Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Różne i różniste


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
110 odpowiedzi w tym temacie

#1 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10883 postów

Napisano 16 lip 2012 - 12:53

Rybek co prawda na razie nie ma, ale za to grzybki na zupkę w sam raz. :grin: :thumbsup:

Dołączona grafika

#2 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10883 postów

Napisano 20 lip 2012 - 16:03

Ryb nie ma :sad: .Deszcz pada z małymi przerwami :devil: .Nic innego nie pozostało jak iść na grzyby. :grin:

Dołączona grafika

#3 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10883 postów

Napisano 27 lip 2012 - 15:03

Dalszy ciąg wczasowego grzybobrania. :grin:

Dołączona grafika

Wklejam dopiero teraz , już po wywczasach bo tam internet do d..........

#4 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10883 postów

Napisano 08 wrz 2012 - 12:45

Coś na zimę.Chyba będzie długa i ciężka bo LP narobiła tej surówki bułgarskiej strasznie dużo :grin: .I teraz pytanie do sałatkowców.Do słoików i pasteryzować ,czy do pojemników i zamrażać?.Ja skłaniam się ku mrożeniu ,ale wszelkie sugestie mile widziane. :grin:


Dołączona grafika

#5 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10883 postów

Napisano 08 wrz 2012 - 14:21

ja bym zdecydowanie postawił na pasteryzację

Obawiam się tylko ,że w trakcie pasteryzacji część składników się rozgotuje i zostanie papka.Jednak będę mroził bo mam taka ilość pojemników.Co do braku prądu to nie ma strachu.Moje zamrażarki trzymają 24h. :grin:

Surowiec:

1.Papryka ( sparzona)
2.Pomidory ( najlepiej dużo miąższu mało wody)
3.Cebula w piórka
4.Jabłko starte na dużych oczkach tarki
5.Ogórek kiszony bez skóry krojony w mała kostkę lub starty na dużych oczkach tarki

Przyprawy.
1.Sól
2. Pieprz
3.Olej roślinny lub oliwa
4.Ew. kwasek cytrynowy do smaku

[size=9][ Dodano: Sob 08 Wrz, 2012 15:26 ][/size]
I dzisiejszy obiadek.

Dołączona grafika

I jeszcze coś na deser

Dołączona grafika

#6 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10883 postów

Napisano 15 paź 2012 - 17:20

Do kiełbasy z połcia trochę papryki w oleju.Część z czosnkiem a część z czosnkiem i majerankiem. :grin:

Dołączona grafika

#7 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10883 postów

Napisano 16 gru 2012 - 09:39

Ciekaw jestem niezmiernie Twojej opinii o tak przygotowanym łososiu


Dzisiaj na śniadanie zrobiłem sobie móżdżek po polsku na pachwinie wędzonej i spróbowaliśmy łososia pogrzebanego
Wrażenia niestety średnie :sad: .Stwierdziliśmy ,że wolimy wędzonego.Drugą połówkę jednak przy okazji lekko podwędzę i zobaczymy :grin:
A teraz do roboty.Idę robić pasztet z dzika. :thumbsup:


Dołączona grafika

#8 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10883 postów

Napisano 23 sty 2013 - 17:22

Cała papryka w oleju którą robiłem latem poszła w kanał :sad: .Skisła skubana.Może wiecie dlaczego.Zalewałem gorącym olejem 160° i zamykałem słoiki na gorąco.
Dzisiaj zrobiłem inaczej.Zalałem gorącym olejem, ale dodatkowo pasteryzowałem słoiki przez 20 min.Zobaczymy czy znowu nie skisnie.?

Dołączona grafika

#9 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4106 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 23 sty 2013 - 18:57

Cała papryka w oleju którą robiłem latem poszła w kanał.Skisła skubana

Powodem zepsucia jest niewłaściwa inaktywacja drobnoustrojów. Mało ciepła i wysokie pH zawartości słoja.

#10 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4106 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 24 sty 2013 - 21:28

Piszesz mało ciepła.Olej miał 160C.Papryka jest przed włożeniem do słoja opiekana i pozbawiana skórki i gniazd nasiennych i jeszcze ciepła ląduje w słoju.Moja koleżanka robi tą paprykę od lat.Zalewa gorącym olejem i nie pasteryzuje i nigdy ją to nie spotkało a w tym roku niespodzianka.Też wyrzuciła cały zapas.

Tzn., że w papryce ( lub jej otoczeniu) występują przetrwalniki bakterii, powodujących fermentację.

#11 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10883 postów

Napisano 29 sty 2013 - 15:00

Bardzo proszę oto przepis.

NIERÓB – drożdżowe dla leniucha


5-10 dkg drożdży (jeśli ma mocno wyrosnąć to więcej 5 to minimum i tyle my dajemy)-ja dałem 10dkg
1 szklanka cukru
1 szklanki oleju
1 szklanka mleka
4 całe jajka
4 szklanki mąki
Starta skórka z cytryny (niekoniecznie)
rodzynki (niekoniecznie)



To porcja na standardową blachę. Drożdże rozkruszyć w misce, wysypać na nie cukier, na to wlać olej, mleko, wbić całe jajka i na wierzch wysypać 4 szklanki mąki. Nie mieszać niczego ze sobą po prostu przykryć i zostawić w spokoju. Po dwóch godzinach wymieszać drewnianą łyżką dodając ewentualnie rodzynki i skórkę cytryny,kandyzowaną skórkę pomarańczową, cukier wanilinowy,zapach rumowy i wyłożyć na blachę, możemy dać na wierzch dowolne owoce, posypujemy ciasto kruszonką .Piec w 180st ok.45min do 1 godz. do intensywnie złotego koloru. Po upieczeniu można polać lukrem. Lubię takiego "gołego" drożdżowca bez dodatków tylko z kruszonką z masełkiem i konfiturami na przykład do tego mleczko

KRUSZONKA


½ kostki margaryny
1 ½ szkl mąki
½ szkl. cukieru pudru
szczypta proszku do pieczenia



Wszystkie składniki wyrobić i pokruszyć na ciasto.

LUKIER
Wycisnąć pół cytryny, dosypywać cukier puder i mieszać do konsystencji gęstej śmietany. Gdy będzie za gęste dolać parę kropel wody przegotowanej zimnej. Lejący lukier wylewać łyżką na przestudzone ciasto.

#12 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10883 postów

Napisano 25 mar 2013 - 19:46

Zgadnijcie co dzisiaj miałem na kolację. :grin:

Dołączona grafika

Pokrojone ,popieprzone i posolone
Dołączona grafika

Smażone na smalcu
Dołączona grafika

I gotowe.
Dołączona grafika

Smak lekko zalatuje wątróbką. :grin:

#13 PanBoczek

PanBoczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3609 postów

Napisano 25 mar 2013 - 20:05

arkadiusz, ale jaja :D zamieniły się w pieczarki hehehe :lol:
fajnie, fajnie :p ja nigdy jeszcze nie próbowałem.. wszystko przede mną :) Pozdrawiam :grin:

#14 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6738 postów

Napisano 25 mar 2013 - 20:32

arkadiusz, dorodne jąderka :grin:

#15 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3065 postów

Napisano 25 mar 2013 - 21:50

czy to były baranie ?
Obfite takie jakieś. Prawie jak........

#16 JaGra

JaGra

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3193 postów
  • Miejscowośćmazowiecka wieś nad Wisłą

Napisano 26 mar 2013 - 15:26

To jądra dzika, czyli dzikie jądra :grin:

#17 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10883 postów

Napisano 02 wrz 2013 - 18:07

Tochę soczku pomidorowego :grin:


729fa03459464007med.jpg


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 11 lis 2013 - 14:17


#18 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10883 postów

Napisano 15 wrz 2013 - 11:08

I jeszcze trochę przetworów na zimowe wieczory.Z lewej brzoskwinie w syropie po prawej sos słodko-kwaśny.
Mam jeszcze pytanie w związku z tym sosem.Pasteryzować czy wlewać gorące i tylko odwracać?.Ja wybrałem tą drugą opcje ,ale jak trzeba to wrzucę do piekarnika. :grin:

c4af2d66ba65b993med.jpg


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 11 lis 2013 - 14:57


#19 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10883 postów

Napisano 20 paź 2013 - 11:32

Wczoraj otrzymałem od Jagry owoce z nalewki i przepis na chytney.Będzie jak znalazł do tej głowizny powyżej.

 

Załączony plik  DSC04914.jpg   155,5 KB   6 Ilość pobrańej 



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10883 postów

Napisano 03 lis 2013 - 19:53

Wszystko co da się pod to podciągnąć a nie mieści się w pozostałych tematach. :)






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych