Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wędzenie u paweljacka


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
325 odpowiedzi w tym temacie

#101 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5521 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 13 lis 2014 - 10:33

Pawel ja Ci moge podeslac slonine co ma 5 mm grubosci  :tongue:



#102 Tomasz_65

Tomasz_65

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1636 postów

Napisano 13 lis 2014 - 10:41

Witam sverige2  :) kolega co jakiś czas przywozi  mi z Grajewa na Podlasiu  :) u mnie w okolicy Kielc można tylko pomarzyć o takiej grubości  ;) pozdrawiam



#103 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4988 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 13 lis 2014 - 11:15

No właśnie Wiesławie, w Ciechocinku i okolicach podobnie, w Szwecji zaś to już zupełna całkowita porażka, Electra pisze o tym nieco wcześniej :D . Szkoda że nie mam znajomych czy przyjaciół na Podlasiu, w tym roku udało mi się tylko raz, w trakcie pobytu na Mazurach, nabyłem w Pasymiu, ale po tych delicjach już daaawnoooo nawet ślad nie pozostał :D . Pozdrawiam.



#104 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5521 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 13 lis 2014 - 15:35

Swerige2  taka cienka slonina ma tez swoje zalety ,do przetopienia nie trzeba sie duzo nakroic bo juz sa gotowe plasterki :)  :cool:



#105 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4988 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 13 lis 2014 - 16:46

Tak Electro, właśnie bardzo często robię z tej cienkiej słoninki smalec czysty, czy też ze skwareczkami, cebulką,  i różnymi dodatkami, jak czosnek, majeranek jabłko, i jest bardzo, bardzo smaczny. Robię również słoninkę rolowaną, czyli roluję bardzo ciasno, sznuruję sznurkiem dosyć gęsto i mocno, jak szynkę czy baleron, a następnie przyrządzam jak tzw. ruskie sało, przepisy na sało jest na forum, następnie po obgotowaniu w solance i wystudzeniu, nacieram czosnkiem, majerankiem, papryką, w zależności od aktualnego smaku i potrzeb, takie sało w batonie też jest mniamniusie, jeżeli ktoś lubi słoninkę, bo ja bardzo :D . Można ją też owędzić zimnym dymem i też jest pychotka.



#106 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5521 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 13 lis 2014 - 17:06

jak dla mnie to sloninka za tlusto( wystarczy mi ta co mam na sobie) :D  :facepalm:

smec do chleba robie czasem ,bo lubie i do tego moj chlebek razowy


Użytkownik electra edytował ten post 13 lis 2014 - 17:08


#107 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4988 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 13 lis 2014 - 18:35

Oj tak, razowy własnego wypieku z ziarnami, do tego smalczyk taki właśnie jak mam teraz, pychota niesamowita. Smalczyk składa się ze słoninki drobno pokrojonej, cebuli, czosnku, jabłek startych na tarce jarzynowej i majeranku, z własnym razowcem niebo w gębie :D .



#108 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6113 postów

Napisano 13 lis 2014 - 18:58

Paweł, wydaje mi się, że płaty słoniny są trochę za grube. Najlepsze są takie „lejące” się przez ręce.

Jak następnym razem trafią Ci się takie grubsze kawałki, przetnij je na pół po długości. Ja potem te cienkie płaty zbijam tłuczkiem do mięsa. Jak na kotlety schabowe, wtedy ładnie się skleją i przyprawy nie uciekną.  Paprykę wcieram po około 1,5 h wędzenia, wtedy bardzo ładnie przywiera. Rolki robię z pojedynczych płatów, a z dwóch wtedy, gdy są wyjątkowo cienkie. Tak, czy siak Twoje rolki, są na pewno zjadliwe :) . Żeby nie były takie słone, po wyjęciu z soli opłucz w ciepłej wodzie.

U mnie, słonina od tygodnia w soli :) .

Dzięki Radku, następnym razem zrobię jak należy.  :)



#109 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6113 postów

Napisano 14 lis 2014 - 09:35

Witam paweljack  :) przy takiej grubości słoniny niema szans na zrolowanie ,ewentualnie, na pół do środka przyprawy i sprasować solidnie ,taką grubość słoniny ja traktuję w ten sposób  :) pozdrawiam 

attachicon.gif1185.JPG

Też ładnie.  :)



#110 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6113 postów

Napisano 16 lis 2014 - 20:44

Baleron w nowym opakowaniu. Peklowanie kursowe.

 

Załączony plik  Baleron w kątnicy_1.jpg   62,5 KB   20 Ilość pobrańZałączony plik  Baleron w kątnicy_2.jpg   45,88 KB   20 Ilość pobrań

 

Na szynce trochę więcej sznurka, bo mi półścięgnisty ciągle się wysuwał. Peklowanie 3 dniowe wg tabeli DZIADKA, zmodyfikowanej. 0dirol.gif

 

Załączone pliki



#111 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11029 postów

Napisano 18 lis 2014 - 16:39

To żebyś nie wpadł w samozachwyt to coś albo słabo tłuczkiem pracowałeś nad tym dyszkiem albo wiązanie trochę jeszcze trzeba potrenować.Słabo sklejona ta szyneczka, ale za to baleron Ci się udał. :cool:



#112 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6113 postów

Napisano 18 lis 2014 - 17:12

To żebyś nie wpadł w samozachwyt to coś albo słabo tłuczkiem pracowałeś nad tym dyszkiem albo wiązanie trochę jeszcze trzeba potrenować.

To pierwsza, jestem początkujący.


ale za to baleron Ci się udał. :cool:

Dziękuję, to w ramach przygotowań do Mistrzostw.  :D


Użytkownik paweljack edytował ten post 18 lis 2014 - 17:11


#113 DZIADEK MACIEK

DZIADEK MACIEK

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 842 postów
  • MiejscowośćWesoła

Napisano 18 lis 2014 - 20:06

Jeśli mnie wzrok nie myli, cały czas w tej samej, prostej wędzarni. Gratulacje, jesteś wspaniałym przykładem, że nie sprzęt "czyni cuda".



#114 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6113 postów

Napisano 19 lis 2014 - 18:42

Jeśli mnie wzrok nie myli, cały czas w tej samej, prostej wędzarni. Gratulacje, jesteś wspaniałym przykładem, że nie sprzęt "czyni cuda".

Dziękuję, tak w tej samej, aczkolwiek dostałem drugą i jadę w stereo. https://wedlinydomow...jacka/?p=378153

 

Budowa wędzarni przesunęła się na wiosnę.



#115 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6113 postów

Napisano 15 gru 2014 - 10:40

Trochę jedzonka na Święta dowędziłem. Jeszcze jedno wędzenie w sobotę i można świętować.

 

Załączony plik  wędzonki 13.12.jpg   80,65 KB   12 Ilość pobrań

 

 

 

 



#116 euro2008

euro2008

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 55 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 11 sty 2015 - 10:54

Dzięki za odpowiedź, trochę się obawiam konfrontacji z nową technologią wędzenia, planuję zakup  urządzenia - Wędzarnia Stoveman- muszę mieć wysoką ( kręgosłup :( ) Jeśli masz opinie na temat takiej wędzarni to proszę o info.Pozdrawiam



#117 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6113 postów

Napisano 20 lut 2015 - 12:04

Podpowiedzcie dobrzy ludzie, czy takie pręty nadadzą się do wędzenia drobnych ryb co by im przez oczy przetkać, no i czy sam to przetnę? 

 

http://allegro.pl/pr...html#tabsAnchor



#118 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3274 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 20 lut 2015 - 12:11

..potniesz bez problemu - piłką + imadło , kątówką , kleszczami do drutu - ale sprzedający ma opcję - POTNIEMY - to może on potnie :rolleyes:



#119 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6113 postów

Napisano 20 lut 2015 - 12:22

POTNIEMY - to może on potnie :rolleyes:

Ale on tnie na cztery a ja chcę na dwa  :laugh:



#120 waro58

waro58

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 586 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 20 lut 2015 - 12:24

Przecież napisał:

MOŻLIWOŚĆ WYSYŁKI RÓWNIEŻ W ODCINKACH 2000 MM, KOSZT 32 ZŁ.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych