Skocz do zawartości

Z praski, osłonki barierowej i słoika Arkadiusza


arkadiusz

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

arkadiusz możesz wstawić przepis na mielonkę z udźca

 

Przepis jest banalnie prosty jak dla Zosi :cool: .Bierzesz udziec bez skóry i bez kości, kroisz na mniejsze kawałki i peklujesz ( 50/50 soli i peklosoli) przez 24-48h dawką 23g/kg w temp. 4-6o C.Możesz również solić bo mięso z drobiu nie wymaga peklowania.Ja pekluję bo wtedy otrzymuję lekko różowy kolor.Po peklowaniu mielisz raz na sitku 3-4 mm dodajesz zimną wodę w ilości 20-30% , dodajesz pieprz biały ( ja dodaję 1,2g/kg) i mieszasz aż mięso wchłonie wodę.Na koniec dodajesz mąkę ziemniaczaną w ilości 3% , pakujesz w osłonki termokurczliwe i parzysz w wodzie o temp. 80oC do osiagnięcia w środku 72oC.Możesz równie dobrze zapakować w szynkowar.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 186
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

pakujesz w osłonki termokurczliwe i parzysz w wodzie o temp. 80oC do osiagnięcia w środku 72oC.Możesz równie dobrze zapakować w szynkowar.
 

Czytałem o przyjętej wartości parzenia 10 minut na 10 mm osłonki , czy to może być wartość prawidłowa ? po kuć osłonki podczas parzenia to nie bardzo chyba ??

Da Bóg dzień ,da i radę.

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czytałem o przyjętej wartości parzenia 10 minut na 10 mm osłonki

 

To jest bardziej teoria niż prawda, ale jak nie masz termometru to możesz tak przyjąć.Temperatura w środku zależy od paru czynników.Choćby od tego czy kiełbasa idzie do parzenia od razu po wędzeniu i jest ciepła ,czy nie .Co do osłonek barierowych można przyjąć, że początkowa temperatura w środku wyrobu jest w granicach 15C.W tym wypadku przyjęcie 10 min/1cm średnicy można uznać za poprawne, ale żeby mieć pewność to termometr bagnetowy jest niezastąpiony. 


 

 

po kuć osłonki podczas parzenia to nie bardzo chyba ??

 

Osłonkę barierową można nakłuwać ,ale zależy to od jej grubości.Mam takie co można i mam takie co nie.Te które nie można robię w ten sposób ,że zanim ja zawiążę to wkładam sondę i wiążę razem z sondą i nie nakłuwam.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam. Arkadiusz a gdzie zaopatrujesz się w te osłonki na mielonkę z nadrukiem?

 

Mam taką hurtownię w Jankach pod Warszawą co zaopatruje masarnie i tam sobie je nabyłem, ale musiałem wziąć całe krążki.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam taką hurtownię w Jankach pod Warszawą co zaopatruje masarnie i tam sobie je nabyłem, ale musiałem wziąć całe krążki.

 

Witam, możesz podać nazwę na priv?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
  • 3 miesiące temu...

Arek

buszowałem po blogu Beiot`a i znalazłem to: 

http://wyrobydomowe.blox.pl/2014/04/Mielonka-drobiowa-Arka.html

Chcę wykonać ten wyrób ale mam kilka wątpliwości:

1. piersi kroimy w kostkę, a mięso z udek? Mielimy na fi 4-6 mm?

2. Peklujemy razem ze skórą?

3. Ten wyrób jest bez dodatku wody?

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To nie jest  mój wyrób, ale ja bym zrobił tak:

 

1.Pierś krojona w kostkę 2x2

2.Mięso z udek mielone na 3 mm

3.Skóra dla kota

4.Mięso peklowane razem ze skórą lub bez

5.Woda  15 %+ 2 % mąki ziemniaczanej.

 

P.S

Ja bym użył udźca indyczego, sklasyfikował na I i II i dalej postępował tak jak wyżej.Kawałki piersi mogą być lekko suchawe.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Upsss zobaczyłem że przepis Arkadiusza to myślałem że od ciebie

 

Beiot chyba pomylił autora.Ja nie robiłem takiego wyrobu, no chyba, że już mam taką sklerozę :D a moja małżonka nie robiła takich rogalików.Ze zdjęć wynika ,że to nie moje pomieszczenia bo ja nie mam verticali w oknach.Powodzenia.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dawno nie robiłem tyrolskiej.Tym razem w słoikach co by dłużej postała.Tym razem z 19 -stki szyfr 423.Miałem mały dylemat co do ilości dodanej wody w stosunku do mąki i wody dodałem  trochę więcej a mąki nieco mniej.

 

 

post-41296-0-62747300-1399801338_thumb.jpg

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tym razem w słoikach co by dłużej postała

A wierzysz w to że postoi? Raczej wątpię.

Arek to są te słoiczki których kiedyś szukałeś? Ja byłem niedawno w lidlu i kupiłem jakieś badziewie - mielonkę czy coś tam. Ale oczywiście tylko dla słoiczków.  

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Michaś - w lidlu sa po 5,49 , a w pierdonce jest promocja i te z pasztetem są po 2,99 , a z mięsem 4, 74 (o ile pamiętam)

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ale oczywiście tylko dla słoiczków.  

 

Same słoiki możesz zakupić wysyłkowo pod tym telefonem.608026635.Na pewno będzie taniej niż kupowanie z zawartością..Mają w dwóch pojemnościach.Takie co widać i mniejsze. 

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Robiłem już wiele mielonek i to z różnych przepisów, ale one nie dorastają do piet tej wykonanej dzisiaj.Jest przepyszna i to nie tylko moje zdanie.Jedynie co zmienię następnym razem to zmniejszę ilość dodanej wody do 10% ze względu na dość słabą galaretkę (staram się nie używać żelatyny).Polecam ten przepis.

 

Część po pierwszej pasteryzacji

 

post-41296-0-03992800-1399829603_thumb.jpg

 

........i nie obyło się bez degustacji :)

 

post-41296-0-63921400-1399829617_thumb.jpg

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

one nie dorastają do piet tej wykonanej dzisiaj
No to teraz ja się grzecznie proszę o konkrety... nie kodem czy innem szyfrem ale pisz jak chłopu na miedzy co jak i dlaczego  :cool: Akurat sporo słoików mi się zwolniło ostatnio więc natchnienia szukam... 

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Podpinam się pod prośbę tusiaczka.

A ja się podpinam pod prośbę Fazi'ego ;)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ta trza jeszcze miec tą 19
Nic prostszego. Link działający w tym temacie https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6535-receptury-dzial-przeznaczony-na-zbiory-receptur/?do=findComment&comment=196286  
Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.