Skocz do zawartości

Wędzenie u paweljacka


paweljack

Rekomendowane odpowiedzi

a pamiętasz jak rozłożyłeś te rybki w wędzarnii ? Czy sprawdzałeś przed wędzeniem czy wszystkie węgorze sie osuszyły ?

Wydaje się, że wszystkie miały jednakowe warunki, osuszone również były wszystkie, pozostanie to zagadką.

Wedziles wegorze nie w calosci?

:cry:

Na razie sprzęt nie pozwala.

 

post-55133-0-34585300-1388652825_thumb.jpg

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 334
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Jeżeli już w ten sposób ze względów sprztęowych, to nigdy cięciem do dołu, tylko całkowicie odwrotnie, cięciem do góry, aby tłuszcz nie miał możliwości wyciekania z węgorza. Tłuściutki węgorek, to cała frajda.

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli już w ten sposób ze względów sprztęowych, to nigdy cięciem do dołu, tylko całkowicie odwrotnie, cięciem do góry, aby tłuszcz nie miał możliwości wyciekania z węgorza. Tłuściutki węgorek, to cała frajda.

Wiesz, nie tłuszcz jest tu problemem, bo cały nie wyleciał,   ;)  tylko gumowy jeden węgorz.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wyciek tłuszczu nie ma tu nic do rzeczy ...

Czy pamiętasz gdzie w wędzarni wisiał ten gumowaty ? I czy druga połówka tez taka była ?

Stawiam na cyrkulację dymu i temperatury w komorze lub "felerną sztukę" ;)

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk 2

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy pamiętasz gdzie w wędzarni wisiał ten gumowaty ? I czy druga połówka tez taka była ?

Stawiam na cyrkulację dymu i temperatury w komorze lub "felerną sztukę" ;)

 

Oczywiście tego nie pamiętam, raczej przy ogonie było ok, ale pewien nie jestem, może to przez przecięcie jeden zesztywniał?  ;)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Trochę ostatnio powędziłem.

post-55133-0-33482300-1390811991_thumb.jpgpost-55133-0-00711100-1390811992_thumb.jpg

 

Pstrągi i makrela solone z ręki, 45 min jak węgorze. Makrela ok. jesli chodzi o słoność, pstąg nie słony, powinien leżeć dłużej zasolony.

 

post-55133-0-58354400-1390811990_thumb.jpg

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Udziec jagnięcy wg Kostka zaczął się robić.

 

attachicon.gifUdziec jagnięcy wg Kostka 1.jpgattachicon.gifUdziec jagnięcy wg Kostka 2.jpg

No i jest uwędzony. :cool:

 

post-55133-0-76032100-1391360070_thumb.jpg

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tym razem wydłużyłem solenie pstrągów z 45 min do godziny i tak już pozostanie.

 

post-55133-0-49771500-1392108675_thumb.jpgpost-55133-0-42673200-1392108676_thumb.jpg

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wędząc w tej prostej wędzarni jesteś zaprzeczeniem, że tylko z dobrej można osiagnąć dobry wyrób. Jak widać, praca i chęci, pozwalają z tego sprzętu wycisnąć wiele. Dlatego często powtarzam pot. klientom, że jeśli np kasy brak, to warto kupić coś na co możemy sobie pozwolić, niż zdać się na sklepowe wyroby.

Powodzenia w kolejnych wędzeniach :)

www.wedzarnie.com.pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dokladnie D.Macku :) nasi pra ..nie sadze ze mieli super "sprzet" a wedzili i chyba im to wychodzilo skoro my dalej chcemy podtrzymywac ta tradycje

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Też tak twierdzę,smak jest super.Ładnie CI wyszedł,brawo.

Dzięki za uznanie. Następnym razem zrobię bez kości ale muszę trochę do skarbonki odłożyć, bo w ramach promocji przez Górali polskiej jagnięciny o której od lat słychać, udziec b/k kosztuje 70 PLN  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie ma prawdy oczywistej i nie ma czasów i stężen uniwersalnych ;) i do rybki i do mięs ;) im szybciej do tego dotrzesz tym lepiej ;)

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4
 

Edytowane przez chudziak

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pieknie , a jak robiles ten udziec?

Wg Kostka https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8054-udziec-jagniecy-wedzony-wgkostka/

i do rybki i do mięs ;) im szybciej do tego dotrzesz tym lepiej ;)

Twoją ściągawkę dla początkujących znalazłem jako pierwszą i z niej korzystałem i nadal korzystam. :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Nadszedł czas na boczek Radka:

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9027-boczek-parzony-a-potem-wedzony-%E2%80%93-rolowany-radka/?hl=%2Bboczek+%2Bparzony

 

A u mnie wygląda tak:

 

post-55133-0-35586900-1394392634_thumb.jpg

 

post-55133-0-98802800-1394392634_thumb.jpgpost-55133-0-56254600-1394392635_thumb.jpg

 

Świetny smak, polecam.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

boczus mniamniusny   :thumbsup:  ja juz sie nie moge doczekac na pare stopni wyzsza temp ,zeby moc wyjechac z moja blaszanka na podworko :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.