Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Metka cebulowa - Miro.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
14 odpowiedzi w tym temacie

#1 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14172 postów

Napisano 08 lis 2013 - 20:48

Cześć.

 

Tym razem zrobimy metkę cebulową.

Nie raz kupujesz takie cudo w sklepie, co nazywają metką cebulową i pewnie sama chciałabyś coś takiego zrobić.

 

No to do roboty !  :) 

 

Kup 1 kg świeżego boczku bez skóry.

Boczek powinien być nie za tłusty, nie za chudy, taki w sam raz ..... boczkowy.  ;)

 

Jak już kupiłaś boczek zmiel go na maszynce do mielenia, proponuję sitko o oczkach 5-8 mm.

Po zmieleniu trzeba nasze mięsko zapeklować.

Żeby się nie męczyć, liczyć i kombinować użyj prostego przelicznika, który sam podpowie ile peklosoli trzeba do mięska użyć.

Znajdziesz go tu:

 

http://www.wyrobydom...lankasucho.html

 

Mięsko pekluj 2-3 dni w lodówce, codziennie możesz mięsko przemieszać.

Jak już się zapekluje nadeszła pora aby naszą metkę doprawić do smaku.

 

Tak więc do kilograma zmielonego, zapeklowanego mięsa dodaj 1/2 zmielonej lub drobno posiekanej średniej wielkości cebuli, około 2-3 płaskie łyżeczki  mielonego pieprzu (jedna łyżeczka to ok. 1-1,5 g pieprzu mielonego) i dobrze to wszystko ze sobą wymieszaj.

Możesz teraz skosztować i ewentualnie doprawić, ale ...... myślę, że nie będzie takiej potrzeby.

 

I co dalej ...... nic to koniec.  :D

 

Teraz tylko grzecznie odczekaj parenaście minut, żeby "przeszło" jak mówią  i  ................ i pozostało Ci tylko posmarować chlebuś metką.

 

Gotowe !

A jakie pyszne  :tongue:

 

Ps. Masło na chleb nie jest potrzebne. 


Użytkownik miro edytował ten post 11 lis 2013 - 19:13


#2 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1931 postów

Napisano 08 lis 2013 - 21:09

miro ... to przepis dla Zosi ... a ja go przeczytałam :blush: :facepalm:

ale może to i dobrze :) bo przepis prosty i łatwy w wykonaniu ....

z przypraw tylko cebulka i pieprz?



#3 Artur Dor

Artur Dor

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1549 postów
  • MiejscowośćTrzebnica

Napisano 08 lis 2013 - 21:14

bardzo przejrzysty opis - jak wejdzie ktoś "zielony" to wg. tego przepisu zrobi pierwsze super danie i może zaszczepić w sobie bakcyla - Miro jak dla mnie to jest to extra

No może malutka uwaga - pomyśl czy nie było by dobrze zebrać kilka takich przepisów na różne smakołyki w  1 miejsce



#4 fazzii

fazzii

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 59 postów
  • MiejscowośćAndorra

Napisano 08 lis 2013 - 22:18

        Wracając do przepisu to mam pytanie jaka jest trwałość tej metki, bo rozumiem że dodajemy surową cebulę a ona w stanie surowym powoduje szybkie psucie się dań.

Zastanawiam się czy może peklowanie wcześniej boczku temu zapobiega.Pytam . bo myślę że Zosi trudno będzie zjeść kilogram metki w ciągu dnia.



#5 RaV22

RaV22

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 706 postów
  • Miejscowośćsam już nie wiem

Napisano 08 lis 2013 - 22:19

Ale w prosty sposób mają podany przepis z którym sobie poradzą. A jak im zasmakuje to tym chętniej będą zgłębiać wiedzę czytając forum.

#6 king_lpk

king_lpk

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 89 postów
  • Miejscowośćmilanówek

Napisano 09 lis 2013 - 16:39

Miro bardzo fajny pomysł z przepisami dla początkujących :clap:.  Myślę że powinieneś kontynuować pomysł takich przepisów . Wiele osób rezygnuje z przepisu bo go po prostu nie rozumie , ale przedstawiony w taki sposób jak twój wydaje się prosty. a jak łyżeczka pieprzu to będzie za dużo to następnym razem ktoś da pół łyżeczki. pozdrawiam i dużo zdrówka życzę

ps. czekam na następne przepisy


Użytkownik miro edytował ten post 19 lis 2013 - 22:01


#7 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6032 postów

Napisano 11 lis 2013 - 19:49

Temat odważania przypraw i "posiadania wagi" przewijał się od początku forum....

porad było bez liku i można byłoby spokojnie podpowiedzieć jak sobie z tym poradzić

- najprostszy sposób to zakup torebki tego spornego pieprzu i podzieleniu go na kilka części (kupek że się tak wyrażę :blush: )

- jeśli wiadomo że w torebce jest 20g to dzieląc na cztery części otrzyma się po 5 gram ... i teraz niech sobie Zosia nasypie na łyżeczkę i już na przyszłość będzie wiedziała ile to  jest 5g pieprzu ;)  (oczywiście orientacyjnie....)


Użytkownik miro edytował ten post 12 lis 2013 - 20:30


#8 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14172 postów

Napisano 19 lis 2013 - 09:42

Czas przydatności do spożycia, przy przechowywaniu w lodwóce to 3-4 dni


Użytkownik miro edytował ten post 19 lis 2013 - 22:04


#9 piksiak

piksiak

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1268 postów
  • MiejscowośćKielce

Napisano 19 lis 2013 - 10:11

Aaaa w lodówce, no tak tylko jak jest impreza to często do lodówki trzeba chodzić?



#10 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14172 postów

Napisano 19 lis 2013 - 11:08

Jak jest impreza to metki po godzinie nie ma ..... w temperaturze pokojowej oczywiście. :D



#11 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5031 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 19 lis 2013 - 22:14

A ja kiedys zrobilam jej bardzo duzo i nadzialam do oslonki i podwedzilam lekko . Bardzo nam smakowala :) Szybciej chyba gineka niz bez podwedzania


Użytkownik ANNAM edytował ten post 19 lis 2013 - 22:14


#12 Viszna

Viszna

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 637 postów
  • MiejscowośćRóżyny

Napisano 24 paź 2015 - 20:20

Czy do zrobienia tej metki można użyć rozmrożonego boczku?

Jak kupiliśmy "świntuszkę" to dużo mięsa zostało od razu pomrożone i teraz je sukcesywnie podbieramy z zamrażalnika, ale wszystko jest poddawane "obróbce termicznej" (jak to mój kolega zawsze mawia) pieczone/smażone/gotowane, a tu ma byś surowe, więc...



#13 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14172 postów

Napisano 24 paź 2015 - 20:27

Raczej bym nie polecał.

Mięso było mrożone a spożywamy jedynie zabezpieczone peklowaniem.

Z drugiej strony, niejedno mięso ze sklepu pochodzi z rozmrożonych mięs z importu, a sprzedawane jest jako świeże.

Mimo wszystko odradzam.



#14 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3298 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 24 paź 2015 - 20:34

...Viszna - a może podwędź na zimno i zmiel - najlepsza metusia z tego wychodzi - tylko nie dawaj cebuli.....



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#15 Viszna

Viszna

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 637 postów
  • MiejscowośćRóżyny

Napisano 24 paź 2015 - 20:35

Dzięki Miro za upewnienie mnie, tak podejrzewałem, ale chciałem się upewnić. W takim razie boczuś po rozmrożeniu zostanie spożytkowany w innym produkcie.

jumbo to jest dobry pomysł!! DZIĘKI!! jutro się biorę do pracy


Użytkownik Viszna edytował ten post 24 paź 2015 - 20:36





Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych