Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Tusiaczkowe napitki wszelakie


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
134 odpowiedzi w tym temacie

#101 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5446 postów

Napisano 25 lut 2015 - 18:44

Owocki z tego drzewka już w skrzyneczkach  :cool:



#102 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5446 postów

Napisano 01 mar 2015 - 19:30

Wiosna idzie więc czas na zmiany... Jeden taki był mnie zrobił takie cuś  :cool:

 

Załączony plik  3.jpg   114,11 KB   9 Ilość pobrań

 

Załączony plik  11.jpg   168,94 KB   9 Ilość pobrań



#103 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7204 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 01 mar 2015 - 20:09

Haha dobre naprawdę dobre ... nie wpadłbym na taki zlepek "słowo twórczy"

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

#104 KarKan

KarKan

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1689 postów
  • MiejscowośćRawicz

Napisano 01 mar 2015 - 21:00

Sprzęt już kupiony  ? ;)



#105 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5446 postów

Napisano 01 mar 2015 - 21:02

Sprzęt już kupiony  ?
Nie  :facepalm: Se kiedyś zrobiłem...  :cool:  

#106 KarKan

KarKan

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1689 postów
  • MiejscowośćRawicz

Napisano 01 mar 2015 - 21:06

No to działaj :) Ja swoje sprzęty kupiłem. Jeszcze wtedy nie wiedziałem jak się za to zabrać.  W zasadzie mam już drugą rurę :) I dopiero z drugiej 2,2 metra z kegiem jestem zadowolony ;)



#107 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5446 postów

Napisano 01 mar 2015 - 21:16

No u mnie też już drugi puzon gra...  :cool:



#108 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3065 postów

Napisano 01 mar 2015 - 21:31

A pierwsz przeżywa drugą młodość.  :thumbsup:



#109 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5446 postów

Napisano 12 paź 2015 - 10:52

Święto dzisiaj w tusiaczkowie...  :cool:

Dostaliśmy w prezencie ok kolegi @makarcz zylion kilogramów pigwowca i wiadereczko pięknych rajskich jabłuszek  :frantics: Wieczorkiem po robocie czeka nas... robota  :rolleyes:

Oby tylko % wystarczyło...  :facepalm:

 

Załączony plik  20151012_113713.jpg   71,2 KB   13 Ilość pobrań



#110 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5446 postów

Napisano 22 paź 2015 - 13:23

Dzisiaj zacząłem powolutku mieszać z pigwówką... Robiłem w zasadzie jak zawsze ale podpatrzywszy u Kazia byłego już Kyzimola :) owoce przepuściłem przez wyciskarkę do owoców w Zelmerku. Kiedyś owoce pigwowca po macerowaniu wywalałem bu uważałem że są już suche i nic się z nich więcej nie wyciśnie (zwykła sokowirówka nie dawała rady).Powiem tak, na świeżo jest to najbardziej esencjonalna pigwówka jaką do tej pory zrobiłem. Dzięki wyciśnięciu owoców zyskałem dodatkowe kilka litrów bardzo esencjonalnego płynu. Wyciskałem zarówno te z syropu cukrowego macerowane najpierw w brandy jak i te zalane 60% alkoholem zasypywane najpierw cukrem (przepis Chefa Paula). Jak się smak ułoży to może być już tylko lepiej.... A tego lepiej jest już ponad 20 literków  :frantics:

 

Załączony plik  20151022_133006.jpg   51,07 KB   5 Ilość pobrań



#111 KURP

KURP

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3187 postów

Napisano 22 paź 2015 - 13:38

Dzisiaj zacząłem powolutku mieszać z pigwówką... Robiłem w zasadzie jak zawsze ale podpatrzywszy u Kazia byłego już Kyzimola :) owoce przepuściłem przez wyciskarkę do owoców w Zelmerku. Kiedyś owoce pigwowca po macerowaniu wywalałem bu uważałem że są już suche i nic się z nich więcej nie wyciśnie (zwykła sokowirówka nie dawała rady).Powiem tak, na świeżo jest to najbardziej esencjonalna pigwówka jaką do tej pory zrobiłem. Dzięki wyciśnięciu owoców zyskałem dodatkowe kilka litrów bardzo esencjonalnego płynu. Wyciskałem zarówno te z syropu cukrowego macerowane najpierw w brandy jak i te zalane 60% alkoholem zasypywane najpierw cukrem (przepis Chefa Paula). Jak się smak ułoży to może być już tylko lepiej.... A tego lepiej jest już ponad 20 literków  :frantics:

 

attachicon.gif20151022_133006.jpg

Pięknie - u mnie owoce pigwowca czekają na pokrojenie i do słoja, warto podpatrzeć kolegę i jego patenty.



#112 bwie

bwie

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1964 postów
  • Miejscowośćtrochę większa wieś

Napisano 22 paź 2015 - 13:57

jest już ponad 20 literków
Chyba wojna idzie albo ciężka zima bo ludziska poważne zapasy robią :cool:

 

Pomysłowe ustrojstwo ta przystawka do Zelmerka.



#113 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5446 postów

Napisano 22 paź 2015 - 14:06

No powiem Ci Wiesiu że już kolejny raz zaskoczyła mnie ta przystawka. Najpierw z pomidorami i teraz z pigwowcem. Jakbym miał Alfę 32 to kupiłbym sobie własnie taką przystawkę jako jedną z pierwszych (widziałem właśnie taką do Alfy u Kyzimola). Ale że ja hurtowo nie przerabiam to i ta od Zelmerka mi wystarczy :)



#114 Gonzo

Gonzo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5602 postów
  • MiejscowośćI don't know

Napisano 22 paź 2015 - 14:25

Ale że ja hurtowo nie przerabiam to i ta od Zelmerka mi wystarczy

 

A widzisz kolego, chyba trzeba umieć się tym posługiwać bo czytałem opinie niezbyt pochlebne.Jedna nawet była od "naszego specjalisty"   :tongue:  :)


Użytkownik Gonzo edytował ten post 22 paź 2015 - 14:43


#115 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5446 postów

Napisano 22 paź 2015 - 14:40

Widać coś w tym jest... a ja nawet instrukcji od tego nie czytałem  :laugh:



#116 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 8883 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 23 paź 2015 - 20:29

Wyciskałem zarówno te z syropu cukrowego macerowane najpierw w brandy jak i te zalane 60% alkoholem zasypywane najpierw cukrem (przepis Chefa Paula).

A co zrobiłeś z pestkami?



#117 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5446 postów

Napisano 23 paź 2015 - 20:48

Nic. Zawsze robię z pestkami. Dają delikatny migdałowy posmak. Praktycznie cień posmaku

#118 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 8883 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 23 paź 2015 - 20:55

Zawsze robię z pestkami.

 

Czyli przepuściłeś owoce razem z pestkami przez prasę?

Również jestem na etapie robienia pigwówki.

Jednak co innego nalew na całych pestkach a co innego sok z wyciskarki, gdzie pestki ulegają zmieżdżeniu.

Dzisiaj nawet zastanawiałam się nad tym, bo dysponuję wyciskarką ale wizja ewentualnego zepsucia nalewki na razie mnie powstrzymała.

Zawsze robię z pestkami; zarówno syrop cukrowy jak i nalew na brendy.



#119 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5446 postów

Napisano 23 paź 2015 - 23:41

Aniu chyba nieprecyzyjnie się wyraziłem :)

W całym procesie WCALE nie usuwam pestek. Umyte owoce tnę na plasterki na maszynie potem część zasypuję cukrem (jakieś 85%) a część  zalewam alkoholem (brandy). Potem zlewam nalewy i te zasypane cukrem zalewam alkoholem 60% a te z brandy zasypuję cukrem. Dopiero po zlaniu tych drugich nalewów wyciskam owoce na tej końcówce od zelmerka. Podczas wyciskania pestki absolutnie nie zostają zmiażdżone, uszkodzone czy co tam. Wychodzą calutkie razem z prawie suchymi wytłoczynami. Na koniec łączę nalewy i to co wycisnąłem i voila, zostaje odstawić do sklarowania :)


Wychodzi że robimy tak samo tylko ja nieco chaotycznie to opisałem :)  Teraz chyba jest przejrzyście?


Użytkownik tusiaczek edytował ten post 24 paź 2015 - 10:03


#120 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5446 postów

Napisano 24 paź 2015 - 14:19

Zlałem właśnie i wymieszałem nalewy z rajskich jabłuszek. Martadelka twierdzi że zaje... a to ona jest ekspertem i głównym amatorem owego trunku więc się zna  :laugh:

Próbowałem postąpić podobnie jak z pigwowcem i wycisnąć jeszcze coś z owocków ale tutaj porażka. O ile z pigwowca leciał mi prawie całkiem klarowny sok to tutaj był bardzo zanieczyszczony pulpą owocową. Klarowanie tego byłoby drogą przez mękę więc sobie odpuściłem i zostawiłem same pierwotne nalewy.

 

Załączony plik  20151024_150703.jpg   41,78 KB   1 Ilość pobrań






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych