Jump to content

Metka cebulowa - Miro.


miro

Recommended Posts

Cześć.

 

Tym razem zrobimy metkę cebulową.

Nie raz kupujesz takie cudo w sklepie, co nazywają metką cebulową i pewnie sama chciałabyś coś takiego zrobić.

 

No to do roboty !  :) 

 

Kup 1 kg świeżego boczku bez skóry.

Boczek powinien być nie za tłusty, nie za chudy, taki w sam raz ..... boczkowy.  ;)

 

Jak już kupiłaś boczek zmiel go na maszynce do mielenia, proponuję sitko o oczkach 5-8 mm.

Po zmieleniu trzeba nasze mięsko zapeklować.

Żeby się nie męczyć, liczyć i kombinować użyj prostego przelicznika, który sam podpowie ile peklosoli trzeba do mięska użyć.

Znajdziesz go tu:

 

http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/solankasucho.html

 

Mięsko pekluj 2-3 dni w lodówce, codziennie możesz mięsko przemieszać.

Jak już się zapekluje nadeszła pora aby naszą metkę doprawić do smaku.

 

Tak więc do kilograma zmielonego, zapeklowanego mięsa dodaj 1/2 zmielonej lub drobno posiekanej średniej wielkości cebuli, około 2-3 płaskie łyżeczki  mielonego pieprzu (jedna łyżeczka to ok. 1-1,5 g pieprzu mielonego) i dobrze to wszystko ze sobą wymieszaj.

Możesz teraz skosztować i ewentualnie doprawić, ale ...... myślę, że nie będzie takiej potrzeby.

 

I co dalej ...... nic to koniec.  :D

 

Teraz tylko grzecznie odczekaj parenaście minut, żeby "przeszło" jak mówią  i  ................ i pozostało Ci tylko posmarować chlebuś metką.

 

Gotowe !

A jakie pyszne  :tongue:

 

Ps. Masło na chleb nie jest potrzebne. 

Edited by miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Link to comment
Share on other sites

miro ... to przepis dla Zosi ... a ja go przeczytałam :blush::facepalm:

ale może to i dobrze :) bo przepis prosty i łatwy w wykonaniu ....

z przypraw tylko cebulka i pieprz?

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Link to comment
Share on other sites

bardzo przejrzysty opis - jak wejdzie ktoś "zielony" to wg. tego przepisu zrobi pierwsze super danie i może zaszczepić w sobie bakcyla - Miro jak dla mnie to jest to extra

No może malutka uwaga - pomyśl czy nie było by dobrze zebrać kilka takich przepisów na różne smakołyki w  1 miejsce

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Link to comment
Share on other sites

        Wracając do przepisu to mam pytanie jaka jest trwałość tej metki, bo rozumiem że dodajemy surową cebulę a ona w stanie surowym powoduje szybkie psucie się dań.

Zastanawiam się czy może peklowanie wcześniej boczku temu zapobiega.Pytam . bo myślę że Zosi trudno będzie zjeść kilogram metki w ciągu dnia.

Link to comment
Share on other sites

Miro bardzo fajny pomysł z przepisami dla początkujących :clap:.  Myślę że powinieneś kontynuować pomysł takich przepisów . Wiele osób rezygnuje z przepisu bo go po prostu nie rozumie , ale przedstawiony w taki sposób jak twój wydaje się prosty. a jak łyżeczka pieprzu to będzie za dużo to następnym razem ktoś da pół łyżeczki. pozdrawiam i dużo zdrówka życzę

ps. czekam na następne przepisy

Edited by miro
Link to comment
Share on other sites

Temat odważania przypraw i "posiadania wagi" przewijał się od początku forum....

porad było bez liku i można byłoby spokojnie podpowiedzieć jak sobie z tym poradzić

- najprostszy sposób to zakup torebki tego spornego pieprzu i podzieleniu go na kilka części (kupek że się tak wyrażę :blush: )

- jeśli wiadomo że w torebce jest 20g to dzieląc na cztery części otrzyma się po 5 gram ... i teraz niech sobie Zosia nasypie na łyżeczkę i już na przyszłość będzie wiedziała ile to  jest 5g pieprzu ;)  (oczywiście orientacyjnie....)

Edited by miro
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Link to comment
Share on other sites

Czas przydatności do spożycia, przy przechowywaniu w lodwóce to 3-4 dni

Edited by miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Link to comment
Share on other sites

Jak jest impreza to metki po godzinie nie ma ..... w temperaturze pokojowej oczywiście. :D

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Link to comment
Share on other sites

A ja kiedys zrobilam jej bardzo duzo i nadzialam do oslonki i podwedzilam lekko . Bardzo nam smakowala :) Szybciej chyba gineka niz bez podwedzania

Edited by ANNAM

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Czy do zrobienia tej metki można użyć rozmrożonego boczku?

Jak kupiliśmy "świntuszkę" to dużo mięsa zostało od razu pomrożone i teraz je sukcesywnie podbieramy z zamrażalnika, ale wszystko jest poddawane "obróbce termicznej" (jak to mój kolega zawsze mawia) pieczone/smażone/gotowane, a tu ma byś surowe, więc...

 

 

Link to comment
Share on other sites

Raczej bym nie polecał.

Mięso było mrożone a spożywamy jedynie zabezpieczone peklowaniem.

Z drugiej strony, niejedno mięso ze sklepu pochodzi z rozmrożonych mięs z importu, a sprzedawane jest jako świeże.

Mimo wszystko odradzam.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Link to comment
Share on other sites

...Viszna - a może podwędź na zimno i zmiel - najlepsza metusia z tego wychodzi - tylko nie dawaj cebuli.....

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Link to comment
Share on other sites

Dzięki Miro za upewnienie mnie, tak podejrzewałem, ale chciałem się upewnić. W takim razie boczuś po rozmrożeniu zostanie spożytkowany w innym produkcie.

jumbo to jest dobry pomysł!! DZIĘKI!! jutro się biorę do pracy

Edited by Viszna

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 7 years later...

Pytanie jak zawsze mam typowo laickie, co zrobić, żeby przydatność do konsumpcji ( o ile się powstrzymam przed zjedzeniem wszystkiego) stała się dłuższa niż 2-3 dni przechowywania w lodówce? Podwędzenie jej coś pomoże lekkie?
Nie śmiejcie się proszę;) Z mięskiem mam do czynienia od bardzo niedawna ( parę dni ) i staram się zbierać wiedzę dopiero ;)

Link to comment
Share on other sites

 

 

Nie śmiejcie się proszę
 Przechowanie mięsa i wyrobów to nie jest śmieszny temat. Metkę , jak mam przetrzymać powyżej tygodnia , mrożę. Do tygodnia wytrzymuje ;)  :facepalm:  :facepalm: mi w lodówce 3 st.

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Link to comment
Share on other sites

Po zmieleniu trzeba nasze mięsko zapeklować.

Żeby się nie męczyć, liczyć i kombinować użyj prostego przelicznika, który sam podpowie ile peklosoli trzeba do mięska użyć.

Znajdziesz go tu:

 

http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/solankasucho.html

 

Mięsko pekluj 2-3 dni w lodówce, codziennie możesz mięsko przemieszać.

I teraz mam dylemat, a Halina pewnie zablokuje mnie za głupie pytania na facebooku zaraz ;)

Jako, że kalkulator nie bangla u mnie - nie otwiera się link to na 1kg ile autor daje peklosoli na te 3 dni do zmielonego boczku??

Akurat dziś wieczorem mam w planie zmielić jakiś boczek..

Link to comment
Share on other sites

 

Po zmieleniu trzeba nasze mięsko zapeklować.

Żeby się nie męczyć, liczyć i kombinować użyj prostego przelicznika, który sam podpowie ile peklosoli trzeba do mięska użyć.

Znajdziesz go tu:

 

http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/solankasucho.html

 

Mięsko pekluj 2-3 dni w lodówce, codziennie możesz mięsko przemieszać.

I teraz mam dylemat, a Halina pewnie zablokuje mnie za głupie pytania na facebooku zaraz ;)

Jako, że kalkulator nie bangla u mnie - nie otwiera się link to na 1kg ile autor daje peklosoli na te 3 dni do zmielonego boczku??

Akurat dziś wieczorem mam w planie zmielić jakiś boczek..

 

Ja bym dał 20g/1kg (2%) ale można od 18 do 23g/1kg w zależności jak lubisz.

Piksiak

Link to comment
Share on other sites

Ja tez daje 20 g ,nie jestem slonolubna ,ale samej sie nie to jest akurat.
Link to comment
Share on other sites

 

Po zmieleniu trzeba nasze mięsko zapeklować.

Żeby się nie męczyć, liczyć i kombinować użyj prostego przelicznika, który sam podpowie ile peklosoli trzeba do mięska użyć.

Znajdziesz go tu:

 

http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/solankasucho.html

 

Mięsko pekluj 2-3 dni w lodówce, codziennie możesz mięsko przemieszać.

 

I teraz mam dylemat, a Halina pewnie zablokuje mnie za głupie pytania na facebooku zaraz ;)

Jako, że kalkulator nie bangla u mnie - nie otwiera się link to na 1kg ile autor daje peklosoli na te 3 dni do zmielonego boczku??

Akurat dziś wieczorem mam w planie zmielić jakiś boczek..

Możesz wyjaśnić o co Ci chodzi. ?

Niemalże codziennie zadajesz pytania na mesengerze, dostajesz odp.

Jaki masz problem ????

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Link to comment
Share on other sites

 

 

Po zmieleniu trzeba nasze mięsko zapeklować.

Żeby się nie męczyć, liczyć i kombinować użyj prostego przelicznika, który sam podpowie ile peklosoli trzeba do mięska użyć.

Możesz wyjaśnić o co Ci chodzi. ?

Niemalże codziennie zadajesz pytania na mesengerze, dostajesz odp.

Jaki masz problem ????

 

Broń boże nie mam problemu do Ciebie, jak już rozmawialiśmy przed chwilą, tak wyjaśniam. Zadaję Ci tysiąc pytań - z racji mojego braku wiedzy - laickich, dlatego też zadałem pytanie o ilość soli tutaj. Broń mnie wszelkie siły przed tym, aby narzekać na Ciebie - po prostu wiem, że moje pytania mogą być męczące wrzucane w messendzera  co chwila ;)

Tak więc jeśli poczułaś się urażona, przepraszam. Nie to było moim celem, a przyznam, że rady Twoje były jak do tej pory bardzo pomocne.

 

Sam nie lubię postów typu "ale ile dać soli" więc rozpisałem się bardziej. Nie był to atak na Ciebie.

Link to comment
Share on other sites

 

Zadaję Ci tysiąc pytań - z racji mojego braku wiedzy - laickich, dlatego też zadałem pytanie o ilość soli tutaj. Broń mnie wszelkie siły przed tym, aby narzekać na Ciebie - po prostu wiem, że moje pytania mogą być męczące wrzucane w messendzera 
Delikatnie pisząc - na forum mamy 60-70 tys użytkowników , z tego umiejących czytać i korzystać z naszej wyszukiwarki jest 30% . Postaw się w roli drugiej strony - dostajesz codziennie kilkadziesiąt pytań , czasami po trzy razy o to samo..... Halusia jest aniołem , ale  :angel:  ;)  ;)  ;)  

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.