arkadiusz Opublikowano 10 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 10 Października 2011 Po PETARDZIE MARKA Z BIELSKA i mnie naszła ochota na mielonkę. 1.Mięso pozyskane z obróbki polędwic - 2,70kg 2.Podgardle - 0,70kg 3.Woda - 200ml Mięso zapeklowane mieszanką soli i peksoli (50/50) w ilości 23g/kg przez 36 h załadowane do szynkowara i parzone w temp. 80 C do uzyskania wewnątrz mielonki 70 C.Bez żadnych mąk ,skórek i żelatyny.Mielenie na sitku 5mm. A oto efekt końcowy : Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 12 Listopada 2011 Z okazji święta i ja sobie zrobiłem święto i wykonałem golonkę z szynkowara bez skóry i tłuszczu.Peklowanie 8 dni w 10 stopniowej solance.Potem tłuczek do mięsa i uplastycznianie.Parzenie 100C przez 20 min. a następnie w temp. 80C do uzyskania w środku 72C http://img163.imageshack.us/img163/7951/golonkazszynkowara001.jpg Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 22 Listopada 2011 Przeszedłem na dietę :sad: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 4 Marca 2012 Zapomniałem dodać ,że wczoraj jeszcze zrobiłem trochę mojej tyrolskiej. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 2 Maja 2012 (edytowane) Ponieważ mam wolne to trochę z nudów zrobiłem 3 słoiki tuszonki.Mięso IIwp. 0.80 kg. Można użyć karkówki .Peklowanie 4h w temp. pokojowej dawką 17- 19g/kg peksoli.Przyprawy :1. czosnek (2g/kg)2. pieprz biały (1g/kg).Do każdego słoika dodałem po 100ml wody i żelatynę w proporcji 5g, 3g, 1,5g.Pasteryzowałem 3h w temp. 100C.Jutro zobaczymy co wyjdzie.Będą goście to ocenią Edytowane 18 Października 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 8 Maja 2012 Dzisiaj na kolację otworzyłem trzeci słoik tuszonki z dodatkiem 5 g żelatyny i 100g wody.Uważam ,że ta proporcja jest najlepsza.Jako dodatek ogórek małosolny :thumbsup: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Z odwiedzin na zlocie wyszły nici :sad: to popracowałem sobie troszeczkę. :grin: .Szynka z indyka wg. Beiota z tym ,że ja daję 23g soli/peksoli/kg .W batonie została doprawiona przyprawą do tyrolskiej :grin: i pieprzem 1g/kg, natomiast z szynkowaru tylko sól/peksól i pieprz 1g/kg. Nie dodaję żelatyny. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 3 Września 2012 (edytowane) I jeszcze trochę sobotnio - niedzielnej prywaty. :grin: I jeszcze moja Duszonka Smacznego Edytowane 30 Grudnia 2013 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 30 Września 2012 Wczoraj http://imageshack.us/a/img29/9261/008rjv.jpg http://imageshack.us/a/img811/2100/010sk.jpg Dzisiaj podwędziłem boczek dojrzewający wg.EL GREGOR vel grzegorz 565.Dalej sobie dojrzewa Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 29 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 29 Grudnia 2012 Trochę sobie wczoraj poprasowałem. Mielonka tyrolska i przekrój golonki mielonej konserwowej http://img266.imageshack.us/img266/5313/004ego.jpg golonka mielona konserwowa z mandoliny. http://img22.imageshack.us/img22/317/001cie.jpg A teraz idę robić salceson włoski. :thumbsup: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 29 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 29 Grudnia 2012 A jak wyszła konsystencja golonki? - czy dużo było galaretki? Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 29 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 29 Grudnia 2012 A jak wyszła konsystencja golonki? - czy dużo było galaretki? Galaretki jak kot napłakał.Golonka miękka, dobrze sprasowana , ale lekko suchawa jak dla mnie bo to chude mięsko i trochę się zagadałem z Prezesem i poszło do 78C w środku. :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 24 Marca 2013 Wszyscy przed świetami wędzą, robią białą kiełbaskę a ja sobie prasuję . :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 24 Marca 2013 (edytowane) Szukam i szukam i znaleźć nie mogęTo jest przepis Dziadka . Szynka prasowana .Przepis spisany na podstawie opowiadania mego kolegi który dawno temu pracował przy takiej produkcji..I.) Surowiec1. Mięśnie z szynek bez tłuszczu i ścięgien(bez .mięśnia czterogłowego) z sztuk do 120 kg wagi żywejII Obróbka mięśniPo wyjęciu kości obrabiamy szynkę usuwając tłuszcz zewnętrzny i złogi tłuszczu wewnętrznego. Następnie wycinamy wszystkie ścięgna, powięzia, i ścięgniste przyczepy.. Szynka po takiej obróbce powinna być w całości rozkładać się i składać jak książka przez to zachowamy naturalny układ mięśni jak i kolorystykę., po złożeniu jej – taką obróbkę prowadzimy gdy mamy dużą prasę i cała szynka w nią wejdzie. Gdy dysponujemy małymi prasami opoj. 1-2 kg szynkę dzielimy na poszczególne mięśniehttp://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1158Obrabiamy mięsnie szynki usuwając tłuszcz zewnętrzny, .złogi tłuszczu wewnętrznego, wycinamy wszystkie ścięgna, powięzia, i ścięgniste przyczepy. Z mięśnia czterogłowego zrezygnujemy przeznaczając jego na inne cele.III. PeklowanieProponuję solankę , o składzie na 10 L wody.1. Peklosol - 0,80 kg2. Sól - 0,40 kg3. Cukier - 0,013 kgSolanki przygotowujemy w ilości 0,40 L na 1kg mięśni Mięśnie szynki nastrzykujemy w ilości 7-8 % resztą solanki zalewamy nastrzyknięte mięsnie szynki . Czas peklowania 4-5dni w temp. 4-8 st C.IV. OciekanieSzynki wyjmujemy z solanki płuczemy w zimnej wodzie przez 3-5 min, i układamy do ocieknięcia. Czas ociekania 12- 24 godz .V, Uplastycznianie szynki.Poczujmy się jak w latach 60-tych nie mamy masownic nie wiemy nawet że takie będą . A szynka konserwowa była robiona i to prawie tylko na export. Mięśnie uplastycznimy takim sposobem jakim wtedy robiono. Bierzemy młotek od ubijania kotletów schabowych i zaczynamy uplastycznianie. W przypadku całej szynki złożonej z mięsni .rozbijamy te które będą wewnątrz szynki po jej złożeniu. Ubijamy mięśnie aż na powierzchni zrobi się tak jak by masa wiążąca nie głębiej jak 0,5 cm.. w głąb mięśni. Pojedyńcze mięśnie z których będzie składany blok szynkowy obijamy tak samo ale ze wszystkich stron.VI. Układanie w praski.Uplastycznione mięśnie układamy do prasek wysłanych woreczkami foliowymi itd. Norma nie przewidywała przypraw ale my dla siebie możemy lekko posypać uplastycznione mięsnie jakąś ulubioną przyprawą np. . pieprz biały. Sypiemy na dno żelatynę lub emulsje proporcja żelatyny była taka 1 dkg na dno i 1 dkg na górę przy szynce ok. 5 kg. Całą szynkę wkładamy do prasy np. mandolinowej (takową posiadam ) Uciskamy mocno a ewentualne nie wypełnienia uzupełniamy mniejszymi kawałkami mięśni .Przy układaniu w praskę poszczególnych mięśni układamy je tak by ułożone były wzdłuż w stosunku do późniejszego poprzecznego krojenia gotowego wyrobu .Układamy również kolorami mięśni w ten sposób że zaczynamy np. od ciemniejszych i układamy od samego dna do samej góry , posuwając się wzdłuż praski układamy następnie mięśnie mniej ciemne itd.. chodzi oto by nie było na przekroju mięśni na dole jasne u góry ciemne. Mięśnie muszą być ułożone bardzo ścisło wręcz ubite by nie było wolnych przestrzeni wewnątrz bo później w tych miejscach będzie galareta lub otwory. Po napełnieniu zawiązujemy woreczek zakładamy wieczko i sprężyny .Tutaj praski które sobie zrobiłem zdają wspaniale egzaminhttp://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1265VII. Gotowanie .Praski wkładamy do wody o temp. 95 st C na 10 min następnie obniżamy temp. do 72-75st C i parzymy do temp. co najmniej 68st C wewnątrz batonu. (przeliczając to na kg to przewidywany czas 80 min na 1 kg – sprawdzić)VIII. Studzenie.Chłodzimy przez 10 min w zimnej wodzie , nastepnie powietrzem w temp do 10st C. Edytowane 16 Czerwca 2014 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 24 Marca 2013 jak z mrożeniem tego wyrobu, dużo galaretki wyszło ? Z mrożeniem no problem.Galaretki niewielka ilość. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 22 Czerwca 2013 Sezon urlopowy się zbliża to trzeba trochę popracować nad konserwami słoikowymi :grin: http://img208.imageshack.us/img208/6820/qc3i.jpg Kurczak w rosole, gulasz wołowy z policzków i flaki po warszawsku. http://img40.imageshack.us/img40/5012/46gv.jpg Po lewej pasztet smarowny, z tyłu gulasz angielski a z przodu tyrolska. http://img10.imageshack.us/img10/4394/yocb.jpg Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 10 Listopada 2013 (edytowane) Mielonka z praski.(Wyrób zrobiony 10 kwietnia 2011) Edytowane 10 Listopada 2013 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 10 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 10 Listopada 2013 Wyrób 1 klasa no a zdjęcia i opisy -fachowa robota .Arku powinienem się do Ciebie zwracać mistrzu ,więc pozdrawiam mistrza Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 30 Grudnia 2013 Szynka mielona z udźca indyka.Jak widać na załączonym zdjęciu wysokowydajna .Na 5 kg mięsa dodałem 20% wody i 3% maki ziemniaczanej.Następnym razem dam 30% wody bo mięso śmiało tą ilość przyjmie. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 30 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 30 Grudnia 2013 Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 30 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 30 Grudnia 2013 Pyszne te twoje wyroby z szynkowaru i jaki ciekawy wzorek na nich wychodzi, na moich nic nie ma :clap: :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 30 Grudnia 2013 (edytowane) Pyszne te twoje wyroby z szynkowaru i jaki ciekawy wzorek na nich wychodzi, Co do wzorku to radzę do mielonek używać sitka 6 mm. Edytowane 30 Grudnia 2013 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 30 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 30 Grudnia 2013 i jaki ciekawy wzorek na nich wychodzi, Praska posiada taki wzór . Też takową posiadam . Jeszcze nic w mojej nie robiłem . Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 30 Grudnia 2013 Praska posiada taki wzór . Też takową posiadam . A ja myślałem ,że chodzi o wzorek przekroju . Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 31 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 31 Grudnia 2013 arkadiusz możesz wstawić przepis na mielonkę z udźca? Mam tego trochę w zamrażarce. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.