Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Różne i różniste


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
125 odpowiedzi w tym temacie

#101 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • Zbanowani
  • 11822 postów

Napisano 12 sie 2017 - 12:51

Surówka bułgarska.

 

Załączony plik  IMG_20170812_133903.jpg   91,33 KB   6 Ilość pobrań

 

 



#102 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7350 postów

Napisano 12 sie 2017 - 14:09

Arku a coś wiecej czyli skladniki mozesz podać?

#103 redzed

redzed

    Weteran

  • ***SUPER VIP***
  • 1120 postów

Napisano 12 sie 2017 - 14:49

Pięknie surówka się prezentuje,winking-thumbs-up-smiley-emoticon.gif tez bym chciał przepis.



#104 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 12 sie 2017 - 14:51

Chciało Ci się specjalnie do Bułgarii po surówkę  jechać ?  :D ;) 



#105 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • Zbanowani
  • 11822 postów

Napisano 12 sie 2017 - 15:00

1. 4 szt papryki - usunąć gniazda, pokroić w cienkie paski i sparzyć ok. 3-4 min  tak żeby nie chrupała a następnie zahartować w zimnej wodzie.

2. 4 szt ogórki kiszone średniej wielkości pokrojone w cienkie paski mogą być ze skórą

3. 2 szt cebula średnie pokrojone w cienkie piórka

4. 1/2 kg pomidorów pokrojonych w kostkę

5. 2 szt dużych kwaśnych jabłek pokrojonych w cienkie paski

6. 1/3 szklanki oleju

Wszystko wymieszać i doprawić do smaku solą, białym pieprzem, cukrem i kwaskiem cytrynowym .

 

Smacznego.



#106 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7350 postów

Napisano 12 sie 2017 - 15:03

Dzieki!

#107 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • Zbanowani
  • 11822 postów

Napisano 18 lis 2017 - 20:32

Sezon przedświąteczny uważam za otwarty.Pierogi z kapustą i grzybami.

Załączony plik  IMG_20171118_170946.jpg   64,7 KB   5 Ilość pobrań



#108 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14271 postów

Napisano 18 lis 2017 - 21:30

Jak zrobisz z mięsem, to jestem chętny na zakup.... :thumbsup:



#109 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • Zbanowani
  • 11822 postów

Napisano 19 lis 2017 - 08:41

Jak zrobisz z mięsem, to jestem chętny na zakup....

 

Będę robił z dudami , ale dopiero jak mi ręce naprawią. :)  



#110 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • Zbanowani
  • 11822 postów

Napisano 09 cze 2018 - 12:21

Poproszę o przepis na żeberka z grilla.Warunki są dwa.Pierwszy, maja być mięciutkie i drugi nie maja być za ostre  :D .Może też jakaś ciekawa marynata do tych żeberek. :)



#111 sebarod

sebarod

    Pasjonat

  • **VIP**
  • 551 postów
  • MiejscowośćKatowice

Napisano 09 cze 2018 - 12:45

maja być mięciutkie

 

Najpierw sous vide potem grill 



#112 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • Zbanowani
  • 11822 postów

Napisano 02 gru 2019 - 23:30

Święta tuż,tuż.Pierogi i uszka z kapustą i grzybami już są

Załączony plik  20191202_232702.jpg   91,14 KB   5 Ilość pobrań


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 02 gru 2019 - 23:31


#113 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10125 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 03 gru 2019 - 09:09

Pierogi i uszka z kapustą i grzybami już są

Mimo wielokrotnych prób i podglądania filmików nigdy nie udało mi się tak ładnie ukleić pierogów.

A czy możesz dać przepis na farsz? 



#114 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2165 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 03 gru 2019 - 09:56

A czy możesz dać przepis na farsz?

Dołączam się do prośby bo ja jutro planuję robić :)

nigdy nie udało mi się tak ładnie ukleić pierogów.
 

Aniu tutaj chyba Arek używa tego: https://allegro.pl/o...-szt-7785617713

Ja po 5 pierogach wyrzuciłem to, bo nie chciały mi się kleić i zacząłem je zlepiać ręcznie :facepalm:

A pierogi palce lizać :thumbsup:



#115 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10125 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 03 gru 2019 - 10:29

chyba Arek używa tego: https://allegro.pl/o...-szt-7785617713

Tak myślisz? Sądziłam, że są ręcznie falbankowane  :D

Posiadam takie foremki - prezent od Papcia :D  



#116 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2165 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 03 gru 2019 - 11:01

Sądziłam, że są ręcznie falbankowane :D

Dla mnie za równe są te falbanki jak na ręczną robotę. No ale może Arek miał w szkole więcej prac manualnych :)



#117 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • Zbanowani
  • 11822 postów

Napisano 03 gru 2019 - 14:28

EAnna, dnia 03 Gru 2019 - 09:09, napisał: A czy możesz dać przepis na farsz? Dołączam się do prośby bo ja jutro planuję robić

 

Trudno mi będzie podać dokładny przepis.Farsz robi małżonka i nie waży składników, ale się postaram.

Dwa słoiki litrowe kapusty ,ok.70-80 g grzybów suszonych, sól, pieprz do smaku, obsmażona cebula ( dwie duże) na oleju (powinien być tradycyjnie lniany) listek laurowy.Myjemy i moczymy grzyby przez noc w zimnej wodzie .Na drugi dzień przecedzamy wodę po grzybach, żeby piasku nie było i gotujemy grzyby w tej wodzie co się moczyły.Wywar po gotowaniu grzybów można wykorzystać na grzybową.Kapustę odciskamy przed gotowaniem i płuczemy w zimnej wodzie.Odciśniętego soku z kapusty nie wylewamy.Może trzeba będzie dokwasić kapustę.Dodajemy listek laurowy (4 szt średnie), dolewamy trochę wody do kapusty, trochę oleju i gotujemy kapustę do miękkości.Po ugotowaniu kapustę wyrzucamy na durszlak, żeby obciekła i mielimy ją razem z grzybami i usmażoną na cebulą na sitku 6 mm zelmerkiem.Zmielony farsz obsmażymy na oleju i na końcu doprawiamy solą i pieprzem.Reszta już wiadomo.Ja robię ciasto z gorącą wodą (80C o. 700-800 ml) i jednym jajkiem na 1 kg maki.Po wyrobieniu pakuję ciasto do foliowej torebki żeby nie obeschło i odstawiam w temp pokojowej na 20 min. żeby odpoczęło.

Do lepienia używam tego przyrządu co pokazaliście, ale krążek z ciasta wycinam innym przyrządem tak ,żeby jego średnica była o ok. 1,5 -2 cm większa od średnicy tego przyrządu ,żeby po włożeniu farszu dobrze się zamknęło.Inaczej ciasto nam ucieknie do środka i się dobrze nie sklei.Ciasto ,które wystaje po zamknięciu odrywam do ponownego wałkowania.Smacznego.



#118 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10125 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 03 gru 2019 - 14:49

Dziękuję bardzo, przepis jak dla mnie jest bardzo dokładny.

W dodatku robisz ciasto zaparzane, które jest bardzo delikatne  :thumbsup:



#119 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2165 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 03 gru 2019 - 14:54

Inaczej ciasto nam ucieknie do środka

Potwierdzam! :thumbsup:  mi też uciekało i ... wyrzuciłem tą formę :D

 

 

Ja robię ciasto z gorącą wodą (80C o. 700-800 ml) i jednym jajkiem na 1 kg maki.Po wyrobieniu pakuję ciasto do foliowej torebki żeby nie obeschło i odstawiam w temp pokojowej na 20 min. żeby odpoczęło.

Robię podobnie tylko że zostawiam ciasto w misce i nakrywam ściereczką. Aha, i dodaję szczyptę soli.

Dzięki za przepis na farsz :thumbsup:


Użytkownik wróbel75 edytował ten post 03 gru 2019 - 14:55


#120 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • Zbanowani
  • 11822 postów

Napisano 03 gru 2019 - 15:08

i dodaję szczyptę soli.

Przepraszam zapomniałem.Do tego ciasta łyżeczka soli .






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych