Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wędzenie u paweljacka


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
325 odpowiedzi w tym temacie

#81 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 12172 postów

Napisano 13 paź 2014 - 15:50

A te polędwiczki to parzone.?



#82 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6310 postów

Napisano 13 paź 2014 - 16:00

A te polędwiczki to parzone.?

Parzone, M. nie jada surowej, więc był nakaz parzenia.  :D



#83 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 12172 postów

Napisano 13 paź 2014 - 16:33

Szkoda bo to na surowo lepsze od wieprzowej. :(



#84 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6310 postów

Napisano 14 paź 2014 - 20:45

Załączony plik  łoś i renifer_przekrój.jpg   57,64 KB   19 Ilość pobrań



#85 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6310 postów

Napisano 20 paź 2014 - 19:12

Dziś "pojechałem" na dwie szafki.

 

Załączony plik  IMG_0061.JPG   59,98 KB   19 Ilość pobrań



#86 gontek

gontek

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 442 postów
  • MiejscowośćBydgoszcz

Napisano 20 paź 2014 - 19:33

Super stereo, piękny widok :) :clap:



#87 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5105 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 20 paź 2014 - 22:17

Paweljack, czy moglbys zrobic zdjecie swojej wedzarki otwarte. Chodzi mi glowkie czesc z paleniskiem.



#88 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6310 postów

Napisano 21 paź 2014 - 09:16

Paweljack, czy moglbys zrobic zdjecie swojej wedzarki otwarte. Chodzi mi glowkie czesc z paleniskiem.

Akurat nie mam takiego ale tu na aukcji jest jedno z miską na dole. http://allegro.pl/we...4699063266.html

To tak mam. Albo przy najbliższej okazji, jak będę na działce, to zrobię.



#89 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5105 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 21 paź 2014 - 21:56

Albo przy najbliższej okazji, jak będę na działce, to zrobię
 

 Zrob jak mozesz, bo zdjecia reklamowe dokladnie nie pokazuja tego paleniska. DZiekuje  od razu.



#90 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6310 postów

Napisano 28 paź 2014 - 20:04

Paweljack, czy moglbys zrobic zdjecie swojej wedzarki otwarte. Chodzi mi glowkie czesc z paleniskiem.

Proszę. 

 

Załączony plik  wędzarka.jpg   82,65 KB   18 Ilość pobrań



#91 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5105 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 28 paź 2014 - 21:53

Dzekiue Paweljack, duzo mi to dalo wiadomosci.



#92 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6310 postów

Napisano 29 paź 2014 - 23:14

Zasoliłem trochę słoniny na 10 dni.

 

Załączony plik  Słonina_zasolona.jpg   53,16 KB   20 Ilość pobrań

 

c.d.n. 2gwizd.gif



#93 morfeusz300

morfeusz300

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1530 postów

Napisano 29 paź 2014 - 23:57

Dodał bym papryki wes ostrej;)

#94 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6310 postów

Napisano 11 lis 2014 - 22:44

Dodał bym papryki wes ostrej;)

Dodałem ale nie ostrej i nie tylko. Zrobiłem trzy różne ale generalnie większość przypraw w wodzie została  :( .

 

Załączony plik  Słonina wg Radka.jpg   67,41 KB   16 Ilość pobrań

 

Załączony plik  Słonina wg Radka_2.jpg   61,08 KB   16 Ilość pobrań

 

Po 10 dniach dniach nie mogłem rozklepać podeszwy :D, pewnie Radek kloca masarskiego używa do tej czynności.

No i pierońsko słone!

 

Oryginał znajduje się tu: https://wedlinydomow...ek-robi/page-52

Radek ma chyba jakiś tajemny sposób na utrzymanie przypraw.


No i trochę śląskiej.

 

Załączony plik  śląska_10,11.jpg   43,3 KB   16 Ilość pobrań

 

Załączony plik  Słonina wg Radka, śląska i golonki.jpg   71,4 KB   15 Ilość pobrań

 

 

 

Pominąłem golonki, które po ugotowaniu, z synem z apetytem wciągnęliśmy.  :D


Użytkownik paweljack edytował ten post 16 lis 2014 - 20:43


#95 Gość_magdajack_*

Gość_magdajack_*
  • Goście

Napisano 12 lis 2014 - 06:13

Ehhhh... Ze mnie tam nie było :(

#96 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6310 postów

Napisano 12 lis 2014 - 09:42

Ehhhh... Ze mnie tam nie było :(

No, jak wolałaś się jakimś ptactwem zajmować... :tongue:



#97 Gość_magdajack_*

Gość_magdajack_*
  • Goście

Napisano 12 lis 2014 - 19:36

 

Ehhhh... Ze mnie tam nie było :(

No, jak wolałaś się jakimś ptactwem zajmować... :tongue:

 

Ptactwem?  ;)



#98 Radek.

Radek.

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 2719 postów
  • MiejscowośćBukowina Tatrzańska

Napisano 13 lis 2014 - 07:00

Paweł, wydaje mi się, że płaty słoniny są trochę za grube. Najlepsze są takie „lejące” się przez ręce.

Jak następnym razem trafią Ci się takie grubsze kawałki, przetnij je na pół po długości. Ja potem te cienkie płaty zbijam tłuczkiem do mięsa. Jak na kotlety schabowe, wtedy ładnie się skleją i przyprawy nie uciekną.  Paprykę wcieram po około 1,5 h wędzenia, wtedy bardzo ładnie przywiera. Rolki robię z pojedynczych płatów, a z dwóch wtedy, gdy są wyjątkowo cienkie. Tak, czy siak Twoje rolki, są na pewno zjadliwe :) . Żeby nie były takie słone, po wyjęciu z soli opłucz w ciepłej wodzie.

U mnie, słonina od tygodnia w soli :) .



#99 Tomasz_65

Tomasz_65

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1916 postów

Napisano 13 lis 2014 - 08:14

Witam paweljack  :) przy takiej grubości słoniny niema szans na zrolowanie ,ewentualnie, na pół do środka przyprawy i sprasować solidnie ,taką grubość słoniny ja traktuję w ten sposób  :) pozdrawiam 

Załączony plik  1185.JPG   61,37 KB   15 Ilość pobrań



#100 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5935 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 13 lis 2014 - 10:01

Wiesławie, a może byś tak zdradził nam gdzie to takie wspaniałe połcie kupujesz :D ?


Użytkownik sverige2 edytował ten post 13 lis 2014 - 10:12





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych