Skocz do zawartości

Tusiaczkowe napitki wszelakie


tusiaczek

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 134
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

  • 6 miesięcy temu...

Jako że po spływie nic już Smorodinki nie zostało to trzeba coś na to zaradzić... Nigdzie się cholerstwo nie chciało pomieścić... 

Tak z 15-18 literków będzie  :cool:

post-44979-0-29269700-1407267509_thumb.jpg

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

 

 

5 kg owoców pigwowca

Pracuj Prezesie w pocie czoła.Doświadczenie z Rozewia wykazało że dla spółdzielców gąsiorek smorodiny to mały pikuś :D

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przemrażasz pigwowca czy go sieczesz tak jak jest?

Ja zamówiłem jeszcze dla siebie 10kg :)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sławek - zdecydowanie łatwiej się kroi :) jak By Ci to powiedzieć - po przemrożeniu miękknie :) a i obficie oddaje sok :)

Edytowane przez KURP

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No dobra... to se przemroże i sie obaczy czy będzie soczyściej :grin: Część już się maceruje wraz z pestkami. Powinno być zalane koniakiem ale że nie było tyle w chałupie to jest mix koniaku łyskacza i burbona. Chiba bedzie dobre ;-)

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wydziwiacie Panie, wydziwiacie - nie ma to jak pigwa, alko i cukier :)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mrozić należało by więcej niż napewno jarzębinę, ale według mnie w przypadku pigwowca to strata aromatu. Będzie "na dzień dobry" faktycznie łagodniejszy i nie o to chodzi, bo pigwa "lubi poleżeć jak wino". Osobiście trzymam je w lodówce w warzywniku przez cały rok (do następnych zbiorów), dodaję do herbaty i uważam, że są lepsze od cytryn: bardziej aromatyczne, więcej pektyn, więcej witaminy C, mam je na działce i nie muszę za nie płacić 12 zeta za kg( to w sumie też jakiś plus jest).  Maserować ale nie z pestkami,gniazda nasienne trzeba wykroić bo będzie inny smak,w pestkach są różne związki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sylwek, robiłem tak jak Ty całe życie ale.... zrobiłem raz z przepisu niejakiego Chefa Paula. I tak już zawsze będę robił.

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mrozić należało by więcej niż napewno jarzębinę, ale według mnie w przypadku pigwowca to strata aromatu. Będzie "na dzień dobry" faktycznie łagodniejszy i nie o to chodzi, bo pigwa "lubi poleżeć jak wino". Osobiście trzymam je w lodówce w warzywniku przez cały rok (do następnych zbiorów), dodaję do herbaty i uważam, że są lepsze od cytryn: bardziej aromatyczne, więcej pektyn, więcej witaminy C, mam je na działce i nie muszę za nie płacić 12 zeta za kg( to w sumie też jakiś plus jest).  Maserować ale nie z pestkami,gniazda nasienne trzeba wykroić bo będzie inny smak,w pestkach są różne związki.

gumbas tu chodzi tylko o to aby łatwiej było ją kroić - przemrożoną to nawet możesz przez robota przepuścić cięcie na grube plastry bez obawy że robota rozwalisz. Spróbuj to zrobić z takim nie przemrożonym.

Nawet na ćwiartki zdecydowanie lepiej się kroi przemrożony niż taki prosto z krzaka.

 

Czy traci na aromacie - ja tego nie zauważyłem.

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Opisuję własne kubki smakowe, robiłem i mrożone ale pozostanę jednak przy świeżych i ku...o twardych. Przekroić i tak trzeba nie jeden raz, bo gniazda nasienne są do wykrojenia. Muszę przemyśleć temat z robotem, o tym nie pomyślałem, reszta to przecież tylko kwestia gustu.

Edytowane przez gumbas
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jak nie przemrozisz to rozwalisz robota, a przynajmniej jego plastikowe elementy - wiem bo sprawdziłem :)

dlatego przemrażam kroję na ćwiartki i wrzucam w całości do maceracji. kiedyś bawiłem się w wyjmowanie gniazd nasiennych, ale uważam że z pestkami nalewka ma jeszcze pełniejszy smak.

 

No ale każdy lubi co innego :)

 

Bawiłem się w robienie pigwówki na cukrze, na miodzie, pigwówki wileńskiej (tej z miodem i koniakiem) i uważam że ta z cukrem najprostsza i najlepsza. :)

Edytowane przez KURP

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

.... zrobiłem raz z przepisu niejakiego Chefa Paula. I tak już zawsze będę robił.

A może tak link do tego przepisu niejakiego Chefa Paula ?

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Wirus.

Co VIP to VIP. Można polegać. :thumbsup:

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja owoce pigwowca zasypuję cukrem w proporcji 1:1 i nigdy nie trzymam tydzień!-mogą sfermentować!! Po jednym dniu już puszczą sok .Część soku przeznaczam do herbatki ,a część łącze zwódką i spirytusem i odstawiam na ....ROK!!!

Podobno klasyczną nalewkę robi się w ten sposób ,ze pokrojone owoce zalewa się spirytusem ,a potem cukrem ,ale ja dużo soku zostawiam dla dzieciaków do herbatki , czy do wody z miodem , dlatego robię odwrotnie

beata
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

beatag tak jak piszesz - pigwa zasypana cukrem przez tydzień zaczyna fermentować, dlatego odkąd się przekonałem że tak jest, najpierw owoc zalewam % a potem zasypuję cukrem. procenty ładnie wyciągają sok i aromat z owoców, a cukier to poprawia.:) I jest gwarancja że to nie sfermentuje :)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.