arkadiusz Opublikowano 31 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 31 Grudnia 2013 arkadiusz możesz wstawić przepis na mielonkę z udźca Przepis jest banalnie prosty jak dla Zosi .Bierzesz udziec bez skóry i bez kości, kroisz na mniejsze kawałki i peklujesz ( 50/50 soli i peklosoli) przez 24-48h dawką 23g/kg w temp. 4-6o C.Możesz również solić bo mięso z drobiu nie wymaga peklowania.Ja pekluję bo wtedy otrzymuję lekko różowy kolor.Po peklowaniu mielisz raz na sitku 3-4 mm dodajesz zimną wodę w ilości 20-30% , dodajesz pieprz biały ( ja dodaję 1,2g/kg) i mieszasz aż mięso wchłonie wodę.Na koniec dodajesz mąkę ziemniaczaną w ilości 3% , pakujesz w osłonki termokurczliwe i parzysz w wodzie o temp. 80oC do osiagnięcia w środku 72oC.Możesz równie dobrze zapakować w szynkowar. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUCH Opublikowano 31 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 31 Grudnia 2013 pakujesz w osłonki termokurczliwe i parzysz w wodzie o temp. 80oC do osiagnięcia w środku 72oC.Możesz równie dobrze zapakować w szynkowar. Czytałem o przyjętej wartości parzenia 10 minut na 10 mm osłonki , czy to może być wartość prawidłowa ? po kuć osłonki podczas parzenia to nie bardzo chyba ?? Cytuj Da Bóg dzień ,da i radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 31 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 31 Grudnia 2013 Dzięki - zapisane Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 31 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 31 Grudnia 2013 Czytałem o przyjętej wartości parzenia 10 minut na 10 mm osłonki To jest bardziej teoria niż prawda, ale jak nie masz termometru to możesz tak przyjąć.Temperatura w środku zależy od paru czynników.Choćby od tego czy kiełbasa idzie do parzenia od razu po wędzeniu i jest ciepła ,czy nie .Co do osłonek barierowych można przyjąć, że początkowa temperatura w środku wyrobu jest w granicach 15C.W tym wypadku przyjęcie 10 min/1cm średnicy można uznać za poprawne, ale żeby mieć pewność to termometr bagnetowy jest niezastąpiony. po kuć osłonki podczas parzenia to nie bardzo chyba ?? Osłonkę barierową można nakłuwać ,ale zależy to od jej grubości.Mam takie co można i mam takie co nie.Te które nie można robię w ten sposób ,że zanim ja zawiążę to wkładam sondę i wiążę razem z sondą i nie nakłuwam. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarekTechBud Opublikowano 1 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 1 Stycznia 2014 Witam. Arkadiusz a gdzie zaopatrujesz się w te osłonki na mielonkę z nadrukiem? Cytuj www.techbud.jaworzno.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 1 Stycznia 2014 (edytowane) Witam. Arkadiusz a gdzie zaopatrujesz się w te osłonki na mielonkę z nadrukiem? Mam taką hurtownię w Jankach pod Warszawą co zaopatruje masarnie i tam sobie je nabyłem, ale musiałem wziąć całe krążki. Edytowane 1 Stycznia 2014 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 3 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 3 Stycznia 2014 Mam taką hurtownię w Jankach pod Warszawą co zaopatruje masarnie i tam sobie je nabyłem, ale musiałem wziąć całe krążki. Witam, możesz podać nazwę na priv? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarekTechBud Opublikowano 6 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 6 Stycznia 2014 Mam taką hurtownię w Jankach pod Warszawą co zaopatruje masarnie i tam sobie je nabyłem, ale musiałem wziąć całe krążki. Witam. Ja też bym poprosił nazwę hurtowni :-) Cytuj www.techbud.jaworzno.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 6 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 6 Stycznia 2014 Wyroby pierwsza liga Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 29 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 29 Stycznia 2014 Szynka z mandoliny mistrzostwo świata zresztą inne wyroby i cały kącik też . Jest tutaj czym oko pocieszyć gratuluję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Arekbuszowałem po blogu Beiot`a i znalazłem to: http://wyrobydomowe.blox.pl/2014/04/Mielonka-drobiowa-Arka.htmlChcę wykonać ten wyrób ale mam kilka wątpliwości:1. piersi kroimy w kostkę, a mięso z udek? Mielimy na fi 4-6 mm?2. Peklujemy razem ze skórą?3. Ten wyrób jest bez dodatku wody? Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 30 Kwietnia 2014 To nie jest mój wyrób, ale ja bym zrobił tak: 1.Pierś krojona w kostkę 2x22.Mięso z udek mielone na 3 mm3.Skóra dla kota4.Mięso peklowane razem ze skórą lub bez5.Woda 15 %+ 2 % mąki ziemniaczanej. P.SJa bym użył udźca indyczego, sklasyfikował na I i II i dalej postępował tak jak wyżej.Kawałki piersi mogą być lekko suchawe. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Upsss zobaczyłem że przepis Arkadiusza to myślałem że od ciebie Dzięki za porady. Do roboty. Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 30 Kwietnia 2014 (edytowane) Upsss zobaczyłem że przepis Arkadiusza to myślałem że od ciebie Beiot chyba pomylił autora.Ja nie robiłem takiego wyrobu, no chyba, że już mam taką sklerozę a moja małżonka nie robiła takich rogalików.Ze zdjęć wynika ,że to nie moje pomieszczenia bo ja nie mam verticali w oknach.Powodzenia. Edytowane 1 Maja 2014 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 2 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 2 Maja 2014 Nic to. Zapeklowałem i dzisiaj spróbuję wykonać wg twoich wskazówek. Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 11 Maja 2014 (edytowane) Dawno nie robiłem tyrolskiej.Tym razem w słoikach co by dłużej postała.Tym razem z 19 -stki szyfr 423.Miałem mały dylemat co do ilości dodanej wody w stosunku do mąki i wody dodałem trochę więcej a mąki nieco mniej. Edytowane 11 Maja 2014 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 11 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 11 Maja 2014 Tym razem w słoikach co by dłużej postała A wierzysz w to że postoi? Raczej wątpię.Arek to są te słoiczki których kiedyś szukałeś? Ja byłem niedawno w lidlu i kupiłem jakieś badziewie - mielonkę czy coś tam. Ale oczywiście tylko dla słoiczków. Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 11 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 11 Maja 2014 Michaś - w lidlu sa po 5,49 , a w pierdonce jest promocja i te z pasztetem są po 2,99 , a z mięsem 4, 74 (o ile pamiętam) Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 11 Maja 2014 (edytowane) Ale oczywiście tylko dla słoiczków. Same słoiki możesz zakupić wysyłkowo pod tym telefonem.608026635.Na pewno będzie taniej niż kupowanie z zawartością..Mają w dwóch pojemnościach.Takie co widać i mniejsze. Edytowane 11 Maja 2014 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 11 Maja 2014 (edytowane) Robiłem już wiele mielonek i to z różnych przepisów, ale one nie dorastają do piet tej wykonanej dzisiaj.Jest przepyszna i to nie tylko moje zdanie.Jedynie co zmienię następnym razem to zmniejszę ilość dodanej wody do 10% ze względu na dość słabą galaretkę (staram się nie używać żelatyny).Polecam ten przepis. Część po pierwszej pasteryzacji ........i nie obyło się bez degustacji Edytowane 11 Maja 2014 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 11 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 11 Maja 2014 one nie dorastają do piet tej wykonanej dzisiaj No to teraz ja się grzecznie proszę o konkrety... nie kodem czy innem szyfrem ale pisz jak chłopu na miedzy co jak i dlaczego Akurat sporo słoików mi się zwolniło ostatnio więc natchnienia szukam... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fazi Opublikowano 11 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 11 Maja 2014 (edytowane) Podpinam się pod prośbę tusiaczka. Edytowane 11 Maja 2014 przez Fazi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 11 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 11 Maja 2014 Podpinam się pod prośbę tusiaczka.A ja się podpinam pod prośbę Fazi'ego Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 12 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 12 Maja 2014 Tym razem z 19 -stki szyfr 423 Polecam ten przepis. Ta trza jeszcze miec tą 19 Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 12 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 12 Maja 2014 Ta trza jeszcze miec tą 19 Nic prostszego. Link działający w tym temacie https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6535-receptury-dzial-przeznaczony-na-zbiory-receptur/?do=findComment&comment=196286 Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.