Jump to content

Recommended Posts

To 250V i10A mówi nam, że pendał można obciążyć silnikiem 2,5 kW. Nie sądzę, aby ten od wycieraczek samochodowych miał taką moc znamionową.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

W przypadku styków to nie moc a prąd ma znaczenie, w przypadku prądu stałego gaszenie łuku jest dużo trudniejsze....

Przykładowe dane przekaźnika jakie pierwsze wpadły mi "w rękę": https://www.relpol.pl/content/download/13648/165027/file/RM40.pdf - widać, że zależności przy zasilaniu stały i zmiennym nie są takie proste... 

Zdolność gaszenia łuku jest też zależna od typu obciążenia, trochę można poczytać tu: http://www.relpol.pl/content/download/4172/32060/file/Przekazniki_Podstawowe_informacje.pdf - przerwanie łuku, strona 17-ta.

Pewnie można znaleźć lepszy opis, ale to znalazłem w przysłowiowe 3 minuty  :)

Jeżeli urządzenie pobiera z akumulatora kilkadziesiąt wat, to jest duża szansa, że styki ulegną "zespawaniu".

Pozdrawiam

waldero

"Z wiekiem spada zapotrzebowanie na zysk, a rośnie popyt na święty spokój."

Ale coś mnie sie przypomniało. Prąd stały powoduje powstawanie łuków elektrycznych, które niszczą styki przekażników. Więc chyba nie wyda. Zwłaszcza, że pendał pracuje z dużą czestotliwością.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

nie zapominaj o Panu "S"

Nie sądzę, aby ten od wycieraczek samochodowych miał taką moc znamionową.
Dyzio, ja używam silnika od wyciągarki o mocy 1 KM  :cool: Jeden "pedał" już poszedł  diabły... 

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

ja używam silnika od wyciągarki o mocy 1 KM

Przy takiej mocy pewnie nie obejdzie się bez jakiegoś przekaźnika... np. samochodowego, bez problemu powinien znaleźć się taki na prąd np. 70A, koszt nie powinien przekroczyć 10zł.....

Pozdrawiam

waldero

"Z wiekiem spada zapotrzebowanie na zysk, a rośnie popyt na święty spokój."

Oryginalnie w zestawie były przekaźniki i sterowanie prawo lewo tylko coś się stało i się posrało  :cool:  A nie miałem czasu kombinować co więc zrobiłem bez przekaźników.

Tatuś Muminka

używam silnika od wyciągarki o mocy 1 KM

1 KM = 736 W

P = U x I , więc I = P / U , więc I = 736 / 250

Twój silnik pobiera maxymalnie 3 Ampery jeśli jest na prąd przemienny 250V

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

nie zapominaj o Panu "S"

Twój silnik pobiera maxymalnie 3 Ampery jeśli jest na prąd przemienny 250V
Jest na stały 12V.  Widzę że chłopaki oblatani jesteście w elektryce  :) Bo ja to ni w ząb  :cool:  

Tatuś Muminka

Ja też za mocny nie jestem ale skorzystam z obliczeń Dyzia i policzę dalej: będziemy mieli mniejsze napięcie. O ile? 250 : 12 = 20,8 raza.

21 razy mniejsze napięcie, czyli natężenie będzie o tyle większe: 21 x 3A = 63A. To prąd maksymalny, nie osiągany w trakcie pracy, ale możliwy do osiągnięcia.

Z drugiej strony spodziewam się, że Tusiaczek podał nam moc w KM (koń mechaniczny) a wyciągarka ma 1 kW (kilowat - 1,36 KM). Jednak znając realia sprzedaży na Allegro, zawsze lepiej wygląda 1 cały KM, jak tylko 0,74KW :D to na 100%, to całkowicie pewien tego nie jestem. W każdym razie sporo prądu i przekaźnik do tego jest potrzebny. Dopóki silnik chodzi na pół gwizdka, to dzwonkowy daje radę, ale jak silnik wykorzysta całą swoją moc, to wiele z tego włącznika nie zostanie.

Z drugiej strony spodziewam się, że Tusiaczek podał nam moc w KM (koń mechaniczny) a wyciągarka ma 1 kW (kilowat - 1,36 KM)
Oj obawiam się że chyba masz rację..., tak to jest jak się naklejki zrywa coby lepiej wyglądało  :cool:  

Pamiętam że jak wrzuciłem po zakupiejak jeszcze naklejki z moca były jego moc w przeliczajkę to wyszło coś właśnie koło 1020 W

Tatuś Muminka

• 3 weeks later...

No i nadejszła wiekopomna chwila... 

Szynkowary zrobione w kooperacji z jednym takim miszczem wyszły nad podziw pięknie  :) Wprawdzie te mosiężne nakrętki troszkę ranią mój zmysł artystyczny ale się wymieni na nierdzewne kołpakowe i będzie git.

Pojemność około 1,4-1,5 kg czyli tak w sam raz na raz  :tongue:  Mięsko się radośnie pekluje więc w piątek inauguracja sprzęciora mielonką nastąpi.

post-44979-0-10871100-1424896303_thumb.jpg

Tatuś Muminka

Wyglądają na solidne. Jak będzie co ściskać, to sie odpłacą. :thumbsup:

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

nie zapominaj o Panu "S"

Oj Krzysiu jak podasz swoje to nie wiem czy mi to TIG ogarnie ;)

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

• 1 month later...

Sezon idzie... jakoś tak wszyscy zagajają o kociołkach i innych takich przyjemnościach to czas nadszedł na realizację kolejnego fajnego patenta  :rolleyes: Do tego wyrzeźbię se takie okrągłe stalowe palenisko i na balkon jak znalazł  :)

Jakby ktoś miał na zbyciu dwie felgi stalowe to chętnie przytulę...  :cool:

post-44979-0-36316500-1428853112_thumb.jpg

Tatuś Muminka

Sezon idzie... jakoś tak wszyscy zagajają o kociołkach i innych takich przyjemnościach to czas nadszedł na realizację kolejnego fajnego patenta  :rolleyes: Do tego wyrzeźbię se takie okrągłe stalowe palenisko i na balkon jak znalazł  :)

Jakby ktoś miał na zbyciu dwie felgi stalowe to chętnie przytulę...  :cool:

attachicon.giffun-8619-grill-wheels.jpg

Ciekawe, muszę mój magazyn przeszukać może znajdę takie dobrodziejstwa i wykorzystam na tak zacny patent.  :D  :D

Tusiaczku ,ciekawy sprzęt ! Nawet mam już pierwszą stalową felgę - Helge :D

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

• 1 month later...

Jakiś czas temu zmieniając opony zimowe na letnie tak z głupia frant zapytałem się o jakieś stare niepotrzebne felgi. Okazało się że facet ma ich od groma i mogę brać za darmoszkę. No to się nie opierałem i tak oto powstał mój przenośny piecyk/grill/palenisko  :)

Teraz pozostało tylko wypróbować...

post-44979-0-20531800-1433068125_thumb.jpg

post-44979-0-97889600-1433068132_thumb.jpg

Tatuś Muminka

No to kiedy testy ;) ,kociołek jest,wok żeliwny jest,wkład do rzeczonych się znajdzie :D

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Jak już pożegnasz kolegów to kto wie... Może napełni się flintę i handgranata i jakieś kompleksowe testy przeprowadzi  :cool:

Tatuś Muminka

• 1 month later...

Dzięki uprzejmości i wydatnej pomocy pewnego miłego Państwa z Wejherowa i okolic stałem się ja dumnym posiadaczem takiego oto cudeńka... :)

post-44979-0-04630200-1436181548_thumb.jpg

W końcu będę mógł pożreć prawdziwego kurczaczka z karuzeli jak to kiedyś u mamusi bywało... :cool:

Widać rok 1978 był dla mnie wyjątkowo łaskawy bo i opiekacz się zrobił, i teściuniu z teściową troszkę pomajsterkowali i moją Martadelkę mi zrobili... :cool: 

post-44979-0-93717900-1436181669_thumb.jpg

Edited by tusiaczek

Tatuś Muminka