arkadiusz Posted April 10, 2011 Report Share #1 Posted April 10, 2011 (edited) Korzystałem z przepisu Rogera:Zaczyn - 400gMąki pszennej 650 – 3,5 szklankiMąki żytniej 720 – 1 ½ szklWody -1 ½ szkl - jak dasz maślakankę będzie dłużej świeży (możesz 50/50)Soli – 4 płaskie łyzeczkiCukru - dobra łyżeczkaOleju – 3 łyzkiP.S.Serdeczne podziękowania dla kolegi Rogera. Bez jego pomocy nie byłoby tego chleba.http://emotikona.pl/emotikony/pic/witaj.gifChlebek niestety nie jest w moim smaku ,ale jeszcze spróbuję zrobić sam pszenny.Do tego chleba zrobiłem jeszcze mielonkę:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8791-wyroby-z-praski-i-konserwy/?do=findComment&comment=312031 Edited November 10, 2013 by arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8790-wypieki/ Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted April 15, 2011 Author Report Share #2 Posted April 15, 2011 Dziś była powtórka z wypieku chleba.Chleb jest pszenno - żytni na pszennym zakwasie. Skład 1.Zaczyn pszenny - 420g 2.Mąka pszenna 650 - 3 szklanki 3.Mąka żytnia - 1/2 szklanki 4.Sól - 3 płaskie łyżeczki 5.Woda - 1 szklanka 6.Olej - 2 łyżki Po wymieszaniu chleb był jeszcze wyrabiany na stolnicy podsypanej mąką do uzyskania odpowiedniej sprężystości ciasta. Wypiekany był w formie. Pieczenie w temp. 200C, przez 1h 15min, grzałka dolna, dopiero w końcowej fazie na ok.10min.włączona grzałka górna. A oto efekt końcowy: Chleb smakowo jest dla mnie o wiele smaczniejszy niż poprzedni żytni. P.S Serdeczne podziękowania dla Rogera za konsultację. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8790-wypieki/#findComment-156951 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted May 8, 2011 Author Report Share #3 Posted May 8, 2011 Chleb pszenny: 1. 5 szklanek mąki pszennej 650 2. 1,5 szklanki wody 3. 3 płaskie łyżeczki soli 4. 1 łyżeczka cukru 5 . 2 łyżki oleju 6. 400 g zaczynu Na koniec poproszę o konstruktywną krytykę :grin:.Skąd wzięły się te dziury pod skórą.? Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8790-wypieki/#findComment-159386 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted June 19, 2011 Author Report Share #4 Posted June 19, 2011 Dziś pieczenie chlebka pszennego.Przepis od rogera po moich modyfikacjach: Muszę jeszcze trochę nad nim popracować,ale w smaku jest bardzo dobry. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8790-wypieki/#findComment-163728 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted July 30, 2011 Author Report Share #5 Posted July 30, 2011 Dziś kruchy placek ze śliwkami. To tak żeby nie było ,że samym mięsem człowiek się odżywia. :grin: Przed pieczeniem: I po pieczeniu: Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8790-wypieki/#findComment-168644 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted July 24, 2012 Author Report Share #6 Posted July 24, 2012 Dzisiaj przedstawiam produkcję mrowiska.Wyrób regionalny z Podlasia. Potrzebne składniki 6 jajek i 8 żółtek miksujemy razem z 2 łyżkami wódki lub 1 łyżką spirytusu. Dosypujemy 3/4 kg mąki i wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania smarujemy ciasto olejem ,żeby nie obsychało i zostawiamy na ok 0,5h ,żeby "odpoczęło" Smarujemy blat olejem i wałkujemy ciasto bardzo cienko Następnie kroimy rozwałkowane ciasto na dowolne kawałki i smażymy na mocno rozgrzanym oleju na lekko złoty kolor Usmażone kawałki ciasta układamy na talerzu , polewamy lekko miodem , posypujemy makiem i rodzynkami. A tak wygląda gotowe mrowisko.Z lewej artystyczny nieład, a z prawej klasyczny wzór z Podlasia. http://images38.fotosik.pl/1721/3a9797d99c5520c0med.jpg To dzięki Teściowej mojej córki powstała ta fotorelacja i chciałem jej bardzo podziękować za czas i wkład pracy jaki poświęciła abym mógł nauczyć się robić ten produkt regionalny http://images35.fotosik.pl/1542/bcce2fd4738cbfabmed.jpg Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8790-wypieki/#findComment-229296 Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted July 24, 2012 Report Share #7 Posted July 24, 2012 Arkadiuszu na V Zlocie mieliśmy okazje smakować tego regionalnego wypieku wykonanego przez Benę . Mrowisko - sto liści [Litwa] https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6000&start=0 Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8790-wypieki/#findComment-229303 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted January 29, 2013 Author Report Share #8 Posted January 29, 2013 Drożdżowe dla leniwych.Muszę przyznać,że Robert ( Roger) podzielił się super przepisem :thumbsup: Trochę a'la "Wczesny Zbój Madej", ale to już moja wina bo nie dopilnowałem. :blush: .W smaku po dodaniu paru składników ( cukier wanilinowy, zapach rumowy, skórka pomarańczowa kandyzowana i starta skórka z jednej cytryny oraz rodzynki) do podstawowego przepisu jest super. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8790-wypieki/#findComment-264834 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted February 7, 2013 Author Report Share #9 Posted February 7, 2013 Dzisiaj tłusty czwartek to sobie upiekliśmy Babę drożdżową z przepisu dla leniwych :grin: .Drugie podejście i już jest nieźle. :thumbsup: Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8790-wypieki/#findComment-266789 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted February 7, 2013 Author Report Share #10 Posted February 7, 2013 Jak to nie :grin: Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8790-wypieki/#findComment-266792 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted May 30, 2014 Author Report Share #11 Posted May 30, 2014 Już trzeci zakwas mi nie wychodzi .Dzisiaj zrobiłem czwarty.Jak się nie uda to więcej nie robię . 1.Paczka żurku2.Dwie czubate łyżki maki razowej 18503.Wody tyle, żeby powstał zakwas o gęstości trochę jak gęste ciasto naleśnikowe.4.Zostawiłem w temp.31C Będę dokarmiał 50g maki razowej+50g wody letniej.Jeśli popełniłem jakiś błąd to walcie śmiało. . Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8790-wypieki/#findComment-355070 Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted May 30, 2014 Report Share #12 Posted May 30, 2014 arkadiuszuad1 co to za paczka żurku ? U mnie gotowy żurek sprzedają w płynie i wystarczy go dodać ze 2-3 łyżki albo użyj jako starter wody z kiszonych ogórków lub kapustyad2 co to za mąka bo symbolem t1850 jest oznaczana mąką razowa ale pszenna czyli graham a do zakwasu lepsza jest razowa żytnia oznaczana symbolem t2000ad3 konsystencja dobraad4 ja trzymam w temperaturze pokojowej "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8790-wypieki/#findComment-355088 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted May 30, 2014 Author Report Share #13 Posted May 30, 2014 (edited) Żurek z paczki, czyli proszek.Mąka jest żytnia, ale typ 720.Przepraszam, źle doczytałem.Poprzednio robiłem na żytniej z młyna i też kicha. Edited May 30, 2014 by arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8790-wypieki/#findComment-355089 Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted May 30, 2014 Report Share #14 Posted May 30, 2014 arkadiuszu ,zamiast dodawać tego proszkowego żurku w którym nie wiadomo co jest , zaszczep swój zaczyn wodą z kiszonych ogórków lub kapusty.Jak byś przejeżdzał w pobliżu Częstochowy mogłabym Ci dać jako starter nieco mojego kilkuletniego zaczynu. "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8790-wypieki/#findComment-355090 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted May 30, 2014 Author Report Share #15 Posted May 30, 2014 Jak byś przejeżdzał w pobliżu Częstochowy mogłabym Ci dać jako starter nieco mojego kilkuletniego zaczynu. Dziękuję bardzo za chęć pomocy, ale krajan , który mieszka o rzut beretem też nastawił zakwas.Może jak mnie się nie uda to się posilę u niego .Właśnie małżonka wylała wodę z kiszonych ogórków.Jak pech to pech. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8790-wypieki/#findComment-355096 Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted May 30, 2014 Report Share #16 Posted May 30, 2014 Arkadiusz, mozesz tez w poczatkowej fazie dac zamiast wody jogurt do zakwasu. PAmietaj, ze zwykle na poczatku zakwas jest slaby/spokojny, po 2ch dniach tak na prawde zaczyna pracowac. Ta praca tez nie jest tak intensywna. Wejdz na temat Pokemon z Przemkiem jak robili chleb na zakwasie, to wg tego zrobisz spokojnie. Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8790-wypieki/#findComment-355122 Share on other sites More sharing options...
abratek Posted May 31, 2014 Report Share #17 Posted May 31, 2014 (edited) Arku, o ile jakaś "żmija" czy inny diaboł nie rzuci na moje zakwasy swojego jadu/uroku to będzie czym się "posilić" poniżej fotka z różnymi "konfiguracjami startowymi" zrobiona po 24h (niestety w wyniku zaniedbania nie zamieszane po 12h ) - jeden to nawet już chciał zdezerterować Co do Twoich niepowodzeń..... coż...... podtrzymuję że albo masz "za czysto" albo chlorowana woda.... - błędy temperaturowe domyslnie wykluczam (mąkę również skoro nie udawało się z różnych źródeł Edited May 31, 2014 by abratek Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8790-wypieki/#findComment-355310 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted June 8, 2014 Author Report Share #18 Posted June 8, 2014 Razowy na zakwasie. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8790-wypieki/#findComment-356591 Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted June 8, 2014 Report Share #19 Posted June 8, 2014 LAdnie pracuje Tobie zakwas. Obtaczasz w sloneczniku czy dodajesz go do ciasta? Bo widze nasinoa po boku i na dole Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8790-wypieki/#findComment-356593 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted June 8, 2014 Author Report Share #20 Posted June 8, 2014 Obtaczasz w sloneczniku czy dodajesz go do ciasta? Bo widze nasinoa po boku i na dole Wysypałem foremkę ziarnami słonecznika .Na górę już nie starczyło. LAdnie pracuje Tobie zakwas Długo nad tym pracowałem. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8790-wypieki/#findComment-356596 Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted June 8, 2014 Report Share #21 Posted June 8, 2014 Ja wysypuje slonecznikiem, sezamem ( bialym i czarnym ), nasinami dyni i owsianymi platkami. Nie stosuje tylkonasion siemia lnianego, kilkakrotnie nimi zrobilam, i byly za twarde, dlatego zrezygnowalam. Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8790-wypieki/#findComment-356597 Share on other sites More sharing options...
BazylWidzew Posted June 8, 2014 Report Share #22 Posted June 8, 2014 Nie stosuje tylkonasion siemia lnianego, kilkakrotnie nimi zrobilam, i byly za twarde, dlatego zrezygnowalam. Ja siemie lniane miele i po problemie TYLKO WIDZEW RTS !!! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8790-wypieki/#findComment-356600 Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted June 8, 2014 Report Share #23 Posted June 8, 2014 a siemie lniane miele i po problemie do wysypywania blaszki to nie chialoby mi sie, a z reszta wtedy mialabymcos na wzor maczki, bo nawetr jeslikawalki beda, to luska siemia lnianego jest twrada, nawet w kawalkach. Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8790-wypieki/#findComment-356601 Share on other sites More sharing options...
BazylWidzew Posted June 8, 2014 Report Share #24 Posted June 8, 2014 Jak zmiele nie ma żadnych łusek jest jak mąka TYLKO WIDZEW RTS !!! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8790-wypieki/#findComment-356602 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted August 2, 2014 Author Report Share #25 Posted August 2, 2014 (edited) Sezon na śliwki w pełni to i kruchego ze śliwkami nam się zachciało. P.STen brak w górnym lewym rogu to robota mojej LP.Nie mogła się powstrzymać. Edited August 2, 2014 by arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8790-wypieki/#findComment-364388 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts