Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wyroby morfeusza

morfi...

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1220 odpowiedzi w tym temacie

#21 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11419 postów

Napisano 06 lis 2013 - 20:48

przyznam że pierwszy raz robiłem wszystko według tabeli Mr.Dziadka,koło wtorku będzie dymienie

 

Ale Dziadek nie poleca przypraw :D .Po drugie wszystko będziesz miał w jednym smaku.Tymi przyprawami zabijesz smak peklowniczy mięsa.Po trzecia tabela Dziadka jest dla bardzo słonolubnych to ja Ci mówię słonolubny na tym forum. :)



#22 morfeusz300

morfeusz300

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1530 postów

Napisano 06 lis 2013 - 20:54

 

przyznam że pierwszy raz robiłem wszystko według tabeli Mr.Dziadka,koło wtorku będzie dymienie

 

Ale Dziadek nie poleca przypraw :D .Po drugie wszystko będziesz miał w jednym smaku.Tymi przyprawami zabijesz smak peklowniczy mięsa.Po trzecia tabela Dziadka jest dla bardzo słonolubnych to ja Ci mówię słonolubny na tym forum. :)

 

Jasna mac...i co teraz?????kurde mol zawsze robiłem na język i każdemu pasowało wrrrrrr...



#23 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14106 postów

Napisano 06 lis 2013 - 20:57

Jak dobrze liczę będzie peklowanie na 6 dni, może nie będzie za słone.

 

Ale Dziadek nie poleca przypraw

Nie poleca przy suchym peklowaniu. Ostatni i mi się dostało.



#24 morfeusz300

morfeusz300

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1530 postów

Napisano 06 lis 2013 - 21:01

z tą tabelą to mi głównie chodziło o sól.....Jeronie do się to jakoś jeszcze poprawic???w solance dopiero pierwszy dzionek jeden nastrzyk!!!Aaaa jesli chodzi o przyprawy nie wydaje mi się aby jakoś zle wpływały na jakośc mięsa zawsze daję czosnek,listek,i ziele,a do boczku+płatki papryki!!!!



#25 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11419 postów

Napisano 06 lis 2013 - 21:02

Jasna mac...i co teraz????

 

A jakie stężenie ma solanka i ile dni chcesz nią peklować. 



#26 DUCH

DUCH

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 624 postów
  • MiejscowośćBuczek/ Opoczno

Napisano 06 lis 2013 - 21:02

ja robię wg. tabeli Dziadka częściej na 14 dni ale ostatnio było na 5 dni i po wyjęciu z zalewy kazdorazowo szynki są moczone godzinę w czystej lodowatej wodzie i uważam że ta godzina jest idealne dla odsolenia mięsa :) 



#27 morfeusz300

morfeusz300

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1530 postów

Napisano 06 lis 2013 - 21:03

Jak dobrze liczę będzie peklowanie na 6 dni, może nie będzie za słone.

 

Ale Dziadek nie poleca przypraw

Nie poleca przy suchym peklowaniu. Ostatni i mi się dostało.

Ja peklowałem na mokro, i za każdym razem dodaję przyprawy!!!!



#28 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11419 postów

Napisano 06 lis 2013 - 21:06

Nie poleca przy suchym peklowaniu

 

A przy mokrym poleca.?Zawsze czytałem ,że Dziadek pekluje czystą solanką. 

 

Ja nie pisałem ,że mięso będzie miało zły smak tylko ,że będziesz wszystko miał w jednym smaku i nie będziesz czuł tzw. smaku peklowniczego.Każdy element  ma sam w sobie inny smak a przyprawy ten smak zabijają.



#29 morfeusz300

morfeusz300

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1530 postów

Napisano 06 lis 2013 - 21:09

ja robię wg. tabeli Dziadka częściej na 14 dni ale ostatnio było na 5 dni i po wyjęciu z zalewy kazdorazowo szynki są moczone godzinę w czystej lodowatej wodzie i uważam że ta godzina jest idealne dla odsolenia mięsa :)

No przyznam że właśnie chciałem 5 dni trzymac w solance z jednym nastrzykiem dziennie!!! ale potem jak mam we wodzie moczyc masakra!!!kurde niema co panikowac zobaczymy czy za słone czy nie,ale z podpowiedzi Arkadiusza chyba za słone Familiooo mnie powiesi :hmm:



#30 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11419 postów

Napisano 06 lis 2013 - 21:10

z zalewy kazdorazowo szynki są moczone godzinę w czystej lodowatej wodzie i uważam że ta godzina jest idealne dla odsolenia mięsa  

 

Jak Wy strasznie lubicie sobie komplikować życie :facepalm: .Nie prościej 10% - towa solanka (polędwice i polędwiczki 8%) 8-10 dni peklowania i po kłopocie bez moczenia .

 

ja robię wg. tabeli Dziadka częściej na 14 dni
 

 

To sobie przy tak długim peklowaniu wypłukujesz białko z mięsa.



#31 morfeusz300

morfeusz300

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1530 postów

Napisano 06 lis 2013 - 21:15

Niema co panikowac zobaczymy i tak będzie lepsze niż sklepowy chłam ;)



Dodano: 06 listopad 2013 - 20:11

 

z zalewy kazdorazowo szynki są moczone godzinę w czystej lodowatej wodzie i uważam że ta godzina jest idealne dla odsolenia mięsa  

 

Jak Wy strasznie lubicie sobie komplikować życie :facepalm: .Nie prościej 10% - towa solanka (polędwice i polędwiczki 8%) 8-10 dni peklowania i po kłopocie bez moczenia .

 

 

 

ja robię wg. tabeli Dziadka częściej na 14 dni
 

 

To sobie przy tak długim peklowaniu wypłukujesz białko z mięsa.

 

Potwierdzam raz tak długo moczyłem i były strasznie takie glinowate sorrki za okreslenie ale tylko takie mi się na język niesie...



Dodano: 06 listopad 2013 - 20:12

Jak dobrze liczę będzie peklowanie na 6 dni, może nie będzie za słone.

 

Ale Dziadek nie poleca przypraw

Nie poleca przy suchym peklowaniu. Ostatni i mi się dostało.

miro dej ci boże co by nie były za słone :hmm:



#32 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11419 postów

Napisano 06 lis 2013 - 21:16

Niema co panikowac zobaczymy i tak będzie lepsze niż sklepowy chłam

 

No właśnie.Nie panikuj.Dobór solanki do własnego smaku odbywa się metodą prób i błędów.Każdy to przechodzi i nie obywa się bez wpadek.Nie napisałeś jakie jest stężenie solanki.? 



#33 morfeusz300

morfeusz300

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1530 postów

Napisano 09 lis 2013 - 15:25

Wczoraj zakupiłem jeszcze parę smakołyków Udziec z indyka i dwie polędwiczki zobaczymy jak wyjdą :)))Załączony plik  20131108_225444.jpg   39,07 KB   16 Ilość pobrań     Noi troszkę dzewa udało się skombinowac na trochę wystarczy ;) Załączony plik  20131109_133618.jpg   58,26 KB   16 Ilość pobrań



#34 morfeusz300

morfeusz300

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1530 postów

Napisano 10 lis 2013 - 17:31

Dzisiejsza niedziela była bardzo owocna narobiłem troszkę warszu do kiełbaski :)Załączony plik  20131110_131323.jpg   57,14 KB   16 Ilość pobrań  KarczekZałączony plik  20131110_131831.jpg   53,18 KB   16 Ilość pobrań  Boczuś Załączony plik  20131110_132614.jpg   47,53 KB   16 Ilość pobrań  Noi troszkę tłuszczyku Załączony plik  20131110_132948.jpg   46,24 KB   16 Ilość pobrań Jutro napełnianie osłonek we wtorek po pracy zadymimy troszkę ;) Wszystko zmielone maszynką firmy Andrew James jest to naprawdę Terminator hihihi.I za przystępnom cene zakupiona na ebay



Dodano: 10 listopad 2013 - 17:28

Fotka maszynki do mielenia mięsa,tak samo można napełniac osłonki :thumbsup:Załączony plik  20131110_133715.jpg   28,44 KB   16 Ilość pobrańZałączony plik  20131110_161505.jpg   27,62 KB   16 Ilość pobrań



#35 morfeusz300

morfeusz300

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1530 postów

Napisano 10 lis 2013 - 19:12

No i w między czasie bo żonka na zakupach udało się zrobic super gulasz z kurczaka i karkóweczki+pieczarki i smażoną  cebulką :tongue:

Załączone pliki



#36 morfeusz300

morfeusz300

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1530 postów

Napisano 11 lis 2013 - 23:01

Pracowity podwieczorek,kiełbaska gotowa,szynki powiązane,boczki wiszą :) jutro po pracy dymimy, kurde mol aż się boję co to wyjdzie :cry:Załączony plik  swojska.jpg   101,86 KB   15 Ilość pobrańZałączony plik  20131111_211802.jpg   114,18 KB   15 Ilość pobrańZałączony plik  20131111_211812.jpg   116,59 KB   16 Ilość pobrań



#37 boob96

boob96

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 453 postów
  • MiejscowośćZdrój

Napisano 11 lis 2013 - 23:06

kurde mol aż się boję co to wyjdzie

Bedzie dobrze i smacznie  :) 


Użytkownik boob96 edytował ten post 11 lis 2013 - 23:06


#38 Adek

Adek

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 419 postów
  • MiejscowośćLubań (dolnośląskie)

Napisano 11 lis 2013 - 23:19

Zacząłeś ostro powodzenia na pewno będzie dobrze  :clap:



#39 mickirl78

mickirl78

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 113 postów
  • MiejscowośćToruń, Portlaoise Ireland

Napisano 12 lis 2013 - 10:49

Sporo tego narobileś,chyba już na Święta ;)



#40 Einshell

Einshell

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1957 postów
  • MiejscowośćJaworzno

Napisano 12 lis 2013 - 11:51

chciałem 5 dni trzymac w solance z jednym nastrzykiem dziennie!!!
  Yyyy.... :rolleyes: To ''pompowanie'' miało być ? Robi się 1 nastrzyk... ok 60 ml , ale nie  ''DZIENNIE'' !!! :facepalm: Przynajmniej ja tak robię... ale trzymam kciuki , co by Cię ''Familioooo'' nie powiesiła :D  :thumbsup:  :cool: Pozdrawiam !





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: morfi...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych