Skocz do zawartości

Wypieki


arkadiusz

Rekomendowane odpowiedzi

Korzystałem z przepisu Rogera:

Zaczyn - 400g
Mąki pszennej 650 – 3,5 szklanki
Mąki żytniej 720 – 1 ½ szkl
Wody -1 ½ szkl - jak dasz maślakankę będzie dłużej świeży (możesz 50/50)
Soli – 4 płaskie łyzeczki
Cukru - dobra łyżeczka
Oleju – 3 łyzki









P.S.
Serdeczne podziękowania dla kolegi Rogera. Bez jego pomocy nie byłoby tego chleba.http://emotikona.pl/emotikony/pic/witaj.gif
Chlebek niestety nie jest w moim smaku ,ale jeszcze spróbuję zrobić sam pszenny.


Do tego chleba zrobiłem jeszcze mielonkę:

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8791-wyroby-z-praski-i-konserwy/?do=findComment&comment=312031

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 82
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Dziś była powtórka z wypieku chleba.Chleb jest pszenno - żytni na pszennym zakwasie.

 

Skład

 

1.Zaczyn pszenny - 420g

2.Mąka pszenna 650 - 3 szklanki

3.Mąka żytnia - 1/2 szklanki

4.Sól - 3 płaskie łyżeczki

5.Woda - 1 szklanka

6.Olej - 2 łyżki

 

Po wymieszaniu chleb był jeszcze wyrabiany na stolnicy podsypanej mąką do uzyskania odpowiedniej sprężystości ciasta. Wypiekany był w formie. Pieczenie w temp. 200C, przez 1h 15min, grzałka dolna, dopiero w końcowej fazie na ok.10min.włączona grzałka górna. A oto efekt końcowy:

 

 

 

Chleb smakowo jest dla mnie o wiele smaczniejszy niż poprzedni żytni.

 

P.S

Serdeczne podziękowania dla Rogera za konsultację.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Chleb pszenny:

 

1. 5 szklanek mąki pszennej 650

2. 1,5 szklanki wody

3. 3 płaskie łyżeczki soli

4. 1 łyżeczka cukru

5 . 2 łyżki oleju

6. 400 g zaczynu

 

 

 

Na koniec poproszę o konstruktywną krytykę :grin:.Skąd wzięły się te dziury pod skórą.?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Dziś pieczenie chlebka pszennego.Przepis od rogera po moich modyfikacjach:

 

 

 

Muszę jeszcze trochę nad nim popracować,ale w smaku jest bardzo dobry.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Dziś kruchy placek ze śliwkami.

To tak żeby nie było ,że samym mięsem człowiek się odżywia. :grin:

 

Przed pieczeniem:

 

 

I po pieczeniu:

 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 11 miesięcy temu...

Dzisiaj przedstawiam produkcję mrowiska.Wyrób regionalny z Podlasia.

 

Potrzebne składniki

 

 

6 jajek i 8 żółtek miksujemy razem z 2 łyżkami wódki lub 1 łyżką spirytusu.

 

 

 

Dosypujemy 3/4 kg mąki i wyrabiamy ciasto.

 

 

Pod koniec wyrabiania smarujemy ciasto olejem ,żeby nie obsychało i zostawiamy na ok 0,5h ,żeby "odpoczęło"

 

 

 

Smarujemy blat olejem i wałkujemy ciasto bardzo cienko

Następnie kroimy rozwałkowane ciasto na dowolne kawałki i smażymy na mocno rozgrzanym oleju na lekko złoty kolor

 

 

 

 

 

 

 

Usmażone kawałki ciasta układamy na talerzu , polewamy lekko miodem , posypujemy makiem i rodzynkami.

A tak wygląda gotowe mrowisko.Z lewej artystyczny nieład, a z prawej klasyczny wzór z Podlasia.

 

http://images38.fotosik.pl/1721/3a9797d99c5520c0med.jpg

 

To dzięki Teściowej mojej córki powstała ta fotorelacja i chciałem jej bardzo podziękować za czas i wkład pracy jaki poświęciła abym mógł nauczyć się robić ten produkt regionalny

 

http://images35.fotosik.pl/1542/bcce2fd4738cbfabmed.jpg

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Arkadiuszu na V Zlocie mieliśmy okazje smakować tego regionalnego wypieku wykonanego przez Benę .

Mrowisko - sto liści [Litwa]

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6000&start=0

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

Drożdżowe dla leniwych.Muszę przyznać,że Robert ( Roger) podzielił się super przepisem :thumbsup:

Trochę a'la "Wczesny Zbój Madej", ale to już moja wina bo nie dopilnowałem. :blush: .W smaku po dodaniu paru składników ( cukier wanilinowy, zapach rumowy, skórka pomarańczowa kandyzowana i starta skórka z jednej cytryny oraz rodzynki) do podstawowego przepisu jest super.

 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dzisiaj tłusty czwartek to sobie upiekliśmy Babę drożdżową z przepisu dla leniwych :grin: .Drugie podejście i już jest nieźle. :thumbsup:

 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak to nie :grin:

 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Już trzeci zakwas mi nie wychodzi :mad: .Dzisiaj zrobiłem czwarty.Jak się nie uda to więcej nie robię :facepalm: .

 

1.Paczka żurku

2.Dwie czubate łyżki maki razowej 1850

3.Wody tyle, żeby powstał zakwas o gęstości trochę jak gęste ciasto naleśnikowe.

4.Zostawiłem w temp.31C

 

Będę dokarmiał 50g maki razowej+50g wody letniej.Jeśli popełniłem jakiś błąd to walcie śmiało. :) .

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

arkadiuszu

ad1  co to za paczka żurku ? U mnie gotowy żurek sprzedają w płynie i wystarczy go dodać ze 2-3 łyżki albo użyj jako starter wody z kiszonych ogórków lub kapusty

ad2 co to za mąka bo symbolem t1850 jest oznaczana mąką razowa ale pszenna czyli graham a do zakwasu lepsza jest razowa żytnia oznaczana symbolem t2000

ad3 konsystencja dobra

ad4 ja trzymam w temperaturze pokojowej

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Żurek z paczki, czyli proszek.Mąka jest żytnia, ale typ 720.Przepraszam, źle doczytałem.Poprzednio robiłem na żytniej z młyna i też kicha.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

arkadiuszu ,zamiast dodawać tego proszkowego żurku w którym nie wiadomo co jest ,  zaszczep swój zaczyn wodą z kiszonych ogórków lub kapusty.

Jak byś przejeżdzał w pobliżu Częstochowy mogłabym Ci dać  jako starter nieco mojego kilkuletniego zaczynu.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jak byś przejeżdzał w pobliżu Częstochowy mogłabym Ci dać  jako starter nieco mojego kilkuletniego zaczynu.

 

Dziękuję bardzo za chęć pomocy, ale krajan :)  , który mieszka o rzut beretem też nastawił zakwas.Może jak mnie się nie uda to się posilę u niego .Właśnie małżonka wylała wodę z kiszonych ogórków.Jak pech to pech. :mad:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Arkadiusz,  mozesz tez w poczatkowej fazie dac zamiast wody jogurt do zakwasu.  PAmietaj, ze zwykle na poczatku zakwas jest slaby/spokojny, po 2ch dniach tak na prawde zaczyna pracowac. Ta praca tez nie jest tak intensywna. 

Wejdz na temat Pokemon z Przemkiem jak robili chleb na zakwasie, to wg tego zrobisz spokojnie.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Arku, o ile jakaś "żmija" czy inny diaboł nie rzuci na moje zakwasy swojego jadu/uroku to będzie czym się "posilić" ;)

poniżej fotka z różnymi "konfiguracjami startowymi" zrobiona po 24h (niestety w wyniku zaniedbania nie zamieszane po 12h :blush: ) - jeden to nawet już chciał zdezerterować :facepalm:

 

Co do Twoich niepowodzeń..... coż...... podtrzymuję że albo masz "za czysto" albo chlorowana woda.... - błędy temperaturowe domyslnie wykluczam (mąkę również skoro nie udawało się z różnych źródeł

 

post-39746-0-19008500-1401568067_thumb.jpg

Edytowane przez abratek
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Razowy na zakwasie.

 

post-41296-0-27288100-1402213420_thumb.jpg

 

 

 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Obtaczasz w sloneczniku czy dodajesz go do ciasta? Bo widze nasinoa po boku i na dole

 

Wysypałem foremkę ziarnami słonecznika .Na górę już nie starczyło.


 

 

LAdnie pracuje Tobie zakwas

 

Długo nad tym pracowałem. :)  

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja wysypuje slonecznikiem, sezamem ( bialym i czarnym ), nasinami dyni i owsianymi platkami.  Nie stosuje tylkonasion siemia lnianego, kilkakrotnie nimi zrobilam, i byly za twarde, dlatego zrezygnowalam.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

a siemie lniane miele i po problemie
 

 do wysypywania blaszki to nie chialoby mi sie, a z reszta wtedy mialabymcos na wzor maczki, bo nawetr jeslikawalki beda, to luska siemia lnianego jest twrada, nawet  w kawalkach.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Sezon na śliwki w pełni to i kruchego ze śliwkami nam się zachciało. :D

 

post-41296-0-88547200-1406995225_thumb.jpg

 

P.S

Ten brak w górnym lewym rogu to robota mojej LP.Nie mogła się powstrzymać. :D

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.