tusiaczek Opublikowano 25 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 25 Lutego 2015 Owocki z tego drzewka już w skrzyneczkach Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 1 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 1 Marca 2015 Wiosna idzie więc czas na zmiany... Jeden taki był mnie zrobił takie cuś Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 1 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 1 Marca 2015 Haha dobre naprawdę dobre ... nie wpadłbym na taki zlepek "słowo twórczy" Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 1 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 1 Marca 2015 Sprzęt już kupiony ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 1 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 1 Marca 2015 Sprzęt już kupiony ? Nie Se kiedyś zrobiłem... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 1 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 1 Marca 2015 No to działaj Ja swoje sprzęty kupiłem. Jeszcze wtedy nie wiedziałem jak się za to zabrać. W zasadzie mam już drugą rurę I dopiero z drugiej 2,2 metra z kegiem jestem zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 1 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 1 Marca 2015 No u mnie też już drugi puzon gra... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 1 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 1 Marca 2015 A pierwsz przeżywa drugą młodość. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 12 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 12 Października 2015 Święto dzisiaj w tusiaczkowie... Dostaliśmy w prezencie ok kolegi @makarcz zylion kilogramów pigwowca i wiadereczko pięknych rajskich jabłuszek Wieczorkiem po robocie czeka nas... robota Oby tylko % wystarczyło... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 22 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 22 Października 2015 Dzisiaj zacząłem powolutku mieszać z pigwówką... Robiłem w zasadzie jak zawsze ale podpatrzywszy u Kazia byłego już Kyzimola owoce przepuściłem przez wyciskarkę do owoców w Zelmerku. Kiedyś owoce pigwowca po macerowaniu wywalałem bu uważałem że są już suche i nic się z nich więcej nie wyciśnie (zwykła sokowirówka nie dawała rady).Powiem tak, na świeżo jest to najbardziej esencjonalna pigwówka jaką do tej pory zrobiłem. Dzięki wyciśnięciu owoców zyskałem dodatkowe kilka litrów bardzo esencjonalnego płynu. Wyciskałem zarówno te z syropu cukrowego macerowane najpierw w brandy jak i te zalane 60% alkoholem zasypywane najpierw cukrem (przepis Chefa Paula). Jak się smak ułoży to może być już tylko lepiej.... A tego lepiej jest już ponad 20 literków Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 22 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 22 Października 2015 Dzisiaj zacząłem powolutku mieszać z pigwówką... Robiłem w zasadzie jak zawsze ale podpatrzywszy u Kazia byłego już Kyzimola owoce przepuściłem przez wyciskarkę do owoców w Zelmerku. Kiedyś owoce pigwowca po macerowaniu wywalałem bu uważałem że są już suche i nic się z nich więcej nie wyciśnie (zwykła sokowirówka nie dawała rady).Powiem tak, na świeżo jest to najbardziej esencjonalna pigwówka jaką do tej pory zrobiłem. Dzięki wyciśnięciu owoców zyskałem dodatkowe kilka litrów bardzo esencjonalnego płynu. Wyciskałem zarówno te z syropu cukrowego macerowane najpierw w brandy jak i te zalane 60% alkoholem zasypywane najpierw cukrem (przepis Chefa Paula). Jak się smak ułoży to może być już tylko lepiej.... A tego lepiej jest już ponad 20 literków 20151022_133006.jpgPięknie - u mnie owoce pigwowca czekają na pokrojenie i do słoja, warto podpatrzeć kolegę i jego patenty. Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 22 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 22 Października 2015 jest już ponad 20 literków Chyba wojna idzie albo ciężka zima bo ludziska poważne zapasy robią Pomysłowe ustrojstwo ta przystawka do Zelmerka. Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 22 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 22 Października 2015 No powiem Ci Wiesiu że już kolejny raz zaskoczyła mnie ta przystawka. Najpierw z pomidorami i teraz z pigwowcem. Jakbym miał Alfę 32 to kupiłbym sobie własnie taką przystawkę jako jedną z pierwszych (widziałem właśnie taką do Alfy u Kyzimola). Ale że ja hurtowo nie przerabiam to i ta od Zelmerka mi wystarczy Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 22 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 22 Października 2015 (edytowane) Ale że ja hurtowo nie przerabiam to i ta od Zelmerka mi wystarczy A widzisz kolego, chyba trzeba umieć się tym posługiwać bo czytałem opinie niezbyt pochlebne.Jedna nawet była od "naszego specjalisty" Edytowane 22 Października 2015 przez Gonzo Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 22 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 22 Października 2015 Widać coś w tym jest... a ja nawet instrukcji od tego nie czytałem Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 23 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 23 Października 2015 Wyciskałem zarówno te z syropu cukrowego macerowane najpierw w brandy jak i te zalane 60% alkoholem zasypywane najpierw cukrem (przepis Chefa Paula). A co zrobiłeś z pestkami? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 23 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 23 Października 2015 Nic. Zawsze robię z pestkami. Dają delikatny migdałowy posmak. Praktycznie cień posmaku Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 23 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 23 Października 2015 Zawsze robię z pestkami. Czyli przepuściłeś owoce razem z pestkami przez prasę?Również jestem na etapie robienia pigwówki.Jednak co innego nalew na całych pestkach a co innego sok z wyciskarki, gdzie pestki ulegają zmieżdżeniu.Dzisiaj nawet zastanawiałam się nad tym, bo dysponuję wyciskarką ale wizja ewentualnego zepsucia nalewki na razie mnie powstrzymała.Zawsze robię z pestkami; zarówno syrop cukrowy jak i nalew na brendy. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 23 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 23 Października 2015 (edytowane) Aniu chyba nieprecyzyjnie się wyraziłem W całym procesie WCALE nie usuwam pestek. Umyte owoce tnę na plasterki na maszynie potem część zasypuję cukrem (jakieś 85%) a część zalewam alkoholem (brandy). Potem zlewam nalewy i te zasypane cukrem zalewam alkoholem 60% a te z brandy zasypuję cukrem. Dopiero po zlaniu tych drugich nalewów wyciskam owoce na tej końcówce od zelmerka. Podczas wyciskania pestki absolutnie nie zostają zmiażdżone, uszkodzone czy co tam. Wychodzą calutkie razem z prawie suchymi wytłoczynami. Na koniec łączę nalewy i to co wycisnąłem i voila, zostaje odstawić do sklarowania Wychodzi że robimy tak samo tylko ja nieco chaotycznie to opisałem Teraz chyba jest przejrzyście? Edytowane 24 Października 2015 przez tusiaczek Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 24 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 24 Października 2015 Zlałem właśnie i wymieszałem nalewy z rajskich jabłuszek. Martadelka twierdzi że zaje... a to ona jest ekspertem i głównym amatorem owego trunku więc się zna Próbowałem postąpić podobnie jak z pigwowcem i wycisnąć jeszcze coś z owocków ale tutaj porażka. O ile z pigwowca leciał mi prawie całkiem klarowny sok to tutaj był bardzo zanieczyszczony pulpą owocową. Klarowanie tego byłoby drogą przez mękę więc sobie odpuściłem i zostawiłem same pierwotne nalewy. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 29 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 29 Stycznia 2016 Jako że i w mojej wiosce pokazały się tanie soki tłoczone to jutro nastawiamy cyderek... Kilka skrzyneczek z tego wyjdzie Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela K. Opublikowano 29 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 29 Stycznia 2016 Wow!!! No to troszkę tego cydru będzie Tak na majówke do grilla Cytuj Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 4 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 4 Lutego 2016 Zaletą przezroczystych pojemników jest jak to Wiesiu mówi że widać jak się drożdże pier.... Lepsze niż w telewizji Drożdże już ładnie opadają na dół więc jeszcze trzy-cztery dni i będzie koniec burzliwej Ze dwa tygodnie na cichej i do flaszeczek... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela K. Opublikowano 5 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 5 Lutego 2016 Tusiaczku powiem Ci, że bardzo podoba mi się to co jest na tym zdjęciu. Tak się zastanawiam, że pewnie jak starszy syn się wyprowadzi to jego pokój zostanie zaadoptowany na pojemniki fermentacyjne, balony i inne płynne dobra Cytuj Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 5 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 5 Lutego 2016 Tak się zastanawiam, że pewnie jak starszy syn się wyprowadzi to jego pokój zostanie zaadoptowany na pojemniki fermentacyjne, balony i inne płynne dobra I to jest dobry plan Na szczęście u nas troszkę miejsca jest i mam gdzie stawiać i chować swoje zabawki Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.