC00125.jpg   48,68 KB   5 Ilość pobrań



#30 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4564 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 24 paź 2014 - 19:24

To kiedy bedziesz kroil?



#31 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8848 postów

Napisano 24 paź 2014 - 19:31

Jeszcze chcę z tydzień poczekać, ale czy to będzie dobrze czy źle to sam nie wiem.Ser wtedy będzie miał 4 tygodnie, ale pośpiechu nie ma.



#32 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4564 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 24 paź 2014 - 19:41

Arkadiusz, a w jakich warunkach przetrzymujesz ten ser?



#33 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8848 postów

Napisano 24 paź 2014 - 19:43

Leży w chłodni.6- 8o C



#34 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4564 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 24 paź 2014 - 19:51

Arkadiusz, ciezko nazwac i zakwalifikowac Twoj ser, ale jak mozesz podnies temperature do granic 10-13 stopni. Jest to temperatura do dojrzewania serow.

Temperatura jaka utrzymujesz, jest to bezpieczna temperatura do przechowywania serow.



#35 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8848 postów

Napisano 24 paź 2014 - 20:51

Znam temperaturę dojrzewania, ale to jest mój eksperyment i zobaczę co wyjdzie.Podnoszenie teraz temperatury moim zdaniem, mija się z celem.Trzeba to było robić od samego początku.Po drugie ser jest podwędzony.Co wyjdzie to wyjdzie.Próba darmo.



#36 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4564 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 24 paź 2014 - 21:13

To jestem ciekawa , czekam  na dalszy ciag serowych wydarzen



#37 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8848 postów

Napisano 25 paź 2014 - 10:37

czekam  na dalszy ciag serowych wydarzen

 

 

No to długo nie czekałaś.Przyszedł Abratek i mnie namówił, żeby go rozkroić. :devil:

Załączone pliki



#38 JaGra

JaGra

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2840 postów
  • Miejscowośćmazowiecka wieś nad Wisłą

Napisano 25 paź 2014 - 10:49

Ta mina Tomka mówi o wszystkim  :)



#39 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 5908 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 25 paź 2014 - 12:00

No to długo nie czekałaś.Przyszedł Abratek i mnie namówił, żeby go rozkroić.
 

Tomasz skoro byłes pierwszym degustatorem tego sera , więc czekamy za opinią  :)

To co ja mogę powiedzieć na temat sera Arkadiusza .. wygląda baaaardzo smacznie  :rolleyes:  :clap:



#40 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 6032 postów

Napisano 25 paź 2014 - 13:52

Przyszedł Abratek i mnie namówił, żeby go rozkroić. :devil:
oj tam zaraz..... - przynajmniej ciekawość zaspokojona, a i woreczki "TS" wypróbowane :thumbsup:

 

Cóż ja Halinko mogę powiedzieć... :angel: - nie wiem czy w ogóle powinienem :rolleyes:

Z Arkiem mamy nieco odmienne smaki w pewnym zakresie....

dla mnie serek dobry w smaku zarówno na słoność jak i kwaśność...

potwierdza się też dobra jakość mleka z tego źródła.

Dziurki raczej skromne, ale są ;) 

Serek bezpośrednio z lodówki nieco się kruszy, jednak po ogrzaniu w pomieszczeniu jest delikatny, wyraźnie tłusty.... w ustach nabiera miłej kremowej konsystencji.

Myślę że dalsze leżakowanie w nowym opakowaniu nada "szlifu" - ja bym teraz o nim na jakiś czas zapomniał :cool:






Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych