Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Tusiaczkowe napitki wszelakie


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
134 odpowiedzi w tym temacie

#61 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5454 postów

Napisano 01 paź 2014 - 19:08

Hmmm, nie chcę przesądzać ale robiłem już kiedyś dokładnie tak i o ile pamiętam raczej nie byłem z efektu zadowolony... istnieje podejrzenie że wtedy za dużo cukru dałem  :rolleyes:



#62 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1782 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 01 paź 2014 - 19:29

Tej juz nie mam ,ale przed chwila właśnie spróbowałam kieliszeczek robionej w/g takiego przepisu

1kg żurawiny

1/2 l spirytusu

1/4 l wody

500ml syropu klonowego

Robiłam jeszcze w wersji pół na pół z cukrem .

Mnie smakuje.

Przepisów jest pełno w sieci. Generalnie lubię zurawinę w kazdej postaci ,a nalewki są naprawdę wyborne.



#63 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7204 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 01 paź 2014 - 19:36

Robiłem zarówno ze świeżych przemrożonych owoców jak i z suszonych ... wypić się to da złe nie jest ale tyleczka nie urywa ;)
Zdecydowanie bardxiej wolę czeremchówkę czy pigwówkę a smorodinie czy dereniówce nie wspominając ;)
Dlatego teraz żurawinkę i borówkę przerabiam na dodatek do mięs lub kisiel ;)

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

#64 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5454 postów

Napisano 06 paź 2014 - 19:05

Tak z nowości... będąc z młodą lekarką w Bieszczadach miałem okazję próbować napitek który do tej pory tyłka mi raczej nie urywał czyli ajerkoniak. Ale ten ichniejszy jest *cenzura* boski :-) Cały pic polega na tym że lokalesi robią go na pigwówce. Koniecznie trzeba zrobić.

Użytkownik tusiaczek edytował ten post 06 paź 2014 - 19:07


#65 KURP

KURP

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3187 postów

Napisano 06 paź 2014 - 20:38

Tusiaku chcesz powiedzieć że kręcą ajerkoniak na pigwówce? ;)



#66 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5454 postów

Napisano 06 paź 2014 - 20:51

No :-) A tak w uzupełnieniu udało mi się zdobyć trzy rodzaje lokalnego wyrobu :-) Na miodzie, żurawina i pigwowa. Lodzio mniodzio ..

Użytkownik tusiaczek edytował ten post 06 paź 2014 - 20:52


#67 leszcz

leszcz

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 33 postów
  • MiejscowośćWysokie Mazowieckie

Napisano 06 paź 2014 - 21:23

A może ktoś z Szanownych Forumowiczów ma, sprawdzony przez siebie, przepis na ARONIÓWKĘ?

 

Ważne: bez dodawania liści wiśniowych tudzież cytrynowego kwasku.



#68 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6032 postów

Napisano 06 paź 2014 - 21:44

Przed godzinką zlewałem nalewkę wg poniższego przepisu - z aronii robiłem pierwszy raz....

w smaku obiecująca, obawiałem się cierpkości ale jest OK, delikatna nuta wanilli też robi swoje :cool:  - niestety jeszcze za wcześnie na ostateczny werdykt

Nalewka aroniowa

Składniki:
1 kg aronii
0,5 kg cukru
1,5 l spirytusu 50%
1 laska wanilii, kawałek suszonego imbiru

Sposób wykonania:
Dojrzałe owoce aronii umyć, dodać cukier i przyprawy i zalać spirytusem. Macerować w ciepłym miejscu 2 tygodnie, co kilka dni wstrząsając naczyniem. Po tym czasie przefiltrować i przelać do butelek.
Powinna dojrzewać co najmniej  przez 3 miesiące.

 


Użytkownik abratek edytował ten post 06 paź 2014 - 21:44


#69 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4981 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 06 paź 2014 - 21:55

A może ktoś z Szanownych Forumowiczów ma, sprawdzony przez siebie, przepis na ARONIÓWKĘ?
 

Poszukaj w wyszukiwarce, Halusia jak wiem robila no i nasza specjalistka Alltid ma w swoim przepisach roznosci 

https://wedlinydomow...mowych-trunków/



#70 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5454 postów

Napisano 07 paź 2014 - 20:21

Mały update... żurawina jakimś cudem była i wyjszła  :cool: ale zabezpieczyłem na następną spółdzielnię najprawdziwszy bieszczadzki bimberek robiony na pigwie i drugi na miodzie   :)  Zwłaszcza ten na miodzie jest zaskakująco dobry. Podobno podstawa pędzona z ryżu i potem do dalszej obróbki  :rolleyes:

 A skoro on taki mniodzio to jedna specjalnie na ten cel zakupiona flaszeczka, ręcznie robiona przez lokalnego artystę zapełniona została tymże specyjałem i pójdzie pod młotek podczas tradycyjnej licytacji w Pażęcach  :frantics:  



#71 Gość_ArkoGdynia_*

Gość_ArkoGdynia_*
  • Goście

Napisano 08 paź 2014 - 06:29

ale zabezpieczyłem na następną spółdzielnię najprawdziwszy bieszczadzki bimberek robiony na pigwie i drugi na miodzie

 

 

:frantics:  :w00t:  :frantics: więc na kiedy Prezesie termin spożycia ustalasz  :devil:


Użytkownik ArkoGdynia edytował ten post 08 paź 2014 - 06:29


#72 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5454 postów

Napisano 08 paź 2014 - 11:15

Jak się trafi spółdzielnia  :laugh: A jak się w najbliższym czasie nie trafi to i tak wśród spółdzielców się "rozpłynie"  :rolleyes:



#73 Kruszynka

Kruszynka

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3928 postów

Napisano 08 paź 2014 - 11:17

A jak się w najbliższym czasie nie trafi to i tak wśród spółdzielców się "rozpłynie" :rolleyes:

Mogę być upłynniaczem ;)

Dzisiaj zalałem pigwówkę i dębową :D .Dodałem syrop do wiśniówki.I jakoś się kręci :thumbsup:



#74 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5454 postów

Napisano 08 paź 2014 - 11:19

Mogę być upłynniaczem
Się da zrobić  :cool:

#75 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5454 postów

Napisano 30 paź 2014 - 12:41

Jak już kiedyś wspominałem będąc ostatnio na wojażach po Bieszczadach udało nam się zanabyć nieco ichniego lokalnego trunku (czytaj bimber nie nalewki) w trzech wersjach, żurawinowa, pigwowa i miodowa. O ile żurawina nie podeszła mi zupełnie, pigwa jak cię mogę to ta niby miodowa wzbudziła wręcz mój zachwyt.

Smak i zapach coś mi tam na myśl przywodziły ale za diabła nie wiedziałem co... Troszeczkę przypominało mi to jak kiedyś tato robił przepalankę do bimbru (za młody byłem żeby próbować ale zapach pamiętam do dzisiaj).Postanowiłem więc pokombinować z karmelem. Zrobiłem kilka rodzajów od słabego po bardzo ciemny i przy pomocy wujka "testera" przeprowadziliśmy próby organoleptyczne owego napitku - nazwijmy go - Karmelita :) (po kilku głębszych może być już nawet bosy). Z kilku rodzajów wybraliśmy karmel w wersji uśrednionej i powiem szczerze że to co wyszło przeszło moje najśmielsze oczekiwania  :cool: Nie jest to dokładnie to co kupiłem w Bieszczadach ale bardzo, ale to bardzo zbliżone, podejrzewam ze różnica wynika albo z tego że tamto robione było na bimbrze albo karmel był robiony z czegoś innego niż biały cukier (brązowy, miód?). Jestem owym trunkiem zachwycony i szczerze polecam .

Idealna proporcja to karmel z 125g cukru na 1 litr trunku (moc można sobie wybrać samemu - u mnie coś koło 45 , no może czasem 50 volt :facepalm: ).


Załączony plik  20141030_123747.jpg   85,48 KB   13 Ilość pobrań

 

Coś czuję że idealnie podejdzie do wieczornej goloneczki  :cool:


Użytkownik tusiaczek edytował ten post 30 paź 2014 - 13:47


#76 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5454 postów

Napisano 03 lis 2014 - 14:19

Trochę pozlewałem, trochę poklarowałem i coś tam z tego wyszło...   :cool:

Tegoroczni liderzy 45chill.gif

A Dyniek pilnuje towaresu  :devil:

 

Załączony plik  1.JPG   58,63 KB   12 Ilość pobrań


Użytkownik tusiaczek edytował ten post 03 lis 2014 - 14:20


#77 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3065 postów

Napisano 03 lis 2014 - 15:49

Zgrabna kolekcja !!!



#78 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5454 postów

Napisano 11 lut 2015 - 19:11

Jakieś półtora roku temu zrobiłem swoją pierwszą (i do minionego weekendu ostatnią  :cool: ) warkę. Po uwarzeniu (a miało to być piwko pszeniczne czyli ulubione Tusiaczkowej) odstawiłem i po jakimś czasie stwierdziłem ze mi jednak nie wyszła. Zero gazu itp. Z okazji pozyskiwania flaszek do dwóch warek co to je w ten weekend z Wiesiem uwarzyliśmy chciałem opróżnić buteleczki po owej warce. I tu siurpryza... Piwko się ładnie nagazowało, jeszcze ładniej sklarowało i jest nawet nawet...  :)

Załączone pliki



#79 BazylWidzew

BazylWidzew

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2614 postów
  • MiejscowośćMazury

Napisano 12 lut 2015 - 06:53

To piwo jak wino, im starsze tym lepsze ;)



#80 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5454 postów

Napisano 12 lut 2015 - 10:06

A skąd mnie wiedzieć skoro do tej pory nie robiłem...  :)  Ale chyba Pisu cuś tam pisał że dopiero rozlał roczne piwko co to je był szczęśliwie w lochu odnalazł więc chyba coś w tym jest... Te moje to w zasadzie smakuje i wygląda jak kupne. Tylko jak na mój gust % coś maławo  :cool:






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych