electra Opublikowano 13 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 13 Listopada 2014 Pawel ja Ci moge podeslac slonine co ma 5 mm grubosci Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 13 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 13 Listopada 2014 Witam sverige2 kolega co jakiś czas przywozi mi z Grajewa na Podlasiu u mnie w okolicy Kielc można tylko pomarzyć o takiej grubości pozdrawiam Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 13 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 13 Listopada 2014 No właśnie Wiesławie, w Ciechocinku i okolicach podobnie, w Szwecji zaś to już zupełna całkowita porażka, Electra pisze o tym nieco wcześniej . Szkoda że nie mam znajomych czy przyjaciół na Podlasiu, w tym roku udało mi się tylko raz, w trakcie pobytu na Mazurach, nabyłem w Pasymiu, ale po tych delicjach już daaawnoooo nawet ślad nie pozostał . Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 13 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 13 Listopada 2014 Swerige2 taka cienka slonina ma tez swoje zalety ,do przetopienia nie trzeba sie duzo nakroic bo juz sa gotowe plasterki Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 13 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 13 Listopada 2014 Tak Electro, właśnie bardzo często robię z tej cienkiej słoninki smalec czysty, czy też ze skwareczkami, cebulką, i różnymi dodatkami, jak czosnek, majeranek jabłko, i jest bardzo, bardzo smaczny. Robię również słoninkę rolowaną, czyli roluję bardzo ciasno, sznuruję sznurkiem dosyć gęsto i mocno, jak szynkę czy baleron, a następnie przyrządzam jak tzw. ruskie sało, przepisy na sało jest na forum, następnie po obgotowaniu w solance i wystudzeniu, nacieram czosnkiem, majerankiem, papryką, w zależności od aktualnego smaku i potrzeb, takie sało w batonie też jest mniamniusie, jeżeli ktoś lubi słoninkę, bo ja bardzo . Można ją też owędzić zimnym dymem i też jest pychotka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 13 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 13 Listopada 2014 (edytowane) jak dla mnie to sloninka za tlusto( wystarczy mi ta co mam na sobie) smec do chleba robie czasem ,bo lubie i do tego moj chlebek razowy Edytowane 13 Listopada 2014 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 13 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 13 Listopada 2014 Oj tak, razowy własnego wypieku z ziarnami, do tego smalczyk taki właśnie jak mam teraz, pychota niesamowita. Smalczyk składa się ze słoninki drobno pokrojonej, cebuli, czosnku, jabłek startych na tarce jarzynowej i majeranku, z własnym razowcem niebo w gębie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 13 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 13 Listopada 2014 Paweł, wydaje mi się, że płaty słoniny są trochę za grube. Najlepsze są takie „lejące” się przez ręce.Jak następnym razem trafią Ci się takie grubsze kawałki, przetnij je na pół po długości. Ja potem te cienkie płaty zbijam tłuczkiem do mięsa. Jak na kotlety schabowe, wtedy ładnie się skleją i przyprawy nie uciekną. Paprykę wcieram po około 1,5 h wędzenia, wtedy bardzo ładnie przywiera. Rolki robię z pojedynczych płatów, a z dwóch wtedy, gdy są wyjątkowo cienkie. Tak, czy siak Twoje rolki, są na pewno zjadliwe . Żeby nie były takie słone, po wyjęciu z soli opłucz w ciepłej wodzie.U mnie, słonina od tygodnia w soli .Dzięki Radku, następnym razem zrobię jak należy. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 14 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 14 Listopada 2014 Witam paweljack przy takiej grubości słoniny niema szans na zrolowanie ,ewentualnie, na pół do środka przyprawy i sprasować solidnie ,taką grubość słoniny ja traktuję w ten sposób pozdrawiam 1185.JPGTeż ładnie. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 16 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 16 Listopada 2014 Baleron w nowym opakowaniu. Peklowanie kursowe. Na szynce trochę więcej sznurka, bo mi półścięgnisty ciągle się wysuwał. Peklowanie 3 dniowe wg tabeli DZIADKA, zmodyfikowanej. http://emotikona.pl/emotikony/pic/0dirol.gif Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 18 Listopada 2014 To żebyś nie wpadł w samozachwyt to coś albo słabo tłuczkiem pracowałeś nad tym dyszkiem albo wiązanie trochę jeszcze trzeba potrenować.Słabo sklejona ta szyneczka, ale za to baleron Ci się udał. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 18 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 18 Listopada 2014 (edytowane) To żebyś nie wpadł w samozachwyt to coś albo słabo tłuczkiem pracowałeś nad tym dyszkiem albo wiązanie trochę jeszcze trzeba potrenować.To pierwsza, jestem początkujący.ale za to baleron Ci się udał. Dziękuję, to w ramach przygotowań do Mistrzostw. Edytowane 18 Listopada 2014 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK MACIEK Opublikowano 18 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 18 Listopada 2014 Jeśli mnie wzrok nie myli, cały czas w tej samej, prostej wędzarni. Gratulacje, jesteś wspaniałym przykładem, że nie sprzęt "czyni cuda". Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 19 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 19 Listopada 2014 Jeśli mnie wzrok nie myli, cały czas w tej samej, prostej wędzarni. Gratulacje, jesteś wspaniałym przykładem, że nie sprzęt "czyni cuda".Dziękuję, tak w tej samej, aczkolwiek dostałem drugą i jadę w stereo. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8764-wędzenie-u-paweljacka/?p=378153 Budowa wędzarni przesunęła się na wiosnę. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 15 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 15 Grudnia 2014 Trochę jedzonka na Święta dowędziłem. Jeszcze jedno wędzenie w sobotę i można świętować. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
euro2008 Opublikowano 11 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 11 Stycznia 2015 Dzięki za odpowiedź, trochę się obawiam konfrontacji z nową technologią wędzenia, planuję zakup urządzenia - Wędzarnia Stoveman- muszę mieć wysoką ( kręgosłup ) Jeśli masz opinie na temat takiej wędzarni to proszę o info.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 20 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 20 Lutego 2015 Podpowiedzcie dobrzy ludzie, czy takie pręty nadadzą się do wędzenia drobnych ryb co by im przez oczy przetkać, no i czy sam to przetnę? http://allegro.pl/pret-nierdzewny-kwasoodporny-fi-3-mm-100-cm-inox-i5090016366.html#tabsAnchor Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 20 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 20 Lutego 2015 ..potniesz bez problemu - piłką + imadło , kątówką , kleszczami do drutu - ale sprzedający ma opcję - POTNIEMY - to może on potnie Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 20 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 20 Lutego 2015 POTNIEMY - to może on potnie Ale on tnie na cztery a ja chcę na dwa Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waro58 Opublikowano 20 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 20 Lutego 2015 Przecież napisał:MOŻLIWOŚĆ WYSYŁKI RÓWNIEŻ W ODCINKACH 2000 MM, KOSZT 32 ZŁ. Cytuj PozdrawiamWaldek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 20 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 20 Lutego 2015 On tnie na cztery żebyś miał mniejsze koszty wysyłki a jak mu napiszesz dokładne wymiary to tylko wysyłka będzie droższa. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 20 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 20 Lutego 2015 (edytowane) A to sie gnie czy sztywne będzie 3 mm, może lepiej grubsze wziąć? teraz do szafki wejdzie pewnie około 35-40 cm ale gdybym chcial w przyszłości na metrowym powiesić, ze 30 śledzi albo 50 szprotek, to może za cienkie będzie?Przecież napisał:MOŻLIWOŚĆ WYSYŁKI RÓWNIEŻ W ODCINKACH 2000 MM, KOSZT 32 ZŁ.Waldku na dwa kawałki chcę, nie na dwa metry. Edytowane 20 Lutego 2015 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek z lasu Opublikowano 20 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 20 Lutego 2015 tera może ciąć na 4 Cytuj W walce między sercem a mózgiem zwycięża w końcu żołądek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 20 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 20 Lutego 2015 ...wytrzyma z 500kG obciążenia - ja bym szukał 2-2,5 - ale to Twój wybór W kwesti pocięcia zawsze możesz do sprzedającego napisać w - zadaj pytanie sprzedającemu - Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 20 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 20 Lutego 2015 Dzięki za podpowiedzi. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.