Skocz do zawartości

Arkadiusza różne i różniste


arkadiusz

Rekomendowane odpowiedzi

Cukier też. :tongue:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 274
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Mogą zostać.Są nieszkodliwe oprócz cukru i soli. :D

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Robert a Ty dobrze mi doradziłaś :laugh: ?.No to zobaczymy kto ma rację.Robert czy E'Anna.Ponieważ już wczoraj przesypałem śliwki lekko cukrem (25 kg śliwek/0,7kg cukru ) to już wyjścia nie mam.

Ty masz więcej, ja miałem ok 15 kg:

- po wydrylowaniu prze maszynkę na sitku 5mm

- wyszło ok 12 litrów pulpy

- dwie brytfanny 6 litrowe piętrowo do piekarnika: pierwsza godz. 150C do zawrzenia, potem obniżam na 120C (bo w wyższej powierzchnia się zapieka i ogranicza parowanie), timer na 6h i na spacer.

 

Żadnego pryskania, mieszania. Fakt przy brzegach nieco zapieczone, rzadsze zjedzone od razu, a twarde rozmiękło w gorącej wodzie.

 

Tak robiłem powidła (bez cukru) i marmoladkę śliwka, gruszka jabłko + cukier (nieco krótszy czas).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No to mamy jeszcze jeden sposób do wykorzystania następnym razem. :)

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Sól też. :tongue:

 

 

Ale tylko czysty chlorek sodu . Kamienna jest wręcz zbawienna  , Ogrom mikroelementów rozpuszczonych w swoim środowisku .  Oczywiście racjonalne korzystanie zresztą jak z wszystkiego . :D

 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja tez zasypuje lekko cukrem zeby puscily sok ,a pozniej dusze ale staram sie jak najmniej mieszac ,w ten sam sposob dusze wisnie ,zasypuje cukrem ,nastepnego dnia doprowadzam do wrzenia wylaczam kuchnie , jak ostygna znow zagotowuje . powtarzam kilka razy procedure az syrop bedzie odpowiednio gesty. Wisnie mam prawie nie rozpadniete w pieknym klarownym syropie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dusiły się wczoraj i duszą się dzisiaj z przerwą na noc.Rzeczywiście się nie przypalają.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...

Dzisiaj były urodziny naszej Wnuczki.Z tej okazji Prezes wykonał przepyszny tort :clap:  :clap: .Dziękujemy, dziękujemy. :D

 

 

 

 

post-41296-0-71476900-1496512665_thumb.jpg

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

.Z tej okazji Prezes wykonał przepyszny tort
łał :thumbsup:  :clap:  :yes: 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Boczusia upiekłem. :D

 

post-41296-0-84543200-1501159336_thumb.jpg

 

 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Najlepsza jest skórka do ciućkania

 

Noooooooooooo. :D  

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy ma ktoś pomysł jak przerobić kapustę włoską, ale tak żeby po przerobieniu trochę poleżała.?Może być w słoikach lub mrożona.Gołąbki odpadają. :D

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja bym zrobila tak: poszatkowala grubo i zblanszowala 1-2 min po czym odsaczyla  i zamrozila , mozna wykorzystac pozniej do salatek czy udusic w smietanie.lub podsmazyc z dodatkiem oliwy lub skwarkami z boczku ,

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy ma ktoś pomysł jak przerobić kapustę włoską, ale tak żeby po przerobieniu trochę poleżała.?Może być w słoikach lub mrożona.Gołąbki odpadają. :D

Dużo jej masz?

Jak nie za dużo, to poddusić, dodać skwarek z boczku, trochę zagęścić mąką i gorącą do słoików....

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie dużo.Jedna główka.I co dalej bo to przepis na słodką.?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak masz jedna to poszatkuj podsmaz na masle  dodaj make podlej buljonem i podgotuj ok 10 min pod przykryciem. dodaj smietane slodka tak ok pol litra sol pieprz i cukier do smaku zagotuj . doskonala do kaslera, wedzonego kurczaka czy gotowanej ryby ,lub golonki.

Mozna tez podawac jako sos z dodatkiem  czarnej soczewicy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.