Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Różne i różniste


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
110 odpowiedzi w tym temacie

#41 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12503 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 01 sty 2016 - 19:01

Pierogi zrobione. :)

 

No to Karol uratowany :D

 

 

 Pozdrawiam



#42 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10883 postów

Napisano 01 sty 2016 - 19:21

No to Karol uratowany

 

Miał fart.Powinien zagrać w totka. :laugh:  



#43 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6738 postów

Napisano 01 sty 2016 - 19:48

To spokojnie mogę iść spać

#44 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10883 postów

Napisano 01 sty 2016 - 19:51

To spokojnie mogę iść spać

 

Kolorowych snów. :D  



#45 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5414 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 01 sty 2016 - 20:27

Ja sobie kiedys zamrozilam juz gotowe krazki ,przelozone folja tez pierogi zrobilam ,i sie nie rozpadly, z tym ze nie byly dlugo mrozone :)



#46 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10883 postów

Napisano 04 wrz 2016 - 19:14

Zostałem obdarowany 3 kg papryczek chilli.Może ma ktoś pomysł jak to przerobić.?.



#47 Gość_Grzegorz Z._*

Gość_Grzegorz Z._*
  • Goście

Napisano 04 wrz 2016 - 19:14

w słoiki w zalewie jak do papryki. Albo zamrozić.



#48 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13893 postów

Napisano 04 wrz 2016 - 19:15

A może pokrój, wysusz i ewentualnie zmiel.....będzie jak znalazł do potraw na ostro.



#49 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10883 postów

Napisano 04 wrz 2016 - 19:16

A może pokrój, wysusz i ewentualnie zmiel.

 

A może wysuszę całe.? 



#50 tier

tier

    Weteran

  • Zbanowani
  • 2199 postów

Napisano 04 wrz 2016 - 19:22

Możesz zrobić dobre sosy na słodko np. z czosnkiem zależy co tam preferujesz lub na wzór tabasco (blendujesz fermentujesz i doprawiasz do smaku), możesz też zrobić w zalewie a później nadziewać papryczki serkiem (np. ricotta) W całości jak najbardziej do suszenia, nie tracą wtedy swojej ostrości i aromatu a nasionka można wykorzystać ponownie do sadzenia. 



#51 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13893 postów

Napisano 04 wrz 2016 - 19:25

Całych nie suszyłem, ale pokrojone już tak.

W sumie małe są, to można w piekarniku lub na słońcu spróbować.



#52 Henio

Henio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3331 postów
  • MiejscowośćGdańsk Nowy Port

Napisano 04 wrz 2016 - 19:28

.Może ma ktoś pomysł jak to przerobić.?.

 

Wysuszyć i posypywać rękę - będzie ostry sex - Sorrki Arku - Ty wiesz jak ich nie zmarnować i nie zadawaj takich pytań. :D  



#53 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10883 postów

Napisano 05 wrz 2016 - 14:23

Miłośnikiem tak ostrych rzeczy nie jestem. :( Weny na sosy nie mam  :D .Część rozdam prezesom a resztę wrzucę do wędzarni na kratę do wysuszenia a później się zobaczy.



#54 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4971 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 05 wrz 2016 - 21:29

Arkadiusz, ja po odcieciu zielonych koncowek, wrzucam chili do procesora i blenduje na takie troche grubsze kawalki , razem z pestkami. Pozniej lyzke -dwie oleju i do pojemnika do zamrazarki. Kiedy w zimie nie dojrzewaja mi na krzakach mam taki zamiennij swiezej chili do potraw.



#55 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13893 postów

Napisano 05 wrz 2016 - 22:04

resztę wrzucę do wędzarni na kratę do wysuszenia a później się zobaczy.

Bardzo dobry pomysł!

Odkąd wpadła w moje rączki papryka słodka wędzona, o zwykłej zapomniałem.

Potrawy z jej użyciem, smakują o niebo lepiej.

Co prawda ostrej stosuje się mniej, ale uwędzona i ususzona może być super.

Gdyby ci jej za dużo zostało......podam adres. :thumbsup:



#56 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 26694 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 05 wrz 2016 - 22:08

Prawdziwe niebo w gębie poznasz, kiedy taką wędzoną zakisisz. Spróbuj.



#57 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1782 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 05 wrz 2016 - 22:22

Ja robię taką pastę Adżika [tak się chyba nazywa]

5 kg pomidorów

1kg papryki chili

2 kg papryki czerwonej

1 kg marchewki

wszystko przekręcić przez maszynkę Gotować do odparowania Pod koniec dodać ok szkl oleju,szkl.czosnku zmiażdżonego, szkl cukru,i 4-5 Łyżek soli.

Można dodać 1kg jabłek i 1 kg cebuli

Ja dodawałam by złagodzić smak ,choć po wystudzeniu pasta okazała się naprawdę fajna w smaku i proszę się nie przerażać tą ilością papryki chili,bo w przepisie podane było,zeby z tymi ziarnami zmielić ,zeby była ostrzejsza w smaku - ja jednak pozbyłam się tych nasionek i dodałam przecieru jabłkowego ,bo jak się to gotowało ,to czuć było "zajzajer",ale tak wystygło na drugi dzień  okazało się w smaku ok.

Spróbujcie !


Użytkownik chudziak edytował ten post 06 wrz 2016 - 22:24


#58 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13893 postów

Napisano 05 wrz 2016 - 22:43

Prawdziwe niebo w gębie poznasz, kiedy taką wędzoną zakisisz. Spróbuj

Paprykę mam w proszku, ale skoro tak piszesz, to zakupię i .....zakiszę.

Jakiś specjalny sposób na kiszenie, czy jak kapustę w beczce?

 

A tak przy okazji, to taką wędzoną w całości gdzie kupujesz?

Jakieś sprawdzone miejsce z dobrą jakością?


Użytkownik miro edytował ten post 05 wrz 2016 - 22:43


#59 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5101 postów

Napisano 05 wrz 2016 - 22:44

beatag  - to jakie ma być te 5 kg papryki  skoro w przepisie dalej jest 2 kg czerwonej ??



#60 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1782 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 06 wrz 2016 - 08:38

Sorki

 

Ja robię taką pastę Adżika [tak się chyba nazywa]

Sorki -zamiast 5 kg papryki powinno być 5kg pomidorów -kurcze-nie da mi już poprawić ,a pasta naprawdę fajna.Można jeszcze na koniec dodać ziół [kolendra ,bazylia ,zioła prowansalskie]

Ja dosmaczałam na drugi dzień ,gdy była zimna [w sensie cukru,czy soli]

 

Przepis poprawiłam - chudziak


Użytkownik chudziak edytował ten post 06 wrz 2016 - 22:24





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych