Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wędzenie u paweljacka


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
325 odpowiedzi w tym temacie

#21 Damianek77

Damianek77

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 101 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 30 gru 2013 - 22:31

Ładnie wyszły te  węgorze :)  po trzech dniach od wędzenia jak jadłem to były wysmienite :)  Musze troche powędzić dziczyznę, bo smaki musza byc fantastyczne.



#22 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6097 postów

Napisano 31 gru 2013 - 10:53

Ładnie wyszły te  węgorze :)  po trzech dniach od wędzenia jak jadłem to były wysmienite :)  Musze troche powędzić dziczyznę, bo smaki musza byc fantastyczne.

Dzięki, łaski nie robiły,  :D  natomiast zastanawiam się nad tym jednym, masz jakiś pomysł?



#23 Damianek77

Damianek77

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 101 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 31 gru 2013 - 15:44

a pamiętasz jak rozłożyłeś te rybki w wędzarnii ? Czy sprawdzałeś przed wędzeniem czy wszystkie węgorze sie osuszyły ?


Użytkownik Damianek77 edytował ten post 31 gru 2013 - 15:46


#24 Biotit

Biotit

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1576 postów
  • MiejscowośćW-wa

Napisano 01 sty 2014 - 23:37

Wedziles wegorze nie w calosci?

:cry:



#25 Kruszynka

Kruszynka

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3928 postów

Napisano 02 sty 2014 - 07:36

Wedziles wegorze nie w calosci? :cry:

Fakt , pierwszy raz coś takiego widzę.Nic dziwnego ,że tłuszcz się wytapiał.Węgorze zawsze należy wędzić w całości.Ale się nie zrażaj bo to chyba najlepsza rybka do wędzenia.Tylko sielawa może dorównać węgorzowi.



#26 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6097 postów

Napisano 02 sty 2014 - 09:54

a pamiętasz jak rozłożyłeś te rybki w wędzarnii ? Czy sprawdzałeś przed wędzeniem czy wszystkie węgorze sie osuszyły ?

Wydaje się, że wszystkie miały jednakowe warunki, osuszone również były wszystkie, pozostanie to zagadką.


Wedziles wegorze nie w calosci?

:cry:

Na razie sprzęt nie pozwala.

 

Załączony plik  wędzarka 3.jpg   94,42 KB   23 Ilość pobrań



#27 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4964 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 02 sty 2014 - 12:23

Jeżeli już w ten sposób ze względów sprztęowych, to nigdy cięciem do dołu, tylko całkowicie odwrotnie, cięciem do góry, aby tłuszcz nie miał możliwości wyciekania z węgorza. Tłuściutki węgorek, to cała frajda.


Użytkownik sverige2 edytował ten post 02 sty 2014 - 12:24


#28 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6097 postów

Napisano 02 sty 2014 - 12:30

Jeżeli już w ten sposób ze względów sprztęowych, to nigdy cięciem do dołu, tylko całkowicie odwrotnie, cięciem do góry, aby tłuszcz nie miał możliwości wyciekania z węgorza. Tłuściutki węgorek, to cała frajda.

Wiesz, nie tłuszcz jest tu problemem, bo cały nie wyleciał,   ;)  tylko gumowy jeden węgorz.



#29 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4964 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 02 sty 2014 - 13:00

Właśnie że całym problemem jest wyciek tłuszczu. To podstawowy i zasadniczy błąd przy wędzeniu węgorza. Jest tak jak pisze Kruszynka, a ja to całkowicie potwierdzam .



#30 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7204 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 02 sty 2014 - 18:37

Wyciek tłuszczu nie ma tu nic do rzeczy ...
Czy pamiętasz gdzie w wędzarni wisiał ten gumowaty ? I czy druga połówka tez taka była ?
Stawiam na cyrkulację dymu i temperatury w komorze lub "felerną sztukę" ;)


Sent from my iPhone using Tapatalk 2

#31 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6097 postów

Napisano 02 sty 2014 - 20:18

Czy pamiętasz gdzie w wędzarni wisiał ten gumowaty ? I czy druga połówka tez taka była ?
Stawiam na cyrkulację dymu i temperatury w komorze lub "felerną sztukę" ;)
 

Oczywiście tego nie pamiętam, raczej przy ogonie było ok, ale pewien nie jestem, może to przez przecięcie jeden zesztywniał?  ;)



#32 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6097 postów

Napisano 26 sty 2014 - 23:27

Udziec jagnięcy wg Kostka zaczął się robić.

 

Załączony plik  Udziec jagnięcy wg Kostka 1.jpg   72,41 KB   31 Ilość pobrańZałączony plik  Udziec jagnięcy wg Kostka 2.jpg   67,46 KB   33 Ilość pobrań



#33 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6097 postów

Napisano 27 sty 2014 - 09:45

Trochę ostatnio powędziłem.

Załączony plik  wędzonki 1.jpg   69,18 KB   19 Ilość pobrańZałączony plik  wędzonki 2.jpg   63,9 KB   20 Ilość pobrań

 

Pstrągi i makrela solone z ręki, 45 min jak węgorze. Makrela ok. jesli chodzi o słoność, pstąg nie słony, powinien leżeć dłużej zasolony.

 

Załączony plik  Pstrąg i makrela.jpg   66,95 KB   19 Ilość pobrań



#34 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6097 postów

Napisano 02 lut 2014 - 17:54

Udziec jagnięcy wg Kostka zaczął się robić.

 

attachicon.gifUdziec jagnięcy wg Kostka 1.jpgattachicon.gifUdziec jagnięcy wg Kostka 2.jpg

No i jest uwędzony. :cool:

 

Załączony plik  Udziec jagnięcy wg Kostka uwędzony.jpg   56,21 KB   20 Ilość pobrań



#35 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6097 postów

Napisano 03 lut 2014 - 17:16

Kostku Szanowny, to jest rewelacyjne  :clap:

 

Załączony plik  Udziec jagnięcy wg Kostka przekrój.jpg   64,09 KB   19 Ilość pobrań



#36 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6097 postów

Napisano 11 lut 2014 - 09:51

Tym razem wydłużyłem solenie pstrągów z 45 min do godziny i tak już pozostanie.

 

Załączony plik  makrele i pstrągi 2.jpg   70,86 KB   17 Ilość pobrańZałączony plik  makrele i pstrągi.jpg   82,17 KB   17 Ilość pobrań



#37 DZIADEK MACIEK

DZIADEK MACIEK

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 841 postów
  • MiejscowośćWesoła

Napisano 11 lut 2014 - 11:50

Wędząc w tej prostej wędzarni jesteś zaprzeczeniem, że tylko z dobrej można osiagnąć dobry wyrób. Jak widać, praca i chęci, pozwalają z tego sprzętu wycisnąć wiele. Dlatego często powtarzam pot. klientom, że jeśli np kasy brak, to warto kupić coś na co możemy sobie pozwolić, niż zdać się na sklepowe wyroby.

Powodzenia w kolejnych wędzeniach :)



#38 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6097 postów

Napisano 11 lut 2014 - 12:10

Dziękuję, pozdrawiam.



#39 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5402 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 11 lut 2014 - 12:10

dokladnie D.Macku :) nasi pra ..nie sadze ze mieli super "sprzet" a wedzili i chyba im to wychodzilo skoro my dalej chcemy podtrzymywac ta tradycje



#40 kostek61

kostek61

    Weteran

  • **VIP**
  • 2421 postów

Napisano 11 lut 2014 - 12:23

to jest rewelacyjne

Też tak twierdzę,smak jest super.Ładnie CI wyszedł,brawo.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych